Jó színház port kavar! - a nap képe az Indafotóról

2009. szeptember 15., 00:01 Módosítva: 2014.06.30 15:55
hombre: DSCF4708

Hombre egy csomó képet töltött már fel urbanista-címkével, közülük több is a szabadkai színház átépítését mutatja. Hogy pont ezt választottam a klassz fotók közül, annak oka csak a legnagyobb nagyításban látszik. Az óriásplakáton ugyanis felirat hirdeti: "jó színház port kavar!" Mennyivel jobb szövege ez, mint "az okozott kellemetlenségért..." vagy "Önökért épül a ..." kezdetű feliratok. (Bár ebből a műfajból személyes kedvencem a templomok ajtajába ragasztott telefonkikapcsoltatós felszólítás, mely így kezdődik: "Jézus Téged is hív. De nem mobiltelefonon.")

Amerikai fürdőszoba Sashalmon: fürdőkád egy légtérben a konyhával és a nappalival

2009. szeptember 14., 17:56 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Amerikai fürdőszoba"A konyha és a fürdő egy légtérben van a nappalival" - írja a hirdetés erről a XVI. kerületi kecóról, amelyik ráadásul klasszul fel is van újítva, tehát nem azért van a fürdő a konyhában mert ott lehet melegíteni a lavórba a vizet. A barna csempét nem nagyon szeretem a fürdőben, de itt tök jól megy a konyhabútorhoz. Nevezzük mondjuk amerikai fürdőszobának az amerikai konyha mintájára. (Annak mondjuk örülök, hogy amerikai vécé nincs a konyhában.) Amúgy meg kifejezetten tetszik: szemmel lehet tartani a fazekakat a kádból, az ember kicsit kiugrik, megkavarja a levest és visszacsobban a habokba. [Nagyításhoz katt a képre. Tipp: rufufu. Kösz!]

Szolgálati közlemény: városblogger-fröccsözés a Kőlevesben

2009. szeptember 14., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Fröccs fesztiválMindenki előtt közismert, hogy mennyire gyűlölik egymást a budapesti városblogok, hogy klikkekre, pártokra bomolva kiabálnak kígyót-békát egymásra. Közöttük talán csak az Urbanistának sikerült megőriznie függetlenségét, én ugyanis nem csatlakoztam egyik párthoz sem: érdek nélkül, őszintén utáltam mindenkit. Na de most lezárjuk a sokakat zavaró háborúskodást és tiszta lapot nyitunk a városblogger-történelem nagykönyvében: 16-án szerdán 18 órától fröccsözünk a Kőlevesben (mármint a Kertben-lásd kommentek) a Városképp, a Forrás:Budapest, a 8ker, a Táj-kert, a Városjáró, a Sadia-Mintti, a MuMa és talán a Retek/Csak a szépre! bloggereivel, valamint Thylessel (-szel?). (A Budapest Jövője és a Budapest Száksz sajnos nem ér rá, de üdvözletét küldi, a lista pedig remélhetőleg folyamatosan bővül). Akit érdekel a város és/vagy szereti a fröccsöt, jöjjön. A program persze változhat, mert például, ha a Kőlevesben (ahol még soha nem jártam) rossz a bor, akkor sörözni fogok. [fotó: agatha/indafotó]

A Kétfarkú Kutya madárvárosa Miskolcon. Vannak benne utak, házak, ingatlanközvetítők, óriásplakátok és plasztikai sebész is

2009. szeptember 14., 07:06 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Kétfarkú Kutya: Madárváros - mkkp.hu

Építőanyag-lerakat import sárral és norvég fecskenyállal, óriásplakát a 12 százalék amőbát tartalmazó Pocsolya üdítőről és a Madárijesztő című horrorfilm posztere. A Miskolcon "még úgy 10 napig" látható Madárváros elfér egy lombkoronában, de ennyi zsenialitás van belegyömöszölve, mint a Pécs 2100 projektbe. A madarak békésebbek, mint a politikusok és rosszabbul fogalmaznak feljelentéseket, ezért alighanem kisebb visszhangja lesz mint a kulturális főváros paródiájának, pedig legalább olyan jó. (Lehet, hogy felnyomom az egészet a Magyar Madártani Egyesületnek, hátha felháborodnak és akkor kap egy kis reklámot a Madárváros is.) Pár fotó alant, jó sok fotó pedig a Kétfarkú Kutya honlapján, mely sajnos még mindig nem linkelhető posztonként, de így legalább továbbpörgettek a többi alkotásra is.

