új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán főváros fokozott ágyúzása miatt sok kijevi lakos a föld alatt tölti az éjszakákat. A kijevi metró 23 óráig működik, ám a kijárási tilalom ellenére is bármikor le lehet menni az aluljáróba.

    Ahhoz, hogy a helyi lakosok a fővárosi metróállomások aluljáróiban tölthessék az éjszakát, fel kell mutatniuk a rendőröknek útlevelüket, valamint a személyes tárgyaikat. Néhányan már napok óta a föld alatt alszanak – írja a Strana.

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 5958 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9158 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 1-jén nem érkeztek Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Fényes nappal felgyújtottak egy katonai toborzóirodát az oroszországi uljanovszki területen csütörtökön. A gyújtogatóról kiderült, hogy egy 52 éves pékasszony volt – jelentette a Baza Telegram-csatorna alapján az Unian.

    A gyújtogatási kísérlet csütörtökön délután Inza városában történt. Délután 3 óra körül egy ismeretlen nő bement a Forradalom utcai katonai toborzóiroda előcsarnokába, és egy üveg gyúlékony folyadékot dobott a padlóra. Az épületben ekkor egy rendőr teljesített szolgálatot, aki gyorsan eloltotta a tüzet egy tűzoltó készülékkel

    – áll a jelentésben.

    A tűz megfékezése után a rendőr kirohant az utcára, és meglátott egy menekülő nőt, akit utolért és elfogott. Kiderült, hogy a nő egy helyi lakos, aki pékként dolgozik. Indítékai egyelőre nem ismertek, a nő ugyanis folyamatosan változtatja a vallomását.

  • Egy nyugati tisztviselő szerint Oroszország „legalább 60 ezer embert” veszített a Bahmut elfoglalására tett erőfeszítések közepette, írja a Sky News.

    A tisztviselő hozzátette, hogy az orosz áldozatok száma összességében már meghaladja a 200 ezret Ukrajnában, és vannak jelek arra, hogy a kijevi erők ellentámadást indíthatnak a következő hetekben.

    Hozzátették, hogy ez egy „óvatos becslés” az orosz veszteségek számát illetően a frontnak ezen a részén.

    Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője május 20-án jelentette be, hogy mintegy egy évig tartó harc után az inváziós erők elfoglalták Bahmutot.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogyUkrajnának nincs joga katonai akciót indítani Dnyeszteren túli területen, kivéve, ha a Moldovai Köztársaság hatóságai erre kérik.

    Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem tart igényt Dnyeszteren túli területekre.

    Az ukrán elnök felidézte, hogy egyszer áthajtott Dnyeszteren, és meglepődve látta, hogy orosz zászlók vannak rajta, de moldovai zászlók nem.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök is meghívást kapott a BRICS dél-afrikai csúcstalálkozójára – számolt be az MTI.

    Naledi Pandor, a dél-afrikai diplomáciai tárca vezetője csütörtökön a BRICS fokvárosi, külügyminiszteri szintű tanácskozását követően közölte, hogy az országcsoport (Brazília, Kína, India, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság) vezetői mind meghívást kaptak az augusztus 22-én kezdődő háromnapos johannesburgi csúcstalálkozóra.

    A Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen márciusban elfogatóparancsot adott ki, amelyet Dél-Afrikának mint az ICC működését megalapozó Római Statútum részes államának végre kellene hajtania. A dél-afrikai vezetés eddig nem foglalt egyértelműen állást, hogy mit tervez tenni az orosz elnök esetleges megérkezésekor.

    A BRICS-külügyminiszterek csütörtök esti sajtótájékoztatójukon

    kitérő válaszokat adtak arra, hogy Putyin elutazik-e a csúcstalálkozóra.

    Dél-Afrika nem ítélte el Oroszország ukrajnai hadműveletét, és pártatlan akar maradni a konfliktusban, amelynek tárgyalásos rendezését sürgeti.

  • Egy volt orosz parancsnok szerint a kijevi fegyveres erők rájöttek a Kreml „viszonylagos gyengeségére”.

    „Az ellenség valóban megerősödött, egy rendkívül harcképes hadsereget hozott létre. Általában sikeresen visszaverte a téli–tavaszi offenzívánkat, miközben sikerült nagy stratégiai tartalékokat is létrehoznia. És most elég erősnek érzik magukat, miután felmérték a jelenlegi viszonylagos gyengeségünket” – jegyezte meg Igor Girkin, az orosz hadsereg korábbi tisztje.

    Girkin megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az Oroszország és Ukrajna közötti háború nemrég a 16. hónapjába lépett, és a legújabb jelentések szerint a Kreml csak minimális sikereket képes elérni, írja a Newsweek.

  • Az orosz ipar idén több mint hatszáz harckocsit gyártott – jelentette ki Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a volgográdi területen lévő gyakorlótéren katonai kiképzésen résztvevőkkel folytatott beszélgetés során.

    Elértük a haditechnikai eszközök, speciális felszerelések és megsemmisítő eszközök gyártásának azt a szintjét, amely egy ideje még elképzelhetetlennek tűnt

    – mondta Medvegyev.

    Az orosz vezető azt javasolta, hogy ezeket a számokat vessék össze azokkal, amelyeket a Nyugat-Ukrajnának adott katonai szállítmányaival kapcsolatban emlegetnek.

    Azt is elmondta, hogy az év eleje óta több mint 134 ezer embert vettek fel az Orosz Fegyveres Erőkhöz.

  • Egy kijevi lakos arra panaszkodott Instagramon, hogy nem tud rendesen aludni a Patriot rakétarendszer okozta zajoktól. A mérges nő ezért azt követelte, hogy szállítsák át a rakétarendszert Ukrajna nyugati régióiba – írta meg a Lenta.ru.

    Elvinném ezt a ki***ott Patriotot valahova Nyugat-Ukrajnába egy hétre. Aludni szeretnék

    – mondta videójában az ukrán lakos.

    Hozzátette, hogy reméli, nem idézik be kihallgatásra a kirohanása miatt.

  • Hatalmas kombinált támadást indítottak Kijev ellen éjjel az Orosz Fegyveres Erők. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint egyszerre támadták a fővárost és a régiót drónokkal és cirkálórakétákkal.

    A rakétákat Tu–95MS stratégiai bombázókról indították a Kaszpi-tenger felől, valószínűleg X–101/555 cirkálórakétákkal. Ezzel párhuzamosan Kijevet különböző irányokból drónok támadták

    – közölte.

    Az előzetes információk szerint a légvédelmi erők összesen több mint 30 légi célpontot észleltek és semmisítettek meg. A tisztviselő elmondta, károkról és áldozatokról nincs információ.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre cikkünk legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!