Idén két magyar lőtt gólt a Vidiben: Suljic és Vinicius

2017. május 3., 14:18 Módosítva: 2017.05.04 13:36
2

A bajnoki címért harcoló Videoton a 10 idei bajnoki fordulóban 17 gólt lőtt. Váratlan pontvesztései miatt nem vezeti a bajnokságot. Ugyan jobb a gólaránya, mint az ugyancsak 53 pontos Honvédnak, mivel a kiírás szerint azonban a győztes meccsek számítanak pontazonosságnál, a második helyre szorultak.

teljes bejegyzés

Surranópályán veszélyeztetik Messi aranycipőjét

2017. május 1., 12:52 Módosítva: 2017.05.04 13:36
1

A Sporting csatára, Bas Dost a hétvégén mesterhármast ért el a portugál bajnokságban a Braga ellen, ezzel pedig Messi után ő a második, aki az idei bajnoki szezonban átlépte a 30 gólos határt. Messi 33 gólját egyelőre nem érte el, de 31 góljával most már lőtávolban van a holland csatár.

A holland nem a semmiből jött, bár tavaly csak 8 gólig jutott a Bundesligában, két éve a Wolfsburg vele szárnyalt, a bajnokságban pedig 16 góljával a 4. helyen végzett a Bundesliga góllövőlistáján.

Az idei éve kegyetlen, főleg a tavasz: a legutóbbi 9 meccsén 16 gólt szerzett, és ebbe három mesterhármas és egy mesternégyes is belefért. A portugál bajnokságból még három forduló van hátra, és ha így folytatja, akár meg is előzheti Messit.

teljes bejegyzés

A duplázó Messi futott a legkevesebbet a Clasicón

2017. április 26., 18:32 Módosítva: 2017.04.27 11:06
7

A Marca a Clasicóról közölt statisztikát, ebben azt szedte össze, melyik játékos, mennyit futott vasárnap este - és milyen tempóban -, amikor a Bernabeu stadionban 3-2-re verte a Barcelona a Real Madridot.

Lionel Messi 15 másodperccel a vége előtt lőtte a győztes gólt, ez volt a második találata.

A kimutatásból tökéletesen látszik, aki 90 percig a pályán volt, azok közül Messi futott a legkevesebbet. Az is szembetűnő, hogy Sergi Roberto volt az egyetlen, aki 12 kilométer fölé jutott, ettől még elismerésre méltó és emlékezetes sprintet vágott ki a harmadik katalán gól előtt.

Messinek 8,19 kilométer volt a lábában, jól szervezte a játékot a középpályáról, amikor pedig kimozdult, és előre ment, a második hullámban érkezve kétszer is eredményes volt.

A rangsorban azért Piqué szerepel az élen, mert ő futott a leggyorsabban. Ronaldo azért második, mert nála csak a védő volt gyorsabb. A második Barca-gól szerzője, a horvát Rakitic mozgott a legstatikusabban, ezért áll utolsó helyen.

A táblázat azt is előrejelzi, mi várható Messitől a szezon hátralévő részében - kevés, viszont annál hatékonyabb futás -, de akár a következő szezonokban is.

A Barca egyébként összességében 105 kilométert futott, a Real megállt 98-nál. Ez azért érdekes, mert óriási tempó volt, és renegeteg kapuralövés, 40-szer lőttek kapura.

Viszonyításként: Dárdai Pál Herthája 120 kilométer körül szokott futni a Budanesligában.

Egy stadionnyi ember nézte a történelmi közvetítést a magyar tévén

2017. április 10., 13:32 Módosítva: 2017.04.10 18:57
9

A hétvégén a magyar televíziózás történetében először a közszolgálati tévé egy szlovák bajnoki meccset adott. A DAC-Slovan-találkozót 1-0-ra a dunaszerdahelyiek nyerték, és a magyar tévének feltehetően azért estet a választása a meccsre, mert mindkét csapatban játszik egy-egy magyar, a hazaiaknál Vida Krisztofert a 90. percben cserélték le, Priskin végigjátszotta a meccset.

Az MTVA közleménye szerint a mérkőzést „79 ezer fő követte végig" a tévé képernyőjén. Hogy legyen viszonyítási alapja az olvasónak, mutatjuk, más meccseket mennyien néztek ugyanaznap: Videoton-Vasas 152 ezer, FTC-DVTK 227 ezer, és azt is iderakom, hogy például a Hertha BSC berlini stadionja, az Olimpiai Stadion 76 ezer fő befogadására alkalmas.

Hogy megérte-e ezt a meccset közvetíteni, mennyibe került, lesz-e folytatása, arról megkérdeztük az MTVA-t, amint válaszolnak, bővítjük a cikket.

Brutális pénzt fizetett az MTVA a magyar foci közvetítéséért

2017. április 5., 17:44 Módosítva: 2017.04.05 23:17
162

Kis híján 19 milliárd forintot fizet az MTVA a magyar bajnoki meccsek közvetítéséért a következő öt évben, írja a Sportbiznisz blog.

