Ez a poszt a következő Percről percre része:

Hajnalban rajtol az olimpia

  • Hétfőn megérkezett a magyar olimpiai csapat első és második hulláma is Rióba, azóta is folyamatosan érkeznek a sportolóink.
  • Szilágyi Áron viszi majd a magyar zászlót a megnyitón.
  • A magyar csapatra hajnali 2.37-ig várni kell majd a nyitóünnepségen.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Minden idők legeredményesebb olimpiai résztvevője, a 18-szoros bajnok úszó Michael Phelps nem tudja, hogy valaha versenyzett-e tiszta, azaz doppingmentes mezőnyben. A 31 éves, 26-szoros világbajnok amerikai a riói olimpia előtti szerdai sajtótájékoztatón elmondta: mindannyian doppingmentes sportot szeretnének, és mindenkinek egyforma feltételek mellett kellene versenyeznie.

    "Úgy gondolom, őszintén elmondhatom, hogy nem tudom, versenyeztem-e valaha tiszta mezőnyben" - fogalmazott. Hozzátette: ez nagyon nyugtalanító. (MTI)

  • Bár a klub múltja egészen 1912-ig nyúlik vissza, a BKV Előre SC 1968-ban a főváros közlekedését bonyolító vállalatok egyesülésével és utána a BKV vezetőségének jóváhagyásával és támogatásával alakult meg. A BKV Előre SC és elődei a fennállás óta több remek sportolót, bajnokot adtak az országnak, ezért a XXXI. nyári olimpiai játékok alkalmából a 4-es metró járművein tablókiállításon mutatjuk meg olimpiai érmeseinket.

    Aranyérmesek: Temes Judit (úszás, 4x100 m gyors, 1952, Helsinki); Tatai Tibor (kenu, C-1 1000 m, 1968, Mexikóváros); Baczakó Péter (súlyemelés, félnehézsúly összetett, 90 kg, 1980, Moszkva)

    Ezüstérmesek: Mitró György (úszás, 4x200 m gyors, 1948, London); Nyéki Imre (úszás, 4x200 m gyors, 1948, London); Krutzler Eszter (súlyemelés, összetett, 69 kg, 2004, Athén)

    Bronzérmesek: Ferencz Károly (birkózás, kötöttfogás, 67 kg, 1948, London); Mitró György (úszás, 1500 m gyors, 1948, London); Temes Judit (úszás 100 m gyors, 1952, Helsinki); Mohácsi Ferenc (kenu, C-2 1000 m, 1956, Melbourne); Baczakó Péter (súlyemelés, középsúly, 82,5 kg, 1976, Montréal)

  • Venus Williams 2000-ben egyéniben és párosban, 2008-ban és 2012-ben pedig csak párosban, testvére Serena Williams oldalán győzött és Rióban is mindkét számban indul. 

    A Williams-testvérek négy-négy aranyéremmel az olimpiák történetének legsikeresebb teniszezői. 

  • Egy rakás kép megjelent már napokban arról, hogy mi nem készült el időre a riói olimpiai falu szállásain: van, ahol áram nincs, máshol a mosdókagyló szakadt le.

    Ezek után az ausztrál Airbnb-re rakott fel valaki egy kamuhirdetést, amiben az olimpiai falu szállását hirdeti, olyan szövegekkel, hogy az elszállásolás megfelel az 1949-es genfi egyezményben leírtaknak, a fürdőkben van mosdó meg vécé, és személyenként egy fél ágyat tudnak biztosítani. 

  • A 18-szoros olimpiai aranyérmes úszó az olimpiai faluban futott bele a teniszező Novak Djokovicsba, akinek nagy rajongója, ezért gyorsan átbeszélték egymás menetrendjét és csináltak egy közös képet.

    "Djokovic nagyon klassz srác, aki mindig a földön jár és könnyű vele beszélgetni. Sok meccsét követem és egy rendkívül tehetséges atléta."

