új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Előbb Wolf Blitzer mutatta be a választás lehetséges kimenetelét a képernyő előtt, majd John King vette át szót, aki épphogy bele kezdett a pittsburghi helyzetet elemzésébe, amikor a képernyőn hirtelen a PornHub logója ragadta meg a figyelmet.

    A CNN műsorvezetőjét sikerült egy pillanatra zavarba hozni, gyorsan eltüntette a zavaró feliratot, majd összevonta szemöldökét és atyai szigorral nézett ki a stábra. Egy profi futballbírót megszégyenítő módon könyvelte el a kiállítandó játékos mezszámát és regisztrálta a piroslapot, majd újból rátért a pittsburgh-i helyzetet elemzésébe.

  • Átvette a vezetést Georgia államban Joe Biden demokrata jelölt, aki jelenleg 917 szavazattal vezet Donald Trump előtt.

    Ez azért fontos, mert korábbi elemzések szerint egy demokrata siker az államban végleg szertefoszlathatja a republikánus elnök újraválasztási reményeit.

  • Csütörtökön a Twitter felfüggesztette Donald Trump korábbi fehér házi főtanácsadójának, Steve Bannonnak a fiókját, aki egy podcastben arra célozgatott, hogy szívesen látná Anthony Fauci járványügyi főigazgató és Cristopher Wray FBI-igazgató fejét egy karón – íra a The Hill

    A Twitter indoklása szerint Steve Bannon a FeNyegetőzésével megsértette mikroblog-szolgáltató közösségi alapelveit.

    Steve Bannon megjegyzései egy csütörtökön hangzottak el. A korábbi fehér házi főtanácsadó javasolta Fauci kirúgását a Fehér Ház koronavírus-munkacsoportjából, Wray-nek pedig úgyszintén az elbocsátását szorgalmazta.

    A második ciklus azzal kezdődik, hogy kirúgjuk Wray-t, kirúgjuk Faucit, nem, én valójában egy lépéssel tovább akarok menni, de az elnök jószívű és jó ember

     – mondta, hozzátéve:

    Valójában szeretnék visszatérni a Tudor-kori Anglia idejére. Karóra tűzném a fejüket, a Fehér Ház két sarkába tenném, figyelmeztetésül a szövetségi bürokratáknak.

  • Négy történelmi elsőséget i magáénak tudhat a 2020-ban megalakuló új washingtoni kongresszus – derül ki a The Hill cikkéből.

    • A demokrata Mondaire Jones és Ritchie Torres  az első két homoszexualitásukat nyíltan vállaló fekete képviselő, akit megválasztottak a washingtoni kongresszusba.
    • A demokrata Cori Bush lett az első fekete női képviselő a kongresszusban, aki Missouri államból bejut.
    • A republikánus Cynthia Lummis lett Wyoming első női szenátora, miután több, mint 70 százalékát nyerte meg a voksoknak a demokrata Merav Ben-Daviddal szemben.
    • A 25 esztendős republikánus Madison Cawthorn pedig a legfiatalabb megválasztott képviselő lett, aki a szavazatok 55 százalékát szerezte meg Észak-Karolina 11. kongresszusi kerületében.
  • Azután, hogy egy nap alatt nyolcszor is félrevezető tartalomként jelölték meg a tweetjeit, az amerikai elnök írt egy bejegyzést arról, is, hogy a Twitter „elszabadult”, hála a Section 230 néven ismert törvénynek. Ez a jogszabály biztosítja, hogy a közösségi média saját maga dönthessen a moderálási alapelveiről. 

  • Egy olyan elnök, aki Magyarország barátja. Mi barátokat gyűjtünk, nem ellenségeket

    –  a pénteki szokásos Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A miniszterelnök kiemelte: amióta Donald Trump az amerikai elnök a magyar-amerikai kapcsolatok is javultak, példaként kiemelte, hogy azóta 20 százalékkal nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom. Az elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, ez az amerikai döntése, de ő mindig is Trump mellett állt.

