Kirúgta Kim Rasmussent a kéziszövetség elnöksége

2020.01.07. 17:03

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége január hetedikei ülésén döntött a női kézilabda-válogatott kapitányi posztjáról. A hosszas tanácskozáson arról szavaztak, hogy a 2016-ban kinevezett Kim Rasmussen szövetségi kapitány nem folytathatja munkáját.

A BL-győztes dán szakember csapata elmaradt a várakozásoktól a vb-n, az első hét hely valamelyike helyett a tizennegyediket szerezte meg. Mind a négy európai ellenfelével szemben - Spanyolország, Montenegró, Románia, Franciaország - alulmaradt, a doppingbotrány miatt tartalékos románokkal szembeni vereség különösen fájó volt. Románia úgy nyert, hogy az egész meccsen a vége előtt pár másodperccel szerezte meg a vezetést. A magyar csapat így nem folytathatta szereplését a középdöntőben.

Kim Rasmussen a meccs után személye elleni támadásról beszélt, (viselkedésével nehéz helyzetbe hozta a csapatát), a nemzetközi szövetség (IHF) pedig felfüggesztette. Az etikai bizottság azonban még nem ült össze, így nem lehet tudni, hány meccset kell kihagynia, vagy megússza-e pénzbüntetéssel. Egyelőre Rasmussent sem értesítették, mikor tárgyalják az ügyét.

Az MKSZ elnöksége nem várta meg az IHF határozatát, hanem a dolgok elé ment, és a szakágat vezető Pálinger Katalin kedd délután közölte vele, felmentik. (Rasmussen a december végi Fradi-Győr rangadót nem a helyszínen, hanem tévén keresztül, hazájából követte.)

A gyenge vb-szereplés ellenére ugyanis az olimpiai selejtező nem úszott el, mert Magyarország a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett hetedik helyével ott lehet a tornán, mi több, Győrben meg is rendezheti. Az a hetedik hely Rasmussen munkáját dicséri, bátran fiatalított, aminek meg is lett az eredménye. 

  • Az ellenfelek sorrendben: Kína, Szerbia, Oroszország.

A március 20-22. között lebonyolítandó három meccsre valószínűleg a két hazai élcsapat edzője, az Elek Gábor-Danyi Gábor páros készíti fel a csapatot. Pálingernek kell tárgyalniuk velük.

A ferencvárosi Elek már volt a válogatott társkapitánya, Ambros Martínnal együtt, de nagy tornán nem vettek részt együtt. A csapat gerince a Fradiban játszik, ezért racionális a felkérése. Danyi pedig a Győrrel első évében BL-t nyert (2019). Martín mögött másodedző volt éveken keresztül.

"Rendkívüli megtiszteltetés, hogy a választás rájuk esett. Bízom benne, hogy mindkét csapat edzője elvállalja a megbízatást. Tőlem Danyi Gábor teljes támogatottságot kap, csütörtökön ezt a klubunk elnöksége megerősítheti. Az előttünk álló nagy feladat, túlmutat minden klubérdeken. Minden erőnkkel azon kell legyünk, hogy sikerrel vívja meg az olimpiai kvalifikációs tornát a válogatott, és ott legyen Tokióban" - nyilatkozott az Indexnek dr. Bartha Csaba, a győriek elnöke.

A győri kispadon eddig még veretlen Danyi Gábor azt mondta az Indexnek, hogy természetesen érdekli a feladat, megtisztelőnek érzi, hogy gondoltak rá.

"Örömmel és nagy elánnal fogom belevetni magam a munkába, ha a klubom elnöksége rábólint a szerepvállalásomra. Az olimpiai selejtező borzasztó nehéz lesz, nem kínálják tálcán a kijutást, de az életben ez így természetes, az ilyen kihívásokat szeretjük. Kollégám nevében is mondhatom, hogy vannak ötleteink, hogyan lehetne változtatni, jobbá formálni a válogatottat."