2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy elfoglalták a Hamász egyik katonai erődítményét, amelyben páncéltörő rakétákat, kilövőállványokat, egyéb fegyvereket és „különböző hírszerzési anyagokat” találtak – írja a Sky News.

    A jelentés szerint egy vadászgép is csapást mért egy sejtre, amely az IDF becslései szerint 10 Hamász-harcost ölt meg, a tengeri erők pedig „stratégiai célpontokat, beleértve technológiai eszközöket tartalmazó állásokat”, támadtak.

    „Továbbá az IDF csapatai felderítettek néhány Hamász-terroristát, akik elbarikádozták magukat az al-Kudsz kórház melletti épületben, és azt tervezték, hogy onnan támadást hajtanak végre az erők ellen” – állt a közleményben.

    Majd hozzátették, hogy ezután a közelben légicsapást hajtottak végre, ami „jelentős másodlagos robbanásokhoz vezetett, ami egy Hamász-fegyverraktár jelenlétére utal egy polgári területen”. 

  • Mint megírtuk, hétfő éjszaka az IDF támadást intézett egy, a gázai al-Kudsz kórház közelében lévő épület ellen. A hadsereg szóvivője szerint a támadást a Hamász terroristái ellen, a levegőből hajtották végre, és másodlagos robbanásokhoz vezetett egy közeli lőszerraktárban.

    Az IDF emellett bejelentette, hogy az elmúlt napon az Izraeli Védelmi Erőknek sikerült átvenniük az ellenőrzést a Hamász egyik katonai erődjeként meghatározott terület felett a Gázai övezet északi részén. A helyőrségben páncéltörő rakétákat és rakétákat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak – írja a Haaretz.

  • Több száz amerikai zsidó aktivista foglalta el hétfőn a New York-i Szabadság-szobrot, hogy tűzszünetet követeljen Izraeltől, és egyben a „gázai palesztin civilek elleni népirtó bombázások” befejezését – adta hírül az MTI.

    Fekete pólót viselve, amelyeken A zsidók tűzszünetet követelnek most vagy Nem a mi nevünkben felirat szerepelt, több száz fiatal Az egész világ figyel és A palesztinoknak szabadnak kell lenniük feliratú transzparenseket emelt a magasba a szobor tövében.

    Zsidó ősünk, Emma Lazarus híres szavai, amelyeket erre az emlékműre véstek, arra késztetnek bennünket, hogy fellépjünk a gázai palesztinok támogatása érdekében, akik arra törekszenek, hogy szabadon éljenek

    – írta Jay Saper, a Zsidó Hang a Békéért (Jewish Voice for Peace, JVP) képviselője közleményében. Az Intézet a Közel-Kelet Megértéséért (Institute for Middle East Undestanding, IMEU) nevű dokumentumban „a gázai palesztin civilek elleni izraeli népirtó bombázások befejezését” követelte.

    Amíg a gázai emberek kiáltanak, addig nekünk is hangosabban kell kiáltanunk, függetlenül attól, hogy milyen kísérletek történnek az elhallgattatásunkra

    – mondta Nancy Goldin amerikai fotográfus a megmozdulás helyszínén.

    Az amerikai nagyvárosban az elmúlt hónapban Izrael- és palesztinbarát tüntetések is voltak. New York mintegy kétmillió zsidó és több százezer muzulmán otthona.

    Egyelőre nem történt erőszak a megmozdulásokon.

    A JVP-hez hasonló szervezetek szombaton Washingtonban több tízezer tüntetőt vonultattak fel, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek a Gázai övezetben, és bírálták az Egyesült Államok Izraelt feltétel nélkül támogató politikáját. A manhattani központi pályaudvart is elfoglalta egy több ezer fős óriási tömeg október végén, hasonló követelésekkel.

  • A palesztin Vöröskereszt kedden arról számolt be, hogy Izrael a levegőből támadást intézett Gáza ellen az al-Kudsz kórház közelében – írja a Haaretz.

    A gázai mentőszolgálatok szerint 20-an haltak meg az izraeli támadásban Rafahban. Emellett a Gázai övezetből légitámadásokról és tüzérségi tűzről érkeztek jelentések, többek között a Shifa kórház területéről.

  • Wael Asefa, a Hamász Központi Táborok Brigádjához tartozó Deir al-Balah zászlóalj parancsnoka vasárnap éjjel meghalt egy izraeli légicsapás következtében – közölte hétfőn az izraeli hadsereg és a Sin Bét, másnéven az izraeli biztonsági szolgálat.

    A csapást a légierő vadászgépe hajtotta végre a hírszerzési információk szerint.

