új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint 7200 szavazatra növelte előnyét az amerikai elnökválasztáson Georgia államban Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje - összegzi az MTI. 

    A CNN hírtelevízió és az Edison Research közvélemény-kutató közlése szerint Biden a legfrissebb, közép-európai idő szerint reggel 9 órai adatok szerint 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a Fehér Házért folytatott versenyfutásban a 16 elektort adó államban.

    A végső győzelemhez 270 elektort kell összegyűjteni; az állás jelenleg 253-214 Biden javára. Ugyanakkor a szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgia államban a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak ezután lehet végeredményt hirdetni.

    A másik négy államból, ahol még tart a szavazatszámlálás, amelynek az eredményétől az amerikai elnökválasztás kimenetele függ, három államban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában nem egészen 29 ezer, Nevadában (6 elektor) csaknem 23 ezer, Arizonában (11 elektor) pedig majdnem 30 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet csaknem 80 ezer vokssal.

  • Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól - írja az MTI. A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor.

    Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben. 

    Kathy Boockvar, a Pennsylvania államban a választási eljárásért is felelős - demokrata párti - tisztségviselő szerint olyan kevés (a CNN hírtelevízió szerint nagyjából négyezer) szavazatról van szó, hogy az érdemben aligha befolyásolja a végeredményt.

    A szövetségi alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság abban az ügyben még nem döntött, hogy jogszerűnek ismeri-e el a pennsylvaniai bíróság szeptember elején született döntését, amely lehetővé tette, hogy a választás napján felbélyegzett, de csak péntekre beérkező levélszavazatokat érvényes voksnak tekinthessék.

    A Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák. A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban a keddi elnökválasztás után.

  • Elkapta a koronavírust Mark Meadows fehér házi kabinetfőnök – erősítette meg a Bloomberg értesülését két tisztségviselő a CNN-nek. A politikus vasárnap és hétfőn is Donald Trump elnök közvetlen környezetében dolgozott, kedden pedig részt vett egy fogadáson, amelyet az elnökválasztás tiszteletére tartottak. A közelmúltban többször is maszk nélkül mutatkozott a nyilvánosság előtt. Egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban van.

  • Győzelmet még nem hirdethetünk, de a számok világosan beszélnek. Azt mondják, hogy  ezt a versenyt megnyertük – lépett a pódiumra Joe Biden a delaware-i Wilmingtonban. Emlékeztetett, hogy 24 órája Georgiában még messze a második volt, de sikerült fordítania, és meg is nyeri az államot, de hátrányban volt abban a Pennsylvaniában is, amelyet szintén el fog nyerni. Meglesz Arizona és Nevada, vagyis 300 elektori szavazat is – fűzte hozzá. Azért nem hirdethet győzelmet, mert hivatalosan még nincs mögötte az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori szavazat, egyelőre csak 253-nál tart.

    Beszélt arról is, hogy ő és az alelnök-jelöltje Kamala Harris már tárgyalt közegészségügyi szakértőkkel a koronavírus-járvány megfékezéséről. Az NBC felmérése szerint szavazáskor csak az amerikaiak 33 százalékának a döntésében nem játszott szerepet az, hogy melyik jelölt hogyan kezelné a helyzetet.

  • A Biden-kampánystáb várakozásai szerint csak szombaton lesz meg az eredmény. 

  • A szövetségi államban Joe Biden még vezet, de már csak 29 861 szavazattal. Két napja még  kétszer ekkora előnye volt.

  • Két egymást követő napon is rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban – írja az NBC News. Pénteken eddig 122 365 esetet regisztráltak a hatóságok a csütörtöki 121 289 után.

  • A CNN írja, hogy egyik forrása a demokrata jelölt akkor is nyilvánosság elé áll még, ha nem dől el a verseny. Utóbbi esetben a növekvő szavazati előnyére hivatkozva akar türelmet kérni a híveitől.

  • Ingerült hangú levelet küldött a Trump-kampánystáb a republikánus szimpatizánsok egy részének, számon kérve, hogy miért nem küldtek pénzt az elnöknek az elhúzódó szavazatszámlálás után várható jogi háborúra – szerezte meg a Sky News az ezt tanúsító e-mailt. A levélben az szerepel, hogy ez utolsó figyelmeztetés „a választás megvédésére”, és azt firtatja, hogy miközben már több tízezren adakoztak, a címzett miért nem tette meg. 

  • A szövetségi állam a szivárgó hírek szerint még ma éjjel végez a szavazatszámlálással, a helyi hatóságok pedig bejelentik, hogy Joe Biden győzött, de ehhez még több tízezer szavazatot kell összeszámolni. Csak Philadelphiában még 40 ezer van hátra, mindegyik levélszavazat, beleértve a katonai támaszpontokról befutó voksokat is. 

