új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Joe Biden amerikai elnök bejelentése állítólag megdöbbentette a Fehér Házat és a segítőit, akik a közösségi médián keresztül értesültek a hírről – írja a SkyNews.

    Mindannyian a Twitteren értesültünk róla

    – mondta a Politiconak egyikük. „Senki sem érti, mi történik” – tette hozzá.

  • Barack Obama korábbi elnök az alábbi nyilatkozatot tette közzé Joe Biden visszalépésével kapcsolatban, mely a SkyNews-on is olvasható:

    „Joe Biden Amerika egyik legkövetkezetesebb elnöke, valamint kedves barátom és partnerem volt. Ma arra is emlékeztetett bennünket, hogy ő a legnagyobb hazafi. Tizenhat évvel ezelőtt, amikor elkezdtem az alelnök személyét keresni, tudtam Joe figyelemre méltó közszolgálati karrierjéről.

    De amit még jobban csodáltam, az a személyisége volt − mély empátiája és rugalmassága; alapvető tisztességessége és az a meggyőződés, hogy mindenki számít. Hivatalba lépése óta elnökként újra és újra megmutatta ezt a jellemet.

    Segített megállítani a világjárványt, munkahelyek millióit teremtette meg, csökkentette a vényköteles gyógyszerek árát, 30 év óta az első jelentős fegyverviselési törvényt fogadta el, a történelem legnagyobb beruházását hajtotta végre a klímaváltozás kezelésére, és harcolt azért, hogy a dolgozóknak joguk legyen a tisztességes bérekhez és egyéb juttatásokhoz.

    Nemzetközi szinten helyreállította Amerika tekintélyét a világban, újjáélesztette a NATO-t, és mozgósította a világot, hogy kiálljon az ukrajnai orosz agresszió ellen. Ennél is több, Biden elnök úr irányt mutatott nekünk a káosz, a hamisság és a megosztottság négy évétől, amely Donald Trump kormányzását jellemezte. 

    Politikájával és példájával Joe emlékeztetett minket arra, hogy kik vagyunk − egy olyan ország, amely elkötelezett az olyan régimódi értékek mellett, mint a bizalom és a becsületesség, a kedvesség és a kemény munka; egy ország, amely hisz a demokráciában, a jogállamiságban és az elszámoltathatóságban; egy ország, amely ragaszkodik ahhoz, hogy mindenkinek, függetlenül attól, hogy kicsoda, van hangja, és megérdemel egy esélyt egy jobb életre.

    Ez a kiemelkedő teljesítmény minden jogot megadott Biden elnöknek arra, hogy induljon újra a választáson, és befejezze a megkezdett munkát. Joe mindenkinél jobban érti, hogy mi a tétje ennek a választásnak − hogy mindaz, amiért egész életében küzdött, és mindaz, amit a Demokrata Párt képvisel, veszélybe kerül, ha visszaengedjük Donald Trumpot a Fehér Házba, és a republikánusok kezébe adjuk a Kongresszus irányítását.

    Azt is tudom, hogy Joe soha nem hátrált meg a harctól. Az, hogy átlátja a politikai helyzetet, és úgy dönt, hogy át kell adnia a stafétabotot egy új jelöltnek, minden bizonnyal élete egyik legnehezebb döntése. De tudom, hogy nem hozta volna meg ezt a döntést, ha nem hisz abban, hogy ez a helyes Amerikának. 

    Ez Joe Biden hazaszeretetének bizonyítéka − és történelmi példája annak, hogy egy valódi közszolga ismét az amerikai nép érdekeit helyezi a sajátja elé, amit a vezetők jövőbeli nemzedékei jól teszik, ha követnek.

    Az előttünk álló napokban feltérképezetlen vizeken fogunk navigálni. De rendkívüli módon bízom abban, hogy pártunk vezetői képesek lesznek olyan folyamatot létrehozni, amelyből egy kiváló jelölt kerül ki. 

    Hiszem, hogy Joe Biden víziója egy nagylelkű, virágzó és egyesült Amerikáról, amely mindenki számára lehetőséget biztosít, teljes mértékben megmutatkozik majd az augusztusi demokrata konvención. És elvárom, hogy mindannyian készen álljunk arra, hogy a remény és a haladás üzenetét továbbvigyük novemberben és azon túl is.

