Kiszivárgott Izraelben Zelenszkij legújabb terve, minden borulhat

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója

Index
2023.11.04. 21:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szombati élő hírfolyama a Gázában és Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével tárgyalt Iszmail Haníje, a Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője Teheránban az elmúlt napokban – közölte szombaton a Hamász egyik vezetője a libanoni al-Majadín televízióban.

    Oszama Hamdán, az Irán támogatását élvező Hamász egyik magas rangú vezetője, aki Bejrútban adott interjút a televíziónak, további részleteket nem árult el a teheráni látogatásról.

    Haníje 2019 óta Katarban, illetve Törökországban él. Az iráni média korábban nem számolt be a látogatásról, az utazást feltehetően titokban tartották. Az elmúlt hetekben Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter rendszeres eszmecserét folytatott Haníjével az Izrael és a Hamász által Gázában vívott háborúról.

    Az iszlám síita ágához tartozó Irán jó kapcsolatokat ápol a szunnita Hamásszal. Az 1979-es iszlám forradalom óta Irán ősellenségének tekinti Izraelt.

  • Az amerikai külügyminiszter szerint ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait, és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el.

    Az MTI szerint Antony Blinken szombaton Ammánban tanácskozott hat arab ország külügyminiszterével. A tárgyalás után jordániai és egyiptomi hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben.

    A szombati találkozón Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael „háborús bűncselekményeket” követ el, és nem lenne szabad engedni, hogy a nemzetközi jog fölött álljon. Hozzátette azt is, hogy az amerikai külügyminiszternek vezető szerepet kell játszani a háború lezárásában.

    A gázai háború nem hoz békét Izraelnek, a folytatása katasztrófához vezet a Közel-Keleten

    – szögezte le Szafadi, aki a konfliktus politikai megoldását sürgette, amely „garantálja a palesztinok, az izraeliek és a térség többi népének békéjét és biztonságát”.

    Az egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri „azonnali és feltétlen tűzszünetet” szorgalmazott. Az amerikai külügyminiszter elutasította ugyan arab kollégáinak a gázai tűzszünetre vonatkozó kérését, de támogatta a „humanitárius szünetek” elvét.

    Antony Blinkennek a humanitárius tűzszünetekre vonatkozó javaslatát pénteki izraeli látogatása során nem támogatták, de a külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy továbbra is kitart az elképzelés mellett.

  • Izrael megtalálja és ártalmatlanítja Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét – közölte az MTI szerint az izraeli védelmi miniszter a szombati tel-avivi sajtótájékoztatóján.

    Emlékeztetem Gáza lakosait: minél hamarabb megtalálják őt saját maguk, annál hamarabb vége lesz a háborúnak

    – tette hozzá Joáv Gallant.

    „Ezen a szombaton nehéz harcokat vívtunk a Gázai övezeten belül. Befejeztük Gázaváros körülzárását, és a haderőink délről és északról hajtanak végre műveleteket” – mondta. A miniszter bejelentette, hogy behatoltak a lakóövezetekbe is.

    Az izraeli hadsereg október 27-én kezdte meg a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetben. A hadsereg közlése szerint azóta huszonkilenc izraeli katona esett el.

  • Palesztinpárti tüntetést tartottak Berlinben szombaton, ahol Izrael gázai „népirtása” ellen tiltakoztak.

    Bild szerint körülbelül 8500 résztvevője lehetett a tüntetésnek, amelyhez 1000 rendőrt vezényeltek ki. A német fővárosban több palesztinpárti demonstráció is volt az utóbbi hetekben, és ezek némelyike erőszakba torkollott. 

    A rendőrség előzőleg megtiltotta az antiszemita, zsidóellenes jelképek használatát. A Bild szerint a tüntetésen több ezer ember skandálta azt, hogy Izrael német támogatással bombázza Gázát. Később azt a rigmust is skandálták, hogy

    lebombázni Izraelt!

