új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bill Stepien arról tartott sajtótájékoztatót, hogy nagyon bizakodóak, mert minden az előzetes számításaik szerint alakul. Ebben a beszédben ejtett el egy fél mondatot, mely szerint Wisconsin állam „recount territory", vagyis „újraszámlálási terület." Hogy miért, arról egy mukkot sem ejtett.

  • A CNN elemzése szerint még kilenc államban nyitott a végeredmény. Ezek: Alaszka, Arizona, Georgia, Michigan, Maine, Maine, Nevada Észak-Karolina, Pennsylvania ás Wisconsin.

    Phil Mattingly, a csatorna elemzője szerint ahhoz, hogy Biden kapja meg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot, a következőkre van szüksége:

    Ha Trump megnyeri Alaszkát, Észak-Karolinát, Pennsylvániát és Georgiát, és Biden megtartja vezetését Wisconsin-ban, Nevadá-ban, Arizoná-ban és Maine-ben, valamint behúzza Michigan-t, győzött.

    Az elemző szerint Trump győzelméhez az kell, hogy megtartsa Michigant és átfordítsa Nevadát. Nincs szüksége Georgiá-ra. Ha megnyeri michigant és megtartja jelentős előnyét Pennsylvania-ban, már megvan neki a 270.

    Hozzá kell tennünk, hogy mióta az elemzés megszületett, Biden átvette a vezetést Michiganban.

  • Wisconsin után Michiganben is átvette a vezetést Biden. Egyelőre csupán elenyésző, három tized százalékos az előnye. Azonban itt már szinte csupán a levélszavazatok összeszámlálása van hátra, ami az eddigi tapasztalatok szerint a demokrata jelöltnek kedvez. Továbbá azon körzeteknek alacsony a feldolgozottsága, ahol rendszerint a demokraták szoktak győzni, mint például a Detroitot magában foglaló Wayne megye.

    A szavazatok feldolgozottsága a teljes államban 93 százalék.

    Michigan 16 elektort delegál az elektori kollégiumba.

  • A Georgia államban lévő Fulton megyében csak ezelőtt egy órával kezdték el a szavazatok  összeszámlálását - írja a CNN. Ez körülbelül 48 ezer szavazóurnát jelent, ezeket helyi idő szerint csütörtök estig fogják összeszámolni. Fulton Georgia legnépesebb megyéje, több mint egy millió lakossal. 

    DeKalb megyében még 79 ezer szavazóurna vár összeszámolásra, melyek levélszavazatokat tartalmaznak. 

    Georgia 16 szavazatot ad az elektori kollégiumba. 

  • Az egyik legfontosabb billegő államban sokáig Trump vezetett, majd elkezdtek beérkezni a szavazatok a nagyvárosi körzetekből. Ennek eredményeként Biden minimálisan, de fordított. 95 százalékos feldolgozottság mellett 49,6 százalékon áll Biden, 48,9-en Trump. Wisconsin 10 elektort ad az elektori kollégiumba.

  • Trump egy kicsit több mint 118 ezer szavazattal vezet, de többek közt Fulton, DeKalb és Gwinnett megyékben még számolják a szavazatokat, tehát a verseny még kétesélyesnek mondható. Ellentétben Trump korábbi bejelentésével, hogy már megnyerte az államot.

    Bill Clinton 1992-es győzelme óta demokrata elnökjelölt nem nyert Georgiában, bár Barack Obama és Hillary Clinton is közel állt hozzá. Utóbbi 1,2 százalékkal maradt le 2016-ban. 

  • Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint az amerikai elnökválasztás eredményének nem lesznek jelentős hatásai a kereskedelmi kapcsolatokra Európával, mert

    az Egyesült Államok már nem baráti partnere az uniós tagállamoknak.

    Bárki is nyerje az amerikai elnökválasztást, sokat nem változtat a kereskedelmi kapcsolatainkon - mondta a tárcavezető szerdán, a Radio Classique francia rádióban az előző nap tartott voksolással kapcsolatban.

    Ne legyenek illúzióink. Az Egyesült Államok hosszú évek óta már nem baráti partnere az európai országoknak

    - tette hozzá.     

    Bruno Le Maire azelőtt adott interjút, hogy Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy ő győzött, illetve hogy több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

    A lényeget illetően, az amerikai gondolkodás egyedül Kína körül forog, a Kínával és tágabb értelemben az Ázsiával való viszony körül

    - hívta fel a figyelmet Bruno Le Maire.     