A blog által bemutatott adatok szerint „2016/2017-es magyar labdarúgó bajnoki évad közvetítési jogdíja még 7 százalékkal nőtt is az előző évihez képest”, hiszen a „korábbi 3,54 milliárd forintos évadonkénti díj 3,796 milliárd forintra nőtt”.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Magyar Labdarúgó Szövetség tavaly nyáron életbe lépett új szerződése értelmében a jogokat a köztévé a 2020/2021-es idény végéig kapta meg. Legutóbb 2012.-ben szerződtek, ez járt le 2016-ban, amivel együtt, az egész tíz éves időszakot nézve az MTVA több, mint 32,5 milliárd forintot fizet a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a bajnoki labdarúgó mérkőzések közvetítéséért. (Ebbe beletartoznak nemcsak az NB I., hanem az NB II. és alacsonyabb osztályú meccsek is, továbbá kupameccsek, női futballmeccsek, futsal és a strandfoci is. De nem tartoznak bele a férfi és női válogatott tétmeccsei, ezekért az MTVA-nak az UEFA-nak illetve a FIFA-nak külön fizet).

A meglepő ebben, hogy a szerződés az összes bajnoki meccsre vonatkozik, ennek ellenére a köztévén csupán két meccs látható a hatból, a blog szerint ez az MLSZ azon igénye miatt alakult így, hogy az emberek ahelyett, hogy otthon megnézik a tévében, inkább menjenek ki a stadionba.

teljes bejegyzés

Messi nélkül teljesen reménytelen Argentína

2017. március 29., 13:53 Módosítva: 2017.05.04 13:26
61

Az előzmények röviden összefoglalva

teljes bejegyzés

Inkább öregek, mint fiatalok a magyar focisták

2017. március 21., 08:24 Módosítva: 2017.05.30 14:17
3

A magyar csapatok nem töltenek be számottevő szerepet az európai klubfutballban. Ennek okai között lehet az is, hogy a három magyar topcsapat, a Debrecen, a Videoton és a Ferencváros is bekerült a legöregebb játékosállománnyal rendelkező klubok rutinos csoportjába. A CIES, a futballtudományokkal foglalkozó svájci intézet most a kontinens 31 bajnokságában szereplő játékosok átlagéletkorával foglalkozott.

teljes bejegyzés

Elhelyeztük Magyarországot Európa futballtérképén

2017. március 20., 14:14 Módosítva: 2017.03.24 14:47
166

Izgalmas tanulmányt közölt az UEFA az európai klubfutball jelenlegi állapotáról. A 130 oldalas anyagból többek között kiderül, hogy az egyes országokban, így Magyarországon is mekkora üzlet a futball, mennyi pénzből és hogyan gazdálkodnak a klubok, milyen fizetések mellett mekkora bevételekre tesznek szert, illetve mennyire vonzó a sportág a meccsre kijáró nézőknek és a tévétársaságoknak. Szó van benne klubokról, játékosokról és edzőkről is. Az általános megállapításokat összevetettük a speciális magyarországi viszonyokkal, és magyarázatot kaptunk néhány furcsaságra.

Általánosan elmondható, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan emelkedett, az 1996-os állapotokhoz képest 9,3 százalékkal lett magasabb az európai klubok bevétele. A

legjobb 15 klubnak 1500 millió euróval nőtt a szponzori és kereskedelmi bevétele 2009 óta,

míg a többi 700 kb. 500 millió eurós árbevétel-növekedést könyvelhet el. 

Az UEFA szerint Magyarországon a tavalyi növekedés közel tízszázalékos volt, Szlovákiában viszont csökkentek a bevételek. A cseheknél, az osztrákoknál és a szlovénoknál tízszázalékos mínuszt mutat az eredmény, nálunk viszont 5,5 millió euróval, 87 millióra nőtt. Ebben benne vannak az államtól érkező tőkeinjekciók, például a Fradi tavaly év végi 700 millió forintos támogatása is.

A legnagyobb növekedés az angol bajnokságban volt, ahol 220 millió euróval már 4,4 milliárd euró fölé emelkedtek a klubok bevételei. 54 európai nemzetből 13 viszont nem tudott növekedést produkálni 2014 óta.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

A jelentés arra is kitér, hogy kik és miből tartják el a klubokat, honnan származnak a bevételek. Nagy általánosságban hat forrásból, amelyek mértéke bajnokságról bajnokságra jelentősen változik:

  • a televíziós társaságoktól származó összegek (34%)
  • az UEFA-tól származó bevételek (9%)
  • szponzoráció (24%)
  • kereskedelmi bevételek (11%)
  • belépőjegyek, bérletek (16%)
  • egyéb bevételek (8%)

Magyarországon eltolódnak az arányok, és főleg a szponzorációk és taós pénzek adják a klubok jelentős bevételét. A tanulmány nem említi a játékos-adásvételből származó bevételeket, de az elmúlt év 3,4 milliárd eurós bruttó eredménye általánosan a klubok teljes költségvetésének 20 százalékát teszi ki.

