Luxusautót kapnak a koronahercegtől a szaúdi hősök

A labdarúgó-világbajnokság 6. napjának legfontosabb hírei egy helyen

Index
2022.11.25. 17:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hamisítatlan rangadónak lehetnek szemtanúi holnap este magyar idő szerint 20 órakor a katari világbajnokságot figyelemmel kísérő focirajongók, ugyanis az első meccsen nagy meglepetésre vereséget szenvedő Argentína az eddig egy pontot begyűjtő Mexikó ellen tartaná életben továbbjutási esélyeit. 

    A mexikóiak szövetségi kapitánya, Gerardo Martino és együttese ennek ellenére nem könnyítené meg Lionel Messiék dolgát, akiknek kvalitásaival ugyan tisztában vannak, mégis a saját erősségeiket kihasználva juttatnák a kiesés szélére riválisukat. 

    A holnapi mindkét csapat számára kulcsfontosságú meccs lesz. Keresni fogjuk a lehetőséget arra, hogy a mi szájízünk szerint játsszunk, de ismerjük a riválist, ezért lehet, hogy nem úgy alakul minden, ahogy szeretnénk

    – vélekedett pénteken a tréner.

    A C csoport másik mérkőzésén szombaton 14 órától Lengyelország Szaúd-Arábia ellen lép pályára. 

  • Ez gyors volt, a 6. percben Cody Gakpo 16 méterről óriási gólt ragasztott Ecuador kapujába.

  • A bíró sípszavára elstartolt a pénteki játéknap harmadik mérkőzése, a hollandok tiszta narancssárgában, az ecuadoriak sötétkék mezben és fehér nadrágban futottak ki a gyepre.

  • Az A csoportban Hollandia Ecuador ellen lép pályára a csoport második fordulójában magyar idő szerint 17 órakor, a két hárompontos együttes mérkőzésén pedig vélhetően ehhez mérten nem is lesz hiány izgalomból és jó hangulatból.

    Már csak azért sem, mert mind a dél-amerikai szurkolók, mind Hollandia szurkolótábora megmutatta már, hogy milyen hangulatot képesek varázsolni a stadionokba, a narancssárga öltözetbe bújt holland szurkolók pedig meg is érkeztek a találkozó helyszínére. 

     Kell ennél nagyobb motiváció egy csapatnak? 

  • Az A csoport második fordulójában Hollandia ellenfele Ecuador lesz a katari labdarúgó-világbajnokságon. Az európai csapat az első körben Szenegál ellen nyert (2–0), Ecuador pedig Katart múlta felül, szintén 2–0-ra. Lássuk a kezdőcsapatokat:

    Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, Blind – Koopmeiners, Frenkie de Jong  – Klaassen – Bergwijn, Gakpo.

    Ecuador: Galíndez – Preciado, Porozo, Félix Torres, Hincapié, Estupinán – Sebas Méndez, Moisés Caicedo – Gonzalo Plata, E. Valencia – M. Estrada.

  • Ahogy arról korábban beszámoltunk, Neymar megsérült a szerbek elleni csütörtöki mérkőzésen. A brazil klasszist a 79. percben kellett lecserélni, a bokája is megdagadt.  

    A csapatorvos, Rodrigo Lasmar a találkozót követően úgy fogalmazott, 24–48 óra, mire egyértelmű diagnózist tudnak adni Neymar bokájának állapotáról. Tite a meccs után viszont bizakodó volt, elismerve sztárjátékosa sérülését úgy fogalmazott:

    Ezer százalékig biztos vagyok, hogy Neymar még pályára lép ezen a világbajnokságon. Legyenek biztosak benne önök is.

    A csapatorvos péntek délután közölte, a PSG támadója a hétfői, Svájc elleni mérkőzést biztosan kihagyja.

    A Selecao jövő hét pénteken Kamerun ellen zárja a csoportkört.

  • Véget ért a pénteki játéknap második mérkőzése, Szenegál 3–1-re nyert a házigazda Katar ellen.

  • Az egyenlítés reményében kitámadt Katar, ez pedig megbosszulta magát. A szenegáli kontrát Dieng fejezte be, aki az alapvonalról visszatett labdát kíméletlenül gólra váltotta. Oda a katari álmoknak, 1–3!!!

  • Muntari góljával szépít a házigazda! Mohammad Iszmail beadása után két védő közül emelkedett ki a támadó, majd a jobb sarokba csúsztatta a labdát,  1–2.

  • Egy szöglet után megduplázta előnyét Szenegál, Jakobs jobb oldali sarokrúgása után Diédhiou érkezett röviden, és két védőt megelőzve csúsztatott a kapuba, 0–2.

