új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Drámai akcióról számolt be a Kronen Zeitung: egy rendőrnőt elsodort a víz egy Neulengbachban végrehajtott művelet közben, a St. Pölten-i kerületben, társai azonban biztonsággal kimentették a veszélyzónából egy helikopter segítségével.

    Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a várost szinte teljes mértékben elöntötte a víz. 

  • Orbán Viktor újabb videót tett közzé Facebook-oldalán, amin az operatív törzzsel való tanácskozásról mutat képeket. A videóban Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról beszél, hogy könnyen lehet, hogy „az eddigi legnagyobb árvízszint alakul ki”, de mindenhol kint vannak az embereik, és megállás nélkül dolgoznak.

    Természetesen amíg nem érjük el a csúcspontot, és nem vagyunk túl a nehezén, addig én nem megyek el az országból, hanem itthon vagyok

    – mondta el a kormányfő a drámai videóban. Hozzátette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter irányítja a védekezést.

    Korábban a miniszterelnök arról beszélt, hogy nagyon komoly helyzettel állunk szemben.

  • Győri és székesfehérvári katonák is részt vesznek az árvízi védekezésben – közölte a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred a Facebook-oldalán.

    Ahogyan arról beszámoltak, a kijelölt állomány elindult a győri laktanyából, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Védelmi Bizottság kérésére a Lajta magyarországi szakaszán, Mosonmagyaróvár térségében dolgozzanak.

    Azt írták, hogy a munkát a vízügyi szakemberekkel szoros együttműködésben végzik majd a veszélyeztetett területek védelme és a lakosság biztonságának érdekében.

    A Magyar Honvédség Klapka György páncélos dandárjának katonái hétfő reggeltől Neszmélyen és Pilismaróton hajtanak végre árvízvédelmi feladatokat –mondta el a tatai helyőrségű dandár parancsnoka a pilismaróti Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján.

  • A Tisza Párt önkéntesei hétfőn Dunabogdányban, Szigetmonostoron és Leányfaluban folytatják a munkát – közölte Magyar Péter legfrissebb Facebook-posztjában. 

    Folytatjuk az árvízi védekezést! A Tisza Párt már majdnem 1000 önkéntes munkáját koordinálja a legkritikusabb szakaszokon

    – közölte a Tisza Párt elnöke. 

    Magyar Péter megköszönte a felajánlásokat, és azt írta, hogy továbbra is várják pártjával a felajánlásokat. 

    Az alábbi települések várják önkéntesek jelentkezését:

    Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Hédervár, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót, Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád, Zebegény – sorolta fel Magyar Péter. 

  • Válságtanácskozást hívtak össze hétfő reggelre a délnyugat-lengyelországi árvíz okozta súlyos pusztítások miatt. A katasztrófahelyzet kihirdetéséről tárgyalnak a rendkívüli ülésen. 

    A délnyugat-lengyelországi helyi hatóságok sürgősen felszólították a lakosokat vasárnap, hogy hagyják el otthonaikat, mert az árvíz újabb gát átszakadásával fenyeget.

    A térségből evakuálták a lakosokat, egy ember azonban életét vesztette. 

    Lengyelország és Csehország 1997 óta a legsúlyosabb árvízzel néz szembe, amikor mindkét országban több mint 100 ember vesztette életét. Lengyelországban a csapadék mennyisége meghaladta az 1997-es évet.

  • Egy lengyel riporter képeket közölt a cseh határhoz közeli, alsó-sziléziai Klodzko városról, miután a vízszint 3 méterrel apadt a településen. A falu körzetében több mint 1600 embert evakuáltak, ez az egyik legsúlyosabban érintett terület. A város egyes részein a víz elérte a 1,5 méteres magasságot is. A település polgármestere korábban bejelentette, hogy elveszítették a csatát az árvízzel szemben, megközelítőleg 17 ezer ember maradt áram nélkül a településen. 

    Minden, amit évek óta építünk, eltűnt

    – narrálta a helyzetet az egyik lakó a Nysa folyó pusztítása nyomán. 

  • Míg Alsó-Ausztria rendkívüli árvízzel küszködik, vasárnap megnyílt a Salzburg melletti „Hochkeil” síterület.

    A síterületről készült fényképekről látszódik, hogy több száz síelő rohamozta meg a pályákat.

  • Úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán hétfőn.

    A miniszter azt írta, hogy a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben.

    Szentesről úton vannak a PTSZ–M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat.

  • Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a Magyarországra érkező árhullámról és a védelmi előkészületekről. A belügyminiszter elmondta, a felkészültségi szint 100 százalékos, az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség és a honvédség 12 ezer fővel felkészült, hogy bárhol segítsen, ahol arra szükség van. Orbán Viktor elrendelte egy operatív törzs felállítását.

    A tárcavezető kifejtette, hogy hamarosan Magyarországra érkezik a Boris ciklon hatása, elsősorban a Duna menti és a folyó vízgyűjtőjéhez tartozó területek érintettek.

    Az operatív törzs résztvevője a honvédség is, akik 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel állnak rendelkezésre, szükség esetén helikopterekkel is. A büntetés-végrehajtás is kész részt venni a védelemben, ahogy a rendőrség is.

    A felkészültségünk elérte a 100 százalékot

    – jelentette ki.

    A teljes helyszíni tudósításunkat ide kattintva olvashatja el.

  • Továbbra is emelkedik a Morva és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában, a Duna a fővárosban, Pozsonyban délután tetőzhet – jelentette hétfő reggel a szlovák média.

    A Morva folyó mentén fekvő Kopcsány községben a szlovák meteorológusok által előrejelzettnél gyorsabban emelkedik a vízszint.

    A Duna reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz. A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától.

    Nyugat- és Közép-Szlovákiában közlekedési problémákkal kell számolniuk, egyes szakaszokat elöntött a víz, máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot.

    Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb lesz – írja az MTI. 

  • „Eligazítások után irány az ártér. Megvédjük a várost!” – írta Karácsony Gergely ma délelőtti Facebook-posztjában.

    A főpolgármester egy fényképet is megosztott egy gumicsizmáról, ami alatt kommentben újra arra kérte az autósokat, hogy legkésőbb hétfő délutánig álljanak el az autókkal, mert este 8-tól lezárják a rakpartokat. Aki nem áll el az autójával, annak a gépjárművét elszállítja a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság.

  • Az árvízveszély továbbra is hatalmas Ausztria-szerte. Nem csak a várható óriási mennyiségű csapadék ronthatja a helyzetet – a hegyekben már emelkedik a hőmérséklet, ezért egyre több víz ömlik be az árterületekre.

    A segélyszolgálat továbbra is számos helyen folyamatosan igénybe vehető.

    Ennek ellenére a még havas hegycsúcsoknál egyes szabadidő-sportolók a legrosszabb körülmények és a szélsőséges időjárási figyelmeztetések ellenére is a hegyekbe merészkedtek, emiatt többször is be kellett vetni a hegyimentő szolgálatot Stájerországban. A Salzán még raftingolókat is megfigyeltek a Kronen Zeitung információi szerint. A katasztrófavédelem továbbra is óvatosságra inti a polgárokat. 

  • Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria kormányzóhelyettese vasárnap este azt közölte, hogy a következő 48 órában négyzetméterenként akár 60 liter eső is várható a térségben.

    Kiadós csapadékot főként hétfőre jósolnak. A meteorológusok előrejelzései szerint a helyzet a hét közepéig nem enyhül.

  • Az Egyesület a Római Partért felszólította a a Fővárosi és kerületi önkormányzatot, hogy „haladéktalanul kezdjék el a Római-parton a Duna partján az itt élő, dolgozó, vállalkozó embereket, sportlétesítményeket, a csónakházakat, a szállodákat, az oktatási központokat és az üdülőket is védő árvízvédelmi védmű megépítését”. 

    Közleményükben azt írták, hogy „az önkormányzatok vezetői kettő éve tudják, amit a vízügyi államtitkár is leírt, hogy a Királyok–Nánási út vonalán nincsen fővédvonal”.

    Kérdés, hogy akkor miért nem véd meg minket a Fővárosi Önkormányzat és miért tol be minket agyagfallal a Dunába

    – tették fel a kérdést.

    Végezetül megjegyezték, hogy „a Főváros és 3. kerület vezetése által magára hagyott lakosság” várja önkéntesek jelentkezését homokzsáktöltésre. 

  • A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonalán korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat az áradások miatt – közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint a Deutschkreutz–Sopron–Ebenfurth–Wien Hbf. vasútvonalon a vonatok csak Neufeld an der Leitha állomásig járnak, Deutschkreutz–Sopron között közlekednek a vonatok.

    Azt is jelezték, hogy Sopron–Wiener Neustadt vasútvonalon nem közlekednek a vonatok. A Fertőszentmiklós–Neusiedl am See vasútvonalon a vonatok csak Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekednek.

