Szergej Lavrov: Moszkva kész tárgyalni a Nyugattal

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.03.24. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tisztelt olvasóink!

    Véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk holnap is, már kora reggel indul élő hírfolyamunk.

  • Tatjana Buckaja, az orosz Állami Duma képviselője vasárnap kijelentette, hogy a péntek esti terrortámadásban leégett koncerttermet nem lehet újjáépíteni, és helyette egy emlékhelyet kell létrehozni.

    Lehetetlennek tartom, hogy a tragédia helyszínén újra koncerttermet építsenek, ahol szórakoztató rendezvényeket tartanak. Ez lehetetlen! Egy emlékhelyre van szükség. Az emlékezés és a gyász helyére

    – idézi az mk.ru a képviselőnő Telegram-bejegyzését.

    Mint megírtuk, a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma vasárnap 137-re emelkedett az orosz nyomozóbizottság közleménye szerint. Továbbra is zajlik az áldozatok azonosítása.

  • Adrian Efros moldovai belügyminiszter azt állítja, hogy Oroszország nem mondott le a Moldovába való betörési szándékáról, de jelenleg nincs jele annak, hogy katonai fenyegetés érné az országot – szemlézte a Jevropejszka Pravda a Newsmaker moldovai kiadásának hírét.

    A teljes körű hibrid háború állapotában vagyunk, és ez fokozódott az ukrajnai invázió kezdete óta. Az ukrán csapatok visszatartják az offenzívát, így az Orosz Föderáció megváltoztatta a taktikáját, de nem mondott le arról a szándékáról, hogy megszerezze Moldovát

    – mondta a miniszter.

    Szerinte Moldova tanúja az ország helyzetének destabilizálására irányuló kísérleteknek, a különböző pártok illegális finanszírozásának, valamint a választók megvásárlására irányuló kísérleteknek. Efros ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moldova jelenleg nem katonai invázióval néz szembe.

    Nincs jele katonai fenyegetésnek. Igen, vannak kísérletek a belügyeinkbe való beavatkozásra, de a társadalomnak nyugodtnak kell maradnia, és bíznia kell a közrendet biztosító hatóságokban

    – tette hozzá.

  • Négy ember megsérült az ukrán fegyveres erők belgorodi ágyúzásában – számolt be Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján.

    A katasztrófavédelem közlése szerint egy férfit a mellkasán áthatoló repeszsérüléssel, egy nőt zárt koponyasérüléssel és zúzódásos fejsérüléssel, egy másik férfit pedig csonttöréssel szállítottak kórházba.

    Belgorodban az ukrán haderő légitámadásának következtében az előzetes adatok szerint 7 lakóházban 22 lakás, 7 magánlakás és 1 üzlethelyiség rongálódott meg különböző mértékben, 11 gépkocsi is megrongálódott – írja a TASZSZ.

  • Az orosz fekete-tengeri flotta összes hajója megsemmisül a közeljövőben – jelentette ki Ivan Varcsenko katonatiszt és nemzetbiztonsági szakértő az Espressónak.

    Oroszország nem fogja tudni elkerülni a méltányos büntetést. Nagy partraszálló hajók, rakétafegyvereket szállító kis hajók és az Orosz Föderáció vezérhajói a közeljövőben mind megsemmisülnek, végük lesz

    – mondta a megszállt Szevasztopol elleni legutóbbi, sikeres ukrán támadást kommentálva.

    Mint ismert, az ukrán légierő a védelmi hírszerzéssel és a haditengerészettel együttműködve támadást hajtott végre az orosz katonai létesítmények ellen az ideiglenesen megszállt Krímben.

    A katonatiszt azt is elmondta az Espresso adásában, az oroszok jelenleg azon vannak, hogy megtalálják a módját a megmaradt hajóik biztosításának.

    „Tisztában vannak vele, hogy még ha most fizikailag sikerül is életben maradniuk, a nemzetközi igazságszolgáltatáson keresztül felelősségre fogják vonni őket az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért” – idézi Varcsenkót az Unian.

  • Mike Johnson, az Egyesült Államok házelnöke bejelentette, hogy szavazásra bocsátja az Ukrajnának húsvét után nyújtandó segélyek kérdését.