Tovább

Ha Szent Sebestyén angyal lett volna - a nap képe az Indafotóról

2009. szeptember 13., 09:50 Módosítva: 2014.06.30 15:55

ildikoo: fogadtatás

Ildikó képéhez egyszerűen nem lehet hozzáfűzni semmit. Töltsetek fel urbanista cimkével képeket az Indafotóra, és egyből idekerültök a jobb hasábba, na meg az Index címlapjára!

Budapest a svédek toplistáján

2009. szeptember 11., 14:23 Módosítva: 2014.06.30 15:55

csabatb: sved magyar

"Svédország legnagyobb utazási irodai hálózata, a TICKET, nyári-őszi nagyvárosi úti célok eladási top-listája alapján a válság nyertesi között van Budapest is." - írja a Resource "Míg ugyanis az amerikai nagyvárosok visszaestek, addig Barcelona, Budapest és Prága profitált a megváltozott piaci környezetből. Az értékesítési top-listán Budapest a 9. helyre jött fel, megelőzve a 10. helyezett Prágát." Hurrá! Kíváncsi vagyok, mennyit javítottak a statisztikán a múlt héten ideérkezett szurkolók.

Budapest-klip: Neo és a Nyugati környéke alulnézetből

2009. szeptember 11., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

[tipp: orgyen. kösz!]

A teret rendbe rakták, a képviselő szakadt újságosbódéja maradt?

2009. szeptember 11., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

UránvárosHPL szerint azért maradt egy szakadt újságosbódé a felújított uránvárosi tér közepén, mert egy képviselőé. Lehet. Bár ha én minden hájjal megkent, magam felé hajló kezű képviselő lennék, akkor inkább jól felújíttatom közpénzből a trafikomat. No de nem vagyok politológus, hogy megfejtsem a rejtett összefüggéseket, és szó, mi szó, valóban elég furán hat ez a szakadt bódé az újrakövezett pécsi placcon.

Tovább

Szeged lesz a második legnagyobb vidéki város Magyarországon

2009. szeptember 10., 18:52 Módosítva: 2014.06.30 15:55

szeged múzeum tulipánokBár nem a méret a lényeg egy településnél (mint az már több kommenetlős vita közben kiderült), érdekes, amit a Délmagyarország állít: miközben Pécs vagy épp Miskolc lakossága fogy, Szegedé nő. Jelenleg 170 ezer felett van és ha így megy tovább, hamarosan az ország második legnagyobb vidéki városává nőheti ki magát. Igaz, eközben Debrecen lakossága is nő (most épp 206 ezer polgára van), bár azért kisebb ütemben. A csongrádi megyeszékhelyen a növekedés oka a bevándorlás (külföldről, belföldről egyaránt), illetve hogy megállt a kirajzás az agglomerációba. [via: im, fotó: piettro]

Hol kerekeznél, a járdán kijelölt bicikliúton vagy a villamossíneken? - a nap képe az Indafotóról

2009. szeptember 10., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Város/Buda

A mai nap képét is Sysi, a Kihasználatlanul bloggere lőtte a budai parti sétányon, annyit fűzve hozzá, hogy

"új villamos pálya, a kerékpárosok is szívesen használják, mivel a járdán /bal oldalt/ szinte használhatatlan az út...legfeljebb a kerékpárossal szemben jön majd a villamos..."

Amúgy meg töltsetek fel urbanista cimkével képeket az Indafotóra, és egyből idekerültök a jobb hasábba, na meg az Index címlapjára!

Eladná egy hatemeletes épületét a Műegyetem. Kérdés, lesz-e aki megveszi

2009. szeptember 10., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

BME OMIKK - fotó: bme.huA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) piacra dobja több épületét is. A balatoni nyaralók, meg beépítetlen telkek közt alighanem a két budapesti ingatlan a legérdekesebb: a Hauszmann utcai sportcsarnok és a Gyorskocsi utcai irodaház. Lássuk előbb az utóbbit.

Tovább

Budapest-klip: Warpigs és egy metrós előtanulmány a Kontrollhoz

2009. szeptember 9., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Madafaka - aki Ferencz (Yellow Spots) legjobb barátja - ajánlotta Publo Hunny klipjéhez egyik kortársuk, a Warpigs számát, jó sok felújítás előtti metrómegállóval. Amúgy a rendezőt úgy hívják, hogy Antall Nimród, vagyis kicsit olyan az egész, mint egy előtanulmány a Kontrollhoz.