    A miniszter szerint eljött az ideje, hogy az európai uniós tagországok ráébredjenek arra, hogy Európa az Egyesült Államoknak már csak "egy rugalmas változó", ezért létre kell hozni "az európai szuverenitást".
     

  • A CNN tett közzé nemrég egy kimutatást arról, hogy miként állnak az erőviszonyok a mostani eredmények alapján az amerikai törvényhozásban.

    A szenátusban rendkívül szoros a verseny: a republikánusok 47, a demokraták 46 helyet birtokolnak.

    A képviselőházban ennél nagyobb a különbség, de nem sokkal: itt a demokraták vezetnek 177 mandátummal, a republikánusok pedig 171-gyel bírnak.

  • A CNN kimutatása alapján Biden jelenleg 224, Trump pedig 213 szavazattal bír (a győzelemhez 270 szavazatra van szükség). 

    Kilenc állam van, ahol még nem biztos, hogy ki fog győzni, ezek: 

    • Alaszka (3 szavazat)
    • Arizona  (11 szavazat)
    • Észak-Carolina (15 szavazat)  
    • Georgia  (16 szavazat)
    • Michigan (16 szavazat)
    • Maine (4 szavazat)
    • Nevada (6 szavazat)
    • Pennsylvania (20 szavazat) 
    • Wisconsin (10 szavazat)

    A leadott szavazatok számát tekintve Biden egyébként 2 és fél millióval vezet Trump előtt: a demokrata jelölt eddig 68 millió voksot kapott a republikánusok 65 és fél milliójával szemben.

  • A 20 éves Aaron Colemannek a pedofília vádjával is szembe kell néznie a törvényszéken, a körzetét mégis megnyerte – írja az NBC.

    Coleman az arkansasi 37. képviselőházi körzetében indult, és

    a demokraták színeiben 3496 szavazattal simán megnyerte a körzetet. 

    A jelöltet még a demokraták előválasztásai során több nő is megvádolta, hogy visszaélést követett el ellenük. Coleman a vádak közül annyit ismert be, hogy 

    bosszúból szexuális fényképeket, videókat tett közzé róluk, illetve inzultálta őket. 

    Az egyik sértett, akiről elismerte, hogy meztelen fotókat tett közzé, egy 13 éves lány volt. Így Colemannek nemcsak becsületsértés, hanem pedofília vádjával is szembe kell néznie. 

  • Az 55 éves David Andahi a republikánusok jelöltje volt. Október 5-én elhunyt, ennek ellenére most megválasztották – írja a Buzzfeednews.com.

    Wayne Stenehjem, az állam főügyésze az esetről korábban úgy nyilatkozott, hogy a haláleset ellenére a polgárok 

    továbbra is tudnak Andahira szavazni, 

    és megválasztása esetén utólag a párt delegálhat majd valakit a megüresedett helyre.

    Ha ezt nem tennénk lehetővé, azzal a választók szavazati jogát sértenénk

    – nyilatkozta. 

  • Aki az éjjeli választási közvetítésben Sarah (Huckabee) Sanderst, Trump korábbi sajtótitkárát vélte felfedezni a Fox News kommentátoraként, az nem tévedett. Apja többszörös sikertelen republikánus elnökjelölt-aspiráns, ő maga pedig talán Arkansas kormányzójának készül. Az apa, Mike is volt az. 

  • Az állam központját képező, Detroit városát is magába foglaló Wayne megyében még nem tudják, mikor lesznek meg a végeredmények – írja a CNN

    A portállal a megye jegyzője, Cathy M. Garrett közölte ezt, aki szerint a megye mérete miatt is húzódik el ilyen mértékben a szavazatszámlálás. Azt mondta:

    Azt azért hangsúlyoznám, hogy ez nem egy verseny. Nagyon fontos az, hogy pontosak legyünk, és dolgozni fogunk egész addig, míg nem végzünk a munkával. 

  • Jackie Speier demokrata képviselő asszony (80 százalék feletti eredménnyel) rommá verte republikánus ellenfelét Kaliforniában. A San Francisco környéki, csontliberális választókörzet korábban a magyar származású Tom Lantosé volt. Lantos 27 évig volt ott képviselő. 

  • Coloradóban a szürke farkasok visszatelepítésének kérdésében döntöttek a biodiverzitás jegyében. De a gazdák féltik a haszonállataikat. Még nem világos, mi a népszavazás eredménye. 

