új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A texasi Austinban skandálták ezt a republikánus tüntetők. A  szövetségi állami törvényhozás épülete előtt a „Stop the Steal” ment.

  • Ez Donald Trump korábban elmaradt sajtótájékoztatójának helyszínén történt, az erről készült videót a Twitteren tették közzé: 

    Ki fizet ezért? Ki fizet ezért az egészért? Soros György!

    – hangzik el a videóban. Eredetileg, még Joe Biden győzelmének a bejelentése előtt úgy volt, hogy Donald Trump a nyilvánosság elé áll.

  • Megválasztott elnökként (President-Elect) és megválasztott alelnökként (Vice President-Elect) hivatkoznak magukra. 

    ba6554ed-d7d0-4f6e-b335-af7b0c2c9360.png
    2416081c-e35b-4dfb-85a1-7b36cd2faf58.png
  • Két órával azután, hogy a szavazatszámlálás alapján győztesnek nyilvánították, Joe Biden megválasztott amerikai elnök még mindig nem hallott Donald Trumpról – írja egyik demokrata forrására hivatkozva a CNN

  • Barack Obama 2012-es republikánus kihívója is gratulált saját maga és felesége nevében Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. 

     Ismerjük mindkettejüket, jószándékú és tiszteletreméltó emberek. Imádkozunk Istenhez, hogy áldja meg őket a következő napokban és években

    – írta. 

  • „Zokogok! Győzött a demokrácia! Győzött az emberek akarata!″ – írja friss Instagram-posztjában Eva Longoria Baston színésznő, azaz Gaby Solis, a Magyarországon is népszerű Született feleségek tévésorozatból.

  • A volt demokrata elnök a Twitteren gratuláált. 

    Amerika megszólalt és a demokrácia győzött. Mostmár van egy megválasztott elnökünk és alelnökünk, akik szolgálnak és összehoznak majd minket

    – írta. 

  • A brit miniszterelnök az elsők között gratulált Joe Biden győzelméhez – számol be róla a BBC. A hír annyiban meglepő, hogy a konzervatív Boris Johnsont a republikánus Donald Trump egyik legfontosabb nemzetközi szövetségeseként, sőt, afféle „lelki rokonaként″ szokás emlegetni. 

  • Beszéltünk egy elemzővel arról, is, hogy Joe Biden elnöksége milyen változásokat hoz az Egyesült Államok Magyarország-politikájában. Főleg, hogy Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy a most távozó Donald Trumpot támogatja.

  • Ezzel még hat elektort nyert, vagyis 279-nél tart az összesen 538-ból.

  • Helyi idő szerint este nyolckor (magyar idő szerint hajnali kettőkor) fog győzelmi beszédet mondani Joe Biden megválasztott elnök – írja a CNN

    A Fehér Ház eközben hallgat, nincsenek arra utaló jelek sem, hogy Donald Trump adminisztrációja kezdeményezte volna a hatalomátadási folyamatot. 

  • Megkerestünk a Bostonban élő magyar közgazdászt, Felcsuti Balázst, aki szerint, most már nem a szavazás végeredménye, hanem a jogi és politikai belháború lesz az érdekes.

    Helyszíni forrásunk szerint a következő napok egyik nagy kérdése az lesz, hogy

    mit lép az utca népe, ki milyen tömegeket, szervezeteket mozgósít, lesznek-e összecsapások. 

  • Az alelnökjelölt a szabadban, futófelszerelésben hívta fel Bident, hogy gratuláljon a demokrata győzelemhez. 

  • Beszámolók szerint New Yorkban, Atlantában, Chicagóban és Washingtonban is utcára mentek az embere ünnepelni, vagy éppen ablakaikból adnak hangot örömüknek. A fővárosban sokan a Black Lives Matter nevet viselő téren ujjonganak.

    New York:

    Washington:

    Trump támogatóinál vélhetően korántsem ilyen derűs a hangulat. 

  • E sorok írásakor már több mint félmillióan osztották meg az elnök egy órával ezelőtt posztolt bejegyzését, amelyben kijelentette, hogy ő nyerte meg a választást. Felveti a kérdést, hogy támogatói mit fognak tenni, ha az elnöknek elhiszik, hogy a választást elcsalták. 

     Eközben Biden már megválasztott elnöknek nevezi magát a Twitteren. 

  • „Megtisztelsz Amerika, hogy engem választottál arra, hogy vezessem ezt a nagyszerű országot″ – kezdi Twitter-bejegyzését, amelyben ígéretet tett arra, hogy minden amerikai elnöke lesz, és rászolgál a bizalomra, melyet belé vetettek. 

