A Szépművészeti Múzeumnak van egy világháború óta elzárt csarnoka

2011. február 9., 14:40 Módosítva: 2017.11.26 15:30
Szépművészeti Múzeum román csarnok
Fotó: Tilos a belépés!

Rég nem jelentkezett poszttal Kordos Szabolcs, aki a Tilos a belépés című riportkötetéből szokott érdekességeket küldözgetni (illetve de, csak elfelejtettem kitenni). Na de most, hogy egyre többet emlegetik szegény Szépművészeti Múzeumot a meghiúsult bővítés kapcsán, gondoltam kirakom, mit is küldött tavaly megjelent könyvéből a szerző. Ezt:

Tovább

Tényleg olyan, mint egy ceruza a Petőfi téri templom tornya?

2011. február 9., 10:44 Módosítva: 2014.08.19 11:01
ceruza-fotor

Kedves Urbanista,

Igaz majd' egy éve szerepelt a blogon a Petőfi téri templom és a nem szokványos tornya, de a helyzet a toronnyal máig változatlan.


Akárhányszor meglátom, nekem mindig egy nagy ceruza jut róla az eszembe. Kölcsönvettem Venom6 képét és ceruzásítottam a tornyot.

Üdv,
Kucsifritin

Nem is lenne rossz, ha a köznyelv átvenné, mondjuk ceruzatemplom vagy ceruzatorony néven. Legalább megmaradna ez a klassz szó.

Ilyen lesz a BKV wifis busza? Tágas, nagyon sárga és magyar

2011. február 7., 10:17 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Az Urbanista levelesládájában ragadt Péter levele múlt csütörtökről, pedig nagyon friss infókat rejt. Olyannyira, hogy még most is aktuálisak. Íme egy kis beszámoló fotókkal a BKV új wifis buszáról!

Tovább

Kőcsipketerítőt terveztek a Gül Baba utcai társasházra

2011. február 7., 09:32 Módosítva: 2014.10.05 14:56

Ritkán foglalkozunk ennyit egy kis utca egyetlen telkével, de ha már egyszer olvasói felszólításra szóba került a Gül Baba utcába tervezett társasház, nem mehetek el szó nélkül a most publikált tervek mellett. Mint az Építészfórum cikkéből kiderül, Z. Halmágyi Judit továbbgondolta elképzelését (amellyel amúgy semmi bajom nem volt) és most egy kőcsipketerítőt dobott a házra, mint ahogy a múltszázadban volt szokás házi oltárt csinálni a lábon álló televízióból. Így se rossz, bár bevallom nem pontosan értem, hogyan is valósulna meg: a szöveg kissé ködös, a látványtervek zöméből pedig nem derül ki am lényeg. Aki megfejtette, szóljon!

 
Tovább

Kerek szájú guminéni. A BKV bajszos bácsijának női párja?

2011. február 6., 11:15 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

Érzem én ám, hogy drága szeretett olvasóim már kezdik felhúzni magukat, mint a Lánchíd árnyékpuncis posztján, hogy aszongya nem városblogba kéne ám ezeket megírni dá, hanem elmotyogni hanyatt dőlve egy pszichológus kanapéján. Most azonban tökéletes mentségem van. Azt ugyanis, hogy a BKV zseniális bajszos bácsijának guminénire emlékeztető párja van, nem én, hanem helikopter szúrta ki: "a bkv-s guminéni csak nekem tűnt fel? ő azért már kicsit erős, nem?" Nekem becsszó nem állt rá a szemem, pedig nagyon tetszik -mint az egész bácsidizájn, úgy, ahogy van.

Frissítve: és mit ad Isten, Facebook rajongói oldala is van! (via)

Full extrás űrvécék jönnek Budapestre

2011. február 3., 15:24 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Full extrás űr WC-k jönnek Budapestre - kommentálta a Pénzcentrum a Fővárosi Csatornázási Művek közleményét és én se tudnám szebben, megfogalmazni mi látható a képeken. Na de lássuk mit is üzen az FCSM!

Az egész apropóját az adja, hogy 2010-től ismét a ők üzemeltetik a főváros nyilvános illemhelyhálózatát. Ígéretük szerint a régi, hagyományos mosdókat felújítják, ahol pedig nincs, oda automata fülkéket telepítenek. A 3 méter hosszú, 2,5 méter széles és 3 méter magas helyiségek minden extrával fel lesznek szerelve:

 

Tovább

Nevezzék-e át a Moszkva teret és ha igen mire?

