„Putyin vérebe” kinyitotta a száját, nem volt benne köszönet

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Vége
33QD6LR-highres

A legfontosabbak

2023. augusztus 11., 20:26
Rohamosan nőnek az orosz veszteségek
2023. augusztus 11., 10:32
Robbanások voltak Kijevben
Index
2023.08.11. 21:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk szombaton is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az Egyesült Államok hónapok óta próbálja rávenni Egyiptomot, hogy kezdjen el fegyvereket szállítani Ukrajnának, de Kairó nem hajlandó erre – írja a The Wall Street Journal.

    Egyiptom ugyanakkor washingtoni nyomásra lemondott arról a tervéről, hogy rakétákat küldjön Oroszországnak.

  • Letartóztatták annak a vállalatnak az igazgatóját, amelynek raktára szerdán felrobbant Oroszországban – jelentette az orosz állami média. 

    A robbanásnak több mint 60 sérültje és egy halottja volt.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról írt, hogy az üzem műszaki igazgatóját őrizetbe vették, majd letartóztatták, miután a nyomozók házkutatást tartottak a cég telephelyén, dokumentumokat foglaltak le, és kihallgatták az alkalmazottakat.

    További részleteket nem közöltek a vádakról, illetve arról, hogy az igazgatónak köze volt-e bármilyen minőségben a robbanáshoz – írja a Sky News.

  • Oroszország hat év börtönbüntetésre ítélte Alekszandr Bahtin aktivistát, aki kritikával illette Moszkva ukrajnai invázióját – állítja egy jogvédő csoport.

    Bahtint, az 51 éves környezetvédelmi aktivistát és zenészt azzal vádolták, hogy álhíreket terjesztett az ukrajnai háborúról – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • A Zaporizzsja régiót szerdán ért rakétatámadásban két nő és egy férfi vesztette életét, majd egy másik csapás tegnap este újabb áldozatot követelt – írja a Sky News.

    „Tehetséges lányaink az orosz rakétatámadás következtében vesztették életüket. Tegnap még együtt énekeltek és játszottak az embereknek, aztán egy orosz rakéta könyörtelenül elvitte a hangjukat és az életüket” – emlékeztek meg a zenészekről.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 252 780 orosz katona esett el, az elmúlt napon 580 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 4290 tankot,
    • 8318 páncélozott harcjárművet,
    • 5043 tüzérségi rendszert,
    • 713 rakétavetőt,
    • 471 légvédelmi berendezést,
    • 315 repülőgépet,
    • 313 helikoptert és
    • 7511 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 4197 hadműveleti és taktikai drónt, 756 egység speciális felszerelést és 1377 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök új jogszabályt terjesztett elő, amely lehetővé teszi, hogy az orosz diákok ingyenes oktatásban részesüljenek, ha részt vesznek az ukrajnai háborúban – írja a Sky News.

    Az orosz miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, amely jóváhagyja, hogy a különleges katonai műveletekben részt vevő diákok ingyenes oktatási formába kerülhessenek át

    – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    További részleteket nem osztottak meg a diákok lehetséges életkoráról, illetve arról, hogy milyen formában valósulna meg a szabad oktatás. 

    Misusztyin aláírta azt a rendeletet is, amely egyszerűsíti az Ukrajnában elesett orosz katonák hozzátartozói számára a biztosítási kifizetések átvételét, mostantól minden kifizetést a halálesetet követő 30 napon belül kell teljesíteni. 

    Jelentések szerint több ehhez hasonló törvényt is elfogadtak már az országban. Ez is egy olyan lépése Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának, amelynek a célja, hogy minél több orosz állampolgár tudjon harcolni Ukrajnában.

  • Letartóztattak egy nőt az ukrán biztonsági szolgálatok, miután azzal vádolták meg, hogy olyan információkat adott át az oroszoknak, amelyek segítettek a rakétacsapások koordinálásában és hatásuk rögzítésében – írja a Sky News.

    A várost ért ellenséges légitámadások után a nő körbejárta az érintett utcákat, és rögzítette a csapások következményeit

     – áll az ukrán biztonsági szolgálat közleményében.

    Megjegyezték: az orosz ügynökről kiderült, hogy egy helyi lakos, aki oroszbarát nézeteket vallott, és az orosz különleges szolgálatokkal való együttműködéssel akart pluszpénzhez jutni.

