Irántól lefoglalt fegyvereket kap Ukrajna az Egyesült Államoktól

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2023.10.04. 11:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Moldova nyitva tartja annak lehetőségét, hogy megfelelő feltételek esetén a Gazpromtól vásároljon gázt – közölte a Gazprom helyi leányvállalatának vezetője, Vadim Ceban

    Moldova tavaly óta nem használ orosz gázt, ehelyett az állami tulajdonú Energocom gáz- és áramszolgáltatón keresztül vásárolt európai szállítóktól vásárolta készleteit.

    Elméletileg vásárolhatunk orosz gázt, de ennek két kulcsfontosságú feltétele van: a gáz árának alacsonyabbnak kell lennie, mint amit az Energocom javasolt, és a mennyiségnek fedeznie kell Moldova szükségleteit

    – idézi Cebant a Sky News.

  • Az elmúlt hónapokban elemzők között vita alakult ki arról, hogy a Nyugat készletei fogynak, ahogy egyre több fegyvert küldenek Ukrajnába – írja a Sky News.

    Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke is azt mondta, hogy a készletek fogyóban vannak.

    Fegyverrendszereket adunk át Ukrajnának, ami nagyszerű, és lőszert, de nem teli raktárakból. 

    A héten a Pentagon figyelmeztette a kongresszust, hogy fogytán van a pénz az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött fegyverek pótlására, és már kénytelen volt lassítani egyes csapatok utánpótlásán.

    A kongresszus a hétvégén egy rövid távú finanszírozási törvény elfogadásával elkerülte a kormányzat leállását, de az intézkedésből kikerült az Ukrajna számára az Oroszország elleni harcban nyújtott minden támogatás.

  • Az ukrán fegyveres erők szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bahmut közelében, de nem értek el megerősített sikereket, állítja legfrissebb helyzetjelentésében a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    A jelentések szerint az ukrán hadsereg erősen lövi az előretolt orosz állásokat Kliscsijivka közelében, hogy kikényszerítse az ellenséges erők visszavonulását, ami lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők előrenyomulását, teszi hozzá az Unian ukrán hírügynökség.

  • Az ukrán védelmi erők továbbra is védekeznek Ukrajna keleti és déli részén, illetve támadó műveleteket folytatnak Melitopol és Bahmut irányában. Kedden összesen 43 katonai összecsapás volt az ukránok és oroszok között – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az ukrán csapatok részleges sikereket értek el a Zaporizzsja régióban Robotynétől nyugatra fekvő területeken, illetve Kliscsivka és Andrivka területén.

    A jelentés megjegyzi, hogy Liman irányában a védelmi erők több mint 10 ellenséges támadást vertek vissza Makivka falu közelében, Luhanszk régióban.

    A bahmuti fronton az orosz erők sikertelenül próbálták helyreállítani az elvesztett pozíciót a donyecki régió Andrijivka térségében az ukrán vezérkar beszámolója szerint. 

  • Ukrajna nagyságrendileg 5,5 millió dollár értékben lefoglalta a Rosztvertol PJSC orosz védelmi vállalat vagyonát, amely többek között alkatrészeket gyárt a harci helikopterekhez – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) keddi közleményében.

    Egy ukrán korrupcióellenes bíróság helyt adott az igazságügyi minisztérium azon követelésének, hogy az orosz vállalkozás vagyonát utalják át Ukrajnának – derül ki az SZBU közléséből.

    A lefoglalt termékek elkobzása után az alkatrészeket átadják az ukrán fegyveres erőknek – írja a CNN.

  • Oroszország szerdán országszerte tesztelni fogja a vészhelyzeti figyelmeztető rendszereit, szirénázva, és megszakítva a televíziós és rádiós adásokat biztonsági információkkal – írja a Sky News.

    A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy az ország valamennyi régiójában sor kerül a regionális és önkormányzati szintű nyilvános figyelmeztető rendszerek nagyszabású ellenőrzésére.

    A figyelmeztető rendszer célja, hogy természeti vagy ember okozta veszély vagy vészhelyzet esetén időben jelzést közvetítsen a lakosságnak

    – áll a közleményben.

    Az oroszországi tesztek célja, hogy felmérjék a figyelmeztető rendszereket, az azok beindításáért felelős személyzet felkészültségét, és növeljék a lakosság tudatosságát.