    A képviselőház külpolitikai bizottságának vezetője, Michael McCaul a CBS-nek adott interjújában nem részletezte, hogy a Kijevnek nyújtott segítség újraindítására irányuló kezdeményezést milyen formában terjesztik az amerikai kongresszusi képviselők elé, akik április 9-ig szabadságon vannak.

    Maga McCaul a lehető leghamarabb szeretné jóváhagyni a támogatás odaítélését – írja az mk.ru.

  • Ukrán rakétatámadás érte Szevasztopol katonai infrastruktúráját, aminek eredményeként legalább egy rakéta eltalálta az orosz Fekete-tengeri Flotta információs és számítógépes központjának épületét – számolt be a Tiszk nemzeti információs portál alapján a Militarnyij.

    A robbanás az épület belsejében történt, és jelentős károkat okozott.

    Az ukrán légierő a védelmi hírszerzéssel és a haditengerészettel együttműködve támadást hajtott végre az orosz katonai létesítmények ellen az ideiglenesen megszállt Krímben. A Storm Shadow/SCALP cirkálórakétákkal végrehajtott, hosszú éjszakai támadás eredményeként számos szárazföldi és tengeri célpontot találtak el.

  • Három ember – két nő és egy férfi – megsebesült a Donyecki területen lévő Krasznohorivka bombázásában vasárnap – írta meg a Donyecki Regionális Ügyészség jelentése alapján az Ukrajinszka Pravda.

    „Március 24-én körülbelül fél 10-kor az orosz erők tüzérségi ágyúzást hajtottak végre Krasznohorivka lakóépületein. A támadásban egy 57 és egy 64 éves nő megsérült. Egy órával később az orosz hadsereg légicsapást hajtott végre ugyanezen a környéken, megsebesítve egy 70 éves férfit” – áll a jelentésben.

    Az áldozatokat horzsolásokkal, repeszsérülésekkel és zúzódásokkal szállították kórházba.

  • Viktor Nyikoljuk vezérőrnagy Facebookon jelentette be, hogy lemond az ukrán szárazföldi erők kiképző parancsnokságának parancsnoki posztjáról – írja az Unian.

    Megjegyezte, hogy a jelenlegi időkben minden ukránnak – különösen a katonáknak – minden erőfeszítést meg kell tennie az oroszok legyőzése érdekében.

    Lemondok parancsnoki posztomról, és azt kívánom utódomnak, hogy bővítse az elmúlt évben közösen kialakított lehetőségeinket

    – írta Nyikoljuk. Hozzátette, hogy mindenkinek hálás az eddigi együttműködésért.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese közösségi oldalán fenyegette meg a moszkvai merénylet elkövetőit és mindazokat, akiknek bármi közük volt a támadáshoz.

    „Megbosszuljuk mindannyiukat. Azok, akik részt vettek a támadásban, származási országtól és státusztól függetlenül mostantól a fő és jogos célpontjainkká váltak” – írta a volt orosz elnök X-en.

    Csak várjatok, rohadékok!

    – tette hozzá fenyegetően.

  • Szombaton az orosz erők 234 FPV (First Person View, vagyis belső nézetű drón, amikor a gépünket nem kívülről figyelve irányítjuk, hanem a videójátékokhoz hasonlóan egy a gépről továbbított élő kép segítségével repülünk – a szerk.) drónt használtak a Dnyipro, Zaporizzsja és Herszon régiók frontvidékén belül, ami csaknem 40 százalékkal több az előző naphoz képest.

    Az Orosz Föderáció 13 Lancet csapásmérő drónt is bevetett, és 269 darab repeszlövedéket dobott le.

    A drónok és a robbanó lőszerek használata következtében három civil megsebesült – közölte az Ukrajinszka Pravda.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólított, hogy ne higgyenek Putyin és csatlósai szavainak, miszerint Kijevnek köze van a moszkvai Crocus City Hallban történt tömeges lövöldözéshez, rámutatva, hogy ezeknek a kijelentéseknek az a célja, hogy még több orosz embert bátorítsanak arra, hogy meghaljon az Ukrajna elleni háborúban.