  • Litvánia megnövelte a Belarusszal közös, 680 kilométeres határát védő erőinek számát a több ezer orosz Wagner-zsoldos belaruszi jelenléte miatt – közölte pénteken Ingrida Simonyte kormányfő a Verslo Zinios üzleti lap által közölt podcastban.

    Elmondta: több katonai hírszerzőt vezényeltek a határra, és nagymértékben megnövelték a nemzetvédelmi és a bűnüldöző erők létszámát.

    Közös hadgyakorlatokat és egyéb műveleteket is végrehajtanak majd

    – mondta a miniszterelnök. 

    A Wagner-csoport több ezer harcedzett tagját azután vezényelték Ukrajnából Belaruszba, hogy júniusban kudarcba fulladt a vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin által indított lázadás az orosz katonai felső vezetés ellen.

    A helyzetet tovább bonyolítja a belorusz hatóságok által megtűrt, sőt bátorított, főleg Lengyelország és Litvánia ellen irányuló, közel-keleti és afrikai országokból kiinduló migrációs nyomás. Litvánia válaszul azt tervezi, hogy az összesen hat litván–belorusz határátkelőből kettőt lezár, amelyeken át nem történik áruszállítás, csak polgári utasforgalom.

    További lezárások esetében a vilniusi kormánynak a szomszédos országokkal is egyeztetnie kell, mivel a Fehéroroszországba tartó gépjárművek többsége az Európai Unióban van bejegyezve.

  • Oroszországnak nem kell tárgyalóasztalhoz ülnie az Ukrajnával fennálló konfliktus rendezése érdekében, mivel minden fronton győzelemre áll – közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető pénteken.

    „Minden fronton nyerésre állunk – mind a harctéren, mind a nemzetközi politikai színtéren. Már csak az van hátra, hogy amit elkezdtünk, azt véghez is vigyük” – jelentette ki Vlagyimir Putyin egyik legfőbb politikai szövetségese.

  • Ukrajna konzultációkat kezdett az Egyesült Királysággal a biztonsági garanciák biztosítása érdekében – erősítette meg Kijev, írja a Sky News.

    „Célunk, hogy az év végéig létrejöjjenek az első ilyen megállapodások” – mondta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal (OPU) vezetője.

    „A Nagy-Britanniával folytatott konzultációink megkezdődtek” – tette hozzá. 

    Mindez akkor történik, amikor Zelenszkij elnök egyre határozottabban követel keményebb garanciákat a nyugati szövetségesektől, jegyzi meg a brit kiadvány.

  • Eddig 385, az oroszok által elhurcolt ukrán gyerek került vissza a családjához – közölte pénteken az SOS Gyermekfalvak nemzetközi civil szervezet osztrák tagozata.

    Anna Radl szóvivő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy 84 gyerek az SOS Gyermekfalvaknak köszönhetően térhetett vissza Ukrajnába.

    A segélyszervezet közleménye szerint gyakran maguk a deportált gyerekek kérnek segítséget a közösségi médiában, de az is előfordul, hogy az oroszok megszállta területek lakosaitól kapnak híreket. Az SOS Gyermekfalvak egyike annak a három civil szervezetnek, amely az Oroszországba került ukrán gyerekek sorsával foglalkozik.

    Ukrán hivatalos adatok szerint több mint 19 ezer gyereket „deportáltak” ukrán területekről az orosz csapatok. A Hágai Nemzetközi Törvényszék márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen gyerekek jogellenes elhurcolása vádjával – írja az MTI.

  • Alekszandar Vucsics szerb elnök szerint hiábavaló a Nyugat minden erőfeszítése Ukrajna megsegítésére abban, hogy a csatatéren győzzön Oroszország felett. Az elnök felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy kezdjenek béketárgyalásokat – írja a Ruetir.

    A Happy TV-nek nyilatkozva Vucsics kijelentette, hogy bár a nyugati országok hatalmas katonai segélyt nyújtottak Ukrajnának, mára világossá vált, hogy semmi sem történt, és a konfliktus könnyű befejezése nem látszik.

    Fárasztó háború folyik, és a nyugati hatalmakkal együtt sem fogják Oroszországot legyőzni a csatatéren

    – mondta a szerb vezető.

    Vucsics megjegyezte továbbá, hogy az elképzelhető legjobb végkifejlet az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünet lenne.

  • Az ukrán hadsereg 1481 robbanószerkezetet hatástalanított a közelmúltban felszabadított területeken Harkiv, Herszon és Mikolajiv régiókban – olvasható az ukrán hadsereg új jelentésében.

