2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter csütörtökön kijelentette, országa elutasítja állampolgárainak zsoldosként való részvételét a háborúban, ellentmondva ezzel Kuba moszkvai nagykövetének órákkal korábbi nyilatkozatának, amely szerint kormánya nem ellenzi állampolgárainak legális részvételét Oroszország ukrajnai háborújában – írja a Reuters

    A látszólag ellentmondó nyilatkozatok a kubai állami és külföldi médiában megjelent azon híreket követik, amelyek szerint az elmúlt hónapokban fiatal kubai férfiak zsoldosként és állítólagos emberkereskedelem áldozataiként jelentkeztek a Kreml hadseregébe.

    A kubai kormány egyértelmű és megingathatatlan álláspontja, összhangban nemzeti jogszabályaival, ellenzi a kubai állampolgárok bármilyen konfliktusban való részvételét

    – közölte Rodriguez a közösségi médiában.

    A múlt héten a kubai hatóságok közölték,

    17 embert tartóztattak le egy emberkereskedő körrel kapcsolatos vádak alapján,

    amely állítólag fiatal kubai férfiakat csábított az orosz hadseregben való szolgálatra az ukrajnai konfliktus közepette.

    A kubai hatóságok szerint a zsoldosként felbérelt vagy emberkereskedelemben részt vevő személyek hosszú börtönbüntetésre vagy akár halálbüntetésre is számíthatnak, a bűncselekmény súlyosságától függően.

    Julio Antonio Garmendia Pena, Kuba moszkvai vezető diplomatája csütörtökön órákkal korábban azt mondta, hogy a Kubában letartóztatottak, akik mind kubai állampolgárok, illegális tevékenységet folytattak, és megszegték a törvényt.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt csütörtökön Olha Sztefanyisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese. Sztefanyisina a találkozón a NATO–Ukrajna Tanács összehívását javasolta az energiabiztonság megvitatásának céljából – írja az Ukrajinszka Pravda az ukrán kormány sajtószolgálatára hivatkozva.

    A NATO–Ukrajna Tanács is a Kijev és a szövetség közötti együttműködés új formája, melynek létrehozásáról a vilniusi csúcstalálkozón állapodtak meg. A tanács első rendkívüli ülését idén júliusban tartották meg.

    A brüsszeli találkozón Sztefanyisina hangsúlyozta, hogy Ukrajna a tanácsot elsősorban a szövetséggel való integráció eszközének tekinti, és azt javasolta, hogy a közeljövőben tartsák meg az energiabiztonsággal kapcsolatos üléseiket, tekintettel az ukrán energiakomplexum elleni orosz támadások esetleges fokozódására.

    Sztefanyisina és Stoltenberg a vilniusi NATO-csúcs határozatainak végrehajtását, valamint Ukrajna sürgős szükségleteit is megvitatták a találkozón.

  • Az MK orosz hírportál arról ír, hogy országuk Szu–34-es vadászbombázóit nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal szerelték fel. Ezt az új fejlesztést a „különleges katonai hadművelet” egyik bevetésén alkalmazták először. 

    A portál szerint cirkálórakétákat még sosem szereltek Szu–34-esekre, de ezzel az újítással sokkal veszélyesebb fegyver került az oroszok kezébe.

    Mint kiderült, a nagy hatótávolságú rakétával felszerelt Szu–34-esnek már sikerült sikeresen eltalálnia az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonai létesítményét.

  • Ukrajna és Brazília külügyminiszterei, Dmitro Kuleba és Mauro Vieira összehangolták álláspontjaikat az ENSZ Közgyűlés előtt – írja az Ukrinform.

    Telefonbeszélgetésünk során Mauro Vieira brazil külügyminiszterrel az ukrán–brazil kétoldalú kapcsolatok fejlődéséről tárgyaltunk. Egyeztettük továbbá álláspontjainkat az ENSZ Közgyűlés előtt

    – írta Kuleba.

    Brazília elnöke reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalóasztalhoz ülnek az ENSZ Közgyűlésen, melyre szeptember 1925. között kerül sor New Yorkban.

  • A Beregszászi Kerületi Bíróság bűnösnek találta a Beregszászi Járási Toborzóközpont vezetőjét hivatali jogkörének túllépésében. A vezető alaptalanul zárt ki férfiakat a katonai nyilvántartásból, akik külföldre távozhattak – írja a Kárpát Hír.

    A bíróság bírságot szabott ki az ezredesre.

    Az ezredes 2021 óta a beregszászi járási toborzóiroda vezetője. Az oroszországi invázió kezdete óta

    kilenc tartalékos tisztet mentett fel a katonai nyilvántartásból úgy, hogy lebélyegezte a hamis katonaorvosi igazolásukat. Így egészségügyi okok miatt a férfiak felmentést kaptak a sorozás alól.

    A vádlott nem ment el a bírósági tárgyalásra, de nyilatkozatot nyújtott be, amelyben elismerte bűnösségét.

  • A belorusz fővárostól, Minszktől délkeletre fekvő katonai bázisról készült műholdfelvételeken úgy tűnik, hogy az elmúlt hetekben sátrakat bontottak le, ami a Wagner-tábor bázisának felszámolására utalhat – írja a Sky News.

    Augusztus 23-án a Wagner főnöke, Jevgenyij Prigozsin és vezető hadnagyai életüket vesztették, amikor az általa használt magánrepülőgép eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant, így zsoldosainak sorsa kétségessé vált.

    Most a Tsel katonai bázisról július 25-én, augusztus 25-én és szeptember 9-én készült, a Planet Labs cég által rendelkezésre bocsátott felvételeken a táborban lévő sátrak fokozatos lebontása látszik.

  • Joe Biden amerikai elnök várhatóan a jövő héten találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a Fehér Házban – írja a Sky News.

    A lapnak nyilatkozó tisztviselő azt is elmondta, hogy a két vezető közötti találkozóra az ENSZ-közgyűlés után kerülhet sor.

    Zelenszkij legutóbb tavaly decemberben látogatott az Egyesült Államokba, hogy csúcstalálkozót tartson Biden elnökkel. Februárban azonban Joe Biden jelent meg váratlanul Kijevben.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére szeptember 14-én az ukrán–magyar határszakaszon 6232 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6929 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • Az ukrán drónhadsereg bemutatta, hogyan működnek az ukrán felszíni haditengerészeti drónok, és hogyan tudnak csapást mérni az orosz hajókra és hidakra – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ezek a haditengerészeti drónok akár a 80 kilométer per órás sebességet is elérhetik, értékük pedig a 250 ezer dollárt is meghaladhatja.

    Az ukrán lap szerint közvetlen fenyegetést jelentenek a krími hídra és a fekete-tengeri orosz flottára.

    Az animált videó szerint Ukrajna 5,6 méter hosszú és mintegy egytonnás drónokat vetne be erre a célra, amelyek képesek akár 200 kilogrammos terhet szállítani és akár 81 kilométer per órás sebességre is képesek felgyorsulni. A drónokat egyhuzamban akár 61 óráig is lehet használni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!