    Amikor sziréna hangját halljuk, nyugodtnak kell maradnunk, nem szabad pánikba esnünk, be kell kapcsolnunk a televíziót, bármelyik nyilvánosan elérhető csatornát vagy rádiót, és meg kell hallgatnunk a tájékoztató üzenetet

    – közölte a minisztérium.

  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerda reggel közölte, hogy az orosz légvédelmi erők nagy valószínűséggel lelőtték egyik saját harci repülőgépüket a délnyugat-ukrajnai Tokmak felett – írja a Sky News.

    Bár Oroszország a háború kezdete óta mintegy 90 merevszárnyú repülőgépet veszített el, ez valószínűleg csak az ötödik elvesztése egy Szu–35S-nek, Oroszország legfejlettebb, széles körű szolgálatban lévő harci repülőgépének

    – írják.

    A minisztérium szerint a helyszín azért is lényeges, mert Tokmak erősen megerősített város, amely gyakran ad otthont a frontvonal egyik legintenzívebben vitatott szektorát irányító orosz parancsnokságnak.

  • Az elmúlt napon az ellenség 100 lövést adott le, közel 700 lövedéket lőttek ki aknavetőkből, tüzérségből, Gradokból, harckocsikból, BMP–2-esekből, repülőgépekből és UAV-kból. Csak Herszonra az ellenség 39 lövedéket lőtt ki – közölte Alekszandr Prokudin, a Herszon területi katonai közigazgatás vezetője.

    A jelentés szerint az oroszok a térség településeinek lakónegyedeit, egy közigazgatási épületet, egy oktatási intézményt, egy postahivatalt, templomokat, gyógyszertárakat és a herszoni járás mezőgazdasági területét találták el. Hozzátették, hogy a térségben egy ember meghalt és további 16 megsérült.

    Az orosz légierő különösen a Herszon megyei településeket támadta: halálos sérüléseket kapott egy 69 éves férfi, aki az ellenséges csapás idején egy garázsban tartózkodott. Megsérült hét ember.

    A beszámoló szerint ezt követően az oroszok két irányított bombát dobtak le Olgovkára és Odradokamenkára, valamint további négyet Mikolajivkára – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • Petr Pavel, Csehország elnöke szerint Európának csökkentenie kell az USA-tól való függetlenségét, inkább a NATO európai szegletét kellene megerősíteni – írja az Eurointegration.

    Pavel egy tanévnyitó ünnepségen beszélt arról, hogy Európa nem hanyagolhatja el védelmi kötelezettségeit a NATO domináns biztonsági szerepe ellenére sem, az Egyesült Államoktól való függetlenedés pedig a transzatlanti partnerséghez történő hozzájárulást jelentené.

    A cseh elnök úgy véli, túl kell lépni a 2 százalékos védelmi kiadásokon, emellett az Európai Unió bővítését is támogatta.

  • Konsztantyin Voroncov, az orosz delegáció helyettes vezetője az ENSZ Közgyűlés első bizottságának ülésén kijelentette, hogy Kiijev nem a béke megteremtésére törekszik, hanem csak a konfliktus további folytatását akarja – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Az ukrán küldött felszólalása csak ismét megerősíti a Kijevben követett irányvonal és politika teljes képmutatását. Ez a beszéd világosan bizonyítja, hogy a kijevi rezsim nem a békére, hanem csak a konfliktus további folytatására, az Oroszország elleni további vádaskodásra törekszik anélkül, hogy kiutat találna a válság megoldására

    – mondta Voroncov, valamint felszólította az ukrán küldötteket, hogy ezt jelentsék a fővárosnak.

  • A Reuters közzétett egy vizsgálatot az orosz Storm-Z egységekkel kapcsolatban, ahová büntetésből rendes orosz katonákat küldenek.

    Írásában a Reuters tizenhárom forrásra hivatkozik, köztük 5 Storm-Z-katonára, az ilyen egységek katonáinak rokonaira és az orosz hadsereg más egységeinek katonáira. Kiderült, hogy az alakulatok büntetési célzattal jöttek létre, és semmit sem törődnek az oroszok ezekkel a katonákkal.

    A Reuters szerint az egyik büntetőszázad körülbelül 100-150 főből áll, és a hadsereg reguláris egységeinek része. Általában „a front legveszélyeztetettebb részeire” küldik őket.