A tévés bevételeknél az NB I. a top 20-ban sincs, a legtöbb pénz Angliában van, 2,16 milliárd eurót ér a közvetítés, ami a klubok költségvetésének közel a felét fedezi. Érdekesség, hogy Oroszországban hiába nőtt 143 százalékkal 33 millió euróra, ez a büdzsé mindössze 5 százalékát finanszírozza. Arról, hogy az UEFA-tól származó bevételekben se kerüljünk a legjobbak közé, kupacsapataink gondoskodtak kritikán aluli szereplésükkel. Innen a spanyolok, olaszok, németek, angolok szakítanak a legtöbbet, de a fehéroroszoknál is innen érkezik a klubok költségvetésének a fele (a BATE Boriszov évek óta tartó jó szereplése miatt is).

A belépőjegyek és bérletek értékesítése szintén csak csekély hányadát teszi ki a költségvetésnek, mivel nálunk néző is alig akad, így itt sem lehetnek top 20-as álmaink. Nem úgy, mint Skóciában (a bevételek 37%-a), illetve Svájcban (34%).

Magyarországon fejlettebbnek tűnik a szponzoráció és bőven vannak kereskedelmi bevételek, ebben hazánk bekerült a legjobb húszba. A tanulmány szerint 31 millió euró érkezik a magyar futballba + tao, ugye. Ez azt is jelentené, hogy klubonként 2,5 millió euró, azaz 775 millió forintos összeg érkezik, amely átlagban a klubok büdzséjének 46 százalékát fedezi, mint az alább látható. Azonban itthon hatalmasak az eltérések.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

Érdekes, hogy a transzferdíjakból származó bevételek alapján a topországok mellett olyanok is feltűnnek a legjobb húszban, mint Ukrajna, Horvátország, Szerbia és Csehország. 

Nem véletlen, hiszen a térségünk több országa képes olyan minőségi futballexportra, amelyre nálunk csak elvétve van példa. Ha megnézzük, hogy a környező országokból hányan szerepelnek topligás bajnokságokban, elkeserítő képet kapunk. Ez a friss állapot:

   Premier League Bundesliga La Liga Serie A Ligue 1 Összesen
MAGYAR 1 2 - 3 1 7
cseh 1 5 - 5 2 13
horvát 1 8 7 17 3 36
lengyel 4 6 1 8 6 25
osztrák 6 18 - 1 - 25
román 2 - 2 8 - 12
szerb 6 9 6 13 6 40
szlovák 1 4 - 4 1 10
szlovén - 3 2 7 1 13
ukrán - 5 3 - - 8
   22 61 21 66 20   

Hét futballistánk szerepel az öt legnagyobb európai bajnokságban, Huszti Szabolcs a télen a Bundesligát adta fel Kínáért cserébe. Ezen a téren csak az ukránokkal vagyunk partiban, de az ukránoknak egy lényegesen gazdagabb (272,9 millió eurót érő játékoskerete, 46 légiósa, szemben a magyar 85,15 millióval 96 légióssal) bajnokságuk van. A szerb és a horvát futball összesen 76 játékost exportál a top ötbe.

A bevételek összességét tekintve, a tanulmány szerint Magyarország a 22. helyen áll 67 millió euróval, azaz 20,77 milliárd forinttal. A teljes bevétel 9 százalékát a átigazolási díjak teszik ki, 5 százalékát a televíziós jogdíjak adják,

46 százalékot a szponzorációs és kereskedelmi díjak és 43 százalékot az egyéb bevételek.

Az egyéb bevételeket a tanulmány meg nem nevezhető támogatásként magyaráz, mint például a központi költségvetés terhére utalt összegek. Ez a kimutatás szerint majdnem 9 milliárd forintnak felel meg. Költségvetésben így verjük a cseheket, a horvátokat, a bolgárokat, szlovákokat, szerbeket és a szlovénokat is.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

Amíg Angliában 2,69 milliárd eurót, a németeknél 1,251 milliárdot, az olaszoknál és a spanyoloknál is hasonló összeget fizetnek ki a klubok különböző bérekre, addig Magyarország a 24. helyen áll ezen a listán 42 millió euróval, azaz 13 milliárd forinttal, ez klubokra lebontva 3,5 millió eurót, vagyis valamivel több mint egymilliárd forintot jelent, játékosra is lebontva évi 43,4 millió forintra jön ki. Persze itt is hatalmasak az eltérések.

A fizetések a klubok büdzséjének a 62 százalékát teszi ki, és a növekedés hétszázalékos az elmúlt időszakhoz képest. 

A magyar bérek messze verik a térség többi országát, egyedül a horvátoknál körülbelül ugyanennyi. Ha hinni lehet a kimutatásnak, akkor a bolgároknál feleennyit, de a cseheknél, szerbeknél, szlovákoknál is jóval kevesebbet keresnek a futballisták. A szerb és a horvát klubok a büdzséjük nagy részét a játékosok fizetésére költik. Az első számsor a teljes bevétel hányada (%), majd az ország neve után a növekedés, az egész ligára vonatkozó összes összeg, végül egy klub átlagértéke következik.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

Azért érdekes megnézni, hogy a topklubok közül melyeknél keresik a legtöbbet. Nem meglepő, hogy a Barcelona és a Real Madrid vezeti a sort, egyetlen nem topligásként a Zenit Szentpétervár áll a 17. helyen. Igaz, hogy 11 százalékos csökkenéssel, de még így is 113 milliós évi átlagon.

