új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Péntek délelőtt le kellett zárna a moszkvai Vnukovó repteret – írja a RIA Novosztyi.

    A hírügynökségnek a fővárosi katasztrófavédelem egyik tisztviselője azt mondta, hogy egy dróntámadástól tartanak, ezért tették a lépést. Az eddigi információk szerint a Moszkvától 61 kilométerre lévő Kubinkában láthatták egy azonosítatlan drónt, amely a főváros felé tartott. 

  • A brit katonai hírszerzés szerint reális lehetőség, hogy a Wagner-erők a belorusz csapatokhoz csatlakoznak a lengyel határon.

    Az ukrán állami polgári védelmi szervezet szerint 250 Wagner-katona hajtott végre manővereket a belorusz határváros, Breszt közelében, míg a belorusz hatóságok szerint a hadseregük egy Grodno melletti lőtéren gyakorlatozott – írja a Sky News.

    A brit védelmi minisztérium úgy véli, hogy Grodnóban kisszámú Wagner-tanácsadó kiképzési céllal tevékenykedhet.

    Oroszország szinte bizonyosan arra törekszik, hogy a belorusz erőket a NATO-val szembeni pózolásként népszerűsítse

    – mondta a brit védelmi minisztérium.

    A konkrét gyakorlatok azonban nagy valószínűséggel a belorusz hadsereg rutinszerű kiképzési ciklusának részei voltak.

  • Szerhij Cserevatij, az ukrán hadsereg keleti parancsokságának szóvivője a Politico című lapnak nyilatkozott az orosz támadásról, amely a harkivi területen található Kupjanszk térségében indult nemrég, és amely miatt akár 11 ezer civil lakost is evakuálhatnak a területről.

    „Az oroszok azért akarják visszafoglalni a harkivi területet, hogy bosszút álljanak az ottani tavalyi vereségükért. De mi készen állunk, ismerjük a terveiket, erős védelmi vonalat építettünk ki. Ráadásul az oroszok egy olyan sereggel néznek ott szembe, amelyet az egyik legtapasztaltabb tábornokunk, [Olekszandr] Szirszkij vezet” – mondta a szóvivő.

    Olekszandr Szirszkij az ukrán szárazföldi haderő parancsnoka is, és tavaly ősszel nagy szerepe volt abban, hogy Ukrajna szinte az egész harkivi területről ki tudta szorítani az orosz csapatokat egy gyors, meglepetésszerű offenzívával.

  • Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a The Guardiannek azt mondta, hogy Bahmut térségében ismét előrenyomultak az ukrán erők.

    Közlése szerint a város közelében több magaslati pontot is elfoglaltak, és sikeresen dolgoznak azon, hogy bekerítsék a várost védő orosz egységeket.

    Mindemellett figyelmeztetett arra, hogy „rémálomszerű” helyzet állhat elő északabbra, Kupjanszknál – ahol egy nagy orosz támadás miatt nemrég Ukrajna evakuációba kezdett – és Liman térségében is. Szerinte a két térségben indított orosz támadások célja az lehet, hogy elvonják az erőiket Bahmut térségéből. 

  • A Bloomberg szerint Vlagyimir Kolokoltsev orosz belügyminiszter csütörtökön egy kormányzati megbeszélésen panaszkodott arra, hogy nincs elég rendőr, mivel rengetegen elhagyták az állományt, és Ukrajnába mentek harcolni.

    Nagyon nagy hiány van a személyzeti állományban. Azt mondanám, hogy már kritikus szintű. Az utóbbi egy hónapban 5000 alkalmazott hagyta el a belügyminisztérium szerveit 

    – mondta. 

    A Bloomberg azt is megjegyezte, hogy a belügy mellett más területeken is munkaerőhiányt okozott a háború, elsősorban az, hogy Oroszország tavaly ősszel több százezer embert küldött a frontra az akkor elrendelt mozgósítási hullám keretében. Az orosz jegybank júliusban azt közölte, hogy a munkanélküliség rekordalacsony szintre jutott, és most már munkaerőhiány van, amely hátráltatja a gazdasági növekedést.

