Etelka, Aletta
3 °C
4 °C
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Itt egy igazán szép történetet a Szoljon.hu-ról. László 1975-ban már jól keresett, azért úgy döntött, befizet egy autóra. Akkor a Zsiguli, a Wartburg és a Trabant volt a sláger, de ezekre öt évet is kellett várni. László azonban meglátott egy hirdetést a Škoda 100-asról, ami már fél éven belül átvehető volt. 1975. október 29-én  bement a kőteleki takarékszövetkezetbe, és 36 ezer forint előleggel befizetett egy 74 870 forint értékű S100-asra. Három színt kellett megadnia: ő a piros, a fehér és a zöld színeket választotta. Olyan idők voltak ezek, hogy amikor 1976. február 17-én elment a Merkur telepére átvenni az autót, hát persze hogy csak hupikéket tudtak adni neki. Tudta, hogy nem érdemes finnyáskodni, mert utána megint várhat hónapokat, éveket.

  skod
  Fotó: Mészáros János / szoljon.hu

  László ezermester, nagyon vigyázott az autóra az elmúlt negyven évben. Nemcsak kedvtelésből, hanem mert azóta is ez az autójuk a feleségével. A kocsit csak hosszabb utakon használták, garázsban óvták az esőtől, a hótól és a fagytól.  Ma is csak 130 ezer kilométer van benne.   Nincs rajta  horpadás, karcolás, rozsda. Szinte minden eredeti benne, a csomagtartóban még megvan a bontatlan javítófesték is.   

  2007-ben  veterán autós rendezvényt tartottak Szolnokon.  László és felesége szerették volna megnézni a régi, főként nyugati kocsikat, és hát mi mással mentek volna oda, mint a féltve őrzött Skodájukkal.  Csak leparkoltak a többi autó mellé, eszük ágában sem volt benevezni a versenyre. Az egyik szervező azonban csodálkozva járta körbe többször is autójukat, majd azt mondta nekik:  ezzel az autóval nem is kellene nevezni, mert anélkül is elviszi a Škoda S100-asok között a kategóriagyőztes címet. Így is lett.

  Egy jól szituált ember egy időben újra és újra megkereste őket, mert meg akarta venni a régi Skodát. A hajthatatlan vevő csak rávette Lászlót, hogy mondjon már egy árat, mire László csak annyit felelt, hogy „5, talán 10”. A vevő erre csak annyit kérdezett, hogy millió forintban vagy ezer euróban érti-e ezt, és ha László erre is válaszolt volna, valószínűleg hamar üzletet kötöttek volna. A kocsi azonban nem eladó, hiszen akkor mivel járnának ezután.

 • Egyszerűen azért, mert akkor nem kell kínlódni a hülye külföldi országnevek leírásával, és nem eshet meg az, amivel Bernadett szembesült az Aréna Plaza Tescójában járva.

  Származási hely megjelölése az Aréna Plaza Tescójában
  Származási hely megjelölése az Aréna Plaza Tescójában
  Fotó: Olvasói fotó

  Már ha csak az nem történt, hogy az árufelcímkéző a Váccal 1995-ben magyar bajnokságot nyert, a Videotonnal UEFA Kupa-döntőig jutó egykori futballkapus, Koszta János mániás rajongója, és ahol csak tudja, lerója tiszteletét a BLSZ III.-ban szereplő Duna SK-ben még most is védő Koszta előtt.

 • Vilmos Sándor holland uralkodó 21 éve már minden hónapban kétszer utasszállító repülőgépeket vezet másodpilótaként, amit szerdán vallott be a De Telegraaf című újságnak adott interjújában. 

  A király különleges munkája/hobbija eddig nem volt nyilvános. Az indulás előtti beköszönéskor a másodpilótának nem kell bemondania a mikrofonba a nevét, így a KLM-utasok nem is sejtethették, hogy egy híresség is van a pilótafülkében.

  Vilmos Sándornak pilótajogosítványa megtartásához évente legalább 150 órát kell repülnie, legtöbbször Norvégiába, az Egyesült Királyságba és Németországba tartó gépeket vezet. A király a lapnak elmondta, hogy azért szeret repülni, mert a pilótafülkében elengedheti magát, a földi problémáit nem viszi magával a levegőbe. 

  (BBC)

 • Elsőre csak az fogott meg, hogy milyen beszédes, ahogy a napsütötte katona büszkébben (egy kicsit talán dacosan is?) emeli a fejét a magasba a többieknél, csak második ránézésre vettem észre a vékony zsinórt, ami talán a viszonyítási pont lehet a sorakozóhoz.

  Ma készült ez a fotó Pekingben, ahol az argentin elnök Mauricio Macri fogadására készült a díszőrség.

  Mondjuk, ez még mindig semmi ahhoz képest, ahogy a kínai nővéreket tanítják helyesen mosolyogni:

 • A rendőrség honlapján megjelent egy letaglózó erejű videó arról, hogy miért nem szabad részegen és/vagy bedrogozva kocsiba ülni. A válasz nyilván annyi, hogy karambolozol és meghalsz, vagy mások életét veszélyezteted. De ezt mindenki tudja, úgyhogy a rendőrök kicsit felhabosították ezt az üzenetet és felhúztak rá egy mesemondós kampányvideót, amit látszólag egy Windows 95-höz kiadott Movie Makerrel vágtak össze.