    Egyelőre Michelle és én csak szeretetünket és hálánkat szeretnénk kifejezni Joe-nak és Jillnek, amiért ilyen ügyesen és bátran vezetnek minket ezekben a veszélyes időkben − és amiért elkötelezettek a szabadság és egyenlőség eszméi mellett, amelyekre ezt az országot alapították.”

  • A világ vezetői reagáltak Joe Biden amerikai elnök azon döntésére, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Néhány vélemény közülük, melyeket a CNN adott közre.

    Isaac Herzog izraeli elnök az X-en közzétett bejegyzésében megköszönte Biden „barátságát és az izraeli nép iránti rendíthetetlen támogatását”, és „a zsidó nép igazi szövetségesének” nevezte.

    Donald Tusk lengyel miniszterelnök szintén az X-en tette közzé, hogy Biden nehéz döntéseket hozott, „amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb, a demokrácia pedig erősebb. Tudom, hogy ugyanezek a motivációk vezették Önt is, amikor bejelentette végső döntését. Valószínűleg a legnehezebbet”.

    Micheál Martin, Írország külügyminisztere közölte, hogy „szomorúan és csodálattal” értesült a hírről, és az X-en közzétett bejegyzésében „Írország hűséges barátjának” nevezte Bident. Martin szerint az elnök „felbecsülhetetlen támogatást nyújtott a sziget békéjéhez és jólétéhez”, és a legjobbakat kívánta neki.

  • Bill és Hillary Clinton támogatásáról biztosította Kamala Harrist, hogy a demokraták élére álljon az amerikai választásokon. Az X-en közzétett posztban a páros megköszönte Joe Biden „rendkívüli” pályafutását, majd közölte, hogy „megtiszteltetés” számukra Harrist támogatni. Véleményük szerint ez a legjobb módja annak, hogy megakadályozzák Donald Trumpot abban, hogy újra bekerüljön a Fehér Házba egy második elnöki ciklusra − írja a Sky News.

    Sok hullámvölgyet éltünk már át, de semmi sem aggasztott minket jobban, mint az a veszély, amelyet egy második Trump-időszak jelent

    − áll a közleményükben.

    „Azt ígérte, hogy az első naptól kezdve diktátor lesz, és a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése csak felbátorítja őt, hogy tovább tépázza az alkotmányt. Itt az ideje, hogy támogassuk Kamala Harrist, és minden erőnkkel harcoljunk a megválasztásáért.”

  • Miután Joe Biden vasárnap bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, közölte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja a novemberi választásokon Donald Trump ellen. Nem sokkal később az 59 éves politikus is megszólalt, aki megtiszteltetésnek veszi Biden támogatását. Harris megköszönte az elnöknek a rendkívüli vezetői szerepét, valamint azt is, hogy önzetlen és hazafias cselekedetével visszalépett az elnökjelöltségtől.

    Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az elnök támogatását, és eltökélt szándékom, hogy megszerezzem a jelöltséget. Mindent megteszek a Demokraták érdekében, hogy legyőzzük Donald Trumpot az elnökválasztáson

    közölte Kamala Harris, majd hozzátette, 107 napjuk van a választásokig, és együtt harcolnak a győzelemért.

  • Isten „megáldotta” az Egyesült Államokat Joe Bidennel − nyilatkozta a Sky Newsnak Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház korábbi elnöke és vezető demokrata párti képviselő, miután régi kollégája úgy döntött, hogy visszalép az elnökjelöltségtől.

    Az elmúlt napokban megjelent hírek szerint Pelosi közölte az elnökkel, hogy ideje visszalépnie a Fehér Házért folytatott küzdelemtől. „Szeretettel és hálával tartozom Biden elnök úrnak, amiért mindig hitt Amerika ígéretében, és lehetőséget adott az embereknek, hogy kiteljesedhessenek” − áll a közleményében. 

    Isten megáldotta Amerikát Joe Biden nagyságával és jóságával

    − írta Pelosi. Érdekes módon nem használta fel nyilatkozatát arra, hogy támogatásáról biztosítsa Kamala Harrist, ahogyan azt az elnök tette.