   Klub Ország Összes bér Növekedés
(%)
Az összköltségvetés %-a Hányszorosa 
a ligaátlagnak
1 Barcelona spanyol 340 millió 37 61 5,5
2 Real Madrid spanyol 289 millió 7 50 4,7
3 Chelsea angol 284 millió 23 69 2,1
4 Manchester City angol 276 millió 13 60 2,1
5 Manchester United angol 266 millió 1 51 2,0
6 Paris SG francia 255 millió 9 53 5,3
7 Arsenal angol 250 millió 26 56 1,9
8 Bayern München német 236 millió 9 50 3,4
9 Liverpool angol 216 millió 26 56 1,6
10 Juventus olasz 198 millió 8 61 3,0

A statisztikák szerint az angoloknál és a németeknél a legmagasabbak az üzemeltetési költségek Európában, közel egymilliárd eurót a klubok fenntarthatóságára költenek, a Real Madriddal (199 millió euró), a Bayern Münchennel (185) és a Barcelonával (162) az élen. Az egész kontinensen évente 5513 millió eurót fordítanak eszközökre, létesítményfenntartásra, a meccsnapokon költségekre, értékesítési, kereskedelmi és reklámköltségekre. Magyarország ebben nincs a húszas listán, Kazahsztán viszont igen évi 3 millió euró/klub összeggel.

A pénzügyi fair play 2011-es bevezetéséig Európa legtöbb klubja óriási mínuszokkal zárta az aktuális pénzügyi évet, 2012-re konszolidálódott a helyzet, majd 2013-tól indult el a növekedés. De nem mindenhol: a spanyol, angol, német klubok pluszt, az olaszok, vagy a franciák példátlan mínuszt termelnek még most is. Magyarország 12 csapata közül csak négy mutat profitot, közülük egy húszszázalékosat, a többi nyolc veszteséges, közülük kettő 20 százalék vagy afeletti mínusz mutat.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

Magyarországon 121 százalékkal nőtt az elmúlt évekhez képest a klubok eszközértéke (játékosok értéke, fix eszközök, egyéb eszközök), most 104 millió euró (32 milliárd forint), amely 1,6-szorosa a klubok költségvetésének. A fix eszközökbe számítanak a stadionok is, amelyek közül az NB I.-ben szereplők nagy részének használati joga van, tehát a tulajdonos közvetve közvetlenül az állam. A lényeg, hogy többségüknél a klub mérlege nem tartalmazza a stadionokat, csak azok fenntartási költségeit.

Ha már stadionok, a magyarországi stadionépítési láz az UEFA-tanulmány térképén is kiemelve jelenik meg. Ebben még csak öt új stadion (nyilvánvalóan a tavaly élvonalbelinek számító kluboké) építése, illetve – mint Európa hatodik legnagyobb létesítménye – az új Puskás-stadion megépítése szerepel, ami tényleg kiugró.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

Az új stadionokba nézők is kellenek, belőlük azonban elég kevés akad mifelénk. Pedig vannak, akik jó példát mutatnak. Az előző szezon végén összesítve

170 millió néző ment az európai bajnoki meccsekre,

ebből Angliába és Németországba 55 milliónyian. 2,6 millióval többen jártak meccsre Európában, mint egy évvel ezelőtt, és 14 ligában az elmúlt tíz év legjobb eredményét mutatták.

Abban semmi meglepő nincs, hogy megint a Premier League az első 13 855 180 nézővel, ami 36 461-es átlagnak felel meg, a leglátogatottabb klub adata pedig 75 286. A második a német Bundesliga 1, a harmadik a spanyol bajnokság. A legtöbben az FC Barcelona meccsét látták a helyszínen, átlagban 79 724-en, a sort a Manchester United és a Dortmund folytatja, a fenti adatból nem meglepő, hogy az első tízben a Barcán és a negyedik Real Madridon kívül csak angol és német csapat van. 

Ország Liga Csapatok
száma
Meccsek
száma
Összes
néző
Átlag A legjobb
klub
ENG 1 20 380 13 855 180 36 461 75 286
GER 1 18 306 13 249 800 43 300 81 178
ESP 1 20 380 10 855 840 28 568 79 724
ENG 2 24 552 9 578 304 17 352 29 442
ITA 1 20 380 8 421 560 22 162 45 538
FRA 1 20 380 7 940 480 20 896 46 160
NED 1 18 306 5 932 422 19 387 46 206
GER 2 18 306 5 864 490 19 165 30 724
ENG 3 24 552 3 886 080 7040 19 889
ESP 2 22 462 3 542 154 7667 16 093

Van tehát 14 ország, ahol az elmúlt tíz évhez képest a legmagasabb nézőszámokat rögzítették. Ezek: Azerbajdzsán, Csehország, Észtország, Finnország, Írország, Izrael, Észak-Írország, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, San Marino, Szlovákia, Szlovénia és Svédország. Nálunk nem.