  • A The Times of Israel szerint egy izraeli tévécsatorna kiszivárogtatta a hírt, hogy Volodimir Zelenszkij a jövő héten Izraelbe látogathat, és emiatt az egész vizit kérdésessé vált. 

    A lap szerint a 12-es tévécsatorna közölte, hogy Zelenszkij Izraelbe készül a jövő héten. Ezt a tényt utóbb egy ukrán diplomata is megerősítette a The Times of Israelnek, azonban hozzátette: a szivárogtatás miatt minden terv borult. 

    Azt akarta volna, hogy az utat csak akkor hozzák nyilvánosságra, amikor izraeli földre lép. Nagyon csalódott

    mondta Zelenszkijről a diplomata.

    Az ukrán elnök az ukrajnai háború kezdete óta számos alkalommal tett ehhez hasonló, előre be nem jelentett látogatásokat, amit leginkább biztonsági okok indokolhattak. Pár hete már jelent meg egy sajtóértesülés arról, hogy Zelenszkij Izraelbe akar menni, de akkor állítólag az izraeli kormány erre még nem volt nyitott.

    Az államfő egyébiránt arról is beszélt szombaton, hogy a közel-keleti konfliktus elterelte a figyelmet Ukrajna háborújáról.

  • Joáv Gallant védelmi miniszter bejelentette, hogy az izraeli hadsereg 12 Hamász-parancsnokot ölt meg a háború kezdete óta, és hogy Gázaváros bekerítése néhány napon belül befejeződött – közölte a Haaretz.

    A sábát alatt heves harcok folytak a Gázai övezeten belül. Megkezdődtek a harcok az épített területeken belül, és az IDF teljes erejével harcol

    – fogalmazott.

    A The Times of Israel szerint Gallant egész konkrétan 12 zászlóaljparancsnokról beszélt, és azt mondta, hogy lépésről lépésre, „zászlóaljról zászlóaljra” szedik szét a Hamászt.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy a nagy hatótávolságú Arrow légvédelmi rendszer segítségével hatástalanították a Hamász Ayyash–250 típusú rakétáját, amelyet szombat délután lőttek ki Eliat városára. 

    A The Times of Israel szerint

    ez mindössze a második alkalom, hogy az Arrow elfogott egy rakétát a háborúban.

    A lap szerint a nagy hatótávolságú rakétarendszert eddig csak akkor használták, amikor egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát kellett kivédenie Izraelnek az előző héten (annak a célpontja szintén Eilat volt).

  • Törökország bejelentette, hogy visszahívja Izraelben szolgáló nagykövetét – írja a The Times of Israel.

    A lap szerint a török külügy azért hozta meg a döntést, mert Izrael nem hajlandó belemenni egy fegyverszünetbe Gázában, valamint – mint írták – az izraeli hadsereg továbbra is civileket támad, és tovább súlyosbítják a Gázai övezetben kialakult humanitárius katasztrófát. 

    Izrael a fegyverszünettel kapcsolatban korábban jelezte: csak akkor lennének hajlandóak belemenni ilyesmibe, ha a Hamász ezért cserébe elengedné az összes foglyul ejtett túszt. 

  • Tel-Avivban, egy katonai bázisnál kifütyülték Gal Hirscht, aki az ország egyik legismertebb túsztárgyalójaként dolgozik a Hamász által elfogott túszok hazahozatalán.

    A bázisnál még pénteken kezdtek demonstrációba a túszok családtagjai. Ezen a demonstráción jelent meg Hirsch szombaton, de nem fogadták örömmel a tüntetők: többek közt olyasmiket kiabáltak neki, hogy szégyellheti magát, vagy hogy „menjen haza”.

    A The Times of Israel szerint Hirscht (akinek korábban több kétes ügye is volt) Benjamin Netanjahu tette meg a túszok kiszabadításának egyik felelősévé. A lap szerint azonban sokan úgy vélik, hogy Hirsch nem végez hatékony munkát a (becslések szerint) több mint 240 túsz kiszabadításával kapcsolatban. 

