90. Oscar-gála közvetítése: Nem lett újabb magyar Oscar, A víz érintése lett a legjobb film

Enyedi Ildikót a chilei film ütötte ki a nyeregből

Klág Dávid
Matalin Dóra
Földi Gábor
Karip Timi
Fodor Orsolya
2018.03.05. 01:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ráadásul a New York Times Styles rovata, ők twittelték azt ki, hogy jó Kevin Spaceyt a vörös szőnyegen látni. A képen meg Plummer szerepel. Mert ő cserélte le Spaceyt az utolsó utáni pillanatban az A világ összes pénze című filmben. Érzem, hogy túlmagyaráztam.

  • A helyszínen tartózkodó riporterek egészen szokatlan eseményről számoltak be. Mint írják, általában az ott tartózkodókat lefelé szokták tolni a vörös szőnyegről, hogy haladjanak befelé minél gyorsabban. Most viszont akkora tömeg alakult ki, hogy oda sem férnek a szőnyegre.

    10 perccel kezdés előtt sem jobb a helyzet.

  • Adam Rippon, amerikai műkorcsolyázó, az idei téli olimpia egyik legnagyobb felfedezettje, legalábbis az Egyesült Államokban. Az idei gálára Mirai Nagasuval érkezett, aki szintén műkorcsolyázó.

    Rippon ruhájával is kitűnt a tömegből, amit nyilvánvalóan az S&M ihletett, de emellett is elég népszerű, a helyszínen lévő riporterek azt írják, hogy vele és kísérőjével is sokkal többen szeretnének közös képet készíteni, mint a színészekkel, akikről az este szól.

  • A francia új hullám egyetlen női tagja, a lengyel származású rendezőnő, Agnès Varda ezúttal a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt az Arcélek, útszélek című filmért. Ebben a fotós és street artist JR a társa, akivel a férfi fotóautomatává átalakított lakókocsijával Franciaország eldugott falvaiba látogatnak, ahol a helyiekkel beszélgetnek és gigantikus méretű portrékat készítenek róluk. A képek házak, pajták, gyárépületek faláról, vonatok oldaláról köszönnek vissza. Varda megőrizte jellegzetes frizuráját, és ebben a virágos együttesben gálázik ma este.

  • Oscar szezon idején minden filmes és divatlap összegyűjti a valaha volt legjobb ruhákat. A The Hollywood Reporter idén nem állt meg a legjobb tíz, húsz vagy harminc ruhánál, egészen nyolcvanig számoltak. Ebbe aztán tényleg mindenki belefért, így tuti nem sértődik meg senki. A válogatást itt lehet végigkattintgatni.  

  • Egyrészt ordít a szerkesztőségben a Pro7 külön vörös szőnyeges programja, amiben a német tévécsatorna próbál különböző híres embereket összerántani a mikrofonjuk elé, aztán a figyeljük a Twittert/Facebookot, illetve nézzük a Duna TV-n közvetített hivatalos bevonulós műsort is, szóval próbálunk mindent lefedni.

  • És persze őt is arról kérdezik, hogy mostantól kaphatnak-e nagyobb szerepet a nők a filmkészítésben. Robbie már kapott, az Én, Tonyának ugyanis nemcsak a főszereplője volt, hanem az egyik producere is. A ruhája egyébként Chanel és kicsit a régi karácsonyfadíszeket idézni, de Robbie bármit felvehet, mindenben ragyogóan néz ki. 

  • Az Egyesült Államokban az év eddigi legnagyobb szenzációja a Fekete Párduc című film, ami elképesztő sebességgel dönti a rekordokat, sokan pedig már arról beszélnek, hogy ez lehet az első film a Marvel-univerzumból, ami Oscar-jelölést szerez. 

    Hosszú út áll még a film előtt, a gálára viszont már megérkezet maga a Fekete Párduc, vagyis Chadwick Boseman, aki a fotósoknak be is mutatta a tradícionális wakandai köszönést, amit jó eséllyel még a gálán is fogunk látni.

  • Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy a vörös szőnyeges bevonulás egyik állandó riporterét, és felkapott műsorvezetőt, Ryan Seacrestet többen szexuális zaklatással vádolták meg. Seacrest az E! nevű csatorna alkalmazásában áll, akit ezek után sokan arra kértek, hogy ne alkalmazza a férfit a vádak fényében. A csatorna kitartott mellette, amire reakcióként számos sztár sajtósa jelezte, hogy azt tanácsolják majd ügyfeleiknek, hogy ne Seacresthez mennek oda a gála előtt.

    Ennek végül meglett az eredménye, a legnagyobb sztárok elkerülték Seacrestet, akik pedig odamentek hozzá, azok sem hozták fel a szexuális zaklatási ügyeket. Itt a teljes lista, hogy ki ment oda hozzá, például Sofia Carson, Diane Warren, Miguel, Allison Janney, Andy Serkis, Donald Sutherland és Mary J. Blige. Mondjuk Taraji P. Henson eléggé kétértelműen beszélgetett vele.

    Zárásul itt a Variety cikke arról, hogy Seacrest immunis-e a #metoo mozgalomra.