  Már az első mondatok berántják az embert.

  Egyszer régen, egy megyében, annak szegletében,
  nem is olyan régen, történt meg egy eset.
  Elmentek a hősök szórakozni,
  úgy ahogyan szoktak: inni és drogozni.
  Jó a barátokkal bulizni, piálni
  és az egész világot színesebben látni.
  Hogy élesebbek legyenek a színek,
  néha egy-egy bogyó is mindenkinél lemegy.

  Nem sokkal ezután jön a "Menjünk autóval! Nem lesz baj a piával, narkóval!" mondat, onnantól a cselekmény is beindul, de nem akarok spoilerezni.

  A videó leírása alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága követte el a kampányt. A szöveget nem tudni pontosan ki írta, a Police.hu alapján "egy közlekedési rendőr tollából" származik.

  Tényleg, lányok, fiúk ne okozzatok diszkóbalesetet, mert ilyen videókat fog csinálni a rendőrség.

 • Legalábbis erre a következtetésre jutott olvasónk Szapet, aki  a székesfehérvári Palotai út fölött átívelő gyalogoshídon lőtte ezt a képet. Jómagam nem vagyok autószerelő, a géptanszigorlaton is csak másodjára jött össze egy harmatos hármas, szóval hogy pontosan minek a mije, azt meg nem mondom, de mindenesetre nagyon érdekes!

 • Az elmúlt években csak a véletlennek volt köszönhető, hogy nem történtek tömegével halálos balesetek az újlipótvárosi dzsumbujban. Az elvileg jobbkezes utcák monotóniáját elsőbbségadás kötelező-táblák, néha stoptáblák oldják, ami még az ott lakóknak is sokszor követhetetlen, hát még azoknak, akik idegenként próbálnak előre jutni. Ha jól emlékszem, akkor lett elege mindenkinek a káoszból, amikor egy jobbkezes utcánál két autó ütközött, az egyik felszaladt a járdára, és kis híján tragédia történt, egy babakocsit fel is borítottak.

  IMG 5251

  Azóta egyre több megemelt szintű, fekvőrendőrös kereszteződést építetek, a héten pedig végig a Tátra utcában ilyen kereszteződés készül. És végre valami, aminek csak örülni lehet. 

 • Diogenes 1001 ma reggel a lehető legjobbkor járt a Batthyányn, hogy lekaphassa ezt a csodás párost a Hév-megállóban.

  Őszintén remélem, hogy a XIII. kerületi csüngőhasú disznóhoz hasonló karriert fut be a néni és a vállán sétáltatott tacskó.

 • Várható volt, hogy az Echo tévén Bayer Zsolt és Bencsik András (Huth Gergely és Lovas István) meg fogják magyarázni, miért koszorúzta meg Orbán Viktor a Tienanmen téren a kommunisták emlékművét, miután elsőre talán érthetetlennek tűnt a követőknek is, hogy mi koszorúzni való van egy üde és szabadságot követelő tömeg lemészárlásában. Oda jutottunk, hogy már csak azok tudják követni Orbán kanyarjait, akik soha, de tényleg soha nem gondolkodtak még el a világon, és akiknek komoly anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy Orbánt bármiben támogassák.

  Hogy Bencsik András a két típusból melyikhez tartozik, nem egyértelmű, de nem lennék meglepve, ha fortyogó egyvelegét adná a két csoportnak, ami persze nem is olyan ritka lehet arrafelé.

  Mindenesetre tegnap magához ragadta a szót, és azzal magyarázta Orbán parádés koszorúzását, hogy hát sajnos nagyot változott a világ. Tehát a saját népét tankkal véres péppé trancsírozó kínai politika ma már megérthető sőt támogatandó Bencsik szerint. Ha ezt megértjük, akkor az 56-os hősök kormányzati meggyalázását is magától értetődőnek kell tekinteni, és fogadásom van rá, hogy fogja még Bencsik ellenforradalomnak hívni 56-ot.

  Ami az anyagi előnyökkel járó seggnyaláson túl gyanússá teszi Bencsik színpadias kirohanásait, az a következő rész.

  Bencsik itt azt mondja, hogy Orbánt Kínában úgy fogadták, mint egy szuperhatalom első számú vezetőjét. Persze nem egyértelmű, hogy Bencsik szuperhatalom alatt az Európai Uniót érti-e, amit éppen ő és hittársai rothadónak tartanak, de ha így van, akkor Bencsik szerint ott Keleten annyira hülyék vannak, hogy nincsenek tisztában azzal, Orbán honnan jött. A másik eshetőség, hogy a Demokrata főszerkesztője Magyarországot vizionálja olyan jelentősnek, amitől vigyázzba feszül a kínaiak farpofája. Erről viszont pontosabb képet kapunk ha elolvassuk ezt a nemrég írt cikket a kínai-magyar-viszonyról.

  Nehéz persze nem észrevenni, hogy új szövetség alakul a nyugati hatalmakkal szemben, amiben Törökország és Oroszország komoly szerepet szán magának, és meglehet, még Kína támogatását is megszerzi, de hogy Magyarország hogyan kerül ebbe a csoportba, az rejtély. Mert ha valamit, hát azt tízszer, százszor, ezerszer megtanulhattunk a történelemből, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, és mindig megbánja, ha a Kelettel tart.