  • Joe Biden életkora miatti aggodalmak álltak a Demokrata Párton belülről érkező, a visszalépését követelő felhívások középpontjában. Távozásának iróniája, hogy Donald Trump most a 78 évével a történelem legidősebb elnökjelöltje lett – hívta fel a figyelmet a Sky News.

    Kamala Harris, az alelnök, akit Biden úr hivatalosan is támogatott, 59 éves.

  • Obama a héten azt mondta szövetségeseinek, hogy a jelenlegi elnöknek − aki 2009 és 2017 között az alelnöke volt − át kellene gondolnia újraválasztását, bár nyilvánosan nem nyilatkozott róla.

    Bident zavarta mindez, de Charles Kupchan, aki 2014–2017 között dolgozott Obamával, elárulta, hogy ez nem lett volna a fő tényező az elnök döntésében. 

    „Számított Obama véleménye? Persze. De ő csak egy volt a sok-sok hang közül, amelyik felemelte a szavát”

     − mondta Kupchan a Sky Newsnak.

    „Azt hiszem, amit itt látunk, egy olyan hullámvölgy, amely visszafordíthatatlanul megfordult a vita után, Biden figyelmesen hallgatott a tanácsadóira. Nézte a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek egyre rosszabbak és rosszabbak. Nem hiszem, hogy tényleg volt más választása” − tette hozzá Obama egykori embere.

  • A LinkedIn milliárdos társalapítója, Reid Hoffman a Biden-kampány egyik legnagyobb adományozója. És továbbra is Biden támogatója maradt a Donald Trump elleni katasztrofális vitaelőadása utáni hetekben. A Sky News szerint Hoffman

    a modern amerikai történelem egyik legönzetlenebb cselekedetének nevezte Biden visszalépését, amelyet politikusoktól valaha láttunk.

    Ezt követően kijelentette, hogy szerinte Kamala Harris a legmegfelelőbb jelölt, hogy megakadályozza Trump győzelmét.

    „Kamala Harris a megfelelő személy a megfelelő időben” – mondta.

  • Joe Biden visszalépett a 2024-es amerikai elnökválasztástól, mondván, hogy a döntés „pártom és az ország legjobb érdekét szolgálja”. Az X-en közzétett bejegyzésében unokája így fogalmazott: „Büszke vagyok nagyapámra, az elnökünkre, Joe Bidenre, aki teljes lélekjelenlétével és kitüntetett figyelemmel szolgálta hazánkat.”

    „Nemcsak életünk leghatékonyabb elnöke volt − és az is marad, hanem valószínűleg már bebetonozta magát nemzetünk történelmének leghatékonyabb közszolgájává. A középpontjában állt, és jelentős hatással volt szó szerint minden egyes jelentős kérdésre, amellyel országunknak és a világnak 50 éve szembe kell néznie” – vélekedett.

    Világunk ma sok szempontból jobb, köszönhetően neki. Az őt támogató amerikaiaknak üzenem, őrizzék meg a hitüket. A miénk mindig az övé lesz

    – tette hozzá.

  • Pete Buttigieg közlekedési miniszter, aki szintén jelöltette magát 2020-ban az elnökválasztáson, Joe Biden elnököt méltatta mint „az amerikai történelem legjobb és legkövetkezetesebb elnökét” − írta meg a CNN.

    „Nagyon büszke vagyok arra, hogy alatta szolgálhattam, és hálás vagyok azért, hogy rendületlenül arra összpontosított, ami a legjobb az országunknak” − mondta Buttigieg.

    A miniszter Kamala Harris alelnökkel együtt jelent meg egy szombati adománygyűjtésen.

  • „Ha Joe Biden nem alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, akkor arra sem, hogy elnökként szolgáljon” − mondta Mike Johnson házelnök Biden bejelentése nyomán. 

    „Azonnal le kell mondania a tisztségéről. November 5-e nem jöhet elég hamar.”