    2022-ben hivatalosan Ukrajna lett a világ legelaknásítottabb országa. Az orosz–ukrán háború következtében az ukrán területek egy részére a visszavonuló orosz csapatok telepítettek harci járművek elleni aknákat és taposóaknákat, míg más területeken védelmi okokból aknásították el a földeket a másik féllel szemben.

    A szakértők arra figyelmeztettek, hogy évtizedekig tarthat az aknák eltüntetése, írja a The Telegraph.

  • Petro Szimonenko nyilvános kampányt folytat Moszkva agresszív politikájának támogatására – írja az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat pénteki közleménye alapján a Kárpáthír.

    Az Ukrajnai Kommunista Párt vezetője és volt parlamenti képviselő a kijevi térség megszállása idején Oroszország legfelsőbb katonai és politikai vezetéséhez fordult, hogy kieszközölje at evakuálást. A Kreml annak érdekében, hogy az akkor elfoglalt Berezivka faluból kimenekítse Szimonenkót és családját, elrendelte, hogy küldjenek oda egy orosz különleges alakulatot.

    Tavaly március 4 és 8 között az oroszok Belaruszba kísérték Szimonenkót és rokonait. A férfi innen Oroszországba költözött, ahol a Nemzetközi Kommunista Szövetség Központi Bizottsága elnökhelyettesévé nevezték ki.

  • Németországi testvérvárosától, Würzburgtól kapott tűzoltóautókat az ukrajnai Lviv – jelentették be pénteken, írja az MTI.

    A Bajorország tartományi nagyváros önkormányzatának közleménye szerint Christian Schuchardt főpolgármester kezdeményezésére három tűzoltóautót adtak át az ukrajnai városnak.

    A szolgálatból kivont járműveket felújították, levizsgáztatták, új gumiabroncsokkal szerelték fel, majd a würzburgi városüzemeltető vállalat és a tűzoltóság szakemberei elutaztak velük a lengyelukrán határra, ahol egy rövid ismertető után a teljes tűzoltó-felszereléssel és a vámügyi iratokkal együtt átadták őket a lvivi kollégáknak.

    Az ilyen járművekkel általában rövid távolságokat tesznek meg, az állomástól a bevetés helyszínéig, ezúttal viszont 1150 kilométert kellett megtenni, a szokásos, óránkénti 70-80 kilométeres sebességgel. Az út három napig tartott, és a járművek az aggodalmak ellenére gond nélkül kiállták a próbát.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon jelentette be, hogy beszélt Zambia elnökével, Hakainde Hichilemával, írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Elmondta, a telefonbeszélgetés során arról győzködte Hichilemát, hogy vegyen részt az ukrán békeformula végrehajtásában.

    Az ukrán elnök hozzátette, hogy a két vezető megvitatta a fekete-tengeri gabonakezdeményezést és a közelgő ukrán–afrikai csúcstalálkozót.

  • Az Index is beszámolt arról, hogy egy nyolcéves gyermek meghalt egy orosz rakétatámadásban Nyugat-Ukrajnában.

    Az ukrán légierő most azt állítja, hogy az oroszok négy Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát lőttek ki egy nyugat-ukrajnai repülőtérre, a gyermek pedig a támadás következtében vesztette életét.

    „Egy rakétát Kijev térségében lőttek le. A többi a repülőtér közelében csapódott be. Polgári létesítményeket és infrastruktúrát ért találat, az egyik rakéta pedig egy lakónegyedet talált el” – áll a légierő közleményében.

    A légierő szerint a rakétákat Tulából (Moszkvától 180 kilométerre délre) és Lipecből (Moszkvától 460 kilométerre) indították, írja a The Telegraph.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna összes regionális katonai komisszárját menesztik azok miatt a botrányok miatt, amelyek a közelmúltban törtek ki ezekben a hivatalokban.

    A sorozótisztekkel kapcsolatban számos alkalommal felvetődött a korrupció gyanúja az utóbbi hónapokban, és az ukrán elnök azt ígérte, hogy orvosolni fogják a visszaéléseket.

    Az ukrán elnök végül a lehető legkeményebb fellépést választotta, amelyről azután számolt be, hogy pénteken egy ülést tartottak ez ügyben. Mint mondta, mindenkit menesztenek, aki jelenleg sorozótisztként dolgozik, és a helyükre olyan emberek kerülnek, akik megjárták a frontot, vagy egyenesen harcképtelenné váltak a háborúban, elvesztették egy-egy végtagjukat, de „megőrizték a becsületüket”.