2011. február 2., 09:59 Módosítva: 2014.10.05 14:57

Moszkva TérMegfontolja a főváros a Moszkva tér névváltoztatását - mondták önkoris illetékesek a HírTV kérdésére. Eredetileg ugye Széll Kálmán térnek hívták, egészen 1951-ig. A rendszerváltás óta időről időre felmerül a visszaállítás kérdése, meg olyakor új név választása is. A Horthy Miklós, meg az Antall József térré átnevezésről külön fórumtopikok is indultak.

Szerény véleményem szerint most már nyugodtan maradhat Moszkva tér, Széll Kálmán azért nem volt akkora formátumú politikus, hogy harcba szálljunk érte (ha nagyon keményen fellépnek a radikális Széll-rajongók, akkor egy utcát azért elnevezhetnénk róla).

Vagy máshogy látjátok? Esetleg tényleg kapjon vadonatúj nevet a Moszkva? (Fotó: Stefanie)

Kortörténeti emlék a metróra ragasztva

2011. február 1., 22:06 Módosítva: 2014.06.30 15:57

20110125288Ezzel a metróval jöttem haza a minap. Ugye, hogy nincs rajta látszólag semmi érdekes? Csak a matrica, amelyik átélt minimum bő két évtizedet, meg kitudja hány vezető- és arculatváltást. Még jó, hogy a vörös csillagot kivágták a közepéből. Tényleg nem bezzegezni, szimbólumozni, meg azérttartittozni szeretnék. Nekem végül is tetszik. Lassan olyan mint az a sok évtizedes plakát a Logodi utcában.

Tovább

Kreatív gyalogátkelőhely-reklámok

2011. január 31., 21:01 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

Egy dizájnos Facebook-csoport mappájában egy rakás szellemes (és kevésbé szellemes) szponzorált zebrát gyűjtöttek össze - egy része biztos ismerős már sokaknak innen-onnan, de van közte pár ami meglepően új volt és klassz. Hogy mennyire legális ez, s mennyire gerilla - na meg hogy mennyire számít egyik-másik kijelölt gyalogátkelőhelynek, azt nem tudom, alighanem esetenként változó. Mindenestre ez a fenti tisztítószeres nagy kedvencem. Még néhány alant, a többi meg az eredeti gyűjteményben.

Tovább

Márványos különlegesség egy lakáshirdetésen. Villa mint sírkő-bemutatóterem és márvány konyhapult három feszülettel

2011. január 31., 11:48 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Bár Mora eredetileg az ingatlansalátába küldte a linkeket (mely mint írja "néha megfekszi a jó ízlésű ember gyomrát"), de úgy gondoltam ez a zuglói márványcsoda egy külön posztot is megér. Nem csak a levélíró által is emlegetett sírkőbemutatóterem-életérzés (huhh micsoda ellentmondás a sírkő és az életérzés), de az egészen egyedi konyha miatt is, ahol "márványminden" hangulatot három feszület és egy böhöm nagy fridzsider oldja. Linkek itt és itt.

Tovább

Esztergom: most akkor ki a felelős a Hild-ház veszélybe kerüléséért?

2011. január 29., 09:57 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Pár napja posztoltam a Szeretgom cikkét, hogy veszélybe került az esztergomi Takarékpénztár Hild József által tervezett épülete. (Röviden: hasznostani szerették volna a pincéjét, ehhez a belmagasságát méllyítéssel növelték meg, de nem gondoskodtak a megfelelő rögzítésről.) A cikk a Csikós Építész irodát is megemlítette az ügyben, csak épp az maradt ki belőle, hogy ők voltak az egyetlen szereplő, amelyik (kötelezettségén felül is) tett valamit az épület megmentéséért, miközben az előző és a jelenlegi önkormányzat is karba tett kézzel tekint a helyzetre. Csikós Ádám Urbanistához eljuttatott levelét az alábbiakban olvashatják:

Tovább

Mit kapni egymilliárdért Budapest belső kerületeiben? Eladó luxuslakások és -házak

2011. január 27., 11:40 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

Az hogy egymilliárdos ingatlanok vannak Budapesten (sőt Kecskeméten) az egyáltalán nem meglepő, foglalkoztunk már néhánnyal az Urbanistán is (elég csak ezt az 5,2 milliárdos budavári lakóházat vagy ezt az 1,6 milliárdos budafoki villát említeni, hogy a 4 milliárdos Várkert Kaszinóról ne is beszéljünk).