A 2015/16-os szezonban 2628 volt az NB I. átlag nézőszáma, a Ferencvárosé a legmagasabb 7737-tel, és ott is volt egy meccsen a legtöbb néző (17 489 az Újpest elleni derbin). A bajnokság eddig lejátszott meccsei alapján 3,2 százalékos a csökkenés, és már csak 2544-nél tart az átlag. A legszembetűnőbb a Ferencvárosnál mért 16,7 százalékos visszaesés, de az Újpestnél és a Haladásnál is nagy a zuhanás idén – igaz, utóbbiak azért nem feltétlenül mérvadók, mert a stadionépítések miatt mindkét klub más városban játszotta bajnoki meccseit. (forrás: European Football Statistics)

A 170 milliós európai össznézőszám átlagban 2 611 549 nézővel többet jelent az egy évvel korábbinál. Az alábbi grafika alapján két olyan ország van (Litvánia és Albánia), ahol jelentősen csökkent a nézőszám. Ugyanez a tendencia figyelhető meg további 15 országnál, viszont akad 11 olyan bajnokság, ahol 20 százalék feletti az emelkedés.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com

A teljes nézőszámot tekintve a svédeknél volt a legmagasabb a növekedés, egy év alatt összesen 678 960 nézővel több jelent meg az Allsvenskan meccseinek lelátóin. Ebben a sorrendben a spanyolok a másodikak, Izrael a harmadik. Elég jelentős csökkenés tapasztalható Franciaországban (514 729), Romániában (214 371) és Ukrajnában (200 410) is.

Essen még szó a tanulmány azon részéről, ahol a játékosokkal foglalkoznak. A legidősebb a török és a holland bajnokság, ahol a játékosok életkora 27,1 év. Tizennégy olyan liga van Európában, ahol 24,5 év átlagéletkor, közülük a legfiatalabb a litván (23,6), a holland (23,8) és az örmény (23,8). A magyar NB I. a középmezőnyben szerepel a 25,6 év átlagéletkorral.  Világviszonylatban, az Európán kívüli országokat tekintve Új-Zéland a legfiatalabb 24,1-gyel.

Az egyik legérdekesebb kérdés, amellyel más helyen is foglalkoztunk, az idegenlégiósok helyzete. A tanulmány által vizsgált 30 ligában 162-féle nemzetiségű futballista szerepel. A legnépesebb delegáció még mindig a braziloké, 409 játékosuk játszik a vizsgált 30-ból 25 ligában. 

Európában a legnagyobb százalékban a Premier League-ben futballoznak külföldiek. Az összjátékosok 69,2 százaléka légiós, akik 65 különböző országból érkeztek. A listán a ciprusi a második, a belga a harmadik. 

Szintén érdekes adat, amikor egy-egy ország futballistái belakják egy másik ország bajnokságát. Ebben évek óta Portugália vezet, hiszen a Liga NOS-ban a brazilok nem is számítanak külföldinek, tavaly 127 brazil játszott a portugál élvonalban, az összes légiós 46 százalékát ők adták. A másodikak a luxemburgi ligában szereplő franciák, majd a szingapúri ligában szereplő japánok, a chilei élvonalban futballozó argentinok, illetve a Skóciába igazolt angolok következnek. 

A kimutatás szerint a világon megközelítőleg 30,6 milliárd eurót érnek a játékosok. Európában a piaci érték alapján a Premier League vezet ebben is 4,4 milliárd euróval, a második a spanyol liga (3,225 milliárd), míg az olasz a harmadik (2,575 milliárd). A kiemelt országok másodosztályát is figyelembe véve, a világ top 100 bajnoksága közül

Magyarország a 63. a sorban 82,85 millió euróval.

Az UEFA a világ futballpiacának a 82 százalékát birtokolja.

Dél-Amerika a második 8-cal, az ázsiai régió pedig 5 százalékkal a harmadik. A nem európaiak közül Brazília a 8., Argentína a 11., Mexikó a 13. helyen áll. A szinte felrobbanó kínai piac a 16. helyre jött fel.

Grafika: UEFA.com
Grafika: UEFA.com
teljes bejegyzés

415 milliárd mehetett a taóból sportra

2017. március 16., 12:32 Módosítva: 2017.03.16 17:57
115

Amióta a nyereséges cégek a társasági adójukból sport támogatására tudják átcsatornázni a pénzeket, a 24.hu szerint 414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott az öt látványcsapatsport.

A pénz „alig 20 százaléka (85,5 milliárd) lett amúgy a sportági szövetségeké, a pénz 80 százaléka a kluboknál kötött ki” –írja a 24.hu, bár az az összeállításból nem derül ki, hogy ezeket a pénzeket aztán el is költötték-e.

