Obama már megnyerte

2012.11.07. 00:03
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Washington Post összegyűjtötte a szerintük legviccesebb választási kampány karikatúrákat. Annak ellenére érdemes végignézni a helyi lapokból kiválogatott poénokat, hogy ugye a Washington Post tényleg arról híres, hogy nagyon nem ért a karikatúrákhoz. Legalábbis a saját karikatúrái olyan legendásan humortalanok, hogy még a Family Guy is szentel a témának pár másodpercet.

  • Az adatok mindenféle forrás nélküliek, de a Drudge híres arról, hogy jó infói vannak, ez az oldal robbantotta ki például annak idején a Monica Lewinsky-botrányt. Az adatok szerint Romney viszi Észak-Karolinát és Floridát, viszont Obamáé Ohio, New Hampshire, Pennsylvania és Nevada. Virginia, Colorado és Iowa pedig olyan szoros, hogy az exit poll alapján nem lehet győztest jósolni. Ha ez a forgatókönyv jön be, összességében Obama 265:235 arányban vezet. A győzelemhez 270 elektori szavazat kell.

  • Bob Dylan szerint nem szabad hinni a médiának, Obama földcsuszamlás szerű győzelmet fog szerinte aratni az elnökválasztáson. Mindezt Dylan még tegnapelőtt mondta Wisconsinban, miután elénekelte a Blowin' in the Wind című legendás számát.

  • A legfontosabb adat a CNN exit polljából: a szavazók 37 százaléka regisztrált demokrata, 34 százalékuk regisztrált republikánus, 29 százalékuk független volt. Azt már előre sejteni lehetett, hogy megint a függetlenek döntenek, és közöttük feltehetően valamivel Romney vezet. Azonban az lesz a kulcs, hogy mennyivel.

    A fiatalok aránya nem változott 2008-hoz képest, a választók 18 százalékát adták, viszont az idősek, a 65 éven felüliek 19 százalékot tettek ki, ami magasabb volt, mint négy éve. A fiatalok inkább Obamát, míg az idősek inkább Romney-t támogatják a felmérések szerint. A választók 73 százaléka volt fehér, 13 százalékuk fekete, 10 százalékuk pedig latino. Négy éve egy százalékkal kevesebb fehér, és egy százalékkal kevesebb latino volt.

  • Ma 42 államban Obamáról beszéltek többet Facebookon, Romney csak a többi államban tudta megszerezni legalább az érdeklődésben, az elsőbbséget. A kutatás azt nem vizsgálta, hogy mit is mondtak az elnökjelöltekről az emberek, vagyis lehet, hogy Obama azért lett beszédtéma, mert támadták, lehet, hogy azért, mert lelkesedtek érte.

    facebook
  • A csatatér államok közül is kiemelkedik Pennsylvania, mert ez adja a billegő államok közül az egyik legtöbb elektort (csak Florida ad többet), vagyis ennek az államnak különösen nagy a súlya a bizonytalanok közül. Itt ment a legkeményebb kampányolás, és ez meg is tette a hatását: 70 százalék körüli részvétel lesz a vége a helyi hatóságok szerint, ami Amerikában nagyon magasnak számít. Beszámolók szerint a feketék és a latinók lakta részeken különösen hosszúak a sorok. Ez Obamának kedvezhet. Persze az is lehet, hogy Romney mai pennsyilvaniai kampányútja hatotta meg az egykori kohászati fellegvár választópolgárait.

  • Azt már tudjuk, hogy a szavazók nagy többségének a gazdaság volt a legfontosabb a döntése meghozatalakor. Most az is kiderült a CNN exit polljából, hogy a kulcsfontosságú Ohióban a választók 37 százaléka úgy vélte, jobb lett a gazdasági helyzet, 33 százalék szerint rosszabb, 29 százalék szerint pedig nem változott. A szavazók 48 százaléka mondta lelkesnek, vagy legalábbis elégedettnek magát, míg 50 százalékuk elégedetlen, vagy egyenesen dühös volt.