    Közölték azt is, hogy Csehországban a kiterjedt áradások miatt erősen korlátozzák a vasúti forgalmat, emiatt a Budapest–Berlin közötti Metropol EN-vonatok Breclav állomásig közlekednek.

    A München–Varsó és a Graz–Berlin vonatok nem közlekednek.

    Az utasok számára nincs alternatív csatlakozás, így legfeljebb Breclav vasútállomásra juthatnak el. 

  • Amennyiben van felvétele, fotója az extrém időjárásról, valamint a folyók vízállásáról, és szívesen megosztaná a nyilvánossággal, küldje el nekünk!

    Ön is látta? Van fotója vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • A szentendrei vízmércén mért 715 cm-nél kapcsolják le első ütemben az áramszolgáltatást Derecske városrészben. Ezt a vízállást várhatóan szeptember 19-én éjfélkor éri el a folyó.

    A szolgáltató tájékoztatása szerint várhatóan a fenti időpontban az alábbi utcákban fog megszűnni az áramszolgáltatás: a teljes Papszigeten, Hullám utca, 12 fogyasztót érint, Derecskén – Dunakanyar sétány, Papszigeti út, Kőhíd, Vidra, Sellő utcák – 120 fogyasztót érint.

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közzétette az önállóan védekező települések listáját, hogy akik segíteni szeretnének a védekezésben, a megfelelő embert tudják felkeresni. A hatóság javasolja, hogy az adott település polgármesterét keressék fel a segíteni vágyók, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát és tájékoztat a teendőkről. 

    A vízügy javasolja, hogy annak a településnek a honlapját vagy közösségimédia-oldalait keressék fel, ahol esetleg segíteni szeretnének. 

    • Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén:

    Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Hédervár, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót

    • A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság területén:

    Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád, Zebegény

  • A bősi vízerőmű sem tudja visszatartani a szokásosnál ötször nagyobb víztömeget, amely a Dunán folyik le, emiatt a dél-szlovákiai városoknak és falvaknak is fel kell készülniük a harmadfokú árvízkészültségi szintre – írja az Új Szó

    Pozsonyból egyre több víz érkezik Bősre, a szlovák fővárosban a vízszint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka kilenc és fél méter körül tetőzött. Az állam felkészült a zsilipek megnyitására, ami a legrosszabb forgatókönyv lenne, mivel akkor semmi sem állna a víz útjába. 

    A bősi erőmű hagyományosan megnöveli az áramlást és több áramot termel, amikor a Dunán magas vízállás van. Ez azonban azt eredményezi, hogy az árhullám továbbterjed délkelet felé, vagyis Medve és Komárom felé. Medvénél a víz hétfőről keddre virradóra tetőzik majd, a maximális vízállás nagyjából 830 centiméter lesz.

  • Rohamosan emelkedik a Lajta vízszintje – közölte az agrárminiszter abban a videóban, amelyben Kiss Vincével, Rajka polgármesterével jelentkezett be a folyópartról.

    A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy „ne pánikszerűen, hanem fegyelmezetten, rendezetten”.

    Elmondta, hogy minden pénzügyi és technikai lehetőség a rendelkezésre áll a védekezéshez. 

  • Taggyűlés helyett mindenkit a gátra invitál Gyurcsány Ferenc legújabb bejegyzésében.

    A régi-új jelszó: mindenki a gátra!

    – írta a Demokratikus Koalíció elnöke a Facebookon. Gyurcsány Ferenc azt állítja, hogy sok ezer DK-s politikust, aktivistát mozgósítanak az árvíz elleni védekezésre.

    Mindenhol ott leszünk országszerte, ahol segítségre lesz szükség. Folyamatosan tájékoztatlak majd benneteket, itt az oldalamon is, hogy éppen merre vagyunk politikustársaimmal, hol tudtok csatlakozni hozzánk. Ahogy a korábbi árvizeknél, úgy a mostaninál is ott leszek a gátakon

    – jelezte a politikus, aki a bejegyzéséhez az esőkabátjáról és a gumicsizmájáról is csatolt egy fényképet. 

  • „A gátakon védekezni kell, nem politizálni” – jelentette ki Rétvári Bence parlamenti államtitkár egy, a közösségi oldalán közzétett videóban. 

    A miniszter arra hívta fel a figyelmet a Duna partján állva, hogy minden védvonalon ott vannak a katasztrófavédelem szakemberei és a vízügyi szakemberek. Ugyan nem tért ki arra, hogy miért, de megjegyezte, hogy „a gátakon védekezni kell, nem politizálni”. 

