Tömegpusztító fegyverekre specializálódott szakembereket toboroznak Ukrajnában

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.05.05. 11:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Május 1. óta Oroszország több mint 145 légicsapást hajtott végre Ukrajnában. Ez azt jelenti, hogy Oroszország négy egymást követő napon keresztül óránként több mint egy rakétát, drónt vagy bombát vetett be, a nap 24 órájában – írta az Egyesült Államok Kijevi Nagykövetsége Twitteren.

    Csütörtökön az Egyesült Államok további 300 millió dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának – emlékeztet bejegyzésében a nagykövetség.

  • Ukrajna tengeri területeit 14 000 négyzetkilométeren aknásítottuk el – ezt Olekszandr Pavljuk ukrán védelmi miniszter első helyettese mondta az Ukrinform ukrán hírügynökségnek adott pénteki interjújában.

    Korábban Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő rámutatott, hogy az Ukrán Fegyveres Erők mindenhol robbanószerkezeteket helyeznek el, így a mezőgazdasági területeken és a tengeri területeken is.

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukrán csapatok által elhelyezett aknák a Fekete-tengeren sodródnak, és veszélyt jelentenek a fekete-tengeri országok hajózására és kikötői infrastruktúrájára. Emellett az elaknásított vízterület megnehezíti az ukrán gabona exportját – idézi a külügyminisztert a TASZSZ.

  • Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér pénteken közölte, hogy lőszerhiány miatt a Wagner orosz zsoldoscsoport katonáit május 10-én kivonják Bahmutból – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Kivonom a Wagner-csoport egységeit Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve

    – jelentette ki Prigozsin.

    A Wagner-vezér szerint az orosz védelmi minisztérium már egy hónapja nem ad a zsoldosainak a szükséges lőszermennyiség 10 százalékánál többet.

  • Heves ágyúzásról számolt be a The Guardian tudósítója Herszonban. A térségben péntek este 56 órás kijárási tilalom lép életbe. A héten jelentősen megnőtt a déli város elleni orosz támadások intenzitása.

    A lakosok elmondták, hogy egyes családokat elküldtek a városból, mások a folyótól távolabbi, biztonságosabb helyekre költöztek. Hozzátették, hogy „valami nagy dologra” számítanak az elkövetkező napokban.

  • A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az Ukrajnával határos területeken a közelmúltban megnövekedett az orosz vasúti balesetek száma, amelyet ismeretlenek által elkövetett szabotázsnak tulajdonítanak. A balesetek szinte biztosan rövid távú zavarokat okoztak az orosz katonai vasúti mozgásokban.

    Hozzáteszik: ugyan a vasúti vonalakat gyorsan helyre tudják állítani, ezek az incidensek növelik az Oroszország biztonsági erőire nehezedő nyomást – számolt be a The Guardian.

  • Nehéz hetek elé nézünk az ukrajnai háborúban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió műsorában péntek reggel. Kiemelte: a várható offenzíva az ukránok utolsó nagy lehetősége, utána letisztul a helyzet, sokak számára válik nyilvánvalóvá, milyen katonai lehetőségek maradtak ebben a háborúban.

    A kormányfő hangsúlyozta: mindig rácsatlakoznak különböző érdekek egy háborúra, legyen szó a fegyverüzletről, a spekulánsokról vagy a csempészekről, akik számára aranybánya egy ilyen konfliktus. Vannak nagy nyugati gazdasági érdekkörök, akik mindig is arról álmodoztak, hogy valahogy beteszik a lábukat Ukrajnába – ami sikerült is –, és hogy hozzájutnak Oroszország természeti erőforrásaihoz – fogalmazott.

    Orbán Viktor kiemelte: a Vatikán elszánta magát, mozgósítani fogja az erejét, kapcsolatait, befolyását, és megpróbál gátat vetni a vérontásnak, ebben pedig „számít is ránk”; össze kell gyűjtenie azokat a szereplőket, ahol a béke hangja az erősebb, és hajlandóak ezt a nemzetközi színtéren is képviselni. Mi egyértelműen és világosan kiállunk a béke mellett – fogalmazott.

  • Peking továbbra is kész előmozdítani az ukrajnai háború lezárására irányuló békemegbeszéléseket, emellett az indiaikínai kapcsolatok helyreállítására törekszik a kínai külügyi tárca pénteki közleménye szerint.