    Ez a Biden-híveket nem zavarja túlságosan, a városban több tucat demokrata szimpatizáns már az utcán ünnepel a „Count every vote!” jelszavával. Ha a demokrata jelölt viszi Pennsylvaniát, 273 elektor támogatására számíthat. Ez hárommal több az elnökségnél elnyeréséhez szükséges küszöbnél.

  • Az elmúlt néhány nap elég őrült iramot diktált a Trump- és a Biden-stáb számára is, péntekre azonban úgy tűnik, mindenkin úrrá lett a fáradtság, a közvélemény pedig kezd belefásulni a várakozásba. Donald Trump este egy közleménnyel jelentkezett, azt ígérve, harcolni fog a végsőkig, Joe Biden viszont nem is tweetelt még. A demokrata jelölt állítólag a nyilvánosság elé fog állni valamikor mostanában, de egyelőre mindenki a csigalassúsággal érkező eredményeket figyeli.

  • A nap tweetje a Premier League jelenlegi éllovasáé Donald Trump után szabadon.

  • Joe Biden

    • Pennsylvaniában 19 584,
    • Georgiában 3962,
    • Arizonában 36 835,
    • Nevadában 22 657

    szavazattal vezet.

    Donald Trump

    • Észak-Karolinában 76 526,
    • Alaszkában 51832

    szavazattal vezet.

  • A pennsylvaniai Republikánus Párt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul írja az MTI. A republikánusok azt kérték a bíróságtól, hogy

    a választás napja után beérkezett szavazócédulákat különítsék el és ne vegyék figyelembe.

    A pennsylvaniai legfelsőbb bírósága a választások előtti napokban kiterjesztette a levélszavazatok beérkezésének határidejét. Ezt a döntést a szövetségi bíróság helyben hagyta, ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget a szavazatszámlálások miatti perkeresetek befogadására.

    Amerikai sajtójelentések szerint Kathy Boockvar pennsylvaniai államtitkár azt közölte, hogy már felkérte a helyi tisztségviselőket a későn érkezett szavazócédulák elkülönítésére, mivel a szövetségi legfelsőbb bíróság (az alkotmánybíróság) nem hozott végleges döntést a szavazócédulák ügyében.

    Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump jogi tanácsadója, egy Philadelphiában tartott sajtótájékoztatón különösnek minősítette, hogy Pennsylvaniában Donald Trumpnak több mint félmillió szavazatnyi előnye olvadt el, miután megkezdték a levélszavazatok feldolgozását.

    Jó lenne tudni, hogy hány halott ember szavazott eddig?

    tette fel a kérdést Giuliani.

  • A CNN kimutatása szerint: 

    1. Pennsylvania (20 elektor): Biden vezet 0,2%-kal, 13 ezer 410 szavazattal, 96%-os feldolgozottság mellett. 
    2. Georgia (16 elektor): Biden vezet majdnem holtversenyben, 1561 szavazattal, 99%-os feldolgozottság mellett. 
    3. Nevada (6 elektor): Biden vezet 1,6%-kal, 20 ezer 137 szavazattal, 92%-os feldolgozottság mellett. 
    4. Arizona (11 elektor): Biden vezet 1,4%-kal, 43 ezer 799 szavazattal, 93%-os feldolgozottság mellett. 
    5. Észak-Karolina (15 elektor): Trump vezet 1,4%-kal, 76 ezer 737 szavazattal, 95%-os feldolgozottság mellett. 
  • Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a CNN arról számolt be, hogy egyes magas rangú tisztségviselők a Fehér Házban és Trump kampánycsapatában elkezdtek csöndben kihátrálni az elnök mögül. 

    „Vége″– mondta az egyik elnöki tanácsadó a választásról, hozzátéve, hogy többen aggódnak amiatt, hogy mi lesz az államfő következő lépése. 

    „Istenem. Ki tudja″ – válaszolta arra a kérdésre a tanácsadó, hogy mit gondol, mit fog tenni az elnök. Hozzátette, hogy számos tisztviselő rázta a fejét, amikor az elnök hamis állításokat fogalmazott meg a választási folyamatról és annak tisztességességéről. Rámutatott, hogy az elnöknek joga van kétségbe vonni a választási eredményeket, de egyelőre rossz irányba megy az, ahogy a helyzetet kezeli. 

    A CNN-nek nyilatkozó egy másik forrás szerint Trumpnak nemigen osztják a meglátását az állítólagos választási csalásról. Mindazonáltal bőven akadnak még olyan bizalmasai az elnöknek, akik azt mondják neki, amit hallani akar – tették hozzá a források.

