Obama már megnyerte

2012.11.06. 22:10
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Észak-Karolina mellett más államokban is problémák voltak a szavazógépekkel. Pennsylvaniában egy tisztviselő elismerte, hogy az egyik gépet újra kellett indítani, miután egy Obamára leadott szavazatot Romney-nak számolt. Hétfőn az előzetes szavazás alatt már Coloradóban is előfordult ilyen, akkor viszont egy Romney-ra adott voks került át időlegesen Obamához. A hibás gépet azonban kedden már nem használták. Ehhez képest azonban a KRDO szerint Pueblo megyéből újabb panaszok érkeztek, egy gép állítólag tizenkét szavazatot cserélt ki.

  • Néhány óra múlva zárnak a keleti parti államokban a szavazófülkék, az internet népe addig önmaga szórakoztatásával üti el az időt. A Mashable például animált gifekben készítette el a választás napjának krónikáját, a teljes sztoriért klikk ide, a két jelöltről készült minianimációt megmutatjuk itt is.

    obama1.gif
    romney.gif
  • Budapest: Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a győztes személyétől függetlenül bízik a jó kapcsolatokban, szerinte csak árnyalatni különbséget jelenthet a viszonyban az elnök személye. Azt nem árulta el, hogy kire szavazna, de egyik jelölt se volt szimpatikus neki. Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet se árulta el, hogy ki a szimpatikusabb neki, mondjuk 2008-ban ő volt Obama legnagyobb adománygyűjtője Kaliforniában, a nagyköveti posztot is jutalmul kapta. Ő abban biztos, hogy az emberek akarata érvényesül, a magyar-amerikai kapcsolatok pedig megingathatatlanok.

  • A pennsylvaniai York megyében a helyi demokraták elnöke elnézést kért az aktivistáktól, amiért egy másik körzetben lévő szavazóhelyeket megjelőlő szórólapokat osztottak ki nekik. A fővárosban pedig a demokraták egyik rögzített telefonos üzenete szerdán buzdított szavazásra kedd helyett, írja a Washington Post.

  • Obama befejezte a kosarazást, az autókonvoja már elindult, írja a CNN. Obama és felesége, Michelle először hazamegy, aztán átmennek a Fairmont Hotelbe a kampánycsapathoz, onnan pedig a McCormick Place-re a választás esti gyűlésre.

  • Egy kis emlékeztetőül: az elnökválasztás mellett szenátusi, képviselőházi és kormányzóválasztásokat is tartanak az Egyesült Államokban ( bővebben itt ), emellett pedig száznál is több népszavazási kérdésben mondhatnak véleményt a választók ( ezekről itt ), ezekre is érdemes lesz majd figyelni a nagyágyúk mellett hajnalban.

  • Elég fura helyeken is lehet szavazni Amerikában, Chicagóban például egy kisállatboltban is berendeztek egy szavazóhelyiséget. Nem meglepő, hogy volt olyan, aki a macskájával ment el voksolni.

  • Négy évvel ezelőtt már botrány volt abból, hogy Philadelphiában a már elég régóta párttá alakul Fekete Párducok egyes tagjai a szavazóhelyiségek előtt molesztálták azokat, akikről azt hitték, hogy esetleg nem Obamára szavaznak. Vagyis a fehér középosztálybelieket. Négy éve Jerry Johnsot, a párt egyik tagját vád alá helyezték a választók megfélemlítése miatt, de végül ejtették az összes vádpontot ellene. Most a Twitterren több philadelphiai választó azt írta, hogy Johnson visszatért, és pont ugyanannál a szavazókörzetnél dolgozik mint szavazóbiztos, ahol négy éve riogatta a választókat,

  • Kvízjátékkal múlatják az időt az amerikai nagykövetség budapesti partiján, a téma az amerikai politika és a választási rendszer. Bár Kounalakis nagykövetasszony a pódium mellől lelkesíti őket, többen már a szomszéd teremben foglalják a székeket a tévék előtt.

  • Egyre ritkább Amerikában, hogy valaki egyszer a republikánus, egyszer meg a demokrata jelöltre szavaz, attól függően, hogy ki éppen a szimpatikusabb. A választók egyre elkötelezettebbek valamelyik oldal mellett. Éppen ezért a 21. századi elnökválasztási kampányok fő tétje nem a szavazók átállítása, hanem a nem eléggé motivált szimpatizánsok mozgósítása lett.

  • A klínikai halálból visszatérve adta le szavazatát egy idős ember a michigani Southfield Townshipben. "Halott volt. Nem vert a szíve és nem lélegzett. Újraélesztettem, és pár percen belül feleszmélt. Az első kérdése az volt, hogy már szavazott-e" - mesélte az esetről a Detroit Newsnak Ty Houston, aki történetesen ápoló. Az idős úr nejével töltötte ki az előzetes szavazólapot, de egy idő után nem reagált a kérdésekre.

    A nő kiáltozni kezdett, Houston ezután lépett akcióba. A feltámadás után leszúrta a szavazásról érdeklődő férjét, hogy most tán nem ez a legfontosabb kérdés, de az idős úr végül leadta szavazatát.

  • Újabb baki, az egyik virginiai kisvárosban Obama a republikánus jelöltként volt feltüntetve a szavazólapokon, amivel bárkit elbizonytalaníthattak.

  • 34 államban és Washington DC-ben volt lehetőség korai szavazásra levélben vagy személyesen, ezzel több mint 30 millió választó élt is. A fontosabb államok többségében, amelyek eldöntik majd a választást, a korai szavazatok alapján Obama vezet az AP jelentése szerint. A szavazatokat még nem számlálták meg, de a regisztrált szavazók a közetkező arányokban éltek a korai szavazás lehetőségével:

    Colorado: demokrata 35% - republikánus 37%

    Florida: demokrata 43% - republikánus 40%

    Iowa: demokrata 43% - republikánus 32%

    Nevada: demokrata 44% - republikánus 37%

    Észak-Karolina: demokrata 48% - republikánus 32%

    Ohio: demokrata 29% - republikánus 23%

  • Donald P. Green és Alan S. Gerber amerikai szociológusok Csikard ki a szavazatot (Get Out the Vote) címmel írtak egy könyvet arról, hogy milyen technikák mennyire voltak hatékonyak 1998 és 2007 között különböző amerikai választásokon. Arra jutottak például, hogy az automata telefonhívások szinte értelmetlenek: 900 hívással lehet átlagosan egy szavazatot szerezni. A szórólapozás pedig kutatásaik szerint éppen annyit ér, mintha a kampánystáb nem csinált volna semmit.

  • Pennsylvaniában a republikánusok azért tiltakoztak a választási bizottságnál, mert az egyik szavazókörhöz közeli iskola falán egy hatalmas Obama arckép díszeleg. Romney hívei azt kérik, hogy a bíróság rendelje el, hogy még a választás napján, azaz ma, meszelják fehérre a falat.

  • Mitt Romney azt mondta újságíróknak, hogy megírta győzelmi beszédét, mely 1118 szóból áll. Állítólag csak egy beszédet írt.

  • Donald P. Green és Alan S. Gerber az előbb említett könyvében arra jutott, hogy a szégyen motiválja leginkább az amerikai választópolgárt. Vagyis olyan helyzetet kell teremteni, hogy cikinek érezze, ha nem szavaz. Ezt például úgy lehet elérni, hogy adatokat kap a polgár arról, hogy a környéken mekkora volt a részvétel, és még egy fenyegetés is van a szövegben, hogy közvélemény-kutatók őt is meg fogják kérdezni, hogy szavazott-e.

  • Már csak háromnegyed óra, és zárnak az első szavazóhelyiségek Indianában és Kentuckyban. A CNN addig még exit pollokat is ígér, már izgatottan várjuk.

  • Amíg nálunk iskolákban, orvosi rendelőkben és egyéb állami, vagy önkormányzati fenntartású épületekebn lehet általában szavazni, addig Amerikában ennél sokkal furcsább helyeken is felvernek szavazóhelyiségeket. Kisállatboltban, garázsban, mosodában, vagy akár parókaszalonban is lehet néhol voksolni.

  • „Akkor is támogatná-e John McCain jelölését, ha kiderülne, hogy titokban, házasságon kívül született egy fekete gyermeke?”- ezt a kérdést egy telefonos közvélemény-kutatáskor használták 1999-ben, Dél-Karolinában, a republikánus előválasztások idején. MCain akkori ellenfele George W. Bush volt. McCainnek nem volt házasságon kívüli gyereke, de a fura kérdés nagy bogarat ültetett a választók fülébe.

  • A Yahoo nem kispályázik, az elnökválasztás napján már a 2016-os kampány potenciális jelöltjeit találgatja. Bár ennek egyelőre nem sok értelme van, a 10-10 legesélyesebbnek tartott demokrata és republikánus elnökjelölt-jelölt névsora mindenképpen érdekes. A demokratáknál Hillary Clinton, Obama 2008-as legerősebb demokrata vetélytársa, azóta pedig külügyminisztere tűnik az összeállítás szerint a legesélyesebbnek, majd mögötte Joe Biden alelnök. A top10-be befér még Andrew Cuomo New York-i kormányzó, aki mostanában a Sandy hurrikán kapcsán szerepelt sokat a médiában, és Los Angeles polgármestere, Antonio Villaraigosa is.

    A republikánusoknál Chris Christie New Jersey-i kormányzót tartják most a legesélyesebbnek, aki a hurrikán pusztítása idején nagyon szimpatikusan viselkedett, és a republikánus konvención is az egyik legjobb beszédet tartotta. A floridai szenátor Marco Rubiót sokan Mitt Romney legesélyesebb alelnökjelöltjének tartották, ezt a posztot végül Paul Ryan kapta - 2016-ra mindkettejüket esélyesnek tartják elnökjelöltnek. Akárcsak a volt floridai kormányzó Jeb Bush-t, a volt elnök ifj. George Bush testvérét. Különösen vicces lenne, ha összejönne az 1992-es Clinton-Bush elnökválasztási kampány visszavágója, Bill Clinton feleségével és az idősebb George Bush fiával.

  • Azt tudjuk, hogy a csatatérállamok döntenek majd, de valójában azokon belül is megvannak azok a kitüntetett megyék, amelyek igazán számítanak. Ezért van az, hogy az 540 ezer fős Jefferson megye Coloradóban sokkal fontosabb lesz, mint az ország legnépesebb megyéje, a 9,9 milliós Los Angeles.

    A Politico összeszedte a huszonöt kulcsfontosságú megyét. Már egykor rögtön figyelhetünk is például a virginiai Prince William megyére, amelyet négy éve 58 százalékkal nyert meg Obama. Ha Romney itt erősíteni tud, akkor jó esélye lehet az állam megszerzésére. Floridában Duval megye a republikánusok egyik biztos támasza volt, de 2008-ban Obama sokat javított, kérdés, most mi lesz a megoszlás.

  • A Business Insider információi szerint Obama hagyományos választásnapi barátságos kosármeccsén az elnök csapata nyert, nagyjából húsz ponttal. Igaz, az elnöki csapatot többek között az egykori NBA-szupersztár Scottie Pippen erősítette, míg az ellenfelet az oktatási miniszter Arne Duncan. Hogy az elnök hány pontot ért el, arról nem szólnak a híradások, de az elnöki tanácsadó Alexi Giannoulias büszkén jelentette, hogy több kosarat dobott Pippennél.

  • A világ első politikai kampányokra szakosodott cégét természetesen az USA-ban alapították, 1933-ban. Clem Whitaker és Leone Baxter vállalkozása csak republikánus ügyfelekkel foglalkozott. Az alapítók hat pontban foglalták össze még a második világháború alatt, hogy mi kell egy jó kampányhoz.

    1. Soha ne védekezz! Ha védekezni kényszerülnél, akkor az egyetlen járható út a látványos, kőkemény és megsemmisítő támadás. 2. Te csináld a híreket, ne pedig reagálj mások híreire. 3. Több amerikai szereti a kukoricát mint a kaviárt. 4. Az amerikaiak szeretik a küzdelmet. A kemény csatákat és a fegyveres összecsapásokat kedvelik. 5. Nem az számít, hogy miért harcolsz, az a lényeg, hogy harcolj valamiért. Előbb-utóbb a választók úgy hiszik majd, hogy az érdekeikért harcolsz. 6. Az átlag amerikai nem szereti, ha oktatják. Nem szeret a fejével dolgozni. Azt akarja, hogy szórakoztassák, a mozit, a titokzatosságot, a tűzijátékot és a díszszemlét szereti. Ha nem bírsz harcolni, akkor legalább műsort csinálj!

  • Romney már úton van Pennsylvaniából Bostonba, ahol az eredményeket várja majd. A repülőn arról beszélt, hogy nem nagyon engedhet ki, mert az átmenetre kell majd összpontosítania, ha nyer. És mi van, ha – annak ellenére, hogy állítása szerint csak győzelmi beszéddel készült – veszít? „Ott a családom, és az életem" – mondta. Ugyanakkor nem sok esélyt lát arra, hogy nem ő lesz a győztes.

  • Romney gépe most landolt Bostonban, ahol a republikánusok az eredményeket várják majd. Romney a gépen újságíróknak azt mondta, hogy büszke a kampányra és a kampánystábra, nagyon sokat dolgoztak azért, hogy mindenkinek elmondhassák az igazat. Nincs persze tökéletes kampány, ez sem volt az - tette hozzá Romney.

  • Kentucky a keleti parti időzónába eső felében magyar idő szerint már éjfélkor zárnak a szavazókörök, és a nagy tévécsatornák valószínűleg már ekkor győztest is hirdetnek. Közben az állam nyugati részében még egy órán át szavazhatnak, mert az már a középső időzónába tartozik. A szavazatokat csak azután kezdik összesíteni, hogy mindenhol bezártak. Kentucky stabil republikánus állam, Obama győzelme teljesen valószínűtlen.

  • Többen szavaztak már eddig is Virginiában mint 2008-ban. Ez azért izgalmas, mert ez az egyik csatatér állam, ahol nagyon nyitott a meccs. Virginiában a hatvanas évek és Obama között sohasem nyert demokrata jelölt. Obama nagyon szeretné megtartani a déli államot, Romney pedig visszaszerezné a republikánusok egykori stabil bázisát. Sokat kampányoltak itt, és a nagy részvétel bizonyítja, hogy nem hiába szórták a dollármilliókat errefelé.

  • Megjöttek a CNN első exit polljai, amelyek már adhatnak némi képet a várható esélyekről. A megkérdezettek 60 százaléka a gazdaságot jelölte meg a legfontosabb ügyként, 17 százalékuk az egészségügyet, 15 százalék a deficitet, és csak 4 százalék a külpolitikát. Obamáról 52 százalék gondolta, hogy megérti az emberek problémáit, Romney-ról viszont csak 44 százalék vélte ugyanezt.

    Az egyik fontos csatatérállamban, a magyar idő szerint éjjel egykor záró Virginiában kevesebb fehér evangéliumi szavazó (21 százalék) volt, mint négy éve, ami Romney-nak jelenthet problémát. A nyilatkozók közül 53 százalék úgy gondolta, hogy Romney jobban kezelné a gazdaságot, csak 45 százalék szerint Obama. Az elnök egészségügyi reformját 49 százalék visszavonatná, míg 46 százalék megtartaná azt.

  • Indianában és Kentuckyban ebben a pillanatban már bezártak szavazóhelyiségek, azonban nem nagyon lehet kérdés, hogy ezt a két államot Romney viszi majd. Kentuckyban például egy százalék feldolgozása mellett 79-21 százalékra Romney állt jobban.