új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jevgenyij Prigozsin első interjújában, amit a meghiúsult lázadás óta adott, egy afrikai hírügynökségnek azt mondta, hogy zsoldoscsoportja kész növelni jelenlétét Afrikában − közölte a Sky News

    Nem csökkentjük a jelenlétünket, sőt készek vagyunk növelni a különböző kontingenseinket

    − mondta Prigozsin a kameruni székhelyű Afrique Mediának.

    A telefonnal készült interjú felkerült a YouTube-ra, de annak eredetiségét egyelőre nem sikerült hiteles forrásból megerősíteni.

    A francia szinkron alatt mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy Prigozsin hangja hallható. 

    Elmondta, hogy a Wagner minden kötelezettségének eleget tesz a kontinensen, és kész továbbfejleszteni kapcsolatait az afrikai országokkal.

  • Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken szerint Washington úgy véli, hogy Oroszország védelmi minisztere, Szergej Sojgu azért látogatott Észak-Koreába, hogy fegyverszállítmányokat biztosítson népének az ukrajnai háborúhoz  írja a The Guardian.

    Antony Blinken szerint Oroszország azon van, hogy fegyvereket vásároljon szövetségeseitől szerte a világon.

    Oroszország kétségbeesetten keresi a támogatást, a fegyvereket, hogy folytathassa az Ukrajna elleni agresszióját. (...) Ezt látjuk Észak-Koreában, ezt látjuk Iránban is, amely számos drónt biztosított Oroszországnak, amiket az oroszok arra használnak, hogy elpusztítsák a polgári infrastruktúrát, és civileket öljenek Ukrajnában

    – mondta Antony Blinken az újságíróknak Ausztráliában.

    Észak-Koreában tartózkodva Szergej Sojgu találkozott az ország vezetőjével, Kim Dzsongunnal, amit az észak-koreai állami média „baráti beszélgetésnek nevezett.

  • Az elmúlt nap folyamán az Ukrán Fegyveres Erők rakéta- és tüzérségi egységei nyolc ellenséges tüzérségi löveget találtak el tüzelőállásokon, valamint egy lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt is eltaláltak, írja az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szombat reggeli jelentésében.

    Arról is beszámoltak, hogy az oroszok milyen csapásokat mértek rájuk.

    Az oroszok rakétatámadást indítottak Dnyipro városa ellen. Ezenkívül az ellenség 11 légicsapást hajtott végre az ukrán csapatok állásai és lakott települések ellen. Sajnos civil áldozatok is voltak, lakóházak, valamint egyéb polgári és közigazgatási épületek semmisültek meg

     olvasható a jelentésben.

  • Péntek este Donyeck több kerülete is tűz alá került, melyről az ukrán média és a közösségi csatornák is részletesen beszámoltak. 

    A források szerint a de facto Donyecki Népköztársaság belügyminisztériumának épületét is találat érte, ennek következtében egy ember megsebesült. A legtöbb forrás szerint ukrán támadásokról beszélhetünk.

    Az egyik autó kamerája rögzítette a becsapódás pillanatát, amely a de facto köztársaság belügyminisztériumának épületénél történt.

  • Legalább öt ember megsérült, miután rakéták csapódtak be két épületbe a kelet-ukrajnai Dnyipro városában – írja a BBC.

    A BBC helyszínen tartózkodó csapata megerősítette, hogy a péntek esti csapásban egy nagy lakóház legfelső emelete szinte teljesen megsemmisült.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a biztonsági szolgálat egyik épületét is találat érte. Az épületekben keletkezett károkért az „orosz rakétaterrort” tette felelőssé.

    Az államfő egy videót is közzétett a közösségi oldalán, amelyen a megrongálódott épületekből felszálló füst és az utcaszinten keletkezett tűz látható. Elmondta, hogy az incidenst követően rendkívüli értekezletet hívott össze a biztonsági szolgálattal, a belügyminisztériummal, a katasztrófavédelemmel és a helyi tisztviselőkkel.

    Szerhij Liszak regionális kormányzó elmondta, hogy a sérültek között gyermekek is vannak.

    Liszak szerint halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

    Dnyipro polgármestere szerint a legutóbbi csapás volt a harmadik alkalom, hogy az ukrán biztonsági szolgálat épületét Oroszország célba vette.

    Mindez azt követően történt, hogy Oroszország pénteken közölte, hogy két ukrán rakétát fogott el a déli Rosztov régiója felett.

  • Robbanás rázta meg pénteken az ukrán határhoz közeli orosz Taganrog város központját, több ember megsérült – közölte a Kreml, írja az NBC News.

    Az orosz védelmi minisztérium Ukrajnát tette felelőssé „a lakossági infrastruktúra elleni terrortámadásért”. Hozzátették, hogy a légvédelem észlelt, és elfogott egy módosított S–200-as rakétát.

    Hozzátették, hogy a rakéta darabjai a városra hullottak, több épületet megrongálva és civileket megsebesítve. Az egyik robbanásról videót is készített egy autós fedélzeti kamerája.