  • Az Oroszország által megtámadott szállodát az ENSZ munkatársai használják, amikor a városban dolgoznak – közölte Denise Brown, az ukrajnai humanitárius koordinátor a Reuters által látott nyilatkozatában – írja a The Guardian.

    Megdöbbentett a hír, hogy egy olyan szállodát, amelyet gyakran használnak az ENSZ munkatársai és a háború által érintett embereket támogató nem kormányzati szervezetek munkatársai, nemrég orosz csapás ért Zaporizzsjában

    –  mondta Denise Brown.

    „Minden egyes alkalommal, amikor Zaporizzsjában jártam, ebben a szállodában szálltam meg” – tette hozzá.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 7749-en léptek be Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8911-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

    A beléptetettek közül a rendőrség 123 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

  • A Kyiv Independent által megosztott felvételen állítólag ukrán katonák láthatók, amint a Dnyeper folyón átkelve orosz állásokat támadnak. A katonák látszólag hajnalban kelnek át a folyón, miközben felfele tartott hüvelykujjukat mutatják a kamerának.

    Az egység titkos rajtaütéseket hajtott végre a Dnyeper folyó megszállt keleti oldalán – írja a Sky News.

    A portál és az Index sem tudta független módon ellenőrizni a felvételt.

  • Mint ismertMariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter bejelentette, hogy mintegy 10 ezer lengyel katonát vezényelnek ki a lengyel–belorusz határhoz, miután a múlt hónapban több száz harcedzett Wagner-zsoldos érkezett oda.

    Erről beszélgetett az orosz MK hírportál Konsztantyin Zatulinnal, az orosz Állami Duma képviselőjével.

    Zatulin szerint Lengyelország aligha hozna ilyen döntést egyedül, és úgy véli, a lengyelek tisztában vannak azzal, hogy a Belarusz területére való belépés olyan, mintha Oroszországba hatolnának be.

    Ez azt jelenti, hogy ezzel belerángatják a NATO-t a konfliktusba, ugyanis Lengyelország NATO-tag

    – tette hozzá.

    Úgy véli, sok múlik az orosz–belorusz szövetségen, hogy Belarusz ne váljon egy második Ukrajnává, amelyre „barátok és ellenségek egyaránt lecsapnak”.

  • Folytatjuk az ukrán doktrína előkészítését, egy olyan átfogó szöveg elkészítését, amely országunk átalakításának alapjául szolgál. Nem felejtettük el fő célunkat, ami nem mást, mint megnyerni a háborút. Ukrajnának meg kell ragadnia történelmi esélyét a fejlődésre, amelyet a bátorságunk révén értünk el – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében

    További védelmi csomagokat készítünk katonáink számára, és még több védelmi rendszert alakítunk ki az egész ukrán társadalom számára, beleértve a légvédelmi rendszereket is

    – tette hozzá az ukrán elnök. Zelenszkij beszédében kiemelte azokat a harcoló egységeket, akik megtisztítják a csatateret az ukrán aknáktól. 

  • Hatalmas robbanás rázta meg a Moszkva melletti Szergijev Poszad városát szerdán. A TASZSZ orosz állami média értesülései szerint a sérültek száma elérte a nyolcvanat, 15 embert pedig kórházban ápolnak.

    Mint írják, 13 beteg a helyi járási kórházban van, közülük három állapota súlyos, tíz sebesült pedig közepesen súlyos. Még egy személyt a Mityiscsi Központi Területi Kórházba szállítottak. Emellett egy sérültet az orosz egészségügyi minisztérium Burdenko NMIC idegsebészeti központjába vittek.

    Az incidens minden sebesültje teljes körű ellátásban részesül

    – hangsúlyozta az egészségügyi minisztérium.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!