Az öt látvány csapatsportág a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a hoki és a vízilabda. A törvény szerint ők a szövetségektől projektekre kérhetik a támogatást, ezeket a szövetségek engedélyezik. De hogy később mi az, ami meg is valósul a tervből, mi a pénzek további sorsa, az homályzóna, senki nem tudja a gyakorlatban az összes projektet ellenőrizni, mert bár a szövetségek próbálkoznak, erre nincs kapacitásuk.

teljes bejegyzés

Bebizonyosodott: nyerő csapaton ne változtass

2017. március 16., 08:32 Módosítva: 2017.03.16 23:23
41

Újabb statisztikai összefoglalóval jelentkezett a CIES, a svájci Neuchatelben székelő sporttudományi központ. Legfrissebb kutatásukban azt vizsgálták, hogy az öt legnagyobb európai futballbajnokság csapatai közül melyek azok, amelyek az elmúlt öt évben (2012. március 1-től) a legkevesebb és a legtöbb futballistát küldték pályára.

teljes bejegyzés

Totti, Terry és Buffon a klubhűség szimbólumai

2017. február 28., 08:27 Módosítva: 2017.03.14 13:24
7

A labdarúgás statisztikáival foglalkozó svájci intézet, a CIES a legfrissebb anyagában azt vizsgálta, hogy az öt kiemelt bajnokságban szereplők közül kik szerepelnek legtöbb idényen át egy klubban. Francesco Totti abszolút csúcstartó, 24 éve az AS Roma játékosa.

teljes bejegyzés

Zlatan hihetetlen, már Messi és C. Ronaldo közé férkőzött

2017. február 20., 13:43 Módosítva: 2017.02.21 10:22
22

A Manchester United Zlatan Ibrahimovic góljával győzte le a Blackburn Roverst vasárnap az FA Kupa nyolcaddöntőjében. Ez volt a svéd szezonbeli 24. gólja, és a meccs után José Mourinho is elégedetten nyilatkozott. 

teljes bejegyzés

A Manchester United 2000 pontos lett a hétvégén

2017. február 14., 08:23 Módosítva: 2017.02.16 09:23
4

Főleg a futballal, de kiemelten a brit bajnokságokkal foglalkozó statisztikákat gyártó portál, a statto.com szerint a Manchester United a hétvégi, Watford elleni 2-0-s győzelemmel szerezte meg a Premier League-ben a 2000. pontját. Ehhez eddig 949 meccs 599 győzelme és 203 döntetlenje kellet. Az MU a meccs/pont átlagban is minden idők PL-legjobbja.

teljes bejegyzés

Még hogy a Barca nem tud 11-est rúgni!

2017. február 13., 14:31 Módosítva: 2017.02.18 15:58
2

Az előző szezonban a Barcelonát lehetett cikizni, mert nem tudnak büntetőket rúgni, volt az idénynek olyan szakasza, mikor 50 százalékosak voltak a tizenegyespontról.

Ebben az idényben másik sztárcsapat, az Atlético Madrid még kínosabb, vasárnap Fernando Torres hibázott, így már kilencből hat kihagyott lövésnél állnak.

teljes bejegyzés

Egyszerű a recept, hogyan kell megnyerni a Premier League-et

2017. február 10., 18:48 Módosítva: 2017.02.12 16:03
5

A Chelsea már kilenc ponttal vezeti a bajnokságot, bár még 14 forduló van hátra, a vetélytársak eddigi szereplését elnézve nehezen elképzelhető, hogy ezt az előnyt kiengedi a kezéből Antonio Conte csapata.

teljes bejegyzés

A magyar futball keveset nevel, átutazókat igazol

2017. február 8., 19:30 Módosítva: 2017.08.05 10:33
73
Bár az átigazolási időszak még nem ért véget, már látszik, hogy nem változtak a trendek a magyar futball élvonalában. Az NB I.-ben sok a feleslegesen igazolt, várhatóan már fél év után távozó külföldi játékos. Mellettük nagy reményekkel külföldre szerződő, aztán gyorsan visszatérő magyarok jellemzik a hazai piacot. Elemzés.

Javában dübörög az átigazolási piac a magyar futballban is. És ahogy az elmúlt években, most is egymásnak adják a kilincset a névtelen csapatoktól érkező, még névtelenebb játékosok. Olyan külföldi, gyakran más kontinensekről érkezők, akik legutóbbi állomáshelyükön is alig jutottak szóhoz. A népvándorlás beindult, a hosszú évek rossz hagyományai cseppet sem változtak.

Az elemzésben a 2011 és 2016 közötti időszakot vizsgáltuk.

teljes bejegyzés

Ennyi ifi magyar futballozik külföldön

2017. február 8., 09:57 Módosítva: 2017.02.08 12:17
4

A Nemzeti Sport összeszedte, hány magyar ifi készül a profi futballéletre külföldi klubnál. A legfiatalabb, futballistának készülő magyarok egyike Barcelonában készül a felnőtt életre, Szabó Csongort a Barcelonánál tanítják, Dárdai Bence pedig hol máshol, a Herthánál játszik, a harmadik legfiatalabb is Barcelonában tanul, Lukács Leon 12 éves, sőt a negyedik legfiatalabbat, a 13 éves Mari Zoltánt is a Barca vitte.

teljes bejegyzés

Pár lista megmutatja, miért döglődik az angol válogatott

2017. február 4., 08:45 Módosítva: 2017.02.27 15:46
5

Egy újabb érdekes statisztikai összefoglalót közölt a CIES, a sporttudományokkal foglalkozó svájci intézet. Ezúttal azt vizsgálták, hogy az öt legnagyobb bajnokságban a saját nevelésű, ebben a szezonban bemutatkozó játékosok mennyi lehetőséget kaptak. 