    Nem sokkal később Trump egy újabb közleményt adott ki, amelyben fogadkozott, minden eszközzel azon lesz, hogy kivizsgálják az állítólagos illegális szavazatok beleszámolását az összesítésbe, méghozzá annak érdekében, hogy az amerikaiak bizalmat érezzenek a választási folyamat iránt. 

    Sosem adom fel a harcot önökért és a nemzetért 

    – zárja sorait a kommünikében. 

  • Pennsylvaniában újabb részeredmények érkeztek, Biden immár több mint 10 ezer szavazattal vezet. Ráadásul azok a megyék, ahol még számolnak, többségükben a demokrata jelöltet támogatják.

    Ezek közé tartozik például Philadelphia megye, ahol még 40 ezer megszámolatlan szavazat van és ahol az eddig a szavazatok

    80%-a Bidenre érkezett. 

    Pennsylvania államban még mintegy százhetvenötezer szavazatot kell összesíteni, Philadelphia illetékesei pedig közölték: a fennmaradó 40 ezer voks feldolgozása még jó néhány napot vehet igénybe. Mindazonáltal Trumpnak a választási csalásról szóló vádjait Philadelphia polgármestere visszautasította, hangsúlyozva: 

    Városunk annak fényes példája, hogyan kell levezetni helyesen egy választást.

    Georgia nemrég jelentette be amúgy, hogy az eredmény olyannyira szoros, hogy kénytelenek lesznek újraszámolni a voksokat. Az illetékes tisztviselők szerint ez akár november végéig is eltarthat. 

  • A demokrata jelölt itt már 

    Huszonkétezer szavazattal vezet. 

    Eddig a leadott szavazatok 49,8 szálalékát szerezte meg, mögötte Trump 48.1 százalékon áll, 92%-os feldolgozottság mellett. 

    Eközben Nancy Pelosi, a demokraták szóvivője már megválasztott elnökként emlegette Bident, valamint úgy nyilatkozott, hogy

    a mai egy boldog nap Amerikának. 

    Vagyis a demokraták egyre biztosabbak a győzelemben. 

  •  „Az elnökség kérdése még fontosabbá vált most, hogy a radikális baloldal támadást intézett a szenátus ellen”

    – írta legfrissebb bejegyzésében a Twitteren Trump.

    Az elnök ezáltal feltételezhetően arra utalt, hogy a választási eredmények alapján a republikánusok a szenátusi többségüket is elveszíthetik. 

    Eközben bejelentették, hogy az amerikai esti főműsoridőben beszéddel készül Biden, már ha addigra eldőltnek tekinthető a választás. 

    Biden győzelmi beszéde a kampány fő üzenetének szellemében 

    "az egységről, a GYÓGYULÁSRÓL, a nemzeti ellentétek visszaszorításáról” fog szólni. 

    A demokraták már többször is jelét adták annak, hogy magabiztosak a győzelmükben. 

  • A Sky News szerint a republikánusok főhadiszállását egyfajta

    "zord elhatározottság" jellemzi. 

    Leginkább a fiatalokra igaz ez, akik még bíznak abban, hogy a jogi csatározások által fordíthatnak a választási erőviszonyokon. 

    Az idősebb, tapasztaltabb politikusok azonban már szép lassan kezdenek beletörődni a vereségbe.

  • Az NBC szerint nemrég ült össze videóhívásra Joe Biden kampánycsapata, egy résztvevő szerint a meetingen már mindenki győzelmi hangulatban volt.

    Ennek jegyében azt üzenték a demokrata aktivistáknak, hogy élvezzék ki ezt a pillanatot.

    „Ez az a pillanat, amikor nézhetik a híreket, és láthatják, hogy mit értek el. Elvégezték a munkát, most kiélvezhetik a győzelem pillanatát”

    – mondták.

  • Carol Laham jogász a Sky News-nak elmondta, hogy szerinte 

    mi történik akkor, ha Trump nem ismeri el választási vereségét. 

    Trumpnak nem kell elismernie a vereséget. Elég, ha összeül az elektori kollégium, illetve a kongresszus és bejelentik, hogy ki nyerte meg a választást – mondta a szakértő. 

    A jogász hozzátette:

    „Ha ez a győztes Joe Biden lesz, akkor Donald Trumpnak január 20-án el kell hagynia az elnöki irodát. Az alkotmány ugyanis elég egyértelműen leírja, hogy az elnök ciklusa január 20-án délig tart". 