    Az izraeli biztonsági apparátus szerint Wail Asfa azon parancsnokok egyike volt, akik október 7-én elrendelték a Hamász invázióját Dél-Izrael ellen – írja a The Jerusalem Post.

  • Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára sürgeti a gázai tűzszünetet, miközben arra figyelmeztetett, hogy az enklávé a gyermekek temetőjévé vált, és felelősségre vonta a Hamászt, amiért a civileket emberi pajzsként használja – írja a The Jerusalem Post.

    A főtitkár az ENSZ székházában arról beszélt, hogy az ENSZ elindított egy 1,2 milliárd dolláros kampányt a Gázai övezetben élő civilek megsegítésére. Elmondása szerint naponta több száz lány és fiú hal meg vagy sebesül meg a harcokban.

    Izraelt és a Hamászt egyaránt hibáztatta a vérengzésért, amely szerinte „az emberiség válsága”, amely „megrázza a világot”.

    Az Izraeli Védelmi Erők szárazföldi hadműveletei és a folyamatos bombázások civileket, kórházakat, menekülttáborokat, mecseteket, templomokat és ENSZ-létesítményeket – köztük menedékhelyeket – érintenek

    – mondta Guterres, hozzátéve, hogy „senki sincs biztonságban”.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn azt mondta az ABC Newsnak, hogy a tűzszünet a Hamász által túszul ejtett izraeliek szabadon bocsátásától függ. Izrael ettől függetlenül, humanitárius célokból taktikai szüneteket engedélyezhet.

    Nem lesz általános tűzszünet Gázában túszaink szabadon bocsátása nélkül

    – mondta Netanjahu.

    Az interjúban a miniszterelnök kifejtette, hogy a tűzszünet „akadályozná a háborús erőfeszítéseket”.

    „Ez hátráltatni fogja erőfeszítéseinket, hogy kiszabadítsuk a túszainkat. Az egyetlen dolog, ami működik a Hamász bűnözői ellen, az a katonai nyomásgyakorlás” – tette hozzá.

    Netanjahu azt is elmondta, hogy a háború után Izrael határozatlan ideig fenntartja az „általános biztonsági felelősséget” Gázában – közölte a Haaretz.

  • A Pentagon szerint „több ezer” halálos áldozatot követeltek Gázában az október elején kirobbant harcok, de pontos számot nem közölt.

    Joe Biden korábban kétségbe vonta a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium által közölt adatokat, de a nemzetközi humanitárius szervezetek nagyjából pontosnak tartják azokat.

    Korábban a minisztérium azt közölte, hogy a konfliktus kezdete óta 10 022-re emelkedett a területen meghaltak száma.

    „Ami a gázai civil áldozatokat illeti, tudjuk, hogy a számok ezres nagyságrendűek” – közölte hétfőn Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője.

  • Lior Hajat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője közleményben reagált Dél-Afrika azon döntésére, hogy visszahívja az ország diplomáciai küldöttségét Izraelből.

    Dél-Afrika hétfőn bejelentette, hogy csatlakozik azon országokhoz, amelyek visszahívták izraeli nagyköveteiket, és azt mondta, hogy ezzel ki akarja fejezni aggodalmát a gázai helyzet és „a gyermekek és ártatlan civilek meggyilkolása” miatt.

    „Izrael elvárja Dél-Afrikától, hogy elítélje a Hamászt, amely rosszabb, mint az Iszlám Állam, és hogy tiszteletben tartsa Izrael jogát, hogy megvédje magát. A dél-afrikai kormány döntése, miszerint visszahívja diplomáciai személyzetét, győzelem a Hamász számára” – írta Hajat az X-en.

  • A The Wall Street Journal értesülése szerint Washington 320 millió dollár értékben küld precíziós, irányított bombákat Izraelnek.

    Az amerikai kiadvány jelentése szerint a Fehér Ház már tervezi az eszközök átadását. A jelentés szerint a fegyvereket a Rafael Advanced Defense Systems nevű fegyvergyártó amerikai kirendeltségétől az izraeli anyavállalathoz juttatnák el.

  • Az Egyesült Arab Emírségek szeretne létrehozni egy tábori kórházat a Gázai övezetben, „hogy alapvető orvosi segítséget nyújtsanak a palesztinoknak” – írja a WAM állami hírügynökség.

    A kórház felállítására egy szélesebb körű humanitárius misszió részeként kerülhet sor, amelyről az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió tájékoztatott.

    A hírt akkor tették közzé, amikor a gázai kórházak a folyamatos izraeli bombázások, valamint a kritikus fontosságú ellátmányok és üzemanyag hiánya miatt elérték a kritikus állapotot. A WAM szerint a tábori kórház a tervek szerint 150 ággyal és egy sor speciális részleggel várja majd a sérülteket és betegeket.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index mai élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!