    Csin Kang tárcavezető Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett csütörtökön, a Sanghaji Együttműködési Szervezet Goában tartott külügyminiszteri találkozójának margóján – tudatta a minisztérium az MTI szerint.

    A megbeszélésen a kínai tárcavezető azt mondta,

    Peking kész egyeztetni és együttműködni Moszkvával annak érdekében, hogy kézzelfogható megoldást találjanak az ukrajnai háború politikai úton történő lezárására. 

    Kína áprilisban tette közzé saját béketervét az Ukrajna elleni háború megoldására. 

  • Az Egyesült Államok nagy figyelmet fordít az ukránok légvédelmi eszközökkel való ellátására – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora a washingtoni sajtótájékoztatón.

    Kirby hangsúlyozta, hogy a légvédelmi rendszereknek köszönhetően, amelyeket nemcsak Amerika, hanem a szövetségesek és partnerek is biztosítottak Ukrajnának, az elmúlt 48 72 órában az ukrán városok ellen indított cirkálórakéták többségét sikerült lelőni.

    Tehát továbbra is erre összpontosítunk

    – idézi a Fehér Ház tisztségviselőjét az Ukrinform.

    Megjegyezte azt is, hogy Washington a maga részéről mindent megtett annak érdekében, hogy Ukrajna rendelkezésére bocsássa az ellentámadás megindításához szükséges eszközöket.

    Emlékeztetett, hogy az Ukrán Fegyveres Erők eddig szinte mindent megkaptak, amit kértek.

    Ez egyebek mellett páncélozott járműveket, tüzérséget, légvédelmi rendszereket, lőszert jelent, valamint olyan kiképzést, amelyet több ukrán dandár számára más országokban szerveztek – írja a Pravda.

  • A Fekete-Tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Gyűlésén (PABSEC) összeverekedtek az orosz és ukrán diplomaták.

    Az eseményt Törökországban, Ankarában tartották. Az orosz képviselő beszéde közben az ukrán parlamenti képviselők kibontottak egy zászlót, és bekiabáltak a beszéde közben, amiből aztán dulakodás lett. Végül az ülést levezető elnök elrendelte a zászló eltávolítását. 

    Később az egy ukrán parlamenti képviselő ugyanezzel a zászlóval állt neki fotózkodni, azonban az orosz delegáció egyik tagja kitépte azt a kezéből. Ekkor az ukrán politikus nekiesett, és visszaszerezte a zászlót.

    A RIA Novosztyi szerint az orosz delegáció tagját kórházba vitték orvosi vizsgálatra, és az eset miatt nyomozás indult.  

  • Az ukrán elnök szemüvegben jelent meg a nyilvánosság előtt május 4-én, csütörtökön. A dokumentumokat ugyanis csak így tudta kitölteni Hágában – közölte az mk.ru.

    Februárban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az orosz különleges hadművelet kezdete óta állítólag annyira megromlott a látása, hogy már nem tudja elolvasni egy teafilter címkéjét sem.

    Az ukrán elnök ezt a teljes világítás hiányában végzett intenzív munkával magyarázta, emellett azzal, hogy az elnöki bunkerben és más helyiségekben is rossz fényviszonyok vannak.

    Az orosz lap szerint az ukrán elnök egészségét valószínűleg a függőségei befolyásolhatták.

  • Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök csütörtökön televíziós nyilatkozatában közölte, hogy a jövő héten Moszkvába tervezi utazását.

    A kijelentést a Prágai Transzatlanti Kapcsolatok Központjában tartott beszédében tette, amelyet örmény hírportálok közvetítettek – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A helyzet Ukrajnában teljesen kiszámíthatatlan. Nincs olyan elemző vagy politikai tanulmányokat készítő szervezet, amely meg tudná jósolni, mi fog történni egy hónap múlva. Csak egy dolgot mondhatok határozottan: jövő héten Moszkvába utazom

    – mondta, amikor arról kérdezték, hogyan látja az ukrajnai helyzetet.

  • Magyarország területére 2023. május 4-én az ukránmagyar határszakaszon 5684 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4812 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. május 4-én 7 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal – adta hírül az MTI.

