Brutális válaszcsapást mértek Oroszországra az ukránok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.12.30. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is! Jó pihenést kívánunk!

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 31-én ül össze a Belgorodot ért bombatámadás miatt – közölte Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó képviselőjének első helyettese.

    A találkozót moszkvai idő szerint ma éjfélre (New York-i idő szerint 16:00 órára) tűzték ki. Az ENSZ tisztviselői technikailag nem tudják korábban megszervezni. Várjuk meg, hogy a cseheknek van-e elég bátorságuk (és lelkiismeretük), hogy csatlakozzanak hozzánk. Más esetekben az EU-tagállamok sorban állnak, hogy részt vegyenek a nyugati delegációk által kért Ukrajna-tárgyalásokon

    – írta Telegram-csatornáján.

    Korábban közölte, hogy Oroszország New York-i idő szerint 15 órára az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését kérte, és azt követelte, hogy Csehország állandó képviselője legyen jelen, „hogy magyarázatot adjon, országa miért szállított a civilek megölésére alkalmas fegyvereket Ukrajnának” – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az ukrán csapatok péntek késő este óta bombázzák Belgorodot és a Belgorodi területet. A legutóbbi csapás Belgorod belvárosát érte, cseh gyártmányú többszörös rakétavetőkből származó kazettás lőszerrel.

  • Ukrajna az elmúlt 24 órában halálos légicsapások sorozatát hajtotta végre délnyugat-oroszországi célpontok ellen.

    Csapások sorozata érte az ukrán határhoz közeli orosz területeket. A katasztrófavédelem szerint Belgorod városában 14 ember, köztük két gyermek vesztette életét, és több mint 100-an megsebesültek.

    A térségből készült utólagos videókon kiégett épületek és járművekben okozott károk láthatók.

  • Oroszország felszólítja a kormányokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el az ukrajnai terrortámadást Belgorodban – közölte az orosz külügyminisztérium a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

    Felszólítunk minden felelős kormányt és illetékes nemzetközi struktúrát, hogy határozottan ítéljék el ezt a szörnyű terrortámadást, és nyilvánosan határolódjanak el a kijevi rezsimtől és nyugati támogatóitól, akik felelősek az ilyen bűncselekményekért

    – közölték, hozzátéve, hogy a „civilizált demokráciák” hallgatása „véres bűneikre való felbujtásként” lenne értelmezhető.

    Mint ismertUkrajna az elmúlt 24 órában halálos légicsapások sorozatát hajtotta végre délnyugat-oroszországi célpontok ellen.

  • Volodimir Zelenszkij elnök szombaton megtartotta a Legfelsőbb Főparancsnokság vezérkarának évzáró ülését. Az elnök Telegram-csatornája szerint a megbeszélések a következő év tervezése és a drónok gyártása körül forogtak.

    Összefoglaltuk az év katonai eredményeit, elemeztük a harci műveletek eredményeit, és értékeltük döntéseinket. Mit tettünk jól, és mit csinálhattunk volna jobban

    – írta Zelenszkij.

    Elmondása szerint a tájékoztató meghatározta a védelmi erők jövő évi felhasználásának stratégiáját, figyelembe véve minden következtetést, előrejelzést és képességet – írja az RBC-Ukraina.

    Idén Ukrajna egyetlen fronton sem hátrált meg, visszaszerezte a tengerét, és biztonságosabbá tette az eget. Továbbra is egy csapatként dolgozunk, köszönet mindenkinek, aki minden erejét Ukrajna győzelméért áldozza

    – hangsúlyozta.

  • Ukrajna az elmúlt 24 órában halálos légicsapások sorozatát hajtotta végre délnyugat-oroszországi célpontok ellen – közölték moszkvai tisztviselők. Az orosz katasztrófavédelem szerint Belgorod városában 14 ember, köztük két gyermek halt meg, és több mint százan megsebesültek.

    Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy több tucat Ukrajnából kilőtt rakétát és drónt semmisítettek meg. A támadásokat az Ukrajnát ért orosz csapásokat követően indították, amelyekben 39 ember vesztette életét – emlékeztetett a BBC.

    Ezeket a csapásokat Kijev az Ukrajna elleni háború eddigi legnagyobb orosz rakétatámadásának nevezte.