    Ezután azzal vádolta meg az elnököt, hogy elvesztek azoknak a szavazatai, akik őt elnökjelöltnek választották, mondván, hogy ez ellentétes a demokrácia értékeivel. Bírálta Kamala Harrist is, neki is köze volt az elnök „politikai kudarcaihoz” az elmúlt négy évben.

    „Másodhegedűsként Harris kárörvendő cinkos volt − nemcsak az amerikai szuverenitás, biztonság és jólét lerombolásában, hanem az Amerikai Egyesült Államok történetének legnagyobb politikai eltussolásában is” − tette hozzá Johnson.

  • A Sky News értesülései szerint Joe Biden beszélt alelnökével, Kamala Harrissel, mielőtt bejelentette volna visszalépését.

    A 81 éves politikus „teljes támogatását” ajánlotta fel Kamala Harrisnek, hogy ő legyen a Demokrata Párt jelöltje.

  • Chuck Schumer, az Egyesült Államok szenátora X-csatornáján reagált Joe Biden visszalépésére.

    Bejegyzésében azt írta, „Joe Biden nemcsak nagyszerű elnök volt, hanem egy igazán csodálatos ember is. Döntése természetesen nem volt könnyű, de ismét az országát, a pártját és a jövőnket helyezte előtérbe”.

  • Kamala Harrist könnyebb lesz legyőzni a Fehér Házért folytatott versenyben, mint Joe Bident – mondta Donald Trump a CNN-nek percekkel azután, hogy Joe Biden bejelentette, hogy kiszáll a 2024-es versenyből.

    Donald Trump azt mondta, nem tudja, kivel néz szembe, de azt sugallta, hogy az alelnök nem jelentene számára nagyobb problémát, mint a hivatalban lévő elnök. Az NBC Newsnak adott rövid telefonos interjúban Trump azt mondta:

    Soha nem volt még olyan elnök, aki ekkora kárt okozott volna az országnak. Az energiafüggetlenségtől kezdve az illegális bevándorlók millióinak beengedéséig.

    „Helyrehozzuk, amit ő elrontott” – folytatta. Arra a kérdésre, hogy meglepődött-e a bejelentésen, azt mondta: „Eleve nem kellett volna ott lennie... a pincében kellett volna maradnia”.

  • Donald Trump egy kampány-e-mailben reagált arra a hírre, hogy Joe Biden nem száll szembe vele a közelgő elnökválasztáson. A SkyNews szerint a volt amerikai elnök a levélben azt írta, hogy a hivatalban lévő elnök „totálisan megszégyenülve” lépett ki a versenyből. Majd arra kérte támogatóit, hogy adományokkal járuljanak hozzá a kampányához. „Ma történelmet írunk” – tette hozzá. 

    A washingtoni hatalom, az Amerika-gyűlölő média és a korrupt állam mindent megtett, hogy megvédje Bident, de az önök támogatása most kiütötte őt a versenyből!

    – fogalmazott Donald Trump, hozzátéve, hogy nem veszik le a lábukat a gázpedálról, és teljes gőzzel haladnak előre.

  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke saját alelnökét, Kamala Harrist támogatja a Demokrata Párt elnökjelöltjeként – jelentette be saját X-csatornáján.

    A 81 éves politikus korábban elmondta, pártja és az országa legjobb érdeke, hogy visszalépjen.

    Az amerikai elnök megköszönte alelnöke munkáját, az X-en úgy nyilatkozott:

    Ma szeretném felajánlani teljes támogatásomat Kamala számára, hogy ő legyen a pártunk idei jelöltje. Demokraták, itt az ideje, hogy összefogjunk, és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!

  • „Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az önök elnökeként szolgálhattam. És bár szándékomban állt újraválasztásért folyamodni, úgy vélem, hogy pártom és az ország érdeke az, hogy visszalépjek, és hivatali időm hátralévő részében kizárólag elnöki kötelességeim teljesítésére összpontosítsak” – így jelentette be Joe Biden amerikai elnök közösségi oldalán, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson Donald Trumppal szemben.

    A bejelentésről és az azt megelőző történésekről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

  • Joe Biden amerikai elnök a közösségi oldalán jelentette be, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson Donald Trump ellen. Az Index percről percre beszámol az eseményekről, kövesse nálunk a legfrissebb híreket!