új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Keir Starmer brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök október 18-án Berlinben találkozott, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtandó további segítséget és Zelenszkij elnök győzelmi tervét – számolt be az Ukrajinszka Pravda a hivatalos sajtóközlemény alapján.

    A vezetők elítélték Oroszország Ukrajnával szembeni folyamatos agresszív háborúját, és megvitatták az Ukrajna számára nyújtandó további biztonsági, gazdasági és humanitárius segítségről szóló terveiket, beleértve a befagyasztott orosz vagyonból származó rendkívüli bevételek felhasználását

    – írták.

    A vezetők megerősítették elhatározásukat, hogy továbbra is támogatni fogják Ukrajnát a nemzetközi jogban – beleértve az ENSZ Alapokmányát –, valamint a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartásán alapuló igazságos és tartós béke biztosítására irányuló erőfeszítéseiben” – áll a közleményben.

  • A Szumi Regionális Katonai Parancsnokság beszámolója szerint energetikai és infrastrukturális létesítményekben keletkeztek károk egy orosz támadás miatt, amelyben civilek is megsérültek.

    A csapásban 3 Shahed tipúsú drón megsemmisült.

    A Sosztka járásban több település áram nélkül maradt, ám a reggeli órák munkálatai következtében az áramellátás részben helyreállt – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja az igazságos békét Ukrajnában és ugyanilyen fontosnak tartja, hogy az ukránok támogassák a győzelmi tervet – írta meg az Unian hírügynökség.

    John Kirby hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem fog Ukrajnáról tárgyalásokat folytatni Kijev hivatalos részvétele nélkül, valamint nem tárgyalnak olyan országok vezetőivel, akik nem gondolkodnak összhangban Zelenszkij béketerveivel.

    A szóvivő  szerint a NATO jelenti Ukrajna jövőjét.

    Hozzátette, hogy Ukrajnának erős védelmi és ipari bázissal kell rendelkeznie, és végre kell hajtania a szükséges reformokat ahhoz, hogy csatlakozhasson a szövetséghez –közölte a Szabadság Rádió. A szóvivő hozzátette:

    Az első dolog, amit tennünk kell, hogy segítsünk Ukrajnának megnyerni a háborút.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a Fehér Ház küldöttsége hamarosan Ukrajnába látogat, hogy válaszokat adjon a „győzelmi terv” elképzelésére. Amikor az államfőt arról kérdezték, hogy a nyugati országok reagáltak-e már Ukrajna győzelmi tervére, emlékeztetett arra, hogy ezt a tervet először az Egyesült Államoknak mutatta be.

  • Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) bejelentette, hogy az ukrán erők felszabadították Kruhljakivka falut, amely kulcsfontosságú a Harkivi területen fekvő Kupjanszk város védelme szempontjából. A műveletet október 7. és 14. között hajtották végre, a Bratsztvo egység különleges erői az ukrán 77. Különleges Légideszant Brigád támogatásával – írja a The Kyiv Independent.

    A HUR szerint az orosz katonákat sikerült kiűzni a településről, valamint aláaknázták a megszállók mozgási útvonalait. A falut stratégiai szempontból különösen fontosnak nevezték, mivel mindössze 40 kilométerre található az orosz határtól és kritikus szerepe van Kupjanszk védelmében. Kupjanszk, amelyet Ukrajna 2022-ben foglalt vissza, az elmúlt hónapokban egyre nagyobb nyomás alá került, miután Oroszország megújította a harkivi offenzívát.

    Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok 19 támadást hajtottak végre a térségben az elmúlt 24 órában. A legutóbbi hadművelet során az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett el, több mint egy szakasznyi (15-45 katona) gyalogos erőt vesztettek, és több orosz katonát foglyul ejtettek, akik fontos hírszerzési információkat adtak át.