     Ezzel egy időben közleményt is kiadott, melyben Kamala Harris alelnökjelölt nevében is megköszöni a voksolók bizalmát. Hangsúlyozta, hogy mostantól annak van ideje, hogy maguk mögött hagyják a kampányt, és hogy az országot egyesítsék és meggyógyítsák. 

  • Az jelenlegi amerikai elnök kivételesen nem a Twitteren írt, hanem közleményt adott ki. Szerinte Biden „hamis győztesként” pózol, és nem akarja, hogy kiderüljön az igazság. 

    Nem lett hivatalosan megerősítve az, hogy Biden bármelyik államban is nyert volna

    – írta. 

    Trump a közleményben azt is ígérte, hogy hétfőtől kezdve jogászaik megkezdik a munkát annak érdekében, hogy visszaszorítsák a csalásokat és 

    kiderülhessen, hogy ki nyert valójában. 

    Tehát továbbra is azt állítja, hogy a demokraták választási csalást követtek el, nem mellesleg annak ellenére, hogy már a republikánusokhoz közeli média is arra szólította fel, hogy méltósággal távozzon a hivatalából.

  • Az amerikai műsorszórók úgy döntöttek, hogy meglépik azt, amit még Biden nem: a demokrata jelöltnek ítélik a választási győzelmet. A BBC, a CNN és a Fox News is azt jelezték előre, hogy Bidennek meglesz Pennsylvania, így több, mint az győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot tudhat majd magának. Megjegyzendő, hogy 

    ezek a műsorszórók előrejelzései, az eredmény hivatalos kihirdetése még várat magára.

    Biden előreláthatóan amerikai idő szerint az esti órákban mond győzelmi beszédet.

  • A CNN prognózisa szerint Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

    A demokrata jelölt Pennsylvaniában nyert a legújabb részeredmények szerint, ezzel megszerezte a szükséges 270 szavazatot. 

  • Akár órákon belül eldőlhet az elnökválasztás, ha összesítik a szavazatokat Pennsylvaniában. A CNN jelentése szerint eközben az amerikai elnök a virginiai Sterlingben tartózkodik, saját golfklubjában. Nem egészen világos, hogy fog sajtótájékoztatót tartani hamarosan, amit a Twitteren jelentett be egy órája. Meglehet, ő maga nem lesz jelen, és még bőven golfozni fog, amikor a pennsylvaniai eredményeket közlik. 

     A CNN szerint a maival ez a 410. alkalom, hogy elnöksége alatt a saját nevével fémjelzett ingatlanban tartózkodik, és a 299. alkalom, hogy a napot golfpályán tölti. 

  • A demokraták jelöltje bízik abban, hogy mára hivatalosan is eldől, ki nyerte a választást, de idő előtt nem szeretné bejelenteni győzelmét, türelmesebb, mint sok más demokrata körülötte  – írja a CNN. Többen javasolták is neki, hogy a tegnapi televíziós beszédében jelentse be a győzelmét, de ezt elutasította, helyette főként a koronavírus-járvány elleni küzdelemről beszélt. Bennfentes források szerint a demokrata jelölt ideének jelentős részét azzal tölti, hogy felkészüljön a koronavírus-járvány kezelésére. Mindazonáltal már a hatalomátadás lebeg a szeme előtt, de mivel – egy közeli szövetségese szerint – „tradicionalista″, óvatosan jár el. 

  • Az amerikai elnök a Twitteren jelentette ki, hogy megnyerte a választást, és nem is kevés, hanem sok szavazattal.

    ÉN NYERTEM EZT A VÁLASZTÁST, SOKKAL!

    Vélhetően lesznek következményei annak, hogy győzelmet kiáltott, miközben még tart a szavazatösszesítés, a hivatalos eredményeket még messze nem véglegesítették, és többször választási csalással vádolta meg a demokratákat. Már a republikánus médiában is arra szólítják fel, hogy méltósággal és tartással adja át a hatalmat.

  • Az elnök egy "nagy sajtókonferenciát" jelentett be a Twitteren, amelyet Philadelphiában fog tartani, magyar idő szerint 17:30-kor.

  • A Reuters jelentése szerint nyomozást indított a különleges szövetségi munkaügyi hivatal annak gyanújával, hogy az elnöki kampánystáb megsérthette a Hatch törvényt, amely megtiltja a szövetségi kormány végrehajtói ágában munkát vállaló közalkalmazottaknak, hogy bizonyos politikai tevékenyégben részt vegyenek. Például a kampányban. 

    A független ügynökség annak alapján indított nyomozást, hogy Trump a Fehér Házat, illetve annak területét használta kampány-főhadiszállásnak az utóbbi napokban. Az említett törvény azonban nem vonatkozik sem az elnökre, sem az alelnökre. 