Kontrax-székház. Üresen áll, pedig tizenöt évesen is megállja a helyét a mai irodaházak közt

2009. szeptember 9., 09:13 Módosítva: 2017.11.28 11:27

Fájl:Kontrax székház 008.jpgA Kontrax azért emlékezetes a generációmnak, mert először nekik voltak olyan tévéreklámjaik, amelyeket nyugatinak éreztünk, és mindegyikben volt jó nő, nem pedig olyan, amelyikről elsőre lerítt, hogy a megrendelő vállalat vezérigazgatójának az unokája. Egyébként a székházuk is ilyen volt, mármint a rendszerváltáskor menő: csupa üveg, nem csak hasznos négyzetméterre hajtó, és előtte egy kis emelvényen nagy betűkkel ki volt rakva a cég neve, mint az amcsi filmeken. Aztán tönkrementek, de az épület most is áll, és szerintem most is jól néz ki a Hungária és az Egressy sarkán. Mindez csak arról jutott eszembe, hogy Zugló két legrondább épülete kapcsán felmerült a kommentekben.

Tovább

Hűtőgép úszik a Dunán - a nap képe az Indafotóról

2009. szeptember 8., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55
sisy: Város

Mindenféle eldobott flakonokat, stanicliket és használt óvszereket talán elnéz az ember Budapest utcáin, de azért hűtőgépek lehetőség szerint ne úszkáljanak a Dunában. Akkor már inkább a vaddisznók. A képet sisy lőtte, aki posztolta is tegnap. Amúgy meg töltsetek fel urbanista cimkével képeket az Indafotóra, és egyből idekerültök a jobb hasábba, na meg az Index címlapjára!

"Zöldmezős beruházás" a Március 15. téren?

2009. szeptember 8., 07:04 Módosítva: 2014.06.30 15:55
http://m.blog.hu/ur/urbanista/image/alagutkijarat.jpg

 

"Kedves Barátom! Akkor fogsz igazán felháborodni, ha megtudod azt, h Bp. főépítésze és forgalom tervezői még mi mindenre készülnek. A Március 15-e tér körül a forgalom meg fog szűnni, kivéve a Pesti Barnabás utca tengelyében. Ha megnézed a lap tetején a képet (mármint ezt - dá), akkor láthatod a rendezési terv részletét a Piarista közön keresztül vezető sétánnyal, a feltöltött térrel (megszűnik az ásatást bemutató gödör). A felháborodásod tovább fog növekedni, amikor szembesülsz az Erzsébet hídi tervvel, amely szerint a bicikliseknek át kell adni irányonként egy-egy sávot, hogy lassítsák a belváros forgalmát. A Váci utcai szakaszokat összekötő aluljáró fölé gyalogátkelőt akarnak létesíteni, hogy a lámpa is lassítson. 2011-ben akarják megvalósítani ezeket az elképzeléseket, amelyekhez a Piaristáknak semmi közük sincsen."

Akár a nap kommentje is lehetett volna galad hozzászólása, csakhogy elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem képet keresni hozzá. Találtam is egyet, ami a budapesti alagutas cikket illusztrálta. Ami meglepő rajta, hogy ott eggyel több épület van a Március 15-e téren (összehasonlítva ugye ezzel). Vagyis beépítenének a térre még valamit a Piaristák elé, ahol most gyep van. Szó szerint zöldmezős beruházás lenne. (Igen tudom, ez csak egy látványterv, nem kell komolyan venni, az alagút soha nem fog megépülni, és amikor a cowboyt lelövik a filmben, igazából nem hal meg, mert csak egy színész. De akkor is érdekes.)

Kicsit olyan, mint a Pirx kalandjai, nem? - a nap képe az Indafotóról

2009. szeptember 7., 15:58 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Sándorház: felhőkközött

A képet Sándorház lőtte a vurstliban. Amúgy meg töltsetek fel urbanista cimkével képeket az Indafotóra, és egyből idekerültök a jobb hasábba, na meg az Index címlapjára!

Makovecz-házak az ingatlanpiacon

2009. szeptember 7., 11:10 Módosítva: 2014.06.30 15:55

MakoveczBár manapság nem igen divat szeretni, én nagyon bírom Makovecz legtöbb épületét. Az azonban a szubjektív megítéléstől függetlenül is tuti igaz, hogy a kortárs építészek közül egyedül neki van marketingértéke az ingatlanosok körében. Magyarul ő az egyetlen ma is élő tervező, akit fontosnak tartanak megemlíteni az ingatlanhirdetésekben. Lássuk, mi mindent lehet kapni ma Magyarországon az ő nevével. Meglepő módon nem a tipikusan "Makoveczes" épületek vannak túlsúlyban, inkább azok, amelyek alighanem korai munkái lehetnek.