  • A BBC egy ábrára gyűjtötte a 100 méteres síkfutás összes felállított világrekordját. A férfiaknál a jelenlegi csúcstartó a jamaicai Usain Bolt 9,58-os idővel, a nőknél pedig Florence Griffith-Joyner 10,49-cel. 

    A tragikusan fiatalon elhunyt Griffith-Joyner az 1988-as, szöuli olimpián futotta az elképesztő világrekordot, melyet megdönteni azóta se sikerült, igaz azóta is sokan vitatják, hogy Flo Jo doppingszer segítségével futotta-e meg a világcsúcsot. 

    A férfiak rekordja az évek alatt folyamatosan fejlődött, a 2000-es években főleg a jamaicaiak révén. Bolt a jelenlegi világcsúcsot nem olimpián, hanem a 2009-es, berlini világbajnokságon futotta, de 2008-ban, Pekingben világcsúccsal nyert. 2012-ben, Londonban a csúcsdöntés ugyan elmaradt, de az arany megvolt és erre Rióban is ő a fő esélyes, az pedig már csak a hab lenne a tortán, ha a hét éve felállított rekordját is meg bírná dönteni. 

  • Ezt Novak Djokovics, a szerbek világelső teniszezője mondta. Hozzátette, számára ugyanolyan fontos ez az esemény, mint bármelyik Grand Slam torna. Ugyanakkor Djokovics csalódottságának adott hangot, hogy a legjobb tíz teniszezőből többen, köztük Roger Federer is visszalépett.

  • Az oroszok kétszeres világ- és Európa-bajnok kenusa, Andrej Krajtor mégis indulhat a pénteken kezdődő riói olimpián. Az orosz R-Szport hírügynökség csütörtökön jelentette Krajtor jogi képviselőjére, Jurij Zajcevre hivatkozva, hogy a versenyző a legerősebb számában, 200 méteren rajthoz állhat, írta az MTI.

  • Összecsapások törtek ki a rendőrök és a tüntetők között Rio de Janeiróban, miközben az olimpiai láng megérkezett a brazil nagyvárosba, a 2016-os ötkarikás játékok helyszínére.

    A rendőrség helyi idő szerint szerdán könnygázt, paprikasprayt és gumilövedéket vetett be a köveket dobáló tüntetőkkel szemben Duque de Caixas városrészben, amely mintegy 20 kilométerre fekszik az olimpiai falutól. A gumilövedékek megsebesítettek egy tízéves kislányt, akit kórházba szállítottak - jelentette honlapján az O Globo című brazíliai napilap. (MTI)

  • A Zimbabwe-Németország női labdarúgó mérkőzésen nem finomkodtak a lányok és néhányszor nagyon csúnyán odacsúsztak egymásnak. 

    Németország 6-1-re nyerte a találkozót.

  • Egy iPad, mobiltelefonok és ruhadarabok tűntek el a dán küldöttség szállásáról a riói olimpiai faluban. Morten Rodtwitt, a delegáció vezetője elmondta, hogy bár korábban jelezték, változatlanul sok az akkreditáció nélkül közlekedő munkás és takarító a faluban, írta az MTI.

    A dánok július 18-án foglalták el a szállásukat, azóta - elmondásuk szerint - közel 150 esetben tettek panaszt a körülmények és a szobák rossz állapota miatt. A hétvégén az ausztrálok szállásáról loptak ismeretlenek laptopot és ruhaneműket.

  • Az üzbég tornász Okszana Csusovinita történelmet készül írni Rióban azzal, hogy 41 évesen ez lesz a hetedik olimpiája. 

    Csusovinita először 1992-ben, Barcelonában indult, azóta egy olimpiáról sem hiányzott, ráadásul azon kevés nők közé tartozik, akik szülés után is vissza tudtak térni egy nemzetközi tornára. 

  • Csütörtökön a férfi futballtorna is elkezdődik Rióban. Az első fordulóban természetesen bemutatkozik a többek között Neymarral, Gabriel Jesússal felálló brazil válogatott is.