  • A Hamász azt állítja, hogy egy Ayyash–250 típusú rakétát – amelynek hatótávolsága a feltételezések szerint 250 kilométer lehet – lőttek ki a legdélebbi városra, Eilatra.

    Az Eilattól északra fekvő területről készült felvételeken füstcsík látható, amely nyilvánvalóan a lövedék elfogásának eredménye – írja The Times of Israel.

    A Hamász több Ayyash–250 rakétát is kilőtt már a háborúban, de ezek egyike sem okozott kárt vagy sérülést a lap szerint. 

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter az arab miniszterekkel való találkozó után azt mondta, hogy „a Közel-Kelet országai alapvető szerepet játszottak az izraeli–Hamász konfliktus terjedésének megakadályozásában”.

    Kiderült továbbá, arról is beszélt, hogyan lehetne felgyorsítani és kiterjeszteni a segélyek Gázába történő tartós szállítását – írja a Haaretz.

    Naponta 100 teherautó halad át Rafahon, de ez közel sem elég

    – jelentette ki.

  • Katar szerint Gáza folyamatos bombázása megnehezíti a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseket – írja a Haaretz.

    Izrael korábbi védelmi minisztere nemrég beszélt arról, hogy a Hamász katonai úton történő megtörésével akarják elérni azt, hogy a szervezet elengedje túszait.

    A katari külügyminisztérium szombaton közölte, hogy a Gázai övezet folyamatos bombázása megnehezíti a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására irányuló közvetítési erőfeszítéseit.

    Mohamed Bin Abdulrahman al-Thani sejk külügyminiszter az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott szombati megbeszélésén tette ezt a megjegyzést – áll a minisztérium közleményében.

  • Antony Blinken külügyminiszter kétnapos látogatást tesz Törökországban vasárnap és hétfőn – írja a The Times of Israel.

    A tárcavezető egy hosszabb közel-keleti körúton van jelenleg, pénteken Izraelben járt, szombaton pedig Jordániában tartózkodik, ahol az ideiglenes libanoni miniszterelnökkel is találkozott. 

    Törökország a háború kezdete óta számos alkalommal bírálta Izraelt a Gáza ellen végrehajtott csapások miatt. 

  • Az al-Dzsazíra pánarab televízió videót közölt azzal kapcsolatban, hogy nemrég támadás ért egy gázai iskolát.

    Az áldozatok számával kapcsolatban az al-Dzsazíra egyelőre továbbra is csak annyit közölt, hogy

    legalább 15-en meghaltak, és több tucat sérültje lehet a csapásnak. 

    A helyi sajtó korábban arról írt, hogy sok embert próbálnak kimenteni a romok alól. 

  • Az utóbbi hetek palesztinpárti tüntetésein „csúnyán elmosódtak” a határok az ártatlan palesztinok sorsa iránt aggódók és a Hamász terrorizmusának támogatói között – írta szombaton megjelent cikkében Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámúra becsült brit zsidó közösség országos főrabbija.

    Mirvis a The Times című konzervatív brit napilapban megjelent írásában felidézi, hogy Manchesterben már a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett támadás másnapján nagyszabású tüntetést tartottak, „Manchester támogatja a palesztin ellenállást” feliratú transzparensek alatt.

    A főrabbi szerint mindez olyan világnézetről árulkodik, amelyben csecsemők szándékos lemészárlását, nők megerőszakolását, civilek lefejezését „ellenállásként” lehet bemutatni.

    Mirvis hangsúlyozza: a palesztin lakosság iránti aggódás és a Hamász terrorizmusának támogatása közötti határok nemcsak a tüntetéseken mosódtak el, hanem azokban a mecsetekben is – jóllehet ezek kisebbségben vannak –, amelyekben gyűlöletre, sőt erőszakcselekményekre uszítják a hívőket a zsidók ellen, miközben a muszlim vallási elöljárók többsége hallgat.

    Sir Ephraim Mirvis leszögezi: az emberiességen ejt szégyenfoltot az a tény, hogy a jelek szerint oly sokan nem érzékelik a Hamászt és Izraelt elválasztó morális távolságot.