teljes bejegyzés

A PSG és a Manchester United is valamit nagyon rosszul csinál

2017. január 24., 08:22 Módosítva: 2017.01.26 00:30
2

Megjelent a svájci székhelyű, kutatásokkal foglalkozó egyetem, a CIES heti statisztikai hírleve, a Football Observítory Weekly. Ezúttal azt vizsgálták, hogy az öt legnagyobb európai bajnokságban (angol, francia, német, olasz, spanyol) szereplő klubok keretének becsült értéke, és a játékosokra költött átigazolási díjak milyen viszonyban vannak egymással.

teljes bejegyzés

Jön a torna, amelyet az összes európai klubtulaj utál

2017. január 14., 10:02 Módosítva: 2017.01.14 16:18
4

Gabonban szombaton megkezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája, sorrendben a 31. kiírás. Talán nincs olyan európai klubtulajdonos, aki ne őszinte utálattal állna hozzá ehhez a kiíráshoz, hiszen a bajnokságok, vagy éppen a felkészülési időszak kellős közepén rendezik, így Afrikai szinte lerabolja az európai focit.

teljes bejegyzés

A Vasasnak nem elég nagy az új stadion

2017. január 8., 09:32 Módosítva: 2019.04.06 09:21
117

A stadionépítések hetedik évében olyasmi történt, ami a korszakban példa nélkül álló.

Emlékezzünk az utóbbi évek új stadionjaira: a felcsúti Pancho Aréna nagyobb, mint ahányan a településen laknak. A ferencvárosi Groupamában is állandósult probléma, hogy legalább a nézőtér harmadát megtöltsék, a debreceni Nagyerdei Stadion felépítésénél a jelenlegi nézőszám tízszeresével számoltak, az MTK már szűkösebbre tervezte a katlanját, de a félház is csak álom, inkább a stadion harmada, negyede telik meg, és akkor az NB I.-et holtversenyben vezető Vasas szurkolói azért kezdtek lobbizni, hogy az új stadionjuk még nagyobb legyen.

Nézzük a számokat. 

teljes bejegyzés

Akkor így év végére álljon itt a legnevetségesebb lista, ami oly sokat elárul a magyar bajnokságról

2016. december 29., 14:00 Módosítva: 2016.12.30 12:01
656

Hétről hétre még mindig meg tudnak minket lepni a magyar futball szereplői. Már-már azt hihetnénk, hogy a magyar futballban nincs is lehetetlen, hacsak az nem, hogy kiderítsük, mennyit keresnek az abban résztvevők.

Szerencsére van némi rálátásunk, hogy a gazdag csapatok mire verik el a milliárdokat, hogy milyen pozíciókat kreálnak, csak hogy eltartsák a holdudvart, és azt is tudhatjuk, hogy kik a jelenkori magyar futball legnagyobb szerencselovagjai

Sajnos azonban ezek a szerencselovagok ma olyannyira befolyásos politikai pozícióban is vannak egyszerre, és túlságosan érzékenyek is a róluk megírt tényekre, hogy veszélybe került a még garantált átláthatóság, és ezt meg szeretnék szüntetni. De amíg van esély a pénzek útjának követésére, addig nincs nagy baj.

Most a Magyar Nemzet próbálta megtudakolni, hogy mennyi pénzt keresnek az első osztályú klubokban a focisták.

teljes bejegyzés

Egy lista, amin a Tottenham előzi a Barcát, a Bayernt és a Realt is

2016. december 13., 09:05 Módosítva: 2017.01.31 20:28
4

Újabb érdekes statisztikával jött ki a CIES Football Observatory, a svájci sporttudományokkal foglalkozó szervezet. A legfrissebb statisztikájukban azt vizsgálták, melyek azok a klubok, amelyek a legtöbbet foglalkoztatják a válogatott labdarúgóikat. Ezek szerint ezt a listát a Juventus vezeti, amelynek 21 válogatott futballistája van, ők eddig 2016-ban 157 meccsen 12 454 percet játszottak összesen. 

teljes bejegyzés

Az amerikaiak már beérték Európát

2016. október 26., 12:58 Módosítva: 2016.10.26 16:05
0

Befejeződött a Major Soccer League alapszakasza és sok szempontból vontak mérleget a tengerentúlon. Az egyik ilyen mérőszám a stadionok kihasználtsága. Büszkék lehetnek az MLS irányítói, hiszen ilyen érdeklődés még sosem volt a bajnokságban. Átlagban 21 574 lett nézőszám, amely a világ többi bajnokságában a rangsorában a hetedik helyre elég.

teljes bejegyzés

A számok nem hazudnak, a Realnak nincs párja

2016. október 18., 16:24 Módosítva: 2016.10.19 12:06
40

Nem különösebben fontos meccset játszik a Bajnokok Ligájában a Real Madrid, de mivel a klub történetének 400. századi meccse jön a legrangosabb sorozatban, emiatt biztosan emlékezetes lesz a lengyel Legia vendégjátéka. 

teljes bejegyzés

Kétszámjegynyi 11-es maradt ki a hétvégén

2016. október 17., 11:44 Módosítva: 2016.10.18 16:46
1

Ritkán fordul elő olyan, hogy a topligákban egy hétvége alatt ennyi büntetőt kihagyjanak. Most csak a spanyol bajnokságban nem maradt ki, az angol, a francia, a német és az olasz élvonal hétvégi fordulójában összesen 11 büntetőt rontottak. Két csapat is kettőt-kettőt hibázott, ami különösen kivételes.

teljes bejegyzés

Ez az igazán riasztó adat az új MTK-stadionról

2016. október 4., 08:19 Módosítva: 2017.01.08 15:57
908

Vannak országok, ahol úgy is fel tudnak építeni stadionokat, hogy jól is nézzenek ki, és a székekre lebontva se legyen minden aranyárban. Amikor még Vígh László kormánybiztos volt, és elkészült a Puskás Stadion első költségvetése, mondott pár fontos adatot.