    Elmondta, hogy minden polgármester megkapott egy-egy összekötőt a vízügy és a katasztrófavédelem részéről, aki szakmai kérdésekben és eszközök átadásában áll a településvezetők rendelkezésére. 

    Akár Magyar Péter, akár más politikus, aki ezzel ellentéteset állít, ők valótlant állítanak

    – hangsúlyozta a politikus. 

  • A Magyar Vöröskereszt egész évben működő adományvonalára, a 1359-ra indított hívásokkal, valamint az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel szeptember 15-től határozatlan ideig bárki támogathatja a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységét az árvízi helyzet idején – közölte a szervezet. 

    Egy hívás vagy egy SMS 500 forint támogatást jelent: a 1359-es adományvonal mellett él annak is a lehetősége, ha valaki banki átutalás útján szeretne segíteni. 

  • Ma is kitart a felhős, esős idő, amely az északnyugati tájakon – főként a nap első felében – még erős, viharos szél is kísér – közölte a HungaroMet a közösségi oldalán.  

    Mint írták, a szél erőssége napközben fokozatosan csillapodik, délutántól pedig kelet felől a felhőzet is elkezd szakadozgatni, ezzel együtt a csapadékhajlam is csökken. 

    A hőmérséklet ma még jóval a sokévi átlag alatt alakul.

  • Bécsben a viharok okozta áradások miatt továbbra is korlátozzák a metrójáratokat.

    A Kronen Zeitung tájékoztatása szerint az érintett vonalak, az U2, U3, U4 és U6, megváltozott forgalmi renddel közlekednek.

    Az U2-es csak Seestadt és Taborstrasse állomások között közlekedik, az U3-as vonal Ottakring és Schlachthausgasse között, az U4-es pedig Heiligenstadt és Friedensbrücke állomások között érhető el. Az U6-os vonal Meidling és Westbahnhof között nem közlekedik. A városvezetés azt kéri az utasoktól, hogy villamosokra, autóbuszokra és más metróvonalakra álljanak át. Egyelőre nem tudják megjósolni, mikor áll helyre a rend. 

  • Tuzson Bence igazságügyi miniszter közölte, hogy az előrejelzések szerint Dunakeszin és Gödön a jövő hét második felében tetőzhet a Duna, amely elérheti a 8 métert is.

    Az adatokat folyamatosan figyeljük, a helyszínen jelen vannak a szakemberek is. Mindent megteszünk az emberek biztonságáért!

    – írta Facebook-bejegyzésében a miniszter, amelyhez egy, a vízállásokat mutató grafikont is csatolt. 

  • Drezdában vasárnap este a második árvízi riasztást is kihirdették.

    A Szász Állami Árvízi Központ szerint az Elba szintje 6,03 méter volt hétfőn reggel. A harmadfokú riasztás irányadó értékét, amely hat méter, várhatóan hétfőn túllépik és szerda estig, csütörtök reggelig tovább emelkedik.

    Drezda árvízvédelmi tervvel készül – értesült a Bild.

  • Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

    Töltse le alkalmazásunkat, adja meg települése nevét, és mi pushüzenetben értesítést küldünk, ha a települést magában foglaló járásra időjárási riasztás lép érvénybe.

  • Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet. Közleményükben azt írták, hogy a gyűjtéssel, ahogyan a korábbi hazai árvizek esetén, úgy most is az összefogás erejével igyekeznek segíteni a védekezőket és a bajbajutottakat.

    A 1353-as adományvonalon és a szervezet weboldalán is várják az adományokat. 

    Az adományvonal tárcsázásával (500 forint/hívás), valamint az oldalon bankkártyával vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „árvíz” megjelöléssel fejezhetik ki szolidaritásukat.

  • Egy svájci folyami utasszállító hajó több tucat utasának Bécsben kell maradnia a heves esőzések okozta dunai áradások miatt.

    A Bild úgy tudja, hogy a mintegy 100 utas és a 40 fős személyzet jelenleg nem hagyhatja el a parthoz rögzített Thurgau Prestige nevű hajót. A hajó vendégei már nem tudtak leszállni a fedélzetről, mert a kikötőhöz vezető mólót elöntötte a víz. Sajtóértesülések szerint más tengerjáró hajók is Bécsben rekedtek.

    A Thurgau Travel szerint a helyi hatóságok döntik el, hogy a hajó vendégei kiszállhatnak-e, és mikor. A legfrissebb információk szerint legalább keddig a hajón kell maradniuk az utasoknak.