  • Oroszország azért mérhetett dróncsapást saját központja, a Kreml ellen, hogy betilthassák a május 9-i felvonulásokat – közölte az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) május 4-i jelentésében.

    Megjegyzi, hogy orosz tisztviselők már 21 orosz városban és a megszállt Krímben hivatalos indoklás nélkül, illetve biztonsági okokból törölték a május 9-i, győzelmi napi felvonulásokat.

    Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Oroszország a Kreml elleni csapást arra használja fel, hogy május 9-i rendezvényeket törölje, és a médiában az ukrajnai háborút Oroszországra nézve egzisztenciális fenyegetésként tüntesse fel. A Kreml feltehetően az orosz hadsereg leépülésének elfedésére kívánja korlátozni a tipikus május 9-i eseményeket, mivel az ilyen eseményeken korszerű orosz katonai felszereléseket mutatnak be, amelyek nagy része megsemmisült a 14 hónapig tartó kimerítő harcokban – idézi a jelentést az Unian.

  • A brit portál tényellenőrei több kérdésről is írtak egy rövid bejegyzésben. Egyrészt szóvá tették, hogy a Kreml eredetileg azt közölte, hogy a drónoknak csak a törmeléke szóródott szét az elnöki hivatal épületénél, és nem okozott kárt.

    Ehhez képest videón volt látható, amint az egyik eszköz becsapódott a Kreml egyik épületének tetejébe és tüzet okozott, amelyet követően nappal az égésnyomok is láthatóak voltak a tetőn. 

    Az sem egyértelmű, hogy az oroszok miért nem mutatták meg a drónok roncsait (amelyek esetleg bizonyíthatnák azt, hogy ki állt az akció mögött). Továbbá az sem világos, hogy

    a drónok miként jutottak át az orosz elnöki hivatal csúcsmodern védelmén.

    A washingtoni Institute for the Study of War (ISW) kutatóközpont korábban már írt arról: nagyon valószítlen, hogy az eszközöket ne tudta volna hatástalanítani az orosz légvédelem, ha akarja. Ezenkívül az is furcsaság, hogy a drónok keleti irányból érkeztek, nem Nyugatról, vagyis Ukrajna irányából – írták. 

  • Oroszország „egyértelműen megsértette” az orosz területre deportált vagy a megszállt területek más területeire költöztetett ukrán gyermekek jogait és jogos érdekeit. Ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által közzétett jelentés állapítja meg.

    Az ukrán gyermekek nagyarányú kitelepítésének tényét sem Ukrajna, sem Oroszország nem vitatja

    – áll a jelentésben.

    A vizsgálatot végző szakértők nem tudtak pontos számokat megállapítani. Ukrán tisztviselők azt mondták az EBESZ szakértőinek, hogy 200-300 ezerre becsülik a kitelepített gyermekek számát – közölte az Unian ukrán hírügynökség. 

    Az Orosz Föderáció nem csupán ismételten egyértelműen megsértette e gyermekek jogos érdekeit, hanem megtagadta tőlük a személyhez való jogot, a családhoz való jogot, a családjukkal való egyesüléshez való jogot, továbbá megsértette az oktatáshoz, az információhoz való hozzáférést, a pihenéshez, a szabadidőhöz, a játékhoz, a szórakozáshoz, a kulturális életben és a művészetekben való részvételhez való jogot, valamint a gondolkodáshoz, lelkiismerethez és valláshoz, az egészséghez, a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot

    – áll a jelentésben. 

    Az EBESZ szakértői megállapították, hogy az elrabolt ukrán gyermekeket „oroszbarát információs kampányoknak vetik alá, amelyek gyakran célzott átneveléssel érnek fel”.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Nicolas Maduro venezuelai elnökkel – írta meg a RIA Novosztyi.

    A Kreml közlése szerint a beszélgetést a venezuelai fél kezdeményezte. Mint írták, „Maduro erőteljesen elítélte azt, hogy a kijevi rezsim egy drónnal próbált meg csapást végrehajtani a Kreml területén”, és támogatásáról biztosította az oroszokat (az ukránok cáfolták, hogy ők lettek volna az akció mögött).

    A két elnök egyeztetett az orosz–venezuelai stratégiai együttműködés különféle kérdéseiről is, egyebek mellett a kereskedelem, gazdasági, energiapolitika és humanitárius ügyek terén. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző naplegfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!