Először is, hogy az új, Eb-meccsekre is alkalmas arénában 3-4 ezer euró közötti összegre tehető egy szék bekerülési költsége.

teljes bejegyzés

Ők negyvenen a legjobb 21 éven aluli futballisták Európában

2016. szeptember 29., 14:00 Módosítva: 2016.10.01 13:53
1

A Tuttosport már 14. alkalommal hirdette ki, hogy melyik az a negyven U21-es focista, aki a legjobb Európában. Magyar ezúttal sincs a listán. Bár majd lehet, hogy kikből? róluk írtunk a napokban.

Ebből a listából választják ki decemberben, hogy ki kapja az ifi Aranylabdát. Olyan játékosok kapták régebben, mint Lionel Messi, Agüero, Götze, Pogba. A neveket nagy futballnemezetek újságíróinak szavazatai alapján állítják össze.

Jöjjenek a nevek, amelyek között elég sok ismert, és máris világhírű játékos is van.

teljes bejegyzés

Hihetetlenül kevés embert érdekel a magyar bajnokság

2016. szeptember 22., 11:40 Módosítva: 2016.09.23 11:48
48

Hétközi fordulót rendeztek az NB I.-ben, ami előrevetítette, hogy a megszokottnál is kevesebben lesznek a stadionokban. Így nem akkora meglepetés – ám ettől még sokkoló tény –, hogy a hat mérkőzést egyes források szerint tízezren sem tekintették meg a helyszínen, mások szerint épphogy csak egy kicsivel többen (Nso.hu szerint 10314-en, az Nb1.hu szerint 9820an voltak összesen).

A helyzeten persze az sem segít, hogy a fél bajnokság albérletben játszik, bár abban bízni mondjuk meglehetős optimizmus volna, hogy a Hidegkúti stadion átadását követően az MTK szurkolói szignifikánsan javítanak majd az adatokon.

teljes bejegyzés

Miért a legérdektelenebb meccset adta a hétvégén a köztévé?

2016. szeptember 19., 15:32 Módosítva: 2016.09.19 18:35
1

Az elmúlt szombaton rendezték a magyar futballbajnokság 9. fordulóját, 18 órától szokás szerint öt meccset rendeztek, majd fél kilenctől megint csak szokás szerint a Ferencváros aktuális mérkőzése következett.

A múlt héten azt elemeztük, hogy mi lehet az oka, hogy ilyen kevesen mentek ki a 8. forduló meccseire, ezen a héten viszont az szolgáltat beszédtémát, hogy a délutáni öt meccs közül miért két kis és kevés futballszurkolót vonzó csapat összecsapásra esett a választás.

Paksi SE - Gyirmót: 0-0

A Gyirmót a bajnokságban az utolsó, a Paks az utolsó előtti, kieső helyen áll. A két csapat meccseit a helyszínen sem tömegek szokták követni, de abban a statisztikában legalább nem sokkal térnek el az átlagtól. De miért ők mentek a tévében, ahol 100-szor annyian követik az NB I. eseményeit? Az MTVA-nak küldött kérdéseinkre meglepő válaszokat kaptunk.

Az első válaszból nem derült ki, hogy a meccset hányan nézték, de később megérkezett a válasz: „Az OTP Bank Liga televíziós közvetítéseit összesen 277 ezer néző választotta: az újonc Gyirmót FC Győr mérkőzését a Paksi FC ellen 88 ezren követték [Ez a szombat délutáni meccsek átlagos nézőszámának a fele kb.], míg a nagyok csatája, azaz a Ferencváros - DVSC összecsapás 189 ezer embert ültetett a tévé elé.” 

Az is kiderült, hogy a meccsválasztás hátterében magasabb célok állnak:

A köztévé ugyanis a futball hátországát is szeretné megmutatni, ezért adnak például még NB II.-es meccseket is (igaz, ezek nem az NB I.-es meccsek elől veszik el az adásidőt). Továbbá:

a közszolgálati feladataink közé tartozik, hogy minden NB I-es klubnak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy az idény folyamán valamikor képernyőre kerüljön, még ha kevesebb alkalommal is, mint a felsőházba tartozó csapatok.

A kiválasztás ethosza tehát az oka, amely az igényeket és a futball érdekességét is képes a háttérbe szorítani. Ennek ismeretében csak elsőre furcsa, hogy a választékból mondjuk nem az általában sok gólt hozó, az idén bajnokesélyes Videoton és az Újpest összecsapására esett a választás, hanem a gyirmótiak paksi vendégjátékára.

teljes bejegyzés