2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Joe Biden amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog nukleáris fegyvereket bevetni.

    Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenáljával, 4477 telepített és tartalék nukleáris robbanófejjel, köztük körülbelül 1900 taktikai nukleáris fegyverrel.

    Míg az amerikai tisztviselők Putyin fegyverekkel kapcsolatos retorikájával kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki, egy szóvivő márciusban azt mondta, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem talált semmilyen jelet arra, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy megkezdődött az Ukrajna számára nyújtandó biztonsági garanciákról szóló megállapodások előkészítése a szövetségesekkel – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ukrán elnök a vilniusi NATO-csúcstalálkozó eredményeiről beszélve elmondta azt is, hogy már a NATO–Ukrajna Tanács munkájának tartalma is készül.

    A NATO már nem képzelhető el Ukrajna nélkül, és folyamatosan erősíteni fogjuk együttműködésünket

    – hangsúlyozta az államfő.

  • Mint az Indexen megírtuk, az Egyesült Államok kazettás bombákat küldött Ukrajnának, melyeket meg is kaptak csütörtökön. A hírt korábban Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok erősítette meg a CNN-nek.

    Most a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője is megerősítette a hírt újságíróknak.

    A washingtoni kormány július 7-én jelentette be, hogy új katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, beleértve a kazettás bombákat is. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági asszisztense elmondta, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának kazettás bombákat biztosít, amelyek használatát az ENSZ ellenzi.

    Megjegyezte azt is, hogy Kijev írásbeli garanciákat nyújtott Washingtonnak arra, hogy az ilyen típusú lőszerek használatakor a lehető legkisebbre csökkenti a polgári lakosságot fenyegető kockázatot – idézi fel a TASZSZ.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hosszabbítsa meg az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást – hangsúlyozva, hogy ennek elmaradása globális élelmezési válsághoz vezetne – írja a CNN.

    Egy sajtótájékoztatón von der Leyen elmondta, már várja a gabonaüzlet és más kérdések megvitatását Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, beleértve az éghajlatváltozást és „az ENSZ alapokmányának betartását és a nemzetközi jog tiszteletben tartását”.

  • Csütörtök este az orosz csapatok megtámadtak egy lakóépületet a Herszon megyei Dudcsan faluban, megsebesítve egy idős ukránt.

    Orosz ágyúzás miatt egy idős férfi megsérült Dudcsanban. Az esti órákban a megszálló csapatok megtámadtak egy lakóházat a faluban, aminek következtében egy 71 éves helyi lakos megsérült

    – számolt be a herszoni OVA.

    A férfi közepesen súlyos állapotban került kórházba.

    Dudcsan falut 2022 novemberében foglalták el az oroszok. 

  • Kétszáz orosz katona és az orosz fennhatóság alatt álló Tokmak város parancsnoka meghalt az egyik orosz támaszpontot ért ukrán támadásban – közölte Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere Telegramon.

    Zaporizzsjában egy oroszok által kinevezett tisztviselő, Vlagyimir Rogov ugyanezen a napon szintén robbanásokról számolt be, melyek a városban történtek.

    Az ukrán erők rendszeresen célba veszik Tokmakot, mivel az orosz védelem egyik fontos csomópontja – írja a Sky News.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére július 13-án az ukrán–magyar határszakaszon 7302 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 7521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől 2023. július 13-án 141 ember, köztük 63 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Joe Biden amerikai elnök azt mondja, komolyan gondolja a fogolycserét az Oroszországban több mint 100 napja fogva tartott The Wall Street Journal riporteréért.

    A Kreml a hónap elején azt sugallta, hogy nyitott egy esetleges fogolycserére, amelyben Evan Gerskovics is részt vehetne, de hangsúlyozta, hogy az ilyen tárgyalásokat a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.

    Joe Biden csütörtökön a finnországi Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy az Egyesült Államok érdekelt ebben a beszélgetésben.

    „Komolyan gondolom a fogolycserét, már zajlanak az egyeztetések” – mondta az elnök, írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • A katonai magáncégek legalizálásának kérdése nem egyszerű, az orosz kormánynak és az Állami Dumának meg kellene vitatnia, de az ilyen cégek, köztük a Wagner-csoport, jogilag nem léteznek – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

    A Wagner-csoport létezik, de jogi értelemben nem

    – idézi Putyin szavait a TASZSZ. „Ez egy külön kérdés a valódi legalizálással kapcsolatban. De ezt a kérdést az Állami Dumában, a kormányban kellene megvitatni. Ez nem egy egyszerű ügy” – tette hozzá.

    Az orosz elnök úgy véli, a Wagner-csoport körül kialakult helyzet „nagyon észszerű és nyilvánvaló az orosz társadalom számára”. A Wagner magánharcosai becsületesen harcoltak, így sajnálatos az a tény, hogy belerángatták őket ezekbe az eseményekbe.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A csütörtöki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!