  • Pénteken az ukrán csapatok előrenyomultak Bahmut közelében, állítja a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes pedig arról számolt be, hogy az ukrán erők folytatják az előrenyomulást Bakhmut déli részén.

    Mindeközben az orosz erők folyamatosan támadtak a donyecki Kupjanszk és Liman irányában, az ukrán védelmi vonal azonban kitartott, közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők vezetője.

  • Volodimir Zelenszkij szerint Katar csatlakozik az úgynevezett ukrán békeformula megvalósítására irányuló erőfeszítésekhez – jelentette be az ukrán elnök július 28-án.

    „A legfontosabb, hogy Katar velünk lesz a békeformula megvalósításában, csatlakozik a globális erőfeszítésekhez” – jelentette ki az államfő.

    Volodimir Zelenszkij 2022. november 15-én mutatott be egy tízpontos béketervet Oroszország ukrajnai háborújának befejezésére.

  • Az Ukrán Védelmi Erők sikeres hadműveleteinek hátterében és a megszállók jelentős munkaerő-veszteségei miatt az orosz megszálló erők egységeiben megnőtt a harci műveletekben való részvétel megtagadásának száma − közölte az Unian ukrán hírügynökség. 

    Erről az ukrán fegyveres erők vezérkara számolt be. Az üzenetben az áll, hogy a Zaporizzsja régióbéli Rozivka térségében az Orosz Fegyveres Erők 7. Légideszant Rohamosztálya 247. légideszant rohamezredének mintegy 60 orosz katonája megtagadta a harci küldetések végrehajtását egy falu területén.

    „Ugyanakkor a megszállók részben tönkretették saját járműveiket” − jegyzi meg a vezérkar.

  • Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter hangsúlyozta, hogy rendkívül sok az akna azokon a területeken, ahol az ukrán fegyveresek idén június óta támadó hadműveleteket folytatnak.

    Minél több az ellenség egy adott területen, annál több az akna. Négyzetméterenként két, három vagy négy akna van most azokon a területeken, ahol offenzív műveleteket hajtunk végre. Azért haladunk lassan, mert meg kell védenünk az embereinket. Természetesen ezután meg kell védenünk a felszerelésünket is. De tisztában vagyunk azzal, hogy mivel állunk szemben

    – fogalmazott. Hozzátette, hogy az aknamentesítés folyamatosan zajlik, ami miatt nagyon sok embert veszítenek. Továbbá tájékoztatott arról is, hogy folyamatosan toboroznak pirotechnikusokat.

  • Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács pénteken korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött hét orosz személlyel és öt szervezettel szemben, akiket felelősség terhel az RRN (Recent Reliable News) elnevezésű, az információk eltorzítását és háborús propaganda terjesztését szolgáló digitális információmanipulációs kampány folytatásáért − közölte az MTI. 

    A kampány kormányszervek, illetve az orosz államhoz kapcsolódó szervek részvételével folyó kampány nemzeti médiaorgánumok és kormányzati honlapok identitásával visszaélő, hamis honlapokra, valamint hamis közösségimédia-fiókokra épül. A koordinált és célzott információmanipulációt Oroszország az Európai Unió és a tagállamok ellen irányuló, szélesebb körű hibrid hadjárat részeként használja − olvasható a brüsszeli sajtóközleményben.

    Az Európai Unió szankciós jegyzékbe vette továbbá az ANO Dialog nevű, a moszkvai információs és technológiai hivatal által létrehozott, Kreml által irányított orosz nonprofit szervezetet, az Orosz Diaszpóra Intézetét, valamint két olyan orosz informatikai vállalatot, amely részt vesz az RRN digitális dezinformációs kampányában.

    A tanács ugyancsak korlátozó intézkedéseket vezetett be az orosz katonai hírszerző szolgálattal szoros kapcsolatban álló online hírügynökség, az Inforos és annak három alapítójával szemben. A brüsszeli testület szerint az Inforos több mint 270 olyan online hírorgánum létrehozásáért felelős, amely propagandát terjeszt az Ukrajna elleni orosz agressziós háború támogatása érdekében.

  • A hírszerzési főigazgatóság vezetője, Kirillo Budanov újra bejelentette, hogy az ukrán csapatok hamarosan bevonulnak a Krímre. Budanov nem nevezte meg a pontos dátumot.

    A belorusz fenyegetést ugyanakkor a vezető irreálisnak nevezte, és elmondta, hogy a Wagner zsoldosai nem riasztják el az ukrán fegyveres erőket. Ami az orosz csapatok tartalékainak megerősítését illeti, Kirillo Budanov elmondta, hogy azok mennyiségi növelése nem történik meg.

    Ugyanannyi van belőlük, mint amennyi volt. De az állandó mozgósítás lehetővé teszi, hogy folyamatosan pótolják a veszteségeiket

    – fogalmazott Budanov.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!