új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2023. június 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6991 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5858 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 9-én 23 ember, köztük 7 gyermek érkezett Budapestre vonattal – adta hírül az MTI.

  • A Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője szerint az amerikai kémügynökségek még mindig nem rendelkeznek egyértelmű bizonyítékokkal annak megállapítására, hogy ki rombolta le a gátat.

    A politikus szerint a kémműholdak nem sokkal a gát összeomlása előtt robbanást rögzítettek a Kakhovszka-gáton. Az amerikai elemzők azonban még mindig nem tudják, hogy kik okozták a gát összeomlását, és hogy pontosan hogyan történt.

    A The New York Times azt írja, hogy az infravörös érzékelőkkel felszerelt műholdak olyan hőnyomot észleltek, amely egy hatalmas robbanásnak felel meg, nem sokkal a gát összeomlása előtt, ami hatalmas árvizet engedett lefelé a folyón.

    Az amerikai hírszerzés elemzői Oroszországot gyanítják a gát összeomlása mögött – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú kormányzati tisztviselő. Hozzátette azonban, hogy az amerikai hírszerző ügynökségeknek egyelőre nincs kézzelfogható bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy tényleg az oroszok a felelősek.

  • Moszkva és Kijev is heves harcokról számolt be pénteken, egyes bloggerek pedig német és amerikai páncélosok első észleléséről adtak hírt – írja azUnian ukrán hírügynökség.

    Mint írják, nehéz megítélni, hogy Ukrajna behatolt-e az orosz védelem mögé, mivel a támadó hadműveletek során a frontvonalakról kevés független jelentés érkezik.

    Moszkvai és háborúpárti orosz bloggerek intenzív harcokról számoltak be a zaporizzsjai fronton Orikhiv város közelében, ami arra utal, hogy a Krím félsziget lehet Ukrajna egyik célpontja.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök állítása szerint Velyka Novoszilka ellen az ukránok négy támadást is indítottak keleten, Bahmut környékén pedig Ukrajna előrenyomulását híresztelik.

    Kijevnek összesen 12 dandárja, valamint 50-60 ezer katona áll bevetésre készen – ebből kilencet a Nyugat fegyverzett fel és képzett ki.

  • Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes pénteken bejelentette, hogy újabb egy évvel, 2024. június 9-ig meghosszabbítja az Ukrajnából származó áruk vámmentes importját, hogy támogassa az ország gazdaságát – írta meg közleményében a kanadai kormány.

    A kanadai kormány döntése biztosítja az ukrán áruk további vámmentes behozatalát Kanadába, beleértve az acélt és a kvóták alá tartozó árukat is.

    Az egy évvel ezelőtt bevezetett rendszer ideiglenesen eltörli az ukrán áruk Kanadába történő behozatalára alkalmazott vámokat, dömpingellenes és kiegyenlítő vámokat.

    Ugyanakkor 2023. június 9. után Kanada nem fogja kiterjeszteni a vámkedvezményeket a kormány által az ellátásirányítási rendszerben védett árukra, mint a tojás, a baromfi és a tejtermékek.

  • Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel végrehajtott, csoportos csapással külföldi lőszert, fegyvert és haditechnikát – egyebek között drónokat – tároló raktárakat semmisítettek meg az éjszaka Ukrajna területén.

    A tábornok szerint az összes kijelölt létesítményt eltalálták, a csapások pedig megakasztották az ukrán erők utánpótlását a hadműveleti területen. Azt mondta, hogy a megsemmisített létesítményekben drónokat is raktároztak.

    Beszámolója szerint az orosz erők több, páncélosokkal támogatott ukrán támadást vertek vissza a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében: az ukrán erők itt mintegy 680 katonát, 35 tankot, 11 gyalogsági harcjárművet, 19 páncélozott harcjárművet, hat járművet, köztük három Hummert és egy francia gyártmányú CAESAR önjáró löveget veszítettek.

    Donyeck körzetében mintegy 410 ukrán katona esett el, megsemmisült négy tank, nyolc gyalogsági harcjármű, hét jármű, egy amerikai M777-es tarack, valamint egy Mszta-B tarack.

    A szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők embervesztesége más frontszakaszokon további mintegy 150 ember volt.

    A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között említett egy MiG29-es és egy Szu25-ös harci gépet – ezzel a háború kezdete óta megsemmisített ukrán repülőgépek száma az orosz nyilvántartás szerint elérte a 440-et –, egy kommunikációs központot, két vezetési- és megfigyelőpontot és egy lőszerraktárt.

  • Megkezdődött az ukrán támadás, amit az is bizonyít, hogy Kijev bevetette a stratégiai tartalékokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban újságíróknak.

    Az ukrán csapatok a harci cselekmények egyik szakaszán sem érték el kitűzött céljaikat. Ez teljesen nyilvánvaló

    – hangsúlyozta az államfő.

    Méltatta az orosz hadsereg, a hadvezetés és a korszerű orosz fegyverek hatékonyságát, és azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban jelentős, a „klasszikus” mutatót meghaladó veszteségeket szenvedtek, amely a támadó fél esetében három az egyhez arányú.

    Nem fogom most elmondani a számokat, de mély benyomást keltenek

    – fogalmazott Putyin.

    Megjegyezte, hogy noha eddig az összes ukrán kísérlet kudarcot vallott, a „kijevi rezsim” csapatainak támadási potenciálja még megmaradt. Elismerte, hogy az orosz hadseregnek több korszerű fegyverre van szüksége, és rámutatott, hogy a hadiipar képes növelni a kapacitását.

    Putyin az elmúlt évek tragédiáiért a „kijevi rezsimet” tette felelőssé, amely „hatalmának elsődleges forrása államcsíny”.

  • Izland augusztus 1-től kezdve felfüggeszti moszkvai nagykövetségének működését –  jelentette be pénteken a köztársaság külügyminisztériuma, amelyről a TASZSZ orosz állami hírügynökség számolt be.

    A minisztérium behívta az orosz nagykövetet, Mihail Noszkoot, hogy tájékoztassa a döntésről.

    Az izlandi külügyminisztérium azt is közölte, hogy a moszkvai nagykövetség tevékenységének felfüggesztéséről szóló döntés nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Oroszországgal.

    Izland prioritásként kezeli a nagykövetség tevékenységének újraindítását, amint a körülmények lehetővé teszik.

  • Az orosz csapatok fokozhatják a támadásokat Ukrajna ellen, és ez akár a városokat is érintheti – írta meg az Unian Alekszandr Kovalenko politikai-katonai rovatvezető gondolatait.

    Kovalenko szerint az oroszoknál pánikhelyzet alakult ki, miután az ukrán hadsereg támadásokat indított Zaporizzsja területén, ezért akár városokat is támadhatnak.

    A szakértő arra kéri az ukránokat, hogy azonnal húzódjanak menedékbe, ha légiriadót hallanak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!