    A-CSOPORT

    18.00: Irak–Dánia

    21.00: Brazília–Dél-Afrika (Tv: M4 Sport)

    B-CSOPORT

    péntek, 0.00: Svédország–Kolumbia

    péntek, 3.00: Nigéria–Japán

    C-CSOPORT

    1.00: Fidzsi-szigetek–Dél-Korea

    22.00: Mexikó–Németország

    D-CSOPORT

    20.00: Honduras–Algéria

    23.00: Portugália–Argentína (Tv: M4 Sport)

  • Az olimpiai faluban található az Emlékezés Fája. A fára bárki köthet egy szalagot, amelyre üzenetet írhat, így emlékezve az elhunytakra.

  • K1-ben Molnár, K2-ben Molnár és Tótka indulhat Rióban 200 méteren. A világbajnokokat a válogatón győzte le Horváth Bence és Szomolányi Máté, de az ő szervezetükben doppingot találtak, ezért az utolsó pillanatban kitették őket a csapatból. Arról hivatalosan nincs szó egyelőre, hogy ők ketten doppingoltak-e, viszont növekedési hormont találtak a szervezetükben.

  • Női labdarúgás, csoportmérkőzések, 1. forduló:

    G csoport, Belo Horizonte (Mineirao):

    • Egyesült Államok - Új-Zéland 2-0 (1-0)
    • Franciaország-Kolumbia 4-0 (3-0)

    F csoport, Sao Paulo (Corinthians Arena):

    • Németország-Zimbabwe 6-1 (2-0)
    • Kanada-Ausztrália 2-0 (1-0)

    E csoport, Rio de Janeiro (Olimpiai Stadion):

    • Svédország - Dél-afrikai Köztársaság 1-0 (0-0)
    • Brazília-Kína 3-0 (1-0)
  • A gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball került a 2020-as tokiói nyári játékok programjába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) teljes ülésének szerdai döntése alapján. A NOB végrehajtó bizottsága június 1-jén egyhangúlag foglalt állást az öt sportág mellett, amelyek felvételét a NOB teljes ülése jóváhagyta szerdán. Az öt új sportág csatlakozása csak a 2020-as olimpiára szól. A négy év múlva esedékes olimpián így 18 versenyszámmal és 474 sportolóval több lesz, mint most Rio de Janeiróban. Tokióban 33 sportág mintegy 11 ezer képviselője verseng majd a mostani 28 sportág és 10 500 sportoló helyett. (MTI)

  • Az 1972-es müncheni olimpián megölt tizenegy izraeli sportolóra emlékeztek szerdán a riói olimpiai faluban. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hangsúlyozta, most emlékeznek meg azokra, akik olimpiákon veszítették életüket. Hozzátette, hogy az emlékhelyet az olimpiai faluban hozták létre, és ezzel is szimbolizálni szeretnék az olimpiai család összetartását. Bach felolvasta a tizenegy megölt izraeli sportoló, valamint a 2010-es vancouveri téli olimpián elhunyt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós nevét. (MTI)

  • A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem változtatta meg az orosz súlyemelők eltiltását, így a versenyzők nem indulhatnak a pénteken kezdődő riói olimpián. A CAS szerint "indokolt és arányos" volt a budapesti székhelyű világszövetség (IWF) múlt pénteki döntése, mely szerint a kvótát kiharcoló nyolcfős orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a pénteken kezdődő nyári ötkarikás játékokon. Közülük kettőnek volt már korábban - eltiltással járó - doppingesete. "A súlyemelés feddhetetlensége többször, több szinten sérült az oroszoknál" - szólt az IWF múlt heti döntésének indoklása. (MTI)

  • A házigazda brazil válogatott 3-0-ra legyőzte Kínát a női futballtorna harmadik meccsén.