Tovább

Budapest-film: fővárosi hírességek a lakóhelyükről

2009. szeptember 7., 09:28 Módosítva: 2014.06.30 15:55


A napokban volt egy Budapest, Budapest című 53 perces film a Dunán, amit ugyan nem láttam, viszont 8keres Lesley igen. Úgyhogy el is küldte nekem a linkjét. Író, zenész, táncos, filmes beszél benne Budapestről, jó sok képpel. Ez így persze elég izzadtság szagúnak hat, pedig nem az. Csomó jó felvétel van benne, klassz helyek, ötletek, meg egy rakás Budapest-klip sorozatban is felbukkant klip. Nézzetek bele, a végén például kiderül, hogy a quimbys Kiss Tibi szerint kinek kellene vezetnie a fővárost!

Szolgálati közlemény: urbanista-címkés képek az Index címlapján

2009. szeptember 6., 21:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

index-urbanista-indafotoDrága Indafotóra töltögető Olvasók! Akik urbanista címkét akasztanak a fotóikra, azok képei most nem csak itt, a jobboldali sávban (meg esetleg a nap képe rovatban) jelennek meg, hanem az Index.hu címlapján is, ahol a jobboldali sávban szintén folyton pörög egy Indafotós diavetítés. Mostanában az urbanistás képekből merítve. Szóval hajrá, töltsetek városos, épületes, ingatlanos kattintásokat az Indafotóra!

Piarista fejlesztés. A Kalazanci Szent Józsefről elnevezett irodaházban csúszda is szolgálja majd a dolgozók kényelmét

2009. szeptember 6., 18:12 Módosítva: 2014.06.30 15:55
1 fejlec1[1]

 

Irodai csúszdát ugyan már láttam képen (például a Google svájci irodájában van egy), de nem gondoltam, hogy Magyarországon egy Kalazanci Szent Józsefről elnevezett intézményben jelenik majd meg. (Ha valaki tud más hazai előfordulásról, kommentelje.) A névválasztás (CDO vagyis Calasanz Downtown Offices) nem véletlen, hiszen ez a piaristák épülete, ahol az iskolai hasznosítás mellé egy kis üzleti is belefér: a tetőn irodaházat, a földszinten presztízsmárkák boltjait alakítják ki.

Tovább

Bréking: megvan a budapesti városház 65 méteres tornyának látványterve

2009. szeptember 5., 17:09 Módosítva: 2016.08.05 10:49
egeraat torony galeriaba 120130602-27858-1gbhzgd.lead 1?13701305
Fotó: hg.hu

Ahogy arról az Urbanistán is szó volt, Erick van Egeraat "kissé módosította" a Városháza Fórum tervét és egy 65 méteres tornyot biggyesztett az épülethez. Hogy hogy fog kinézni azt mostanáig nem tudtuk, de a hg.hu-ra ma feltették a látványtervet. További részletek ott.

Autópálya-körgyűrű a föld alatt. Helyenként szűkebb, mint az M0-s déli szakasza

2009. szeptember 5., 11:32 Módosítva: 2014.06.30 15:55

http://8.media.tumblr.com/PL8xUi8OEqizgqojJFjB4FhRo1_500.jpgÉlelmes vállalkozó 25 ezres stadiont épített egy autópálya-pihenőre? Vagy ez egy fedett körforgalom, amit Virág elvtárs emberei építettek, ezért nincs belőle kijárat? Nem drága Hölgyeim és Uraim, ez egy japán földalatti autópálya-körgyűrű egyik lejárata.

Tovább

Építmények élő növényekből. Képek a világ minden pontjáról, például Szombathelyről

2009. szeptember 4., 16:46 Módosítva: 2014.06.30 15:54

fűzA legegyszerűbb persze az lenne, ha a házak meg a bútorok csak úgy nőnének. Végül is van ilyen, igaz úgy tűnik sokkal több macera van velük, mint a hagyományos technológiákkal. Egy-két példát már betettem a napi linkek közé, vagy a linkblogba, de a DRB most egy nagyon klassz összeállítást készített a témáról. Igaz, nem mind teljesen élő anyagos. Mondjuk a nádból készült mindenféle nem olyan nagy szám, mikor az Alföldön is van/volt egy rakás vasaló, meg kunyhó ilyen anyagból. Viszont a valódi élő anyagból készült cuccok tényleg elképesztőek, íme pár példa:

Tovább

Hollán Ernő utca: zűrzavaros, jellegtelen megoldások?