    Az ukrán média – hírszerzési forrásokra hivatkozva – arról számol be, hogy több mint 70 drónt használtak az Oroszország elleni támadássorozatban, és kizárólag katonai célpontokat támadtak. Hozzátették, hogy a drónok egy csoportja sikeresen eltalált egy brjanszki területen lévő elektronikai gyárat, amelyet orosz katonai eszközök, például nagy hatótávolságú rakéták és légvédelmi rendszerek gyártására használnak. 

    Putyin elnököt tájékoztatták a támadásokról – közölte szóvivője. Az orosz védelmi minisztérium szombati első közleménye szerint 13 rakétát semmisítettek meg az éjszaka folyamán a tágabb régió felett. Később már azt közölték, hogy 32 drónt lőttek le Birjanszk, Orjol, Kurszk és Moszkva térségében.

    A közeli Belgorod kormányzója külön közölte, hogy a régiót ért támadásokban 55 lakóház, két magánvállalkozás, egy futballpálya, egy szabadidőközpont és egy óvoda sérült meg.

    Péntek este az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén elsöprő többséggel elítélték Oroszország újabb tömeges légitámadását Ukrajnában, és kijelentették, hogy a támadásokat azonnal le kell állítani.

    Oroszország szombaton később kérte az ENSZ BT ülésének ismételt összehívását a belgorodi támadás miatt. Moszkva azt is „követelte, hogy Csehország állandó képviselője legyen jelen, hogy megmagyarázza, miért adott el országa civilek megölésére alkalmas fegyvereket Ukrajnának” – mondta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese.

  • Lengyelországban szombaton délután befejeződött az ellenőrzés a Területi Védelmi Erők csaknem 500 katonájának a részvételével, akik annak a rakétának a lehetséges elemeit keresték, amely előző nap, az ukrán városok elleni nagyszabású orosz rakétatámadás során megsértette a lengyel légteret. Minderről a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága (DORSZ) számolt be.

    A parancsnokság hozzátette, hogy a műveletet befejezték, és további lépéseket ez ügyben nem terveznek.

    Amint arról a DORSZ korábban beszámolt, szombaton a lublini vajdaságban földi kutatásokat folytattak a lengyel légteret pénteken megsértő objektum lehetséges darabjai után. A keresésben az ukrán hadsereg mintegy 480 katonája vett részt – írja a European Pravda.

    A DORSZ köszönetet mondott a katonáknak „a felkészültségükért és a professzionalizmusukért, a lakosoknak pedig a megértésükért és a türelmükért”. 

    A lengyel vezérkar pénteken, december 29-én bejelentette, hogy az ország légterét egy orosz rakéta megsértette. A lengyel hadsereg megállapította, hogy a rakéta 40 kilométer mélyen Lengyelországba repült, és három perccel később visszatért Ukrajnába. 

    Oroszország ideiglenes képviselőjét magyarázatért beidézték a varsói külügyminisztériumba. Az orosz diplomata akkor azt mondta, hogy Moszkva „konkrét bizonyítékokat” akar látni, mielőtt magyarázatot adna.

  • Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamata több évig is eltarthat – jelentette ki az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Vera Jourová a hírforrások szerint.

    Feltételezem, hogy évekről és nem évtizedekről van szó. Az EU-hoz legközelebb álló országokkal, Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia, már megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások. Az EU-hoz azonban idén már biztosan nem csatlakozik egyik ország sem, így a tárgyalások nem fognak ilyen gyorsan haladni

    – jelentette ki.

    Szerinte a „teljes jogú tagság vagy nem tagság” gondolata azonban már nem aktuális – írja az RBC-Ukraina.

    Számos olyan területet azonosítottunk, ahol a tagjelölt országok közelebb kerülhetnek az EU-hoz anélkül, hogy tagjai lennének. Az országok digitális interakciót alakíthatnak ki az EU-val, részt vehetnek az energia- és a közlekedési infrastruktúrában, elismerhetjük egymás képesítéseit, egy tagjelölt ország – ha korlátozásokkal is – hozzáférést kaphat az európai piachoz. Ukrajna mindezt elérheti, mielőtt még taggá válna

    – hangsúlyozta Jourová.

    Hozzátette, hogy az Európa-ellenes retorikát hangoztató vezetők sok politikai jó pontot szerezhetnek.

    Amikor azonban leülnek a tárgyalóasztalhoz, minden vezető meg fogja érteni, milyen előnyös az Unióban maradni

    – hangsúlyozta az alelnök.