  • Már nem szerepel a gondviselés ültetvényei megnevezés a kis, északkeleti állam nevében. Rhode Island (Hogy az hol van? Ott, ahol a Providence sorozat játszódott...) már csak polkorrekt Rhode Island. Erről döntött az ottani népszavazás.

  • Húsz csillaggal körbevett (Mississippi ugyanis az USA 20. szövetségi állama) liliomfa kerül a déli állam zászlajába egy konföderációs szimbólum helyett. Erről döntött az ottani népszavazás, amelyet a választásokkal egyidőben tartottak. 

  • Marylandben újraválasztották a republikánus Andy Harrist, az egyetlen magyar származású képviselőt. Apja, Zoltán még Miskolcon született, ő maga már New Yorkban. 

  • „Ezért viccesek a választások″ – idézte a The Guardian a CNN műsorvezetőjét, John Kinget. A népszerű amerikai showman vezeti a csatorna elnökválasztási műsorát, King két iPad között őrlődve próbált valami konkrétumot mondani a szavazás floridai eredményéről. Ez azonban feladta számára a leckét, hiszen számos államhoz hasonlóan, Floridában is pár százalékon múlott a végeredmény. A déli államot egyébként végül Trump húzta be, 51,3 százalékkal.

    Tovább nehezíti a híradók dolgát, hogy azt sem tudni, egyáltalán mikor lesz vége a választásoknak. „Órákig, napokig, vagy akár hetekig is eltarthat″ – éreztette a kilátástalan helyzetet Martha MacCallum, a Fox News műsorvezetője.

    Ráadásul a legtöbb elemzés, előrejelzés megbukott az elmúlt órákban, márpedig a média ezekre is támaszkodik a műsorok összeállításakor. Persze nem könnyítette meg a sajtó dolgát Donald Trump sem, aki az egész választási hercehurca közepén arról beszélt, hogy gyakorlatilag már megnyerte a versenyt.

  • A szlovén kormányfő szerint „elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének – ezt Janez Jansa Twitter-oldalán írta szerdán.

    Minél nagyobb lesz a késedelem és ténytagadás a fősodratú média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala

    – tette hozzá, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az általa elért „erőteljes eredményhez". 

    Janez Jansa október 23-án - szintén Twitter-oldalán - támogatásáról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben.

    „Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak - jobban, mint valaha - erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!" – írta akkor közösségi oldalán.

  • Visszaszólt Joe Biden kampányfőnöke, Jen O’Malley Dillon, miután Trump órákkal a választások vége előtt nyilvánosan megünnepelte győzelmét. Beszédében ugyanis nem csak győzelméről beszélt, de azzal is fenyegetőzött, hogy a legfelsőbb bíróságnál fogja támadni a választások eredményét. 

    Dillon szerint felháborító, hogy az elnök a szavazatszámlálás leállításával megfosztaná az állampolgárokat jogaik gyakorlásától. Ráadásul Dillon szerint Trump lépése hibás, mivel a szavazatszámlálás nem fog leállni, hanem a törvényeknek megfelelően addig tart, amíg az utolsót is megszámolták.

  • Ilyen korán bejelenteni a győzelmet olyan, mint kiszállni a repülőgépből landolás előtt. Nem ajánljuk

    – írta a Ryanair a Twitteren. Az ír légitársaság ezzel Donald Trump korábbi bejelentésére utalt, melyben az amerikai elnök gyakorlatilag bejelentette győzelmét a választásokon. Ahogyan azonban az pár órával később kiderült, a meccsnek még koránt sincs vége.

  • Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje nyerhette meg Arizona szövetségi állam tizenegy elektori szavazatát az elnökválasztáson a Fox News amerikai hírtelevízió és az AP amerikai hírügynökség előrejelzése szerint.

    Biden az eddigi eredmények szerint 51 százalékot szerzett Arizonában. Az idei elnökválasztáson ez az első állam, ahol a korábbi republikánus többség demokrata párti győzelembe fordulhat át.  

    Joe Biden megszerzett legalább három elektori szavazatot a négyből Maine szövetségi államban. Nebraska államban pedig Donald Trump elnöké lett négy az öt elektorból. Maine és Nebraska az a két amerikai szövetségi állam, ahol megosztják az elektori szavazatokat. Donald Trump nyert Iowa államban is, ahol a választás előtti napokban Biden is intenzíven kampányolt.

    Eközben a CNN arról számolt be, hogy a Hawaii szigeteken is győzött a demokratapárti jelölt, négy voksot szerezve ezzel magának.