    A hírügynökség forrásai szerint több száz Storm-Z-katona van, aki jelenleg a fronton tartózkodik.

    A különítmény három katonája elmondta, hogy havonta mintegy 200 ezer rubel (kb. 750 ezer forint) fizetést ajánlottak nekik, bár elmondásuk szerint átlagosan ennek az összegnek körülbelül a felét kapták meg.

    Egy orosz sorkatona, aki májusban és júniusban Bahmut közelében tartózkodott, a Reutersnek elmondta, hogy orvosi segítséget nyújtott egy hat-hét sebesült Storm-Z-harcosból álló csoportnak, és nem engedelmeskedett parancsnoka parancsának, hogy hagyja el őket.

    Ezt tipikus példának nevezte az orosz hadseregnek az ilyen egységek katonáihoz való hozzáállására, mondván, hogy a „Storm Z-harcosok csak húsok”.

    Hivatalosan csak olyan férfiak kerülhetnek ebbe az egységbe, akiket elítéltek, de többen is állították, hogy semmit sem tettek, nem voltak börtönben.

    Bár elítéltek alkotják a büntetőosztagok magját, néhány hivatásos katonát a fegyelem megszegése miatt büntetésként soroltak be hozzájuk két katona szerint, akik elmondták, hogy egységük tagjait ilyen módon helyezték át, valamint egy Igor nevű Storm-Z-harcost, aki egy gyilkossági kísérletért bebörtönzött elítélt.

    A két katona azt mondta, hogy a tisztek a Storm-Z-be küldtek katonákat, mert részegen teljesítettek szolgálatot, kábítószert használtak és megtagadták a parancsok végrehajtását.

    A frontvonalon, ahol mi voltunk, nem kaptunk lőszert. Nem kaptunk vizet vagy élelmet. A sebesülteket nem vitték el: még most is rohadnak a halottak

    – mondta az egyik harcos.

  • Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háború kezdete óta igyekszik elkerülni a közvetlen konfliktust Oroszországgal – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

    Bidennek az első naptól kezdve két célja volt. Az egyik az volt, hogy támogassuk Ukrajnát, és hogy más országokat is magunk mellé állítsunk. A másik azonban az is, hogy elkerüljük, hogy közvetlen konfliktusba kerüljünk Oroszországgal, mert az a lehetőség, ahová ez a konfliktus vezethet, nem olyan, amely jó az amerikai nép biztonsága szempontjából

    – mondta Blinken.

    A vezető amerikai diplomata megismételte, hogy a kijevi kormánynak kell döntenie a harci műveletekről. Véleménye szerint az ellenségeskedések leállításának legjobb módja Kijev pozícióinak megerősítése lenne  írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére 2023. október 3-án az ukrán–magyar határszakaszon 4999 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4976 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett  írja az MTI.

    A rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Fehér Ház szerint az Ukrajnának az Oroszország elleni harcban nyújtott amerikai támogatás „néhány hónapon belül” kifut, ha a republikánus keményvonalasok nem fogadnak el új pénzeszközöket Kijev számára – közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Nagyjából talán néhány hónapról beszélhetünk

    – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egy tájékoztatón.

    „Az idő nem a barátunk” – mondta Kirby.

    Van elég forrásunk ahhoz, hogy Ukrajna harctéri igényeit még egy ideig kielégítsük, de a kongresszusnak cselekednie kell

    – fogalmazott.

    Korábban Joe Biden elnök felhívta a nyugati szövetségeseket, hogy megnyugtassa őket, az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás folytatódik.

  • Az ukrán erők előrenyomulnak délen, Oroszország pedig személyi és felszerelési veszteségeket szenvedett – közölte egy tisztviselő.

    Olekszandr Tarnavszkij tábornok a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy a csapatok a zaporizzsjai terület Tavria irányába nyomultak előre, de további részleteket nem közölt.

    Azt állította, hogy a katonák az elmúlt 24 órában 1198 bevetést hajtottak végre, az orosz erők 261 embert vesztettek, további 10 embert pedig fogságba ejtettek – közölte a Sky News.

    A támadásokban egy orosz harckocsit, tüzérségi rendszereket és egyéb felszereléseket is megsemmisítettek – mondta Tarnavszkij. A Sky News nem tudta függetlenül ellenőrizni az állításokat.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!