  • Állítólag a közelgő vereség hírére megtört az egység a Republikánus Párton belül, sokak már elengednék Donald Trump kezét. Erről a Sky News számolt be cikkében, a brit hírportál szerint egyes konzervatívoknál Trump demokráciát aláásó megjegyzéseivel húzta ki a gyufát. Több, magas beosztású republikánus is nyilvánosan szólogatott oda Trumpnak. Idézik Adam Kinzinger konzervatív kongresszusi képviselő és Larry Hogan republikánus kormányzó tweetjét is, akik nyilvánosan keltek ki Trump szavazatszámlálás során tett, nagy nyilvánosságot kiváltó megjegyzései ellen.

     A Sky News szerint ezekre a kiszólogatásokra reagált tweetjében Eric Trump, Donald Trump fia azt írta:

    Hol vannak a republikánusok? Legyen egy kis gerincetek, ne nézzétek tétlenül ezt a csalást!

    A Sky News ugyanakkor megjegyzi, a Republikánus Párt bázisába nagyjából 70 millió szavazatot hoz maga az elnök, akiket a konzervatívok már kevéssé szívesen engednének el.

  • Jelenleg is számolják a szavazatokat Philadelphiában a kongresszusi központban, amelyet rendőrségi információk szerint meg akartak támadni.

    Az Action News szerzett tudomást arról, hogy a rendőrség kapott egy tippet egy csoportról vagy családról, amely Virginia államból érkezett, hogy támadást indítson a kongresszusi központban, ahol számolják a szavazatokat.

    Az Action News ott volt, amikor egy férfit őrizetbe vettek. Egyelőre nem világos, hogy a férfi hogyan kapcsolódik a nyomozáshoz.

    Sérülés a jelenlegi információk szerint nem történt.

  • Harmadik alkalommal rendezik meg a Kínai Nemzetközi Import Expót Sanghajban a koronavírus járvány ellenére. A nyitóünnepségen Alekszandar Vucsics szerb elnök mellett beszédet mondott Orbán Viktor – számolt be az Euronews alapján a Mandiner.

    Mint írták, a magyar kormányfő megköszönte Kínának a járvány elején kapott orvosi eszközöket, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a kereskedelmi kapcsolatok élénkítése mellett.

    „Értjük, hogy egy új világrend van kialakulóban, és szinte semmi nem lesz olyan, mint amilyen volt. Ahogyan tudják, Magyarország a nyugati szövetségi rendszerekhez tartozik, de szoros kötelékek fűzik a kelethez, történelmileg, kulturálisan, gazdaságilag és politikailag is. Ezért nem vagyunk meglepődve azon, hogy kelet szerepe folyamatosan növekszik, egyre gyorsabb ütemben"

    – mondta a miniszterelnök.

    A hír azért is érdekes, mert épp tegnap írtunk arról, hogy a káoszos amerikai elnökválasztással Kína jár a legjobban.

  • A Facebook letiltotta a Stop the Steal nevű népes amerikai Facebook-csoportot, mert annak több tagja erőszakra buzdított, sokan pedig azt állították, hogy a Demokrata Párt elcsalja az elnökválasztást.

    A csaknem 350 ezer tagú Facebook-csoport tagjai – írja az MTI – Donald Trump elnök hívei. Akadnak más, hasonlóan Donald Trumpot éltető, és egészen frissen - a szavazatszámlálás elhúzódása alatt - szerveződött csoportok, ám azok jóval kisebbek. 

    A csoport azért alakult, hogy törvénytelennek állítsa be a választási folyamatot, a választási eljárást, és erőszakra buzdító, aggasztó felhívásokkal szembesültünk egyes tagjai részéről

     – közölte a Facebook a letiltást indokló nyilatkozatában.

  • Az Egyesült Államokban az elnökválasztás mellett november 3-án több helyen tartottak népszavazást is, Volt, ahol a marihuána legalizálásáról kérdezték az választókat, a rekreációs célú füvezés bevezetését pedig négy államban, New Jersey-ben, Montanában, Dél-Dakotában és Arizonában is is támogatták a szavazók – derül ki a USA Today cikkéből. Dél-Dakotában és Mississippiben egyes rossz állapotú betegeknél hamarosan engedélyezni fogják az orvosi célú felhasználást. 