    1. forduló:    

    E csoport, Rio de Janeiro (Olimpiai Stadion):

    Brazília-Kína 3-0 (1-0)  

    Svédország - Dél-afrikai Köztársaság 1-0 (0-0)     

    F csoport, Sao Paulo (Corinthians Arena):

    Kanada-Ausztrália 2-0 (1-0)

    G csoport, Belo Horizonte (Mineirao):

    Egyesült Államok - Új-Zéland 2-0 (1-0)

    Franciaország-Kolumbia 4-0 (3-0)

    F csoport, Sao Paulo (Corinthians Arena):

    Németország-Zimbabwe 6-1 (2-0)

  • A fantasztikus futballkarrierjének mintegy 40 évvel ezelőtti befejezése óta leginkább ostoba nyilatkozataival kitűnő szupersztár most vagy bekavart a szervezőknek, vagy szándékos médiahekk főszereplője. Elárulta ugyanis, hogy felkérték, legyen a riói olimpia lánggyújtója, de csak akkor tudja elvállalni a megtisztelő feladatot, ha sikerül egy szponzori útját lemondania.

    (Akkor most olvassuk el újra a legutóbbi mondatot, és röhögjük ki magunkat - az embert felkérik, hogy nyisson meg egy olimpiát, de épp haknija van. Vajon melyiket választja? )    

    A 75 éves, háromszoros világbajnok futballista szerdán elmondta, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke korábban felkérte őt, legyen a lánggyújtó. Philip Wilkinson, a szervezőbizottság szóvivője nem erősítette meg Pelé szavait, és annyit tett hozzá, hogy meglepetés lesz a lánggyújtó személye.     Pelé elmondta: egy angol céggel van szerződése, és ennek értelmében pénteken, a megnyitón napján utaznia kellene. "Ha sikerül az utazási tervet megváltoztatnom, akkor szeretném, ha én gyújthatnám meg a lángot" - fogalmazott Pelé. (MTI)

  • Novak Djokovic, a szerb világsztár teniszező örül annak, hogy néhány orosz sportoló szerepelhet a pénteken kezdődő riói olimpián. A világelső szerdán elmondta, hogy nem akar állást foglalni az oroszokat érintő doppingbotránnyal kapcsolatban, mert nincs birtokában bizonyítékoknak, de örül annak, hogy néhányan közülük ott lehetnek Rióban. "Amit hallani és olvasni lehetett az elmúlt hónapokban, az sportolói szempontból nem jó, nem jó Oroszországnak, nem jó a nemzetközi sportnak és nem jó az olimpiának" - jegyezte meg Djokovic. (MTI)

  • A szervezők szerdai közleménye szerint a mintegy 6,1 millió belépőből eddig nagyjából 4,8 milliót adtak el, de az érdeklődés elmarad az előző nyári ötkarikás játékokhoz képest. A megmaradt jegyekhez az érdeklődők a rio2016.com oldalon juthatnak hozzá. Az előző, londoni olimpia kezdete előtt egy hónappal a jegyek több mint 80 százaléka (megközelítőleg 7 millió darab) már gazdára talált, és végül 8 milliónál is többet adtak el. A 2008-as pekingi játékokat megelőzően mintegy 6,8 millió belépőt, végül pedig a jegyek több mint 95 százalékát vették meg a szurkolók.     A riói szervezőbizottság szerint a kosárlabda-mérkőzések és az úszóversenyek iránt nagy az érdeklődés, a futballmeccsekre - leginkább azokra, amelyeket Riótól távol játszanak - viszont még mintegy 500 ezer jegyet nem adtak el a nyitóünnepség előtt két nappal.     