  • Egy 2020-ban készült felmérés szerint a Kínából származó amerikai szavazók döntő többsége, 56 százalékuk Joe Biden demokrata jelöltre szavaz le. Donald Trump jóval kevésbé népszerű, őt a közösség mindössze 20 százaléka támogatja.

    Erről a kínai kormány angol nyelvű szócsöve, a Global Times adott hírt. A hírportál több érintettet is megkérdezett, Trump Kína-ellenes kirohanásai végig visszaköszönnek a választók válaszaiban. 

    Trump számos államban megnehezítette az ázsiai származásúak életét azzal, hogy folyton Kína-vírusról, meg Kongflu-ról beszélt 

    – mondta egy Biden-támogató. Az amerikai elnök külpolitikájának alapcélja Kína stratégiai céljainak visszaszorítása. Ebben kapóra jött az eredetileg Kínából elterjedt koronavírus, erre Trump mindig emlékezteti a közvéleményt. 

    A Global Times ugyanakkor kikérte egy kínai származású Trump-támogató véleményét is. Ő azzal érvelt, hogy számos kínai jobban keres az amerikai átlagnál, márpedig ha Biden nyeri a választásokat, magasabb adókra számíthatnak. 

    Mi hiszünk az erős, helyi kormányzásban. Márpedig ezt hagyományosan a Republikánus Párt képviseli 

    – mondta a libertárius kínai.

  • Paul Lendvai bécsi publicista (Der Standard): Még négy év – ez a republikánusok szlogenje. Ez valójában nemcsak az amerikaiak, hanem minden liberális demokrácia számára szerencsétlenség lenne. Persze Putyinnak, Orbánnak, Kaczyńskinak, Vučićnak és Netanjahunak nem. Ők azt remélik, hogy Trump még négy évet tölt a Fehér Házban.

  • Magyarics Tamás: soha ilyen megosztott nem volt még az amerikai társadalom.

    A demokraták úgy állítják be a helyzetet, hogy ha Trump győz, akkor vége a demokráciának, míg a republikánusok Biden győzelme esetén egyfajta szocializmus megteremtését emlegetik. 

  • Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás, és bezártak helyi idő szerint szerda hajnalra a szavazóhelyiségek, a végeredményre még órákat, de előfordulhat, hogy akár napokat is várni kell - adta hírül az MTI. Az országon belül több időzóna is található, így a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be. Utoljára Alaszkában ért véget a szavazás.

    Több államban várhatóan napokig tart még, mire az összes leadott voksot hivatalosan összesítik. Az eddig összesített eredmények szerint szoros a küzdelem Donald Trump hivatalban lévő elnök és Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje között, az azonban egyértelmű, hogy elmaradt Trump kihívójának elsöprő győzelme. Trump személy szerint máris győzelmet hirdetett, de Biden is úgy értékelt, hogy nyerésre áll, és arra biztatta támogatóit, hogy őrizzék meg hitüket a győzelemben.

  • El Periódico de Catalunya (Barcelona), Ch. Gáll András kollégánk nyelvtudásának köszönhetően: 

    A 2016-os leckéből okulva, sokan azok közül, akik négy éve nem hitték el, hogy Trump győzhet, most nem hitték el, hogy vereséget szenvedhet.

    ...

    E pillanatban úgy tűnik: a Trump-jelenség megszűnt egyszeri balesetnek lenni az Egyesült Államok történelmében. Ezzel szemben konszolidáltnak tűnik a hatalomban a megapopulista tendencia, mindazon ostobaságok ellenére, amelyek az elmúlt négy évben elhagyták Trump száját.
    ...
    A demokraták megérdemlik a vereséget, mert nem végezték el a házi feladatukat. A 2016-os hideg zuhany után megígérték, hogy önvizsgálatot tartanak, és választ próbálnak adni a szinte feldolgozhatatlan paradoxonra: egy Donald Trump nevű megalomán milliárdos szavai sokkal erősebben rezonálnak a kétkezi dolgozó tömegek körében, mint az elvileg baloldali demokratáké. 

  • lefigaro.fr (Párizs): A republikánusok bebizonyították, hogy széles és szilárd szavazóbázissal rendelkeznek. A demokrata előretörés ... nem érte el egy „kék hullám” szintjét, amely mindent elsöpörne, ami csak az útjába esik. 

  • NZZ.ch (Zürich): Magasfeszültség az amerikai választásokon: Trump a vártnál jobban tartja magát.