Sorra lövik le Putyin „lelőhetetlen” rakétáit az ukránok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2023.05.17. 10:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán rendőrség sajtószolgálata arról számolt be, hogy a Fehér Angyal elnevezésű ukrán rendőralegység egy autója orosz tűz alá került a Bahmuti járásban lévő Csasziv Jar település környékén, ennek ellenére sikerült tíz civilt evakuálniuk Bahmutból.

    Az ukrán határőrszolgálat pedig arról adott tájékoztatást, hogy egységük tagjai visszaverték az orosz csapatok két rohamát Bahmutban, és megöltek kilenc orosz katonát. A sajtóközlemény szerint az oroszok tüzérséggel támogatott kis gyalogoscsoportokkal támadtak.

    Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz erők változatlanul hevesen támadnak Donyeck megyében Liman, Avgyijivka, Bahmut és Marjinka térségében. A felsorolt településeknél kedden 44 harci összecsapás zajlott le. Közben az ukrán erők öt orosz csapatbázist, három elektronikus hadviselési állomást, két lőszerraktárt és egy üzemanyag-tárolót találtak el.

  • Az ukrán fegyveres erők visszavettek mintegy 20 négyzetkilométert az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Bahmut peremvidékén, az orosz támadók magában a városban nyomulnak előre, és hivatásos ejtőernyős alakulatokat vontak be a harcokba – közölte Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese kedden a Telegramon.

    Az elmúlt néhány nap alatt csapataink mintegy 20 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Bahmut külvárosának északi és déli részén, ugyanakkor magában Bahmutban az ellenség valamelyest előrenyomul, tüzérséggel teljesen elpusztítva a várost. Ezenkívül az ellenség hivatásos ejtőernyős alakulatokat vont oda. A harcok változó eredménnyel folytatódnak

    – fejtette ki a miniszterhelyettes az MTI beszámolója szerint.

  • Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy sajtóinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy nyolcvan százalékban igaz az, amit Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport alapítója mond.

    A legrosszabb az, hogy amit Prigozsin mond, az többnyire igaz. Vannak dolgok, amelyekről még azt sem lehet mondani, hogy hamisak, mivel kétféleképpen is felfoghatók, de annak, amit mond, 80 százaléka teljesen igaz

    – fogalmazott.

    Budanov szerint Prigozsin nyíltan bírálja Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők főparancsnokát, és ezek a megnyilvánulásai nem az orosz pszichológiai hadviselés részei.

    A hírszerzési főnök kifejtette, hogy a Prigozsin vezette Wagner katonai vállalkozás maximális hatékonyságot mutatott, szemben az orosz hadsereggel, amelynek parancsnoksága emiatt érzett irigységből a magánhadsereget igyekszik fizikailag eltüntetni. Budanov megjegyezte, hogy a Wagner-zsoldosok még Ramzan Kadirov csecsen vezető katonáin is túltettek hatékonyságban.

    A hírszerzés vezetője azt is kijelentette az interjúban, hogy Oroszország lehetőségei a komoly támadó akciókra teljesen kimerültek, de a támadók erőteljes védelmet építettek ki – adta hírül az MTI.

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, egy MiG–31K vadászrepülőgép megsemmisített egy amerikai Patriot légvédelmi rendszert Kijevben, miután Moszkva hiperszonikus rakétákkal támadta meg a várost – írja a RIA Novosztyi.

    Eddig két Patriot érkezett Ukrajnába – egy az Egyesült Államoktól, egy pedig Németországtól –, amelyet már korábban is célba vettek az orosz rakéták. 

    A Kinzhal rakéták sebessége lehetővé teszi, hogy percek alatt elérjék az Ukrajna területén lévő katonai létesítményeket, anélkül, hogy például a Patriot rendszerek reagálni tudnának rá.

  • Az utolsó hajónak szerdán kell elhagynia Ukrajnát egy megállapodás értelmében, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri gabona biztonságos exportját – közölte az ENSZ szóvivője.