  • 1–0-s szenegáli előnnyel térnek vissza a csapatok a második félidőre, egyik csapat sem cserélt a szünetben.

  • Cristiano Ronaldo megdöbbentette a szurkolókat a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután csütörtök este a Portugália–Ghána (3–2) mérkőzés alatt előkotort valamit a nadrágjából, amit aztán megrágott.

    A portugál futballista körülbelül öt másodpercig turkált a nadrágjában, majd előhúzta a kezét, és a szájába tett valamit. A közösségi médiában vírusként terjedő videót alább lehet megtekinteni.

    Csütörtök este Cristiano Ronaldo rekordot döntött Ghána ellen, ő az első játékos, akinek öt különböző világbajnokságon is sikerült gólt szereznie. A Manchester Unitedtől azonnali hatállyal elküldött játékos minden bizonnyal az utolsó vb-jén szerepel, célja természetesen az, hogy Portugáliával bezsebelje az aranyérmet.

    Portugália legközelebb hétfőn lép pályára, az ellenfél Uruguay lesz. 

  • A 34. percben Ismaila Sarr Afifet lökte fel hátulról a büntetőterületen belül, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

    Ön szerint jó döntés született?

  • A francia labdarúgó-válogatott védője, Raphaël Varane készen áll arra, hogy szombaton pályára lépjen Dánia ellen a D csoport második fordulójában.

    Franciaország az első körben 4–1-re verte Ausztráliát, Varane azt a mérkőzést elővigyázatosságból még kihagyta, de Didier Deschamps szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a Manchester United védője újra fitt, és készen áll a játékra.

  • Szenegál 1–0-ra vezet az első félidő után Katar ellen Boulaye Dia 41. percben szerzett góljával.

  • Amint arról már beszámoltunk, ma ünnepli 20. születésnapját a spanyol válogatott középpályása, Pedri, de nincs ezzel egyedül. Az előző generáció egyik legmeghatározóbb alakja, a Liverpool és a Real Madrid korábbi kiválósága, Xabi Alonso szintén születésnapos, méghozzá negyvenegyedszer.

  • Diatta próbálta felpasszolni a labdát az üresen álló csatárhoz, de kicsit hosszú lett az átadása, a katari védő, Huhi azonban elcsúszott, így Dia elé pattant a labda, aki élt a kínálkozó lehetőséggel, és laposan a rövidbe lőtt, vezet Szenegál.

    41. perc, 0–1

  • Az uruguayi az első olyan válogatott a futball-világbajnokságok történetében, amelyben négy 35 év feletti játékos is szóhoz jutott egyazon mérkőzésen – írta a katari vb ötödik játéknapját értékelve a labdarúgás históriájával és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

    Az MTI kiemelte: a két védő, Martín Cáceres és Diego Godín végigjátszotta a dél-koreaiak elleni, 0–0-val zárult találkozót, míg a támadósorban Luis Suárezt a 64. percben váltotta Edinson Cavani. Godín lett a vb-k legidősebb uruguayi játékosa azáltal, hogy 36 évesen és 282 naposan szerepelt a csütörtöki meccsen, alig két nappal öregebben, mint Obdulio Varela 1954-es utolsó fellépésekor.

    A szerbeket 2–0-ra verő braziloknál a 38 éves és 63 napos Thiago Silva lépett elő korelnökké, megelőzve az eddigi rangidős Djalma Santost, aki 1966-ban 37 évesen és 138 naposan játszott vb-mérkőzést. Kérdés, Silva regnálása meddig tart majd, hiszen a brazil keretben ott csücsül Dani Alves is, aki már a 40. életévét tapossa, és 125. válogatottmeccsére vár. 

  • A katari világbajnokság kezdete óta időről időre szolgáltat beszédtémát a szivárványos karszalagok ügye. A FIFA belengetett, sárga lapra vonatkozó szankciója miatt végül mindegyik válogatott kihátrált a sokszínű kapitányi szalag viseléséből, tiltakozásképp a német válogatott tagjai szájukat eltakarva fotózkodtak a Japán elleni meccs előtt, Anglia és Wales pedig szintén szót emelt a döntés ellen. 

    Ebbe a sorba állt be most a belga válogatott is, amely legújabb csapatképét „One love” felkiáltással posztolta Twitteren egy szivárványos emoji kíséretében, a fotón pedig a nemzeti tizenegy kapitánya, Eden Hazard a katari meccsekről száműzött karszalagban virít.

    A kiállás maga ugyan közel sem hasonlítható a németek mérkőzés előtti tiltakozásához, a belga csapat álláspontja viszont annál egyértelműbbé vált a FIFA döntéséről. 