  • Az orosz védelmi minisztérium megtorlásra utalt, mert Belgorodot ágyúval lőtték az ukránok – írja a The Guardian.

    A minisztérium közleményben azt írta:

    A kijevi rezsim, amely ezt a bűncselekményt elkövette, megpróbálja elterelni a figyelmet a fronton elszenvedett vereségekről, és minket is hasonló akciókra provokál.

    Azt is hozzátették, hogy az Orosz Fegyveres Erők kizárólag katonai létesítményeket és az azokhoz közvetlenül kapcsolódó infrastruktúrát támadják, de néhány nappal ezelőtt ukrán jelentés szerint több civil is meghalt a kiterjedt orosz támadásban.

    Az RBC-Ukrajina ukrán hírügynökség idézett forrásokat, amelyek szerint az ukrán erők katonai célpontokat támadtak Belgorodban, válaszul az ukrán városok előző napi orosz bombázására.

  • Az Európai Bizottság december 29-én tette közzé az Ukrajnának 2023-ban nyújtott humanitárius, pénzügyi, politikai és egyéb jellegű segítség adatait – olvasható az Európai Bizottság X-en közzétett bejegyzésében.

    A közlemény hangsúlyozza, hogy az EU Ukrajnának nyújtott támogatása jelentősebb, mint bármikor.

    Oroszország agresszív háborúja továbbra is pusztítást okoz Ukrajnában. Egységesen kiállunk Ukrajna rendíthetetlen támogatása mellett, és 2023-ban fokozzuk az országnak nyújtott politikai, humanitárius, pénzügyi és katonai támogatásunkat

    – áll a nyilatkozatban.

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy az Ukrajnának szánt támogatás a következőket foglalja magában:

    • 200 millió euró elkülönítése 2023-ban humanitárius segélyprogramokra,
    • 98 000 tonna természetbeni támogatás,
    • 88 millió euró és több mint 370 autóbusz biztosítása az oktatáshoz való biztonságos hozzáférés biztosítása érdekében,
    • Az ideiglenes védelemről szóló irányelv 2025 márciusáig történő meghosszabbítása.

    Pénzügyi támogatás:

    • 18 milliárd eurós támogatási csomag biztosítása 2023-ban, a 2022-es 7,2 milliárd eurón felül,
    • A háború kezdete óta 40,6 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre Ukrajna általános ellenálló képességének támogatása érdekében.
  • Az oroszországi Belgorod városában egy ukrán csapás következtében meghaltak száma 14-re emelkedett, 108-an megsebesültek, köztük 15 gyermek – közölte a The Guardian.

    Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták az oroszországi Belgorod városára mért ukrán csapásról – közölte szombaton a Kreml.

    Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták az ukrán fegyveres erők Belgorod lakónegyedeit ért csapásról

    – közölte Dmitrij Peszkov szóvivő.

    Peszkov hozzátette, hogy az elnök utasította a városba a Mihail Muraszko miniszter vezette orosz egészségügyi minisztérium csapatát és a katasztrófavédelem dolgozóit, hogy segítsenek az érintetteknek.

  • Most írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében Ukrajna 24 millió eurót kap a német állami fejlesztési banktól az energetikai infrastruktúra fenntarthatóságának helyreállítására. 

    December elején derült ki, hogy Németország mintegy 88 millió eurót különít el, amelyből az orosz támadás nyomán erősen megrongálódott energetikai rendszer helyreállítását támogatják. Németország hozzájárulása az Energiatámogatási Alaphoz 218 millió eurót tesz ki. Ez a legnagyobb összeg, amelyet egyes államok önként felajánlottak. Berlin kezdeményezésére 2022 februárja óta, mintegy 400 millió eurót adtak össze az alap számára a donor országok.

    Nemrégiben a német szövetségi kormány hatmillió eurós gyorssegély folyósítását kezdte meg Ukrajnának, amelyből generátorokat, fűtőtesteket és sátrakat vásárolhattak.

  • Két gyermek meghalt és több ember megsebesült az orosz tartományi főváros, Belgorod központját ért ukrán csapás következtében – közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó.

    Gladkov a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy egy lakónegyedet ért találat – írja a The Guardian.