    Putyin egy beteges hazudozó. Beleértve most azt is, hogy kétségbeesetten próbálja Ukrajnát vagy más nyugati országokat kapcsolatba hozni a Moszkva melletti tömeglövöldözéssel, annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték nincs az ilyen állítások alátámasztására

    – írta X-en a külügyminiszter. „Ne hagyják, hogy Putyin és csatlósai megtévesszék önöket. Egyetlen céljuk, hogy még több orosz embert bátorítsanak arra, hogy meghaljon az Ukrajna elleni értelmetlen és bűnös háborúban, valamint hogy még több gyűlöletet szítsanak más nemzetek, nem csak az ukránok, hanem az egész Nyugat iránt” – írta Kuleba.

    Az Interfax szerint a külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Putyin hazudott a lakóházak 1999-es bombázásáról, a 2000-es Kurszk tengeralattjáró katasztrófájáról, a beszláni iskola 2004-es ostromáról, Anna Politkovszkaja újságíró 2006-os, Szergej Magnickij könyvvizsgáló 2009-es, Borisz Nyemcov ellenzéki aktivista 2015-ös és sok más bíráló meggyilkolásáról, valamint az ukrajnai Krím orosz katonák általi megszállásáról, az MH17-es járat lelövéséről és Ukrajna lerohanásának terveiről.

    A miniszter megjegyezte, hogy „ez csak néhány hamis tény egy nagyon-nagyon hosszú listából”.

  • Az Odesszai Katonai Adminisztráció (OVA) felszólította a régió lakosait, hogy ne terheljék túl az elektromos hálózatot, mert az kimaradásokhoz vezethet – írta az Ukrajinszka Pravda.

    A helyieknek azt követően kell spórolniuk az áramhasználattal, hogy hajnalban az orosz erők nagyszabású támadást indítottak Ukrajna ellen, aminek következtében energetikai létesítmények, elektromos vezetékek rongálódtak meg.

  • Lengyelország magyarázatot követel Oroszországtól légterének újabb megsértése miatt, és felszólítja Oroszországot, hogy hagyjon fel az Ukrajna elleni légitámadásokkal – közölte a lengyel külügyminisztérium.

    Lengyelország magyarázatot fog követelni az Orosz Föderációtól az ország légterének újabb megsértése miatt. Mindenekelőtt felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy hagyja abba az Ukrajna népe és területe elleni terrorista légitámadásokat, vessen véget a háborúnak, és oldja meg az ország belső problémáit

    – mondta Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

    Az Interfax szerint részvétét fejezte ki az orosz bombázás által érintett áldozatoknak és családtagjaiknak. „A Lengyel Köztársaság elítéli a terrorizmus minden formáját és a határok erőszakos felülvizsgálatára irányuló kísérleteket” – közölte a külügyminisztérium. 

    Mint arról beszámoltunk, az Ukrajnát vasárnap este támadó orosz cirkálórakéták egyike Lengyelországban landolt.

  • A DTEK elosztórendszer-üzemeltetője, a Kijevi Regionális Villamosenergia-hálózat már helyreállította a Kijev környéki fogyasztók számára az áramellátást, amit a reggeli orosz támadás során a hálózatban keletkezett károk miatt elzártak – írta meg az Interfax.

    Reggel újabb rakétatámadás rongálta meg az elektromos hálózatokat a kijevi régióban. 1460 család maradt áram nélkül. Amint a helyzet lehetővé tette, a DTEK energetikai mérnökei megkezdték a károk helyreállítását. Mostanra minden ház visszakerült az elektromos hálózatba

    – közölte a DTEK távirati csatornája.

    Az energetikai minisztérium közlése szerint a drón roncsának lezuhanása megrongálta a villanyvezetékeket Kijev régióban, és két településen 1700 fogyasztótól vágta el az áramot.

  • Helyi lakosok számoltak be arról, hogy harci drónok támadtak meg egy olajraktárat a Szimferopol melletti Gvardejszkoje faluban – írja a Militarnyi. Az olajraktár az azonos nevű légibázis mellett található.

    A helyi lakosok elmondása szerint összesen 20 robbanást hallottak, amelyet hatalmas tűz és füst követett. A helyiek a légibázis területén is robbanásokról számoltak be.

    Egyes források szerint a robbanás idején harci repülőgépek tartózkodtak a repülőtéren. A repülőtéren történt robbanást megelőzően a helyi média légiriadóról és a félszigeten lévő orosz légvédelem működéséről számolt be.

  • Moszkva kész tárgyalni a Nyugattal, de tisztességes módon, csalás nélkül és az Orosz Föderáció jogos érdekeinek teljes körű figyelembevételét garantálva. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki a TASZSZ főigazgatójának, Andrej Kondrasovnak az „Rosszija 1” televíziós csatorna Belgrád című műsorában adott interjújában.