    A HUR jelentése szerint az orosz csapatok ellentámadást kíséreltek meg, de az ukrán erők visszaverték őket, és tovább folytatták az ellenség kiszorítását. Kruhljakivka felszabadítása egy újabb fontos lépés volt az ukrán védelem erősítésében, amelyet a Harkivi területen végrehajtott további műveletek követtek.

    Korábban, augusztusban, az ukrán 3. Rohamdandár sikeres ellentámadást hajtott végre a térségben, több mint két négyzetkilométer mélységben nyomulva előre a frontvonalon. Október elején a dandár újabb sikereket könyvelhetett el, amikor visszaszerezték állásaikat egy orosz szabotázscsoport elleni összecsapásban, és kiszabadították egy fogságba esett ukrán katonai csoportot is.

  • Az orosz csapatok déli csoportjának egyik T–72B3-as harckocsijának legénysége az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik egységének lőállását támadta egy katonai pilóta nélküli légi jármű (UAV) segítségével – számolt be az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

    Az éleslövészet után a Déli Hadseregcsoport a tüzelőállásukat tartalékosra változtatta, hogy megakadályozza az eukrán hadsereg megtorló csapását.

    A minisztérium megjegyezte, hogy a csoport harckocsizói támogatást nyújt a rohamegységeknek, biztosítva az orosz csapatok előrenyomulását. A harci járművek közvetlen tűzzel és zárt tüzelőállásból is dolgoznak. A harckocsik nagy robbanóerejű és nagy robbanóerejű lőszereket használnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy maximális károkat okozzanak az ellenséges erődítményekben és páncélozott járművekben.

  • Szombat hajnalban az orosz erők támadó drónokkal indítottak intenzív támadás Kijev ellen. Az Ukrán Védelmi Erők semlegesítették a várost fenyegető valamennyi drónt, azonban egy nő súlyos sérüléseket szenvedett – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    „Az ellenség nem változtatott taktikáján – a drónok különböző irányokból hatoltak be a fővárosba” – jelentette a Kijevi Városi Katonai Közigazgatás. A közigazgatás szerint a légiriadó, amelyet a drónok fenyegetése miatt hirdettek ki, több mint 3,5 órán át tartott.

    A Dnyiprovszkij kerületben megrongálódott egy ház homlokzata, egy fiatal nő súlyos sérülést szenvedett az alsó végtagján. A Darnickij kerületben repeszek rongálták meg a parkoló autókat, áldozatok nem voltak

    – olvasható a közleményben.

    Nem sokkal később, 6 óra 57 perckor Kijevben rakétafenyegetés miatt újabb légiriadót rendeltek el.

  • Donald Trump csütörtökön azzal vádolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy segített kirobbantani Ukrajna Oroszországgal vívott háborúját, és ez a megjegyzés tovább sejteti, hogy a republikánus elnökjelölt csökkenteni fogja az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, ha megnyeri a november 5-i választást – számolt be a Reuters.

    A volt elnök gyakran bírálta Zelenszkijt a kampánykörúton, többször is „a világ legnagyobb üzletkötőjének” nevezve őt, amiért több milliárd dollárnyi amerikai katonai segélyt kért és kapott azóta, hogy Oroszország 2022-ben teljes körűen megszállta szomszédját.

    Zelenszkijt azonban csak 2019 áprilisában választották meg, több mint öt évvel azután, hogy Oroszország 2014-es első inváziója során elfoglalta a Krím-félszigetet, miközben proxy erőik elfoglalták a kelet-ukrajnai Donbász régió nagy részét.

    A Krím orosz megszállása Trump elnöksége alatt is folytatódott, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok számos szankciót vezetett be Moszkva ellen. Trump az ukrán vezetőt is szidta, amiért nem törekszik a békére Moszkvával, és felvetette, hogy Ukrajnának a békeegyezményhez esetleg át kell engednie területének egy részét Oroszországnak, amit Kijev elfogadhatatlannak tart.