    Zelenszkij azzal indokolta a döntést, hogy jelenleg 112 bűnügyi vizsgálat zajlik a sorozótisztek ellen Ukrajna különböző területein, és 33 esetben már a gyanúsítás is megtörtént. Néhol készpénzben, máshol kriptovalutákban fogadhattak el kenőpénzt, de a „cinizmus” minden ilyen esetben jellemző volt az érintettekre. 

    Ezt a rendszert olyan embereknek kell működtetnie, akik tudják, hogy pontosan mi a háború, és hogy a cinizmus, a kenőpénz elfogadás miért számít árulásnak háború idején

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

    Hozzátette azt is, hogy a döntés Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok hajtja végre, és minden leváltott tisztviselőt felelősségre fognak vonni, aki ellen büntetőeljárás zajlik.

    Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eset az odesszai komisszár, Jevhen Boriszov esete volt, aki  több millió euró értékben tudott egy villát és drága autókat vásárolni magának Spanyolországban – a gyanú szerint a kenőpénzből, amit hivatalokként kapott.

  • Közel ezer ukrán tengerészgyalogos térhet haza a brit Királyi Tengerészgyalogság több mint hat hónapos intenzív kiképzése után – írta a SkyNews.

    Az Egyesült Királyság erői 2022 eleje óta több mint 20 ezer ukrán katonát képeztek ki, a brit kormány pedig további 20 ezer katona kiképzését vállalta.

    „A kiképzési program, amelyet az elit brit kommandósok tartanak az ukránoknak, segíteni fogja Ukrajnát saját tengeri haderejének kiépítésében, valamint a tengeri ellenállás hatékonyabb működésében" – közölte Ben Wallace brit védelmi miniszter.

  • Az orosz nemzeti evezős bajnokság közvetítésébe is bekerült a robbanás, amely pénteken történt Moszkvában – írja az Astra nevű orosz Telegram-csatorna, amely meg is osztotta erről a videót.

    A robbanás ugyan csak távolról, de látható a háttérben. Az orosz fővárosban egy drón csapódott be pár órája, a részletekről itt írtunk. 

  • Aljekszandr Lukasenka belorusz államfő utasította kormányát, hogy vegye fel a kapcsolatot a szomszédos Lengyelországgal, és kijelentette, hogy kész tárgyalni, miközben a NATO-tag és Moszkva szövetségese közötti határfeszültségek tovább fokozódnak – közölte az al Dzsazíra.

    Beszélnünk kell a lengyelekkel. Utasítottam a miniszterelnököt, hogy vegye fel velük a kapcsolatot

    – mondta Lukasenka a Belta állami hírügynökség szerint. „Szomszédok vagyunk, és az ember nem választhatja meg a szomszédait.”

    A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szintén arról számolt be, hogy Lukasenka pénteken a minszki nemzeti repülőtéren újságíróknak azt mondta, hogy nem szabad megfeledkezni a „csúcstechnológiával rendelkező Nyugatról”.

  • Egy orosz rakéta csapódott egy ház földjébe Nyugat-Ukrajnában, megölve egy nyolcéves gyermeket – közölte a regionális kormányzó.

    Az Ivano-Frankivszki terület vezetője, Szvitlana Onyiscsuk szerint több ember megsebesült – írja a Sky News.

    A mentősök mindent megtettek, de sajnos a gyermek életét nem tudták megmenteni

    – mondta.

  • Több rakétadarab hullott egy gyermekkórház területére Kijev Obolonszkij kerületében péntek reggel – közölte a város katonai adminisztrációja.

    Az áldozatokról és a károkról szóló információk tisztázása folyamatban van

    – mondta Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

    Korábban Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy robbanásokat lehetett hallani a városban, ami az ukrán légvédelem munkája lehetett – írja a CNN.

    A fővárosra vonatkozó légiriadó nemrég ért véget.

  • Csaknem 1000 ukrán tengerészgyalogos több mint hat hónapot töltött „a kommandós rajtaütések és a komplex kétéltű műveletek művészetének kiképzésével” – közölte a Brit Királyi Haditengerészet.

    Az X-en, a korábban Twitter néven ismert platformon közzétett videón látható, hogy az ukrán tengerészgyalogosok több nappali és éjszakai gyakorlaton vesznek részt szárazföldön és vízen egyaránt.