    Az emberek nem tudják, hogy mi a helyzet: Az ukrán fegyveres erők Belgorod központját lőtték. Az előzetes információk szerint két halott gyermek és több sebesült is van. 

    – írta, de további részleteket csak későbbre ígért.

  • Moszkvában idén sem lesz tűzijáték szilveszterkor, de a főváros szinte minden más tekintetben ugyanolyan fényes és nyüzsgő lesz, mint az ukrajnai háború előtti újévkor – írja a Reuters.

    Tavaly az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett, 10 hónappal korábban kezdődött hadművelet és a katonai behívók kiosztásának következményei csorbították a moszkvaiak kedvét a szórakozáshoz. Idén pedig az emelkedő árak tompítják az ünneplést.

    Georgij Karpenko társtulajdonos szerint a Riesling Boyz bárban a tavaly szinte egyáltalán nem volt céges partikra és rendezvényekre történő foglalások ismét megélénkültek.

    Jekatyerina Schulmann, a berlini Carnegie Russia Eurasia Center orosz politológusa szerint a mintegy hét százalékos infláció mintegy 7 százalék és a kilátástalan háború által táplált „gazdasági növekedés” is befolyásolja a kiadásokat.

  • A nyugati partnerek továbbra is segíteni fogják Kijevet az oroszok elleni harcban – állítja Mihail Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

    A tanácsadó azt mondta az ukrán Uniannak, hogy Zelenszkij ezzel véget is vetett az Oroszországgal folytatott tárgyalások kérdésének, nem kell számolni a találkozóval. 

    Nem lesznek tárgyalások a szó klasszikus értelmében. A legmagasabb szintről követelik majd az ultimátumot az Orosz Föderációval szemben, amiket az azonnal el is fog fogadni 

    – véli, hozzátéve, hogy a nyugati partnerek még több erőforrást mozgatnak meg Ukrajna érdekében, annak ellenére, hogy megbeszéléseket folytatnak Oroszországgal. 

  • 2023. december 30-án reggel orosz csapatok lőtték a Herszon régió egyik faluját, megrongálva egy iskolát, egy közigazgatási épületet és egy boltot – írja az Ukrinform.

    A Herszon területi katonai közigazgatás közölte ezt a Facebookon. A jelentések szerint legalább kéttucatnyi lövedék találta el a falu központját. Szerencsére senki sem sérült meg.

    Egy nappal korábban az oroszok 108 alkalommal támadták a Herszon régiót.

  • A z előző évhez képest  2023-ban az orosz áldozatok (elhunytak és sebesültek) átlagos napi száma csaknem 300-zal nőtt Ukrajnában – jelentette a brit védelmi minisztérium brit hírszerzési adatokra hivatkozva.

    „Az átlagos napi mutatók emelkedése, amint azt az ukrán hatóságok jelentették, szinte biztosan az orosz erők leépülését, valamint a tartalékosok 2022. szeptemberi »részleges mozgósítása« utáni gyengébb minőségű és nagyobb tömegű hadseregre való átállást tükrözi” – írták.

    A brit hírszerzés szerint Oroszországnak valószínűleg öt-tíz évbe telik, hogy újjáépítse a magasan képzett és tapasztalt katonai egységeit: szerintük ha a veszteségek a következő évben is hasonló ütemben folytatódnak, akkor 2025-re Oroszország több mint félmillió embert ölhet és sebesíthet meg a háború három évében. Ez a Szovjetunió kilenc év alatti 70 000 áldozatához hasonlítható a szovjet–afgán háború idejéből – közölték.

  • Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy Sevcsenkivszkij kerületben egy raktárépület romjai alól újabb négy áldozat holttestét hozták ki – írja az Unian.

    Ezzel a főváros elleni december 29-i támadás halálos áldozatainak száma 13-ra emelkedett.

    A polgármester elmondása szerint további 32 ember megsérült. Közülük most 17-en a fővárosi egészségügyi központok kórházaiban vannak.

  • Oroszország „kézzelfogható bizonyítékot” követel arról, hogy valóban orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, amíg ez nem történik meg, addig Moszkva nem ad magyarázatot az esetre – írja a The Guardian

    Miután Andrej Ordas orosz külügyi megbízottat beidézték a lengyel külügyminisztériumba, úgy nyilatkozott, hogy a 2022 novemberében történt incidensről – amikor egy rakéta két embert ölt meg egy lengyel határ menti faluban – is kiderült, hogy az ukrán hadsereg lőtte ki a rakétát. 