2009. szeptember 4., 10:28 Módosítva: 2014.06.30 15:54

Na akkor a homárosodás jegyében következzék egy olvasói levél. Egy kicsit talán kusza, de hát "zűrzavaros megoldásokról" lesz benne szó, meg egy csomó érdekes észrevételről. Lássuk hogy látja egy helyi építész a Hollán Ernő utca sétálósodását, amiről egyébként Solaitid írt egy remek posztot a napokban. Onnan loptam a képeket is "a kis mérges arcú szöszkével" együtt.

Tovább

Budapest-klip: Roger Sanchez és a megvadult fővárosi kurzor

2009. szeptember 3., 07:12 Módosítva: 2014.06.30 15:54

Ezt a klipet még azokban a vészterhes időkben küldte csakaszépreretek, amikor naponta voltam kénytelen német eurodance-slágereket posztolni a budapesti helyszín miatt. Most megtaláltam:

Helló!
Nem, nem euro-dance klipet küldök neked, viszont Budapesten forgatták sőt, még magyar szöveg is van benne. Ez Roger Sanchez - You Can't Change Me című videója, itt link: http://www.youtube.com/watch?v=Xy7LisYhV_s
Jó mulatást!
csakaszépretek

Már meg sem lepődök, hogy egy New York-i house dj klipjét is (részben) itt forgatták. További budapesti klipek itt.

A főiskolában ugrálni tilos - a nap képe az Indafotóról

2009. szeptember 2., 11:21 Módosítva: 2014.06.30 15:54
retekblog: Hát már semmit sem szabad?

Ha szeretnéd, hogy a Te fényképed is megjelenjen az Urbanistán, akassz rá egy urbanista-címkét az Indafotón és máris ott van a jobboldali sávban. [Fotó: retek, a Retekblog és a Csak a szépre! bloggere]

Madoff és Makovecz

2009. szeptember 2., 09:08 Módosítva: 2014.06.30 15:54

madoffTalán a falra akasztott házi szőttes kevert meg, de amikor először megpillantottam ezt a fotót, elsőre az ugrott be, hogy ez egy organikus stílusú (vagy legalábbis organizálgató), magyar családi ház nappalija. Nos nem egészen. Ez a közelmúltban 150 év börtönre ítélt (mégis menő) Bernie Madoff Long Island beach-i villája. Itt egy csomó fotó róla, itt meg egy videó, meg egy rakás adat, hogy mekkora volt és mennyibe került - de ezekkel nem untatnék senkit. A mai sajtó ezzel van tele, ugyanis a héten piacra dobják a vityillót.

Az Index is csatlakozott az 1-es villamos médiatengelyéhez

2009. szeptember 1., 15:16 Módosítva: 2014.06.30 15:54


Napisajtó-tengely nagyobb térképen való megjelenítése

 

Bár az Index költözéséről nem szeretnék sokat írni (van arra egy remek külön blog), nem tudom visszafojtani az örömöt, hogy tavaly felállított összeesküvés-elméletünk újabb bizonyítást nyert. Bár akkor még csak arról volt szó, hogy mind a négy politikai napilap az 1-es villamos mentén található, most már úgy tűnik ennél is komolyabb méditengellyé kezd válni ez a vonal. Ugynais a Flórián térre költözik az Index.hu (arról nem is beszélve, hogy idejön az Inforádió és a Napi Gazdaság is - mely egyébként már most is az 1-es mentén van). Vajon kinek áll ez érdekében? Miért hallgatnak az illetékesek?

Varjúvár a Hungária körúton. Tud róla valaki valamit?

2009. szeptember 1., 14:05 Módosítva: 2014.06.30 15:54
?

A tegnapi nagy zuglói izlésvitában kommentelte oda Ököl, a dr-oid bloggere a következőket:

T. Urbanisták!

Ezt az épületet nap mint nap láttam az 1-es villamosból. Mindig filóztam, vajon szívesen laknék-e benne. Tudtok valami közelebbit erről?
Én csak varjúvárként hívom.

www.panoramio.com/photo/15737325

Tovább

Budapest-klip: David Deejay és az Orczy tér egy román klipben

2009. augusztus 31., 16:23 Módosítva: 2014.06.30 15:54

Úgy látszik nem csak német eurodance-előadóknak kötelező Budapesten forgatniuk klipjeiket, hanem a románoknak is. Íme Katácska levele:

Tovább