  • A teniszező Andy Murray viszi a brit zászlót pénteken, a Rio de Janeiró-i olimpiai nyitóünnepségén. A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) szerdán jelentette be, hogy a férfi egyes címvédője vezeti majd a csapatot a megnyitón a Maracana Stadionban. Mark England küldöttségvezető elmondta, hogy olyan sportolót kerestek a feladatra, aki megtestesíti az olimpiai értékeket és a brit csapat szellemiségét. "Az országot az olimpián képviselni hihetetlen élmény, a küldöttséget vezetni pedig hihetetlen megtiszteltetés, a legnagyobb, ami a sportban lehetséges" - mondta Murray. Az egyesben háromszoros Grand Slam-tornagyőztes, 29 éves teniszező a harmadik olimpiájára készül. "Nagyon különleges lesz ez a verseny számomra. Nagyszerű emlékeim vannak Londonból, most pedig maximálisan arra összpontosítok, hogy Rióban is nyerjek. Arra a kiváltságra, hogy zászlóvivő lehetek, egész életemben emlékezni fogok, és minden bizonnyal ez a pályafutásom egyik csúcspontja" - nyilatkozta. Andy Murray az egyesen kívül párosban is elindul Brazíliában, és a Davis Kupa-címvédőjeként a torna egyik esélyesének számítanak fivérével, Jamie-vel.

  • 20 másodperc az új csúcs a női futballban, a kanadai Janine Beckie lőtte Ausztráliának a nap második meccsén. A vége 2-0, ráadásul 10 emberrel, mert a 19.-ben Zadorskyt egyből pirossal küldték le. A 80.-ban Christine Sinclair biztosította a győzelmet.

  •  Verhető ellenfeleket kaptak a magyar játékosok a riói olimpia asztalitenisz-tornáján, amelynek szerdán tartották meg a sorsolását. A legfrissebb világranglistán 90. helyen álló Lovas Petra, valamint Pattantyús Ádám (84.) egyformán az első fordulóban kezd. Előbbi ellenfele a nemzetközi szövetség rangsorában mindössze 211. egyiptomi Nadeen El-Dawlalty lesz, s amennyiben a papírformát igazolva továbbjut, a legjobb 48 között az észak-koreai Ri Mjong Szun (37.) vár rá. Pattantyús a kazah Kirill Gerasszimenkót (171.) kapta az első fordulóban, a másodikban azonban már egy jóval nehezebb ellenfél, a kínaiból katarivá lett Li Ping (28.) állhat majd az asztal másik oldalán - a nemzetközi sportági szövetség Twitter-oldalának közvetítése alapján. A világranglistán 41. Póta Georgina 23. kiemeltként csak a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe, az ő riválisa a cseh Hana Matelova (81.) és az ázsiai származású, kanadai Mo Zhang (109.) párharcának továbbjutója lesz. Siker esetén a legjobb 32 között a 2014-es ifjúsági olimpia ezüstérmese, a hongkongi Tu Hoj-kem (22.) vár Pótára, majd a nyolcaddöntőben egy igazi nagyágyú, a Londonban egyesben ezüst-, csapatban aranyérmes kínai Ting Ning (2.) következhet. A verseny szombaton kezdődik. (MTI)

  • Az M4 Sport Facebook-oldalára érkező szurkolói buzdítások közül a televízió munkatársai naponta több üzenetet is átadnak a riói olimpián versenyző magyar sportolóknak. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdai közleménye kiemeli, hogy a közmédia idén először két irányba közvetíti az ötkarikás játékokat. "A sportolók küzdelmeit az élő adások és az ismétlések juttatják el a nézőkhöz, a televízió munkatársai pedig a nézők hangját viszik el Rióba. Az M4 Sport Facebook-oldalán a #veletekvagyunk kifejezést használva bárki üzenhet a magyar csapatnak fotóval, videóval vagy akár csak néhány buzdító mondattal" - áll a közleményben. Az M4 Sport csapatának tagjai ezek közül naponta több üzenetet is átadnak a magyar sportolóknak, így a magyar szurkolók hangját is elviszik Rióba, "hogy a sportolóink érezzék, minden magyar velük van a nagy nemzetközi megmérettetésen". (MTI)
      

  • A 75. percben lőtte a svéd Nila Fischer a Svédország-Dél-Afrika női futballmeccsen, ami így 1-0 lett. Az olimpia első eseményét ezzel meg is nyerték a svédek. A játékok nem hivatalosan megkezdődtek.