    Az orosz diplomácia vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nemrégiben adott interjúban tett következtetése, miszerint az Oroszországi Föderáció már nem bízik a Nyugatban, tanult következtetés.

    Mindezek ellenére továbbra is készek vagyunk tárgyalni, de őszintén, csalás nélkül, garanciával, a fennálló realitások alapján és az általunk megfogalmazott jogos érdekeink teljes körű figyelembevételével

    – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

  • A dnyiprói városi tanács 50 új ATV terepjárót adott át az ukrán védelmi erőknek a sebesültek evakuálására. Ez az első tétel abból a száz ATV-ből, amelyet Dnyipro az ukrán hadsereg igényeihez rendelt.

    A koreai gyártmányú járműveket az Európai Unióban vásárolták. Az ATV-k szétszerelt állapotban érkeztek Ukrajnába, majd a város közüzemi vállalatai összeszerelték és a katonai igényeknek megfelelően átalakították őket.

    Minden bizonnyal a honvédség Kymco MXU terepjárókat vásárolt, amelyek erős motorral, összkerékhajtással, csörlővel és pótkocsik szállítását lehetővé tevő vonóhoroggal rendelkeznek. Az ATV-k maximális sebessége nem haladja meg a 65 km/órát.

    A következő tétel várhatóan a közeljövőben érkezik. Ezeket is előkészítik és leszállítják a hadseregnek.

    Egyes források szerint a dnyiprói városi tanács képviselői megszavazták, hogy mintegy 900 ezer eurót különítsenek el a honvédség számára ATV-k vásárlására – írja a mil.in.ua.

  • Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Ukrajna 350 katonát veszített az elmúlt napban Avgyijivka térségében – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    „Avgyijivka térségében az orosz erők egységei aktív hadműveleteket hajtottak végre, és csapást mértek az 59. gépesített gyalogdandár, az ukrán fegyveres erők 23. és 53. gépesített dandárjának csapataira és felszerelésére. Az ukrán fegyveres erők legfeljebb 350 katonát, két páncélozott harcjárművet és öt gépjárművet veszítettek el”  – áll a közleményben.

  • Oroszország elhalasztja két SZ-400-as légvédelmi rendszer szállítását Indiának, mivel szüksége van rájuk, hogy megvédje az orosz városokat és stratégiai jelentőségű vállalatokat az ukrán dróncsapásoktól. Az Ukrinform szerint ezt a washingtoni Hadtudományi Intézet  (ISW) jelentése állítja.

    A szakértők a The Economic Times cikkére hivatkozva megjegyezték, orosz tisztviselők arról tájékoztatták Indiát, hogy Oroszország az idei év végéig leszállítandó öt SZ-400-as rendszerből kettőt 2026 augusztusáig szállít az országnak. 

    Állításuk szerint az „alakuló helyzet” és az Oroszország „ukrajnai inváziójával kapcsolatos igényei” miatt nem tudnak légvédelmi rendszereket szállítani Indiának.

    Elemzők azt írják, hogy az oroszországi célpontok elleni ukrán dróntámadások korlátozhatják az orosz légvédelmi rendszerek képességeit, és arra késztethetik az orosz katonai parancsnokokat, hogy ezeket a rendszereket átcsoportosítsák, hogy jobban megvédjék városaikat és stratégiai fontosságú helyszíneiket.

    Oroszország elhalasztja két SZ-400-as légvédelmi rendszer szállítását Indiába, valószínűleg az ilyen rendszerek oroszországi gyártásának korlátozása, a légvédelmi rendszerek növekvő igénye a városok és stratégiai vállalatok ukrajnai dróntámadások elleni védelmére, valamint az Oroszország és India közötti kapcsolatok romlásáról szóló jelentések miatt

    – áll a jelentésben.

    Az ISW hozzátette, hogy Oroszország valószínűleg korlátozott számú exportra szánt légvédelmi rendszerrel rendelkezik, és feltehetően úgy döntött, hogy a stabilabb szövetségesek javára elhalasztja az Indiának történő szállítást, miután India a közelmúltban azt a döntést hozta, hogy a nyugati szankciók miatti aggodalmak okán nem fogadja az Oroszországból érkező tankereket.