Az ingatlanmagazin.com ma megjelent cikkében azt nézik meg, mi újság most Budapest belsőbb kerületeiben, mit tehet az, akinek van egymilliárd, sürgősen elverni való forintja. Lássuk az egyik lakást a VI. kerületből.

Tovább

Összedőlhet egy Hild-épület?

2011. január 26., 12:18 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Esztergom elég sokat köszönhet Hild Józsefnek. A nevéhez köthető számos egyházi és világi épület a városban, többek közt Európa negyedik legnagyobb bazilikája. (Mielőtt beleköttök, nem, nem teljesen ő tervezte, ezért használtam a rafináltan alattomos újságírós "nevéhez köthető" kifejezést.) Na már most, ha hinni lehet a Szeretgom cikkének, akkor az egyiket most épp az összeomlás fenyegeti, pedig kívülről teljesen rendben levőnek, szépnek és felújítottnak tűnik az 1860-ban épült egykori Takarékpénztár a Széchenyi téren. A pincéjében ugyanis vendéglátóhelyet szerettek volna kialakítani.

Tovább

Erdei fakápolna Pannonhalmán. Kilenc méter magas és gyönyörű

2011. január 25., 12:59 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

A cseider-völgyi új fakápolnáról már jelent meg írás az Építészfórumon, de most egy klassz videó is felkerült a 6b-re. Elsőre nem is gondolnánk, hogy kilenc méter magas. Nehéz eldönteni, hogy modern-e vagy hagyományápoló, vagy azt, hogy mire hasonlít jobban egy kútházra vagy egy szaunára, meg hogy melyikre lenne egyszerűbb valami szépen hangzó szakrális párhuzamot találni. De mindegy is, a lényeg, hogy nagyon szép.

Sanghaj húsz éve és most - a nap képe

2011. január 25., 09:47 Módosítva: 2014.06.30 15:57

A nap képe. Ezúttal nem az Indafotóról, hanem a Bricoleurbanism blogról.

Sanghaj 1990-ben és 2010-ben. Egy kicsit belefirkáltam, mert igazából sokkal komolyabb a változás, mint elsőre látszik - a második fotó ugyanis távolabbról készült. Erre már nem lehet azt mondani, hogy durván belenyúltak a városképbe, ez már egy egészen másik város képe.

Minden előjel nélkül, érdekes belegondolni, mi változott ennyi idő alatt Budapesten.

Pedig ugye felhőkarcolók régen is voltak Sanghajban.

(Tipp: Tibor, kösz!)

 

Mit adtak nekünk a rómaiak? - blog-, múzeum- és videóajánló a nap kommentjében

2011. január 24., 21:19 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

A dunai limes témáját két hozzászólással is gazdagította aeidennis. Az egyikben a fenti videó linkjét küldte el az alábbi szöveggel:

Remélem Dunaföldvár csökönyössége ellenére összejön majd a Világörökség cím. Megadatott nekem ugyanis, hogy néhány helyen részt vegyek a római-kori régészeti feltárásokban.
Annak is örülnék, ha végre nem csak romokat tudnánk mutogatni az idelátogatóknak, hanem visszaépítünk néhány őrtornyot és rekonstruáljuk a part menti út néhány szakaszát. A bejegyzésben említett Lussonium amúgy Dunakömlőd. Itt látható, hogyan rekonstruálták számítógéppel

 

A másikban egy különleges múzeumra hívja fel a figyelmet:

Tovább

Fél Európát átölelő világörökséget készítenek elő, amiből lehet, hogy Dunaföldvár miatt nem lesz semmi

2011. január 24., 11:50 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

Van valami bájos abban, hogy az első nagy, közös, összeborulós, fél Európán átívelő világörökség épp egy erőszakra épülő birodalom katonai létesítménye lehet. Amely ráadásul épp hogy nem az összetartozásról, hanem a szétválasztásról szólt egykor - ugyanis a római birodalom határvédelmi rendszerének, a limesnek a megmaradt elemeiről van szó. Mielőtt nekem támadnátok, gyorsan bevallom, hogy szeretem az antik kultúrát, sőt a hadtörténelmet is, a műemlékekről nem is beszélve. Szerencsére vannak, akik még nálam is jobban rajonganak a témáért, van ugyanis Magyar Limes Szövetség is, mégpedig www.ripapannonica.hu címen, mivel hogy nálunk folyami határa volt a birodalomnak, aminek pedig ripa a neve. Na de persze mindez azért került szóba most, mert valami nincs rendjén a dologgal...

