Fekvőrendőr, jobbkezes utca vagy útszűkület? Melyik a kedvenc forgalomlassító módszere?

2008. szeptember 26., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A földutakról szóló, street-punk postunkhoz fűzött hozzászólásokban az Urbanista-olvasók többsége elutasította a földalapú forgalomlassítást. A kommentezők szerint vagy korszerűbb módszerekre lenne szükség vagy semmilyenekre. Na de milyen az a korszerűbb? Fekvőrendőr, jobbkezes utca, virágláda? Ön milyen forgalomlassítót látna szívesen a saját utcájában? És valaki máséban?

 

Tovább

Lebontják az Erkel Színházat. Lesz aki sajnálja?

2008. szeptember 25., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Igen. Például én. Beismerem, hogy nem túl szép, de hát ugye azért megszoktuk. Bár jó lenne tudni azt is, mit építenek a helyére. Az azonban ma már bizonyos, hogy az Erkel Színház épülete nem jár olyan jól mint a közelben álló kortársa (igaz az Erkel a Corvinnál tizenöt évvel öregebb). Elég kalandos pályáját futott be: volt művelődési ház, mozi, varieté. Még bokszmeccset is rendeztek benne a 30-as években. 1953 óta hívják Erkel Színháznak, azóta állítanak színpadára operákat. Hangversenyzett benne Bartók Béla, Toscanini és Furtwängler is. 2012-re állítólag kész lesz az új épület, amely nagyobb lesz és multibb funkciós. Hát... Egyelőre még a pályázatot sem írták ki... Mindenesetre a századik születésnapján épp nem lesz itt semmi. Amúgy az átépítésre már korábban is készültek tervek, egyet mi is bemutatunk.

Tovább

Gigantikus üveg-acél Elvis-parókát építenek a Corvin Áruházra. Vagy nem

2008. szeptember 