  • Ahogy arról az Index is beszámolt, a walesi válogatott kapusát, Wayne Hennessey-t kiállították az Irán ellen végül drámai hajrában 2–0-ra elveszített mérkőzés rendes játékidejének hajrájában, amely egyben az első kiállítás volt a katari világbajnokságon. 

    A kapus piros lapjával azonban a vb-k történetében is szűk listára iratkozott fel, ugyanis előtte mindössze két másik kapust állítottak ki világtornán, 2010-ben a dél-afrikai Itumeleng Khune kapott pirosat a vb-n Uruguay ellen, 1994-ben pedig az olasz Gianluca Pagliuca mehetett idő előtt zuhanyozni a norvégok elleni találkozón.

  • Amióta megjöttem, a szenegáliak (vicc nélkül) folyamatosan dobolnak, de a katari keménymag is számos szurkolói rigmust vet be óriási hangerőn, konkrétan megállás nélküli hangzavar eddig a meccs!

  • A hazaiak a nyitómeccsen is viselt bordó szerelésükben, a szenegáliak zászlajuk színeivel díszített fehér mezben, nadrágban és sportszárban futballoznak ezen a meccsen. 

  • Miután kikapott Irántól, Wales nagyon nehéz helyzetbe került a katari labdarúgó-világbajnokságon, de még van esélye arra, hogy továbbjusson a torna kieséses szakaszába. Ehhez az alábbi forgatókönyvnek kell megvalósulnia:

    • Anglia péntek este legyőzi az Egyesült Államokat,
    • Wales kedden legyőzi Angliát,
    • Irán kikap az Egyesült Államoktól, vagy döntetlent játszik vele. Walesnek mindkét esetben jobb gólkülönbségre lenne szüksége a továbbjutáshoz.
  • Ön szerint melyik csapat nyeri a Katar–Szenegál mérkőzést?

  • A dohai stadion tökéletes kört formál, akárcsak a Taqiyah, azaz a tradicionális arab sapka, mely az arab kultúrában fontos szimbóluma a felnőtté válásnak a fiúk és férfiak körében. A Taqiyah dizájnban is hasonlít, a stadion borítása a sapka szövetét jelképezi. A létesítmény a Hamad reptérhez közel fekszik, így az érkező és távozó szurkolók különleges látványban részesülhetnek a repülőről, a stadion körül pedig egy hatalmas park található, ahol a szurkolók rápihenhetnek a meccsekre.

    Az aréna 40 ezer szurkoló befogadására alkalmas, a világbajnokságot követően a stadion székeinek nagy részét a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy más épületekben új környezetben használatban maradjanak. A 2021-es FIFA Arab Kupán hat mérkőzésnek adott otthon a stadion, köztük az elődöntőnek, amit Katar és Algéria vívott egymás ellen. A világbajnokságon nyolc mérkőzést játszanak itt, köztük az egyik negyeddöntőt is.

  • A Katar–Szenegál-összecsapásra a két nemzet képviselőin kívül algériai vagy éppen mexikói szurkolók is látogattak ki, sőt akadt, aki pankrátornak öltözött.

  • Az Opta egy másik statisztikai érdekességre is felhívta a nagyérdemű figyelmét: e szerint soha, egyetlen világbajnokságon sem született még későbbi győztes gól, mint most Csesmié (bár az első tudósításokban és mi is a 99. percre tettük), amely 97 perc 56 másodpercnél ért a kapuba. 

    Lám-lán, a korábbiakhoz képest eszelősen soknak tűnő hosszabbításoknak ezen a vb-n ilyen hozománya is lehet...

  • 44. találatnál járunk már a tornán, a 98. percben Csesmi által szerzett találat a 43. volt, egyúttal a legelső ezen a világbajnokságon, amelyet a büntetőterületen kívülről lőttek.

  • Al-Hor, al-Rajján, Loszaíl és al-Vakra után végre Dohát is kipipálhatjuk, így elmondható, hogy a világbajnokságnak otthont adó Katar mind az öt rendező városának (legalább) egyik stadionját megjártuk már. Íme az al-Tumama Stadion kívülről.

  • Az A csoport második fordulójában Katar ellenfele Szenegál lesz. Az első kanyarban a házigazda Ecuadortól kapott ki tükörsimán, az afrikai együttest pedig Hollandia győzte le 2–0 arányban, tehát mind a két csapat az életben maradásért küzd. Lássuk a kezdőcsapatokat!

    Katar: Barsem – Pedro Miguel, Abdelkarim Hasszan, Homam Ahmed, Huhi, Iszmail Mohammad – al-Hajdosz, Budiaf, Madibo – Afif, Almoez Ali.

    Szenegál: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, A. Diallo, Jakobs – P. Gueye, N. Mendy, Diatta, I. Sarr, Diedhiou – Dia.