Tovább

Természetpusztító bevásárlóközpont-építés Káposztásmegyeren? Szerintem nem ennyire súlyos a helyzet

2011. január 23., 09:02 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Megyeri X Homoktövis - fotó: PéterÚjabb természetpusztító beruházásról kaptam hírt, amire elég érzékeny vagyok:

 

Helyi lakosként megdöbbenve láttam családommal tegnap egy új táblát, mely szerint Káposztásmegyeren 10 percre az Auchan hipertől és annak üzletsorától, az erdő szélén bevásárló központot akarnak felépíteni. Nagyon fontos lenne még időben felhívni a közvélemény figyelmét erre a teljesen felesleges és környezetromboló tervre. Kérlek segítsetek ebben.

 

Tovább

Le kell bontani a plázákat meg a paneleket és csökkenteni kell Budapest méretét - hangoztatja Kévés György

2011. január 21., 16:56 Módosítva: 2017.11.14 14:38

Kévés György, Ybl-díjas építész - akinek legismertebb alkotása az Orczy Fórum Városközpont - bepöccent Budapest városszerkezetére. Mint a Napi Gazdaság írja, "a főpolgármesternek, a kerületeknek és a gazdasági, valamint a fejlesztési minisztériumnak is eljuttatta a szakma és a főváros gondjainak megoldására kidolgozott (Régi)-Új Budapest koncepcióját". Na de miket tartalmaz? Hát először is szerinte

Tovább

Ez a kis bázis vonzza a csajokat

2011. január 19., 12:15 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Nem tudom, hogy direkt az Urbanista kedvéért tesz-e fel valaki olyan hirdetéseket, mint amilyet Évi talált, de ha igen, akkor is megérdemel egy posztot. A stílusa kicsit olyan, mint amilyet a rajzfilmforgatókönyv-írók adnak a vagyány szereplők szájába, de lakásreklámnak nem rossz. Íme:

Tovább

Csömör elfeledett vidéke: jogilag még Csömör, valójában Budapesthez nőtt, de senki nem foglalkozik vele

2011. január 18., 08:16 Módosítva: 2014.06.30 15:57

Csömör, Majorszegiliget - Tamás képeiMi van akkor, ha egy utca egyik vége még egy fejlesztésekben élen járó budapesti kerülethez, a másik meg egy agglomerációs nagyközséghez tartozik, amelyik az adott területtel egyáltalán nem foglalkozik? A lakók a közvilágítást kiépítették önerőből, az utakat már érthetően nem szeretnék. Tamás levele alant (kérem, ne morogjatok az ékezetek hiány miatt, akit zavar, ugorjon a következő kereteshez - ott a lényeg kevésbé személyesen, viszont ékezetekkel).

Tovább

Tudjátok mi lett a NeoCenterből? Ez. Vagyis semmi

2011. január 12., 21:10 Módosítva: 2014.06.30 15:57
Kispest, a nem épülő Neocenter helye - <a href="http://www.faceb

 

Írtuk, hogy lesz, aztán, hogy nem lesz. Most épp nagyon nincs NeoCenter átellenben az Europarkkal és egy metrómegállónyira a Köki Termináltól. A Kispestiek Facebook-oldalára felkerült egy rakat fotó a tátongó gödörről. Az a bekukucskálós kutya nagyon cuki, még ha kevés is a funkciója.