    Akkor is megpróbálták az orosz felet hibáztatni – állítja Ordas.

  • A Zaporizzsja elleni rakétatámadás áldozatainak száma kilenc főre nőtt, ezért december 30-át gyásznappá nyilvánították a városban – jelentette Anatolij Kurtev, a Zaporizzsja városi tanács titkára.

    A pénteki orosz rakétatámadásban elesett kilenc ártatlan civil halála miatt hirdették meg a gyásznapot a városban  – közölte az Interfax

    December 29-én Oroszország hatalmas rakétatámadást indított Ukrajna ellen, amely Kijevet, Lvivet, Harkivot, Konotopot, Dnyiprót és Zaporizzsját érintette. 

  • Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyében egy ember meghalt, amikor ukrán rakéta csapódott egy családi házba – írja az MTI a helyi kormányzó szombati beszámolója alapján.

    Vjacseszlav Gladkov azt mondta, hogy a pénteki ukrán rakétacsapások következtében több családi házban károk keletkeztek, egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek, míg Belgorod városában megszakadt a vízellátás.

    Az orosz védelmi minisztérium szombati beszámolója szerint az orosz légelhárító egységek 13 ukrán rakétát semmisítettek meg pénteken Belgorod megye déli térségében, és összesen 32 drónt lőttek le Brjanszk, Orjol, Kurszk és Moszkva régiók felett egy nap alatt. Esetleges károkról és áldozatokról a minisztérium nem adott tájékoztatást.

  • Ukrajnának továbbra sincsenek meg a szükséges forrásai ahhoz, hogy érdemi előrelépést érjen el az Oroszországgal folytatott háborúban – mondta Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén.

    „Az az igazság, hogy Ukrajnának nincsenek és nem is lesznek meg az erőforrásai az áttöréshez, legfeljebb csak ahhoz, hogy fenntartsa a jelenlegi háborús helyzetet a frontvonalakon” – idézi Nebenziát a Sputnik.

    Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a szervezet Biztonsági Tanácsának meg kellene vitatnia, hogy Ukrajna légvédelmi rendszereket telepítsen a lakónegyedekbe.

    „Ha valamiről érdemes beszélni, akkor az kizárólag az ukrán légvédelmi rendszerek ukrán városok lakónegyedeibe telepített, a nemzetközi humanitárius jogot sértő akciói” – mondta.

  • Ahogyan Alekszej Navalnijt, úgy munkatársát Kszénia Fagyejevát is „szélsőséges tevékenység” vádjával ítélték börtönre – írja az Euronews

    Ami ebben a perben történt, annak semmi köze az igazságszolgáltatáshoz. Valójában az elmúlt egy hétben megfélemlítettek minket. A védelmet akadályozták a bizonyítékok bemutatásában

    – mondta a pénteki tárgyalás után Fagyejeva ügyvédje. 

    Egy szibériai bíróság ugyanis kilenc év börtönbüntetésre és mintegy 5000 eurónak megfelelő pénzbüntetésre ítélte állítólagos szélsőséges tevékenység miatt Kszénia Fagyejevát, a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Putyin legfőbb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij egyik szövetségesét.

    A 31 éves nő Navalnij mozgalmának helyi központját vezette Tomszk városában, ahol a városi tanács tagja is volt. A bíróság azzal vádolta meg, hogy hivatalos tisztségének betöltése közben állítólag egy „szélsőséges szervezetben” tevékenykedett.

  • Magas fokozatú légiriadót rendeltek el Ukrajnában egy orosz MiG–31K vadászrepülőgép felszállása miatt – közölte az Ukrán Fegyveres Erők Légiereje  Telegram-oldalán.

    A poszt szerint egész Ukrajna veszélyben lehet az Észak-Kaukázus területén lévő reptérről felszállt vadászgép miatt.

    Figyelem! Egész Ukrajna rakétaveszélyben van! MiG–31K felszállást rögzítettek az Észak-kaukázusi Mozdok repülőteréről. Senki se hagyja figyelmen kívül a légiriadót!

    – áll a bejegyzésben.

  • Az ukrajnai harctéren kialakult helyzetről és a nyugati országok támogatásának kilátásairól egyeztetett telefonon Lloyd Austin amerikai és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter – írja az MTI a Pentagon közleménye alapján.