    Éppen abban az időszakban, amikor minden eddiginél világosabban meg kellene látni, hogy mit jelent a Hamász által hirdetett „ellenállás”, „dzsihád”, „felkelés” vagy „intifáda”, a brit városokban és világszerte is mind többen szorgalmazzák a Hamász e céljainak megvalósulását, márpedig ez gyűlöletteljes szélsőségesség, amelyet nevén kell nevezni – írta a The Timesban közölt cikkében a brit főrabbi.

  • A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háború kezdete óta 9488 palesztin halt meg a Gázai övezetben, köztük mintegy 3900 gyermek és serdülő, valamint 2500 nő.

    A minisztérium közleménye szerint mintegy 2200 személyt minősítettek eltűntnek, köztük körülbelül 1250 gyermeket.

  • „Az elmúlt órában a légierő vadászgépei támadták meg a Hezbollah terrorszervezet célpontjait, válaszul a mai nap elején a libanoni területről végrehajtott támadásra” – írta közösségi oldalán az izraeli légierő.

    A támadott célpontok között terrorista infrastruktúrák, rakétaraktárak és a szervezet által használt vegyületek szerepelnek

    – közölték. A leírtak mellett egy videót is megosztottak.

  • Újabb tűzpárbajra került sor az izraeli–libanoni határon, az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah célpontjait támadták.

    Dél-Libanonból több rakétát lőttek ki Izrael északi határához közeli területek felé – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy viszonozták a támadást.

    Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eltaláltak két kisebb Hezbollah-egységet és a csoport egyik megfigyelőállását.

  • A török elnök közölte, hogy megszakítja a kapcsolatot az izraeli miniszterelnökkel Izrael gázai akciói miatt.

    Netanjahu többé nem olyasvalaki, akivel beszélhetünk. Leírtuk őt

    – idézte a török média Recep Tayyip Erdogan szavait.

  • Aszraf al-Kudra egészségügyi minisztériumi szóvivő a Gázai övezetből származó legfrissebb jelentésében azt állítja, hogy legalább 15 ember meghalt, és további 54 megsebesült az al-Fakhoora iskola elleni izraeli bombázásban.

    Az áldozatok többségében az iskola udvarán ülő nők és gyerekek voltak, akiket darabokra tépett a robbanás. Csontjaikat és testrészeiket műanyag zsákokba gyűjtötték

    – mondta.

    Csak az elmúlt 24 órában legalább 231 ember halt meg izraeli támadásokban – mondta al-Kudra. Ezzel október 7. óta összesen 9488-ra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma, közülük legalább 3900 gyermek.

  • Az izraeli hadsereg az elmúlt órákban két mecsetet bombázott Gáza város déli részén – jelentette az Anadolu tudósítója.

    A támadások lerombolták az Ali bin Abi Talib és az Al-Istijabah-mecsetet az al-Sabra-negyedben.

  • A Hamász izraeli támadásai következtében megölt francia állampolgárok halálos áldozatainak száma 39-re emelkedett – közölte a francia külügyminisztérium.

    További kilenc francia állampolgárt még mindig eltűntként tartanak számon – tették hozzá.

  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint egy iskolát ért izraeli támadás péntek este – írja a WAFA palesztin hírügynökség. A helyi sajtó szerint többeket próbálnak kimenteni jelenleg is a helyszínről.

    Az áldozatok végleges száma nem ismert.

    Ez már a harmadik nagyobb támadás a dzsabaliai menekülttáborban, de az izraeli légicsapások Gáza más pontjain sem szűntek meg.

    Körülbelül 40 ezer ember keres menedéket az al-Shifa kórházban, de mivel kórházak, iskolák, mecsetek és templomok a célpontok, az emberek bármikor egy izraeli csapás áldozatai lehetnek – írja az Al Jazeera.

  • Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása miatt.

    A külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács péntek este arra kérte az állampolgárokat: alaposan gondolják át, hogy valóban szükséges-e most külföldre utazniuk, 

    de ha már elutaztak, akkor ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók.