Tovább

Legyen zöld a Váralagút! A kezdeményezés lényege, hogy gyalog is átkelhessünk a Vár alatt

2011. január 11., 14:19 Módosítva: 2014.06.30 15:57
Zöld alagút

 

Lehetne hőzöngeni, hogy nem elég a gyalogos lobbinak a Kós Károly sétánytól a Clark Ádám térig tartó hétvégi lezárás terve, aknamunkájukat a Vár alatt is folytatják. De a helyzet itt tényleg más. Lezárásról szó nincs, a terv lényege pusztán annyi, hogy át lehessen menni gyalogosan/kerékpárral is (!) a Váralagúton. Elvileg persze lehet, de egy baromi nagy tábla figyelmeztet rá, hogy milyen veszélyes. A kezdeményezés Facebook oldalán olvasható a következő (ahonnan a fotókat is nyúltam): 

Tovább

Gyanús rések a Margit híd oszlopain. Tudja valaki, hogy jó-e ez vagy sem?

2011. január 10., 20:51 Módosítva: 2014.10.05 14:57

A Margit híd rejtélyes réseiBevallom nálam nem verné ki a biztosítékot, de közszolgálatilag továbbítom Tamás levelét a Margit híd oszlopainak fura réseiről.

 
Tovább

Új vasútállomás épül az Éles saroknál, a Rákosrendező utasforgalmát meg áthelyezik a Hungária körúthoz

2011. január 10., 08:35 Módosítva: 2014.06.30 15:57

elessarokVolt ugye szó arról, hogy az Éles saroknál lesz egy kis átalakítás a közeljövőben: többszintes, közös villamos- és vasúti megálló a Fehér út folytatásában, meg ilyenek. Úgy tűnik, hogy most lesz is belőle valami, legalábbis a kormányzati portálon megjelent róla egy sajtóközlemény. Eszerint:

 

Kőbánya-felső állomás utasforgalmát áthelyezik az Éles sarokhoz, illeszkedve a későbbiekben kiépülő közlekedési csomóponthoz.

 

Tovább

Női nemi szerveket szimbolizáló árnyékok a Lánchídon - a nap képe az Indafotón

2011. január 9., 12:01 Módosítva: 2014.06.30 15:57
hunszabi: Árnyak hídján

 

Volt ugye az a rongyosra posztolt, reblogolt, forwardolt kép, ahol egy neogótikus korlát kőcsipkéin át szép szabályos péniszeket fest a fény. Na itt a magyarországi párja. Igaz, a Lánchíd korlátjának árnyékai azért ennél jóval stilizáltabb vulvaszimbólumok, de nem kell túl sok barlangrajzot, szőttest és vécéfirkát ismerni ahhoz az elmúlt néhány ezer év népművészetéből, hogy rájöjjünk mit ábrázolnak. (Fotó: hunszabi)

Pert nyertek az Ingatlandepo.com ellen

2011. január 8., 11:47 Módosítva: 2014.06.29 12:25

Nem is tennék hozzá semmit a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének posztjához, nehogy baj legyen belőle (az előző Ingatlandepóról szóló posztomat sajnos hiába keresitek az Urbanistán). Mindenestre halleluja, örvendjetek!

Csütörtökön, január 6-án a III. kerületi bíróságon ítéletet hirdettek abban a magánvádas büntetőperben, amelyet Benkő úr, az általunk vitatott internetes módszereket alkalmazó ingatladepo.com és ingatlanbazar.com atyja indított egyesületünk nemrég leköszönt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja, Gerényi Gábor ellen. Benkő úr azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: Gerényi a Hír TV egy januári műsorában megsértette a becsületét, és elkövette a rágalmazás vétségét azzal, hogy állítása szerint ezek az ingatlanhirdetési weblapok a felhasználók feledékenységére építenek.

Így árulja egy Star Wars-rajongó a lakását

2011. január 7., 23:00 Módosítva: 2014.06.30 15:57

 

Ez a dobogó önmagában is elég tudományos-fantasztikus, talán ez foghatta meg a hirdetés feladóját. De vajon van olyan jelenet a sorozatban, amikor ez a három szereplő így együtt van? (Ha már nem lenne fenn, screenshot itt.)

Frissítve: a kommentezők közt felbukkant a tulaj is, aki fényt derít pár kérdéses momentumra.

Üss! - a nap képei az Indafotóról

2011. január 6., 20:51 Módosítva: 2014.06.30 15:57
I9

 

Egy újabb klassz album Budapestről - ezúttal Bigmarci ajánlotta figyelmembe BudaBest című albumát.