    A Pentagon vezetője azt mondta ukrán kollégájának, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is „elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett”.

    Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 27-én jelentette be az Egyesült Államok idei utolsó katonai segélyét Ukrajnának. A 250 millió dollár értékű szállítmányban olyan tételek szerepelnek, mint például alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek és mintegy 15 millió lőszer kisebb fegyverekhez.

    Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok több mint 110 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

  • Az Ukrán hadsereg látványos felvételt közölt arról a közösségi oldalán, hogyan semmisítenek meg orosz páncélozott járműveket.

    A videón az látható, ahogyan az ukrán 47. Dandár M2 Bradley gyalogsági harcjárműve (IFV), orosz páncélozott járműveket lő ki Avgyijivkában. 

  • A napközbeni hatalmas lövöldözés következtében három ember megsebesült Herszonban – közölte szombat reggel Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának parancsnoka.

    Herson városi területét 19-szer ágyúzták az elmúlt napon, az oroszok 79 lövedéket használt fel ehhez. A károkat Herszonban, Pridnyiprovszkijban, Szadovojban és Molodizsnijban rögzítették – közölte az Interfax

    Az elmúlt napon három ember megsérült, különböző súlyosságúak a sérüléseik,  valamennyiüknek orvosi segítséget nyújtottak – tette hozzá Mrocsko.

  • Oroszország azt állítja, hogy 32 ukrán drónt lőtt le Brjanszk, Orel, Kurszk és Moszkva régiók felett az éjszaka – írja a Kyiv Independent az orosz védelmi minisztérium jelentése alapján hozzátéve, hogy nem tudták ellenőrizni az információt.

    Vjacseszlav Gladkov, az ukrán határ menti Belgorodi terület kormányzója arról számolt be, hogy egy ember meghalt, amikor egy lakást találtak el. Négy embert jelenleg sérülések miatt orvosi ellátásban részesítenek. 

    Gladkov megemlítette, hogy tíz magántulajdonban lévő lakóházban keletkezett kár, Belgorod városában pedig megszakadt a vízellátás. A Brjanszki területen Alekszandr Bogomaz kormányzó hat drón lelövéséről számolt be. Megerősítette, hogy nem voltak áldozatok.

    Az orosz hatóságok állítása szerint a régióban, amely Ukrajnával és Belarusszal is határos, az ukránbarát szabotázscsoportok több támadást, valamint dróncsapásokat hajtottak végre.

  • Egy Moszkva melletti faluban holtan találták Kirill pátriárka sajtótitkárának, Vlagyimir Legoidának édesapját, Roman Legoidát – írja a Focus

    A 90 éves Roman Legoida holttestét egy út melletti szakadékban találták meg Vidnoje faluban, a férfi erőszakos halált halt, többszörös szúrt sebek borítják a testét. A lap információi szerint Legoida az unokájával indult délutáni sétára, amikor megtámadták, összesen 18-szor szúrták meg. Az Orosz Állami Nyomozó Bizottság jelentése szerint büntetőeljárást indítottak a 90 éves helyi lakos meggyilkolása miatt. 

    Irina Volk belügyminisztériumi szóvivő a RIA Novosztinak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy hivatala „mindent megtesz a bűncselekmény felderítése és az elkövetők bíróság elé állítása érdekében”. 

    Vlagyimir Legoida 2023-ban felkerült Ukrajna szankciós listájára mint olyan személy, aki „a spiritualitás leple alatt támogatja a terrort és a népirtó politikát”. Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje szintén körözési listára került: az egyházi vezetőt Ukrajna területi integritásának megsértésével vádolják.

  • Oroszország újabb gyáva, válogatás nélküli támadást intézett ukrajnai iskolák, egy kórház és egy metróállomás ellen – írta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken az X közösségi oldalon.

    A helyi hatóságok által közölt legfrissebb adatok szerint legalább 30 halálos és több mint 160 sebesült áldozata van az Ukrajnában péntekre virradóra végrehajtott, minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött, és egész éjjel tartott.

    Borrell közölte, hogy egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és elítélte a „barbár” légitámadásokat.

    Hozzátette: az EU továbbra is kötelezettséget vállal, hogy 2024-ben további katonai felszereléssel támogatja Ukrajnát az orosz invázióval szembeni ellenállásban – számolt be róla az MTI.