  • Ezt Anthony Scaramucci, a Trump-adminisztráció egykori kommunikációs igazgatója jelentette ki. (06:07-nél lehet látni az  alábbi videóban.)

    Meglátása szerint az amerikai szavazók többsége „hál' istennek″ elutasított egy második Trump-elnökséget. Az elnök csütörtöki beszéde bizonyítja is, hogy miért kellett megszabadulni tőle – fogalmazott a Trump-elnökség elején a Fehér Házban kommunikációs igazgatóként mindössze 11 napot dolgozó Scaramucci. Hangsúlyozta, hogy Trump nyerne, a következő ciklusában nagyon veszélyes helyzet alakulna ki, mivel Scaramucci szerint egy „magyar típusú” tekintélyuralomba próbálta eddig átvinni Amerikát.

    Az elnök csütörtöki beszédének élő közvetítését egyébként több amerikai tévécsatorna is megszakította, amelyet azzal indokoltak, hogy Trump hamis állításokat tett a választási folyamatról, egyúttal kétségbe vonta annak tisztességét, aminek nem akartak platformot nyújtani. Beszámolók szerint a beszéd, valamint Trump hasonló megnyilvánulásai mélyen megosztja a republikánus elitet. 

  • A fogadóirodák szerint is minimálisra csökkent az esélye Trump megválasztásának, pedig korábban még nagyobb oddsokat adtak győzelmére  – írja a Portfolio

    Az év elején a fogadóirodák még Donald Trumpot tartották esélyesebbnek, a későbbi hónapokban azonban. Tavasszal azonban már fej-fej mellett álltak Joe Bidennel, a nyáron pedig már

    Bident hozták ki esélyesként a bukmékerek. 

    Közvetlenül a választások előtt már 65 százalék esélyt adtak Biden győzelmére és 35 százalékot Trumpéra. 

    A választás napján aztán Trump „fordított”, mivel az sok kulcsfontosságú államban (például Ohióban és Floridában) győzelmet aratott, a levélszavazatok számlálása során viszont aztán ismét Biden lett a favorit.Méghozzá olyannyira, hogy most már az ő győzelmére való fogadással legfeljebb a feltett pénzünk egyhuszadát nyerhetjük vissza. 

    Ezzel szemben azok, akik hazardíroznak és most teszik meg tétjeiket Trumpra, akár a tét nyolc-tizenkétszeresét is visszakaphatják – bár ennek elég kevés a valószínűsége. 

  • Megdöbbentő számokat tett közzé az Economist az amerikai választásról. Eszerint Joe Biden volt az első elnökjelölt, aki több mint egymilliárd dollárt gyűjtött össze egyetlen választási ciklus alatt. E becslés szerint az egész elnökválasztási, illetve a párhuzamosan futó képviselőházi és szenátusi kampányban eddig körülbelül 14 milliárd dollárt költöttek el,  ami meghaladja a 25 afrikai ország GDP-jét.

  • Több Rupert Murdoch tulajdonában lévő orgánum, a New York Post és Wall Street Journal, de éppenséggel a Fox News is összehangoltan arra szólítja fel Donald Trumpot, hogy a veresége után méltósággal adja át a hatalmat – írja a The Guardian. Laura Ingraham televíziós műsorvezető Donald Trump barátjaként a Fox Newson úgy fogalmazott, ha és amikor megtörténik, hogy kiderül, a republikánus elnök elveszítette a megméretést, „méltósággal és tartással” kell távoznia. Már csak azért is – fűzte hozzá a műsorvezető – mert a vereségtől függetlenül Donald Trump királycsináló marad a republikánusok között a következő években. 

  • Tudta, hogy az amerikaiak nem az elnökjelöltre, hanem arra szavaznak, hogy az államuk kire szavaz? Texasnak jóval nagyobb a lakossága, mint Vermontnak, de utóbbiban az elektorok több embert képviselnek, mint előbbiben. Virginiának korábban azért lett nagyobb súlya az elektori szavazatok terén, mert a szavazni nem tudó rabszolgákat is beleszámolták a népességbe, jóllehet, egy rabszolga csak háromötödét érte egy szabad embernek. Ha egy adott államban csak a szavazásra jogosultak egyharmada voksol, akkor is ugyanannyi elektori szavazattal bír az állam, mint ha a részvételi arány 100 százalékos lenne. Az elektori rendszert már kétszer (1816-ban és 1969-ben) megpróbálták eltörölni, de a déli államok nem hagyták jóvá.

    Az alábbi videó számos kérdését megválaszolhatja, de egy jó angol tudás nem árt hozzá. Mindazonáltal korábban itt írtunk bővebben arról, hogy nem feltétlenül az nyeri meg a választást, aki a legtöbb szavazatot kapja.