    A hajó indulása egy nappal azelőtt történt, hogy Oroszország felmondhatta volna a megállapodást saját gabona- és műtrágyaexportjának állítólagos akadályai miatt.

    Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország tavaly júliusban kezdetben 120 napra közvetítette a fekete-tengeri megállapodást, hogy segítsen kezelni a háború által súlyosbított globális élelmiszerválságot – írja a Sky News.

  • Nem Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatott el Mariupolba, hanem az egyik hasonmását küldte oda – fejtette ki Kijlo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője egy interjúban.

    Mint mondta, minden embernek vannak egyedi tulajdonságai, mint például az ujjlenyomat, a fülek alakja és mintázata, valamint a szemek közötti távolság. Kiemelte, hogy a Mariupolban megjelent Putyinnak mások voltak a fülei, mint az igazinak. 

    Megjegyezte azt is, hogy legalább három olyan ember van, aki Putyin helyett meg szokott jelenni a nyilvánosság előtt – számolt be a Telegraf.

  • A CIA közzétett a közösségi médiában egy videót, melyben arra szólította fel az oroszokat, hogy osszák meg az ukrajnai háborúval kapcsolatos titkaikat – írja a Sky News.

    Az orosz nyelvű videót a Telegramra, a YouTube-ra, a Twitterre, valamint a Facebookra tették fel.

    A videó felirata: „Miért vettem fel a kapcsolatot a CIA-val: Az én döntésem.” A felvételen egy család tagjai láthatók, akiknek elegük van az életükből, a munkájukból, és abból, ami Oroszországban történik. A videó azzal zárul, hogy az okostelefonjukon felveszik a kapcsolatot a CIA-val. 

    A CIA egyik tisztviselője úgy fogalmazott: azt szeretnék megértetni az oroszokkal, hogy megértik őket, „jobban, mint gondolnák”. „A saját nyelvükön akartuk közölni az oroszokkal, hogy tudjuk, min mennek keresztül” – mondta a videóról.

  • Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy határozottan elítéli Robert Shonov, az Egyesült Államok vlagyivosztoki főkonzulátusa exalkalmazottjának letartóztatását.

    Washington szerint azok a vádak, amelyek szerint illegálisan együttműködött külföldiekkel, teljesen alaptalanok – írja a Sky News.

    Az orosz állampolgárságú Shonovot az Oroszország távol-keleti részén fekvő Vlagyivosztokban vették őrizetbe. A moszkvai Lefortovo börtönbe került, ahova általában súlyos bűncselekmények, például kémkedés miatt kerülnek az emberek – közölte a TASZSZ.

    Letartóztatásának idején Shonov egy olyan cég alkalmazásában állt, amely az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének nyújtott szolgáltatásokra szerződött.

    Az ő feladata volt az orosz médiajelentések összefoglalóinak összeállítása.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére május 16-án az ukrán–magyar határszakaszon 4765 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4149 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől május 16-án 29 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők még mindig nem rendelkeznek elegendő katonai felszereléssel egy ellentámadáshoz – mondta Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

    Tisztázta, hogy Ukrajnának páncélozott járművekre és harckocsikra, valamint elegendő számú tüzérségi rendszerre és lőszerre van szüksége a területeinek felszabadításához. Zsovkva szerint Zelenszkij európai körútjának fő célja az volt, hogy további katonai segélycsomagokat kérjen országa számára.

  • Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető kedden azt ecsetelte, hogy a korszerűsített orosz T–72-es fő harckocsik (MBT) mögött a fasorban sincsenek az amerikai M1 Abrams harckocsik.

    Mint mondta, az Abrams olyan, mint egy gyerek pedálos autó, a T–72-es továbbfejlesztett változata pedig maga az „igazi erő” – idézi a The Jerusalem Post.

    Hozzátette, hogy a T–72-es felülmúlja a külföldi felszereléseket harci teljesítmény, irányítás, védelem és könnyű kezelhetőség terén is.