  • Az Ukrinform szerint Olekszij Csernyiszov, az ukrán Naftogaz igazgatótanácsának elnöke arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy támadások következtében a Naftogaz létesítményei megrongálódtak.

    Reggel az ellenség ismét megtámadta az energetikai infrastruktúrát. A Naftogaz-csoport nyugati létesítményei megrongálódtak. Előzetes jelentések szerint nem voltak áldozatok

    – mondta.

    Csernyiszov szerint jelenleg is folyik a munka a vészhelyzet következményeinek lokalizálása és felszámolása érdekében. Azt ígérte, hogy később további részleteket közöl.

    Amint arról az Ukrinform beszámolt, március 24-én reggel orosz Shahed típusú kamikazedrónok és rakéták támadtak meg egy energetikai infrastrukturális létesítményt Lemberg régióban, és tüzet okoztak. Andrij Szadovij, Lemberg város polgármestere szerint az oroszok mintegy 20 rakétát és hét Shahed kamikazedrónt használtak a Lemberg környéki infrastruktúra megtámadására.

    Később, március 24-én délelőtt az orosz csapatok másodszor is megtámadtak egy kritikus infrastrukturális létesítményt Lemberg régióban. Két találatot értek el a Kinzsal rakéták.

  • Az ukrán védelmi erők csapást mértek a Jamal és az Azov orosz partraszálló hajókra, az orosz Fekete-tengeri Flotta kommunikációs központjára és több infrastrukturális létesítményére az ideiglenesen megszállt Szevasztopolban.

    Az ukrán védelmi erők sikeresen eltalálták a Jamal és Azov orosz nagy partraszálló hajókat, egy kommunikációs központot, valamint az orosz Fekete-tengeri Flotta több infrastrukturális létesítményét az ideiglenesen megszállt Szevasztopolban

    – áll a közleményben, amelyet az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs igazgatósága tett közzé Facebookon.

  • Zaporizzsja régióban kárpátaljai szakemberek építik az erődítményeket – írta a Kárpátalja.ma Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció helyettes vezetője szombati közleménye alapján.

    „Az ellenségnek nincs szabad- vagy ünnepnap, így mind a 13 helyszínen éjjel-nappal megy a munka” – jelentette ki Bileckij.

  • Krivij Rihben a dróntörmelék megrongálta a fűtési hálózatokat és egy elektromos vezetéket, és több kazánházat leállítottak – mondta Szergej Liszak, a Dnyipro területi katonai közigazgatás vezetője.

    Éjszaka az orosz csapatok drónokkal támadták a régiót. A lehulló törmelék Krivij Rihben megrongálta a fűtési hálózatokat és egy elektromos vezetéket. A városban több kazánház leállt a feszültségesés miatt

    – közölte távirati csatornáján.

    Liszak megjegyezte, hogy 6 kórház és több mint másfél száz oktatási intézmény maradt fűtés nélkül. És további 3000 ház, ahol összesen 76 ezer ember él. Az egyik egészségügyi intézményben áramszünet volt. Ezt már helyreállították. A szerelők még dolgoznak.

    Az agresszor Nikopol térségében a kritikus infrastruktúrát is célba vette. Egy lezuhant drón roncsai megrongáltak egy erőművet. Nikopolban több mint 3000, a körzetben pedig több mint 6400 fogyasztó maradt áram nélkül. Az áramellátást már helyreállították

    – mondta a közigazgatási vezető az Interfax szemléje szerint.

    Az ellenség kétszer is nehéztüzérséggel lőtte Nikopol körzetét. Marganets és Pokrovske vidéki települések is érintettek. Elmondása szerint nem voltak áldozatok.

  • A védelmi erők az éjszaka folyamán 990 megszállót, 24 harckocsit, 28 páncélozott járművet, 44 tüzérségi rendszert, 47 drónt, valamint 73 járművet és speciális felszerelést számoltak fel – jelentette vasárnap reggel az ukrán fegyveres erők vezérkara a Facebookon.

    Az Interfax beszámolója alapján az ukránok szerint ezzel együtt az oroszok már több mint 437 ezer embert, 6900 harckocsit, csaknem 13 200 páncélozott harcjárművet és 11 ezer tüzérségi rendszert, 8557 drónt, csaknem 14 500 harckocsit és járművet, valamint 1800 speciális felszerelést veszítettek. 