  • Magyarország területére 2024. október 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5866 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5381 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az MTI közlése szerint Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Kijevben egyeztetett Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséről és vitás kérdések megoldásáról.

    Magyar Levente harmadszor látogatott Ukrajnába a háború kitörése óta, megbeszéléseiken a magyar-ukrán együttműködés legfontosabb területeit értékelték. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország Ukrajna legnagyobb villamosenergia-beszállítójává vált, ami különösen fontos az ország energetikai helyzete miatt.

    Az ukrán fél biztosította a Magyarország számára stratégiai olajszállítások folyamatosságát. Magyar Levente tárgyalt az ukrán oktatási miniszterhelyettessel is, aki a kárpátaljai magyar közösség oktatási helyzetének javításán dolgozik. A jogi korlátozások megoldása érdekében reményeik szerint érdemi előrelépések várhatók.

    A közlekedési kapcsolatok fejlesztése is szóba került, különösen Ukrajna felől az EU irányába. Magyarország kulcsszerepet játszik a közúti infrastruktúra fejlesztésében, új határátkelőhelyek megnyitásában és meglévők korszerűsítésében. Ehhez jelentős európai uniós finanszírozásra van szükség.

    Magyar Levente találkozott Kárpátalja korábbi kormányzójával is, akivel a magyar-ukrán kapcsolatok erősítéséről egyeztettek.

  • Dánia védelmi minisztériuma 2024. október 18-án bejelentette, hogy újabb 2,4 milliárd dán korona, azaz mintegy 350 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának – írja a Kyiv Independent.

    Ez a segélycsomag a 21. Dánia által nyújtott katonai támogatás, mióta Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

    Koppenhága legutóbb 2024 augusztusában küldött körülbelül 115 millió dollár értékű katonai segítséget Kijevnek. Az új csomag több fontos elemet tartalmaz, például fegyvereket a dán készletekből, légvédelmi rendszerek finanszírozását Németországgal együttműködve, valamint hozzájárulást az Egyesült Királyság által vezetett Nemzetközi Alaphoz (IFU), amely Ukrajnát támogatja.

    A segélycsomag egy része az ukrán hadsereg képzési programjainak bővítését célozza meg. Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter elmondta:

    A kormány azon dolgozik, hogy további beszerzésekről döntsön közvetlenül az ukrán hadiipartól, különös tekintettel a drónok területén.

    Dánia az invázió kezdete óta Ukrajna egyik legmeghatározóbb támogatója. Nemrégiben döntött arról is, hogy további 630 millió dollárt biztosít Ukrajna védelmi termelésének megerősítésére.

  • Az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ október 18-án közzétett egy videót, amelyen állítólag észak-koreai katonák láthatóak egy orosz katonai táborban, akik arra készülnek, hogy csatlakozzanak Moszkva Ukrajna elleni háborús erőfeszítéseihez – számolt be róla a The Kyiv Independent ukrán hírportál.

    Az ukrán kulturális és tájékoztatási minisztérium alatt működő központ által közzétett videót állítólag Oroszország keleti részén, az Észak-Korea közelében található Szergejevszkij katonai táborban forgatták.

    A felvételen katonai egyenruhás férfiak láthatók, amint sorban állnak a felszerelésért.

    A központ nem részletezte, hogyan jutott hozzá a videóhoz, azt azonban kijelentette, hogy az „legfeljebb 72 órája készült”.

    Kirilo Budanov, Ukrajna katonai hírszerzésének vezetője korábban már elmondta, hogy az első, 2600 katonából álló csoportot az oroszországi kurszki területre telepítik, ahol Ukrajna augusztusban határon átnyúló ellentámadást hajtott végre, és még mindig jelentős területeket tartanak a kezükben. Hozzátette, hogy közel 11 ezer észak-koreai katona tartózkodik Oroszországban, és november 1-ig „harcra készen” állnak Ukrajnában.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!