    A szakértő szerint akár elhagyja Trump a Fehér Házat, akár nem, az elnöki jogkörei azon a napon mindenképp megszűnnek. Kivéve persze, ha időközben a kongresszus őt jelenti be a választások győzteseként. 

    A jogász szerint ha Trump nem lesz hajlandó elhagyni a Fehér Házat, akkor a katonák eltávolíthatják őt onnan, de

    ez példa nélküli lenne, sosem történt még ilyen, és kétlem, hogy erre sor kerülne

    – fogalmazott. 

  • Brad Raffensperger, Georgia államtitkára egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy várhatóan csupán néhány ezer szavazat lesz a különbség a jelöltek közt.

    „Ilyen kis különbség mellett újra kell számolnunk a szavazatokat. Az itteni végeredménynek ugyanis nagy hatása lesz az egész országra vonatkozóan” 

    – nyilatkozott. 

  • "Nemzetvédelmi légtérnek" minősül mostantól Joe Biden háza feletti légtér – írja a CNN

    Az Egyesült Államok legfőbb repülésirányító szerve, az FAA egy mérföldes körzetben zárta le Joe Biden Wilmingtonban található lakóháza, valamint a közeli Chase Center feletti légteret, ahol várhatóan Biden győzelmi beszéde fog majd elhangzani. 

    Nemrég az amerikai titkosszolgálat is újabb ügynököket küldött ki az elnökjelölt házának biztosítására. 

  • A közleményben Matt Morgan, kampány-főtanácsadó hangsúlyozza, hogy a választásnak koránt sincs még vége, Biden győzelmének prognózisa pedig hamis.

    Ostorozta a Fox News-t és a AP-t előrejelzéseik miatt, amelyek Bidennek tulajdonítják a győzelmet Arizonában. 

    Leszögezte: Georgia államban újraszámlálást követelnek, ahol bizonyosak abban, hogy számos szavazatot szabálytalanul gyűjtöttek be. 

    Morgan szerint Pennsylvaniában számos szabálytalanság történt, egyebek mellett nem adtak megfelelő hozzáférést megfigyelőiknek a szavazatösszesítő helyiségekhez, csökkentve a számlálás átláthatóságát. 

    A főtanácsadó megismételte a kampány korábbi állítását, miszerint Nevadában több ezren szabálytalanul adták le szavazataikat. 

    Biden „hamis igénye a Fehér Házra″ Pennsylvanián, Georgián, Nevadán és Arizonán alapszik, de amikor a választási eredmény véglegessé válik, újraválasztják Trumpot  – olvasható a közleményben.

  • A CNN és a Fox News is arról értesült az elnökhöz közeli forrásoktól, hogy Trumpnak esze ágában sincs elismerni Biden győzelmét, különösen akkor ha a demokrata jelölt elviszi Pennsylvaniát. Mindkét portál arról ír, hogy ha Biden megnyeri a csatatérállamot, amely nélkül Trumpnak esélytelen lesz a választási győzelem, perek és jogi támadások hadával kell számolni. A Trump-kampány szinte biztosan megtámadja az eredményeket Pennsylvaniában, újraszámlálást fog követelni, ahogy tette már Michiganben, és ha veszít, Georgiában és Arizonában is.

    A Foxnak nyilatkozó egyik elnöki tanácsadó azt mondta, hogy Trump „egyszerűen szkeptikus". Hozzátette: az elnök vélhetően el fogja ismerni azt, hogy veszített, de „még nem tart ott″.

  • A legutóbbi részeredmények szerint Joe Biden átvette a vezetést Pennsylvaniában is!

    A legutolsó 27000 szavazatból 23000-et a demokrata jelölt kapott, ezzel 5587-cel vezet Trumppal szemben.

    Ha Biden itt is nyer, akkor azzal megszerzi a kellő mennyiségű elektori szavazatot. 

  • Forró a hangulat Pennsylvania fővárosában, mivel még mindig nem dőlt el, hogy ki nyeri a csatatér-államot. 

    „Számolják meg az összes szavazatot” – kiabálják a demokrata szavazók.  Senkinek sincs baja azzal, hogy az összes szavazatot megszámolják. Egész addig, amíg érvényes szavatok számolása folyik" – replikázik rá a másik oldal.  

    A CNN hírei szerint hamarosan újabb választási részeredmények érkeznek Pennsylvaniából. 

  • A "homokművészként" dolgozó Sudarshan Pattnaik az indiai tengerparton alkotott egy remekművet az elnökválasztás kapcsán:

  • Ezt Heiko Maas német külügyminiszter tweetelte nemrég, alig burkolt célzásként Donald Trump választási csalásról szóló kijelentéseire. Az Egyesült Államok több, mint egy one-man show – fűzte hozzá.