    Ezzel minden támadás olyan, mintha egy jachton horgásznánk

    – írta Kadirov a Telegramon, ahol egy videót is megosztott arról, amint az egyik harckocsiban ül.

    Egy ilyen tankkal fogunk bevonulni Kijevbe, végrehajtjuk a nácítlanítást, és dióként törjük össze az Abramsokat!

    – jelentette ki.

  • Egy amerikai angoltanár, Timothy Morales könyvet írt arról, hogyan élt túl a megszállt Herszonban több mint nyolc hónapon keresztül.

    Az Unian tudósítója szerint Morales 17 évet élt Ukrajnában, ebből 15 évet Herszonban, ahol angol nyelvet tanított. A teljes körű invázió előestéjén a férfi az Egyesült Államokban tartózkodott, ahol ismerősei figyelmeztették, hogy Oroszország támadásra készül.

    Azt hittem, hogy blöffölnek, ahogy korábban is, de tévedtem

    – mondta. Az író fia ekkor Kijevben tartózkodott, a lánya pedig vele volt Herszonban.

    Miközben Morales a megszállt Herszont próbálta elhagyni a lányával, látta, amint egymást lövik az ukrán és orosz tankok. Akkor még nem kockáztatták meg, hogy továbbmenjenek, de később a lányt sikerült biztonságba helyezni, míg maga a tanár a városban maradt. 

    A megszállt városban a férfi megpróbálta elkerülni a találkozást az oroszokkal, de nem sikerült – az FSZB tisztjei letartóztatták és több órán keresztül kihallgatták.

    Miután elengedték, átköltözött egy másik szállásra, és a város felszabadulásáig szinte ki sem mozdult onnan.

    Az utolsó 10 napot világítás, kommunikáció és víz nélkül töltötte.

  • „Most már semmi sem akadályoz meg minket abban, hogy oda telepítsük fegyvereinket, ahová akarjuk, hogy megvédjük nemzeti érdekeinket, beleértve Európa orosz részét” – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Telegram-csatornáján azt követően, hogy a Duma, az orosz parlament alsóháza jóváhagyta Moszkva hivatalos kilépését az európai hagyományos fegyveres erőkről szerződésből (CFE) – írja az ANSA.

    Természetesen maximalizálni fogjuk a katonai és speciális fegyverek és felszerelések gyártását

    – tette hozzá Medvegyev.

  • Az Európa Tanács reykjavíki csúcstalálkozóján tartott beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni Ukrajna légvédelmét, elsősorban nyugati vadászgépekkel – számolt be a Ukrajinszka Pravda tudósítója.

    Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy a kedd esti rakétacsapás során Ukrajna légvédelme az Oroszország által indított rakéták 100 százalékát lelőtte. Hangsúlyozta, hogy ezt elősegítették azok a légvédelmi rendszerek, amelyeket nyugati országok bocsátottak Kijev rendelkezésére.

    Hozzátette, hogy Ukrajna területe nagy, és ahhoz, hogy a legutóbbiakhoz hasonló légvédelmi eredményeket tudjanak produkálni, további légvédelmi rendszerekre és rakétákra van szükség.

  • Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi szóvivője reagált arra az állításra, miszerint Magyarország megvétózhatta 500 millió euró Ukrajnának való folyósítását.

    Paczolay Szijjártó Péter szavaira hivatkozott.

    A külügyminiszter világosan beszélt pénteken Stockholmban: Magyarország nagyon nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról és áldozatvállalásokról mindaddig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot

    – írta a szóvivő az Index számára küldött közleményében.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    • Prigozsin kétségbeesett lépéséről rántották le a leplet a kiszivárgott iratok.
    • Rendkívül erős légitámadás érte Kijevet hajnalban.
    • Fogy az amerikaiak pénze, heteken belül kifuthatnak a támogatási keretből.
    • Megszólaltak az ukránok, szerintük ez fog történni Belarusszal a háborúban.
    • Meglepő dologgal vádolja az ukrán titkosszolgálatot a csecsen vezér.

    Tartsanak velünk ezúttal is!