  • Március 24-én hajnalban az orosz erők nagyszabású támadást indítottak Ukrajna ellen, többek között Odessza régiót is célozták. A támadásban megrongálódott a kikötői infrastruktúra – írta az Ukrajinszka Pravda.

    A portál hozzátette, az oroszok Dnyiprónál szintén az energetikai létesítményeket támadták, a lehulló törmelékek miatt a hőhálózatok és az elektromos vezetékek is megsérültek.

    Továbbá egy lezuhant drón törmeléke Nikopolnál is kárt okozott, szintén megrongált egy energetikai létesítményt.

  • Ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz haderő a Krím félszigeti Szevasztopolnál szombaton késő este – számolt be az MTI a város kormányzójának közleménye alapján.

    Az orosz légvédelmi egységek több mint tíz ukrán rakétát semmisítettek meg a Krím félsziget felett.

    „Hadseregünk visszaverte a Szevasztopol elleni nagyszabású támadást” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvozsajev, a város kormányzója, akit az Oroszország általi 2014. évi bekebelezés után neveztek ki.

    A kormányzó szerint több mint 10 ukrán rakétát lőttek le, egy nőt repeszsérülésekkel szállítottak kórházba, több épület és egy gázvezeték pedig megrongálódott. A tengeri és szárazföldi közlekedést órákra felfüggesztették a támadás után.

  • Vasárnap hajnalban több robbanás érte Kijevet, egész Ukrajnában riadókészültséget rendeltek el, mivel Oroszország légicsapások hullámát indította el – írja a BBC.

    Kijev polgármestere felszólította a lakosokat, hogy ne hagyják el az óvóhelyet. Az ukrán hadsereg közölte, hogy légvédelmi rendszerei részt vettek a támadás visszaverésében. 

    A kijevi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy mintegy tucatnyi orosz rakétát semmisítettek meg a főváros és környéke felett.

    A támadások következtében áldozatokról vagy nagyobb károkról nem érkezett jelentés.

    A Lengyelországgal határos Lviv régiót is célba vették, és az egyik cirkálórakéta bejutott a lengyel légtérbe. Lviv polgármestere a Telegramon leírta, hogy magát a várost nem érte találat, ugyanakkor mintegy 20 rakétát és hét támadó drónt indítottak a régió ellen a kritikus infrastruktúrát célozva.

    A The Guardian beszámolója szerint a rakéta bejutása miatt készültségbe helyezték a lengyel légierőt.

    Moszkva egyelőre nem kommentálta a történteket.

  • Az első ukrán pilóták elvégezték a kiképzést Nagy-Britanniában az F–16-os vadászgépekre – közölte Nagy-Britannia védelmi minisztériuma az X-en.

    Most a kiképzés következő szakaszába lépnek Franciaországban

    – áll az üzenetben.

    Korábban kiderült, hogy az ukrán pilóták már gyakorolják az F–16-osokkal a gyakorló csapásokat – írta meg a Strana.

    Eközben a Forbes magazin úgy véli, hogy amint Ukrajna harcba állítja az F–16-osokat, sokukat el fogja veszíteni. A kiadvány arra buzdítja az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) parancsnokságát, hogy az F–16-osokat vadászgépként használja az orosz Szu bombázók ellen.

  • A Miniszteri Kabinet pénteki ülésén elfogadta az üzemanyagok jövedéki adójának az Európai Unióban megállapított minimumszintre emeléséről szóló törvénytervezetet – írta meg a Kiszó az ukrán pénzügyminisztérium sajtóközleménye alapján.

    Az áremelés mértéke a jelenlegi ár 34–136 százaléka között változhat, és öt év alatt megy végbe.

    A benzin jövedéki adókulcsa 213,5 euró ezer literenként, a gázolajé 139,5 euró, az autógázé 52 euró, az alternatív üzemanyagé pedig 162 euró.

    A jövedéki adó emelése a költségvetési bevételeket hivatott növelni 2024 második felében. Az illetékesek az üzemanyag-értékesítésből átlagosan havi 1,6 milliárd hrivnyával számolnak. Ebből 1,3 milliárd hrivnya folyna be jövedéki adóból és 292 millió hrivnya az általános forgalmi adóból. A köztes termékek értékesítésével kapcsolatos műveleteknél havi 4,5 millió hrivnya származna a jövedéki adóból.