    New Jersey-vel, Montanával, Dél-Dakotával és Arizonával 15-re nőtt a fű rekreációs használatát engedélyező szövetségi államok száma.

  • Jelen helyzet szerint Donald Trump Georgiában és Pennsylvaniában 1805, illetve 23 953 szavazattal vezet. Nevadában és Arizonában pedig  Joe Bidené az előny 11 438, illetve 46 667 vokssal. Mind a két jelölt közelít a másikhoz abban az államban, ahol éppen hátrányban van.

    Pennsylvaniában még körülbelül 180 ezer szavazatot kell összeszámolni.

  • Egy napja derült ki, hogy Joe Biden az az amerikai elnökjelölt, aki a legtöbb szavazatot kapta az Egyesült Államok történetében. A demokrata jelölt mostanában 73 635 744 voksnál jár, amivel messze maga mögött hagyta egykori főnöke, Barack Obama 2008-as rekordját, utóbbi ugyanis 69 468 516 voks volt. Ennél most már Donald Trumpnak is több van, mégpedig 69 612 370 a CNN szerint.

  • A CNN és a Fox News végig sugározta, az MSNBC, az ABC, az NBC, és a CBS  azonban szinte azonnal megszakította a közvetítést Donald Trump fehér házi beszédéről – írja a USA Today, amely szintén így tett. 

    A televíziócsatornáknál és a lapnál az vágta ki a biztosítékot, hogy Donald Trump bizonyíték nélkül választási csalást kiáltott, és egy hazugsággal indított, mégpedig azzal, hogy „illegálisnak”nyilvánította az elnökválasztás napja, vagyis november 3. után összeszámolt szavazatokat. 

  • Az Egyesült Államokban 118 204 esettel rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és 1125 ember vesztette életét a kór miatt. 

  • A Republikánus Párt nevadai szervezete William Barr legfőbb ügyészhez, igazságügyi miniszterhez fordult, azt állítva, 3062 olyan esetről tud, amikor választási csalást követtek el a szövetségi államban 

  • Maryland állam republikánus szenátora Larry Hogan a Twitteren azt írta, hogy nem védhető Donald Trump vádja a választási csalásról.  

    Eközben Pennsylvania állam volt republikánus szenátora, Rick Santorum a CNN-en azt mondta, nem ismer olyan választott republikánus politikust, aki Donald Trump kijelentései mögé állna.

  • Donald Trump elnökválasztási riválisa a Twitteren reagált a republikánus elnök beszédére. 

  • Georgiában Donald Trump most, 99 százalékos feldolgozottságnál 3486 szavazattal vezet Joe Biden előtt. Pennsylvaniában 94 százalékos feldolgozottságnál 64 266 voks az előnye – közli a CNN.

    A republikánus elnök legutóbbi beszéde után hangsúlyozni kell, hogy legálisan leadott levélszavazatok összeszámlálása zajlik még mindig. Az elő- és a levélszavazáson szavazáson rekordszámú, több mint 102 millió szavazatot adtak le, jelentős részüket demokrata szavazók, a másik oldalon ugyanis a politikai elit nem kérte erre a republikánusokat. 

  • Ha a „legális” szavazatokat számolják össze, könnyedén nyerek. Ha az „illegális” szavazatokat számolják össze, megpróbálhatják ellopni a választást – mondta a hivatalban lévő amerikai elnök helyi idő szerint csütörtök esti fehér házi beszédében. Azokat a szavazatokat aposztrofálta az „illegális” szóval, amelyeket november 3. kedd, vagyis az elnökválasztás napja után számoltak össze.

    Donald Trump hozzáfűzte, a célja az, hogy megvédje a választás tisztességét, és nem hagyja, hogy elcsalják a megméretést. 

    Beszélt „korrupt demokrata gépezetről” és mindenféle bizonyíték nélkül arról is, hogy több helyszínen megakadályozzák, hogy republikánus választási megfigyelők kövessék a szavazatszámlálást. Emiatt rengeteg pert fognak indítani.