  • Ennél szebb ruhadarab aligha lesz a gálán, a Szólíts a neveden forgatókönyvírója, a 89 éves filmlegenda, James Ivory, akit egyébként most jelölnek negyedszer Oscarra, egy olyan inget visel, amin a film főszereplője, Timothée Chalamet látható. Ez a mondat talán kicsit hosszú volt, de ez a ing tényleg csodás. 

  • A szexuális zaklatások elleni tiltakozásképpen a filmsztárok a Golden Globe-on és a BAFTA díjátadón a feketét viseltek, de ennek most vége. Allison Janney az Én, Tonya sztárja, aki nagy valószínűséggel nyeri fog a legjobb női mellékszereplő kategóriájában pirosban van, Jane Fonda fehérben, Mira Sorvino púderszínben. 

  • Mira Sorvino és Ashley Judd a vörös szőnyegen, ők azok, akik az elsők között álltak ki azzal, hogy Harvey Weinstein zaklatta őket. Judd felidézte, hogy az édesapja azonnal tudta, hogy valaki bántotta, észrevette rajta, de mások nem hittek neki, hiába mesélte el a történteket már 1997-ben. Abban is bíznak, hogy kiállásukkal nemcsak a filmiparban, hanem a más területeken is biztonságosabbá teszik a munkahelyeket a nők számára.

  • Nagyon jó kérdés, ez a cikk megválaszol mindent. A Testről és lélekről elérhető DVD-n, mozikban, a TVGO és az HBO Go online kínálatában is.

  • Az idei Oscar nagy valószínűséggel a #metoo-ról szól majd, de egy másik közéleti kérdés is szóba kerülhet. A sztárok egy része ugyanis narancssárga kitűzőt visel majd, amivel a fegyvertartás szigorításáért kampányolnak. A szomorú apropót a floridai iskolai lövöldözés adja, melyben tizenheten haltak meg február közepén. A narancssárga amerikai zászló az Everytown mozgalom jelképe, az ő céljuk a fegyvertartás szigorítása.

  • De a közelébe se fog érni a tegnap tartott Independent Spirit Awards két műsorvezetőjéhez, John Mulaneyhez és Nick Krollhoz, akik 10 perces nyitómonológjukban elintéztek mindent, amit az idei évről tudni kell:

    Tavaly sok híres ember meghalt, idén sok híres ember szeretett volna inkább meghalni.

    Ehhez mondjuk az is kell, hogy az Independent Spirit Awards sokkal lazább, viccesebb, és rövidebb legyen, mint az Oscar. Ott tényleg lehet hülyülni, pedig komoly díjakat adnak. A legjobb forgatókönyvíró Greta Gerwig (Lady Bird), a legjobb rendező Jordan Peele (Tűnj el!), a legjobb színész Timothee Chalamet (Szólíts a neveden), a legjobb színésznő pedig Frances McDormand (Három óriásplakát) lett.

    Ja és itt az egész nyitómonológ:

  • Ezt a képet a színésznő néhány órája tette ki az Instájára. Megnyugtató látni, hogy az arc- és hajpakolás fent, jól haladnak az előkészületek. Várjuk Morcsányi Géza hasonló fotóját!

    **

  • A Saul fia győzelmére hajnali ötig kellett várnunk két évvel ezelőtt, most nem kínoznak minket ilyen sokáig. A legjobb idegen nyelvű film díját ugyanis nyolcadikként adják át, ami azt jelenti, hogy körülbelül fél 4-kor tudjuk meg, hogy nyert-e a Testről és lélekről. Előtte átadják a legjobb féfi mellékszereplő, a legjobb smink, jelmez, dokumentumfilm, hangvágás, hangkeverés és látványterv díját. Ez fél lábon is ki lehet bírni!

      

  • Magyar idő szerint éjjel 2-kor kezdődik az idei, 90. Oscar-gála, amin nyilván egy dolog miatt fogunk nagyon izgulni, hogy Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről megkapja-e a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, és ezzel meglesz-e a zsinórban harmadik magyar Oscar a Saul fia és a Mindenki után.

    Jó, lehet azon is izgulni, hogy most Gary Oldman vagy Daniel Day Lewis kapja majd a legjobb férfi főszereplő Oscarját, vagy pedig mostantól úgy kell majd hivatkoznunk egy bizonyos rajzfilmre, hogy "az Oscar-díjas Bébi úr", meg hogy Sufjan Stevensen milyen lesz a Gucci-ruha, de a mi szívünk ma este igazán csak a Testről és lélekről-ért dobog! Kövessétek velünk az idei pokoli éjszakázást Oscar-díjat, és szurkoljunk együtt, a szó legsportkommentátoribb értelmében.

    A munkatársaim ma este Matalin Dóra, akinek a vörösszőnyeges szakértelmét pillanatokon belül be is vetjük, és Földi Gábor, aki valószínűleg Twitter feedjében előbb fogja látni a nyerteseket, mint ahogy azt élőben bemondják. A videónál Fodor Orsolya, a képszerkesztésnél Karip Timi, a különböző ünneplések helyszínein pedig Göttinger Magdi és Szilágyi Máté rostokol, én pedig Klág Dávid vagyok, de ez feljebb oda is van írva.