    A Királyi Haditengerészet közleménye szerint minden csoport egy szigorú, öthetes programon esett át, amely során az egyéni készségeket fejlesztették, többek között a terepen való életvitel/túlélés, a harctéri elsősegélynyújtás, a közelharc és a kondíció, valamint az egységtervezés valós forgatókönyvek alapján – írja az al Dzsazíra.

    Körülbelül 900 ukrán tengerészgyalogos végezte el a tanfolyamot, amely magában foglalta az aknavetők, a következő generációs könnyű páncéltörő fegyverek (NLAW) és a Stinger légvédelmi rakéták, a felderítéshez használt drónok, valamint az olyan akadályok robbanószeres lerombolása, mint a Sárkányfogak jármű elleni erődítések.

    Az Ukrán Fegyveres Erők több mint 20 000 újonca részesült már kiképzésben az Egyesült Királyságban 2022 eleje óta, ahol alapvető frontszintű készségeket sajátítottak el, többek között lövészárok- és városi hadviselést, vezetési és egészségügyi képzést

    – áll a közleményben.

  • Az Egyesült Államok 2024-től kezdve havonta átlagosan több mint 80 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszert tervez legyártani – közölte Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón.

    Mint mondta, az orosz–ukrán háború kezdetén nagyjából havi 14 ezer darabot gyártottak abból a tüzérségi lőszerből, amelyet a NATO-országok és (részben) Ukrajna is használ. Jelenleg havonta nagyjából 24 ezret gyártanak belőle, és ezt a jövőre több mint háromszorosára, havi több mint 80 ezer darabra tervezik növelni.

  • Előzőleg írtunk arról, hogy egy dróntámadás veszélye miatt lezárták a moszkvai repteret. Azóta meg is történt a csapás.

    Az eszközt a Karamsevszkaja rakpart közelében semlegesítette az orosz légvédelem elektronikus elhárító eszközökkel. A lezuhanó drón azonban így is robbanást okozott.

    Sérültekről és károkról egyelőre nincs hír. A detonáció utáni állapotról a szemtanúk töltöttek fel videókat.

    A helyszínen már dolgozik a katasztrófavédelem. Egy orosz Telegram-csatorna már fotókat is közölt a roncsokról. 

  • A zaporizzsjai atomerőmű 4-es egységénél szivárogni kezdett a hűtővíz – közölte az ukrán Enerhoatom nevű vállalat.

    Hangsúlyozták, radioaktív anyag nem jutott a környezetbe, a szivárgás miatt azonban az eddigi „forró leállásból” „hideg leállás” üzemmódba kellett helyezni az egységet. Az Enerhoatom szerint mindezt az okozta, hogy az oroszok nem megfelelően, „inkompetens” módon jártak el az erőműben.

    A közlemény végén arra is figyelmeztettek, hogy ebből akár atomkatasztrófa is lehet, amennyiben az erőmű jog szerinti kezelője (vagyis maga az Enerhoatom) nem kapja vissza annak felügyeletét.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az El Mundo című spanyol lapnak azt mondta, hogy szerinte a Vatikán békeközvetítése semmilyen érdemi előrelépéssel nem járt eddig.

    Hozzáfűzte azt is, hogy ezzel együtt Ferenc pápát – akit korábban meghívtak Kijevbe – továbbra is szívesen látnák Ukrajnában. Az interjúban beszélt arról is, hogy az oroszokkal közvetlenül valóban nem hajlandóak tárgyalni, de arra nyitottak, hogy valaki közvetítsen köztük.

  • Több robbanás is hallatszott pénteken az ukrán fővárosban, Kijevben, miután a hatóságok országos légiriadót rendeltek el.

    Vitalij Klicsko polgármester felszólította a lakosokat, hogy maradjanak a légvédelmi óvóhelyeken. Kijev városvezetése szerint a légvédelem működik, a légierő pedig arról számolt be, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákat lőtt ki Kijev térségére.

    Robbanások a városban. Maradjanak az óvóhelyeken!

    – írta Klicsko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

    Elmondta, egy lezuhant rakéta darabjai a város egyik gyermekkórházának területére zuhantak, de nincsenek sebesültek, és károk sem keletkeztek.

    A Reuters újságírói is robbanásokat hallottak a fővárosban, de a pontos helyszínt nem tudták azonnal ellenőrizni.

    A Suspilne országos televízió robbanásokról számolt be Vinnyica és Hmelnickij középső és nyugati régiójában. Egy hmelnickiji tisztségviselő szerint a térségben a légvédelem működött.