    Ez az az eset, hogy próbálják elcsalni a választást. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen. Detroit és Philadelphia  (Michigan és Pennsylvania állam központja – a szerk.) a két legkorruptabb hely bárhol ebben az országban

    – fogalmazott. A  levélszavazat intézménye – fűzte hozzá – tönkretette

    az amerikai  választási rendszert, amely most korrupt,

    és korrumpálja azokat az embereket is, akik természetük szerint nem lennének korruptak.

    Szinte végig az előtte fekvő papírokból olvasta fel, amit mondott, aztán anélkül távozott, hogy válaszolt volna az újságírói kérdésekre.

  • Bár levélben inkább a demokraták szavaznak, Arizonában Donald Trump kap több ilyen voksot, a levélszavazatok 57 százalékát rá adták le, Joe Biden 42 százaléknyi levélvoksot tudhat magáénak. Ennek ellenére a szövetségi államban még a demokrata jelölt vezet 65 179 vokssal.

  • Donald Trump a Fehér Házban tart egy beszédet fél óra múlva, helyi idő szerint csütörtök este fél hétkor, közép-európai idő szerint pénteken 00:30-kor.

  • Donald Trump Jr. a Twitteren szólította fel az apját

    totális háborúra és minden csalás feltárására. 

    „Itt az idő eltakarítani ezt a mocskot, hogy ne úgy nézzünk ki, mint egy banánköztársaság” – fűzte hozzá.

    Szerinte ez a legjobb az Egyesült Államok jövője szempontjából.

  • A szövetségi államban 93 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump vezet, de az előnye már csak 90 542 szavazat a CNN választási térképe szerint. Joe Bidennek a számlálásra váró 326 ezer levélszavazat 58 százalékát kell megszereznie, hogy fordíthasson, úgy, hogy egy idő óta a megszámolt voksok 70-80 százaléka az övé. Ha sikerül is fordítania, megnyerte az elnökválasztást, Pennsylvaniának ugyanis 20 elektora van.  neki pedig jelenleg 253 van, vagyis 17-re van szüksége a győzelemhez. 

    De Joe Bidené lesz a Fehér Ház akkor is, ha Georgiában fordít, ahol 98 százalékos feldolgozottságnál szintén Donald Trump vezet, de már kevesebb mint 10 ezer szavazattal. Georgia 16 elektorával a demokrata jelölt ugyan megáll 269 elektornál, de a győzelemhez elég vinnie két másik olyan csatatér-állam, Nevada és Arizona egyikét, ahol vezet. 

    Donald Trumpnak Pennsylvaniában és Georgiában is nyernie kell. hogy újra ő legyen az Egyesült Államok elnöke.

  • ...legalábbis ami a választási eredmények alakulását illeti. A demokrata jelölt csütörtök délután állt ezzel a nyilvánosság elé, hozzáfűzve, nincs kétsége afelől, hogy amikor a szavazatokat megszámolják, őt és alelnökét, Kamala Harrist fogják győztesnek nyilvánítani. Mindenkitől türelmet kért, megismételve, hogy minden szavazatot meg kell számolni.

  • Olyan nevetséges. Dolgoznia kellene, hogyan kezeli az indulatait, azt beülnie egy moziba valamelyik haverral. Nyugi, Donald, nyugi!

    – írta a svéd környezetvédelmi aktivista az amerikai elnök felszólításáról, hogy a szavazatszámlálást meg kell állítani.   

  • Csak ma, csütörtök délutánig  nyolcmillió dollárt sikerült összegyűjtenie Donald Trump kampánystábjának azoknak a keresetekre, amelyeket a republikánusok több szövetségi államban készülnek benyújtani a szavazatszámlálás megállítására vagy a szavazatok újraszámlálására – árulta el Kimberly Guilfoyle, a Trump Victory Committe nevű hivatalos adománygyűjtő szervezet vezetője a CBS-nek.

  • A közösségi médiában kezdett el keringeni az álhír, hogy amíg a szövetségi államban 3 129 000 regisztrált szavazó van, összesen 3 239 290 voksot adtak le. Ebben csak az nem stimmel, hogy a regisztrált szavazók száma november 1-én valójában 3 684 626 volt.

  •