    Walter Rosenthal, a német rektori konferencia elnöke a Die Welt című lapnak pénteken azt mondta: a Gázai övezeti háború hatásának tudható be, hogy nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken nem érzik biztonságban magukat a zsidók.

    „Tudomásunk van arról, hogy a zsidó diákok egyre jobban félnek. Ha lehet, nem mutatják jelét annak az egyetemek területén, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók. Az izraeli és a Gázai övezeti helyzet továbbra is gyorsan változik, és aggódva figyeljük, hogy ennek a háborúnak milyen hatása van az emberek közötti kapcsolatokra a német egyetemeken” – mondta. Az utóbbi hetekben egyes egyetemeken történtek Izrael-ellenes és antiszemita incidensek – tette hozzá.

    Constantin Gans, a NémetIzraeli Társaság ifjúsági fórumától szintén arról számolt be, hogy a német egyetemeken diákok és oktatók egyaránt tesznek Izrael-ellenes kijelentéseket. „Katasztrofális a hangulat a kampuszokon. A zsidó diákoknak joguk van biztonságos és szabad körülmények között tanulni, de ez most nem garantált” – jelentette ki.

  • „Nem kellett volna háborút indítanotok” – mondta a portugál elnök a palesztin nagykövetnek.

    „A radikalizmus további radikalizmust szül. A mostani helyzet a palesztinok miatt alakult ki” – mondta Marcelo Rebelo de Sousa elnök a palesztin nagykövetnek.

    „Ez nem mentség Izrael reakciójára, az brutális volt” – válaszolta a nagykövet.

    „Tudom, hogy az izraelieket hibáztatja, de ezúttal önök miatt éleződött ki a konfliktus” – replikázott Rebelo de Sousa.

  • Legalább 41 palesztint vettek őrizetbe az éjszakai izraeli razziák során a megszállt Ciszjordániában.

    A legtöbb letartóztatásra Hebronban került sor, ahol legalább 25 palesztint vettek őrizetbe.

    „Az izraeli erők házról házra jártak, a lakók szerint bútorokat törtek össze. Azt is hallottuk, hogy a Dávid-csillagot a gyerekek iskolai tankönyveibe is belegravírozták” – jelentette az al-Dzsazíra riportere a helyszínről.

  • Egy izraeli drón rakétát lőtt ki Iszmail Haníje Hamász-vezér gázai házára, aki jelenleg a térségen kívül tartózkodik – jelentette a Sky News a Reuters hírügynökség nyomán.

    Egyelőre nem világos, hogy a támadás idején tartózkodott-e valaki a házban.

    Haníje egyes sajtóhírek szerint 2019 óta Gázán kívül tartózkodik.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Ammánban találkozik Najib Mikati ideiglenes libanoni miniszterelnökkel, a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása és az azt követő háború óta tett harmadik, a térségbe irányuló útja keretében – írja a CNN.

    Az amerikai diplomata pénteken Tel-Avivba utazott, ahol izraeli tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel találkozott, majd arról beszélt, hogy többet kell tenni a palesztin civilek védelme érdekében. Ugyanakkor elítélte, hogy a Hamász civileket használ emberi pajzsként, és harcosait civil infrastruktúrába ágyazza, hozzátéve, hogy

    a civilek nem szenvedhetik el embertelenségének és brutalitásának következményeit.

    Elmondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy a humanitárius segélyek bejuttatására és a túszok kiszállítására irányuló erőfeszítéseket „humanitárius szünetekkel lehetne megkönnyíteni”.

  • A rafahi átkelőn keresztül szombaton várhatóan mintegy 730 külföldi állampolgár hagyja el a Gázai övezetet – közölte egy hivatalos forrás a rafahi egyiptomi oldalon.

    A várható nemzetiségek megoszlása a következő:

    • 55 egyiptomi,
    • 386 amerikai,
    • 112 brit,
    • 77 francia,
    • 151 német.