    A nagyon szorosnak ígérkező Virginiában pont fordított volt az arány, itt 50 százalék inkább elégedett, 48 százalék inkább elégedetlen volt. Ebben az államban is többségben voltak azonban a gazdasági kérdéseket pozitív színben látók: 43 százalék szerint javult, 36 százalék szerint romlott, minden ötödik szerint nem változott a gazdasági helyzet. Mindkét állam szorosnak néz ki, de a gazdasági helyzet megítélése Obamának kedvezhet.

  • A Rajk László Szakkollégium hallgatói az amerikai elnökjelöltek és alelnökjelöltek közötti vitát szimulálják a választások estéjén, a gazdaságélénkítés kérdéseitől a külpolitikán át az egészségügyig megtárgyalva a választási ígéreteket. A vitát a hallgatóság szavazása zárta, ahol kis fölénnyel a demokraták kerültek ki győztesen.

  • A Drudge-on kiszivárogtatott exit-pollok alapján csak három államban, Virginiában, Coloradóban és Iowában túl szoros a választás. A többi állam eredményei alapján Romney-nak 235 elektori szavazata van, tehát ha mindhárom államban nyerne is, a megszerezhető 28 elektori szavazat is kevés a győzelemhez, amihez 270 elektor kell.

  • Már úton van Chicagóba Obama két lánya, Malia és Sasha is, akik nagyanyjukkal repülnek a városba, ahol Obama ünnepli a győzelmét, vagy bevallja a vereségét.

  • Obama kampánycsapata tízezer embert vár Chicagóban az elnök eredményvárójára, közülük több ezren az illinois-i aktivisták közül kerülnek ki, de családtagok, barátok, és VIP vendégek is kaptak meghívót.

  • Floridában sem Romney-nak kedvez a terep: négy éve még 71 százalék volt a fehérek aránya, most az exit pollok szerint azonban csak 67 százalék. A latinók aránya már 16 százalékra emelkedett, míg a feketék aránya nem változott, 13 százalék volt.

  • 1845 óta tartják mindig november első hétfőjét követő kedden az elnökválasztást az USA-ban. Azóta éppen november 6.-ra hatszor esett az elnökválasztás napja. Mindegyik esetben a republikánus jelölt nyert.

  • A floridai belügyminiszter előrejelzése szerint az államban megdölt minden eddigi részvételi rekord. Virginiában a választási bizottság tájékoztatása szerint a 2008-asnál nagyobb a részvétel.

  • A Google nyilvánosságra hozta, hogy a választás napján hajnali három és délután öt között (keleti parti idő szerint) milyen kifejezésekre kerestek legtöbbször a netezők a két elnökjelölttel kapcsolatban.

    electionsearch.11.12

    Mindkét jelöltnél szerepel a feleség keresztneve a toplistán, viszont csak Romney esetében van ott a "will win" (győzni fog) kifejezés. Aztán ez vagy jelent valamit, vagy nem.

  • Sőt, kicsit többet is mint 100 ezer: Kentuckyban 30 ezret, Indianában pedig 87 ezret, ami 1, illetve 2 százalékos feldolgozottságot jelent. Mindkét állam stabil republikánus fellegvár, így nem meglepő, hogy az indianai 11 elektor 60:38, míg Kentucky 8 szavazata 68:30 arányban Romneynak áll jelenleg.

  • Kentucky keleti felében már megkezdték a szavazatszámlálást. Kb. 25 ezer szavazat, a körzetek 0,6 százalékának feldolgozása alapján Romney 68,7%-on, Obama 29,8%-on áll. Ebből ne vonjanak le messzemenő következtetéseket, bár az előrejelzések szeirnt a végleges eredmény se lesz szorosabb.

  • Az 1876-os elnökválasztás volt a legkínosabb az USA történetében, a csalásokról és a végeredményről hónapokig folyt a vita, és majdnem polgárháború lett a vége. Már a kampány is szokatlanul brutális volt. A demokrata (végül vesztes) jelölt ellen ugyanis a republikánusok azt hozták fel, hogy szifiliszes alkoholista. Szegény Samuel Jones Tilden.

  • Indianából is még csak szivárognak az adatok, a körzetek 1,3 százaléka jelentett. Romney 60,2 százalékkal vezet Obama 38,2 százalékával szemben. Az elnökválasztásnál azonban érdekesebb lesz a 2008-ban még Obamára, most azonban biztosan Romney-ra szavazó államban a szenátusi küzdelem.

    A republikánusok magukat gáncsolták el, amikor Richard Mourdock helyi pénzügyminiszter a washingtoni elittel szembeni ellenérzésekre rájátszva az előválasztáson kiütötte a nyeregből Richard G. Luger republikánus szenátort, aki annyira favoritnak számított, hogy hat éve nem is indítottak ellene jelöltet a demokraták. Mourdock aztán egy októberi vitában kijelentette, hogy egy nemi erőszak miatt teherbe esett nő „Isten ajándékát” hordja a szíve alatt, és ezért meg kell tartania a gyermeket. Azóta előretört a felmérésekben Joe Donnelly, a szenátori helyért induló demokrata képviselő. Most egyelőre 49 százalék a republikánusra, 45,2 százalék a demokratára adta szavazatát.

  • 2008-ban Obama kevesebb mint 15 ezer szavazattal (0,4 százalékkal) verte meg John McCaint Észak-Karolinában. Ha most is hasonlóan szoros lesz a verseny, akkor lehet, hogy már a 2,7 millió előzetesen leadott szavazat eldöntötte, hogy ki nyer ebben az államban.

  • Eddig Jackson County-é a cím Kentucky államban, ahol ugyan még csak kb. 400 szavazatot számoltak meg, viszont azokon 95 százalék Romney-ra szavazott. 2008-ban itt McCain 84 százalékos aránnyal nyert egyébként. Kentucky és Indiana eddig egy-egy megyét tudott csak felmutatni, ahol Obama vezet, de a megyék nagy részében még el sem kezdték a szavazatok összesítését.

  • Újabb államokban zártak be a szavazóhelyiségek, ezekből Vermontot a CNN már odaadta Obamának, amiben nincs nagy meglepetés, mivel stabil demokrata államról van szó.

  • Ahogy már többször említettük, Kentuckyban nem kérdés, hogy ki nyer. A CNN az exit-pollok alapján már győztest is hirdetett, és ez esetben nincs is okunk kételkedni. A szavazatoknak viszont még csak a töredékét összesítették.

  • Grover Cleveland kétszer is nyert elnökválasztást az USA-ban, pedig ő volt az első olyan elnökjelölt, aki szexbotrányba keveredett. (Előbb 1885-89-ben, majd 1893-97-ben volt elnök.) A demokrata Clevelandnek házasságon kívüli kapcsolatából született gyermeke, ezért a republikánusok ezzel a szöveggel kampányoltak ellene: "Mama, hol van a papa? Elment a Fehér Házba, haha." A 19. században ez egyszerre volt sikamlós és belemenős.

  • Chicagóban Obama legalább tízezer embert vár, de Bostonban is legalább ennyi embert várnak Romney kampányközponjátjába. Az amerikai zászlókat már élésre vasalták és kiporszívózták, a sugógépeket beállították, a mikrofonok felhangolva. Galériánk a készülődésről.

  • Az exit poll szerint Obama és Romney is 49 százalékot kapott Virginiában. Áll a bál a csatatér államban!

  • Helyi idő szerint este hétkor, vagyis pár perce lezárult a szavazás Floridában, Georgiában, Dél-Karolinában, Virginiában és Vermontban. Florida és Virginia lesz ezek közül különösen izgalmas, Vermont látatlanban odaadható a demokratáknak, a másik kettő a republikánusoknak.

  • A szavazatok 4 százalékát dolgozták fel, Obama 55, Romney 45 százalékon áll.

  • A második elnökjelölti vitát is vezető Candy Crowley Romney kampányközpontjában van, és úgy tudja, hogy Romney belső felmérései azt mutatták, Obama öt ponttal nyeri Ohiót. Ha ez igaz, akkor nem véletlenül próbálták játékba hozni Pennsylvaniát is az utolsó héten, hiszen Ohio nélkül a két szorosnak ígérkező állam, Virginia és Colorado megnyerése mellett még legalább a felmérésekben nagyon stabilan Obama felé húzó Wisconsinra és egy kisebb államra szüksége lenne.

  • Kenyában, Obama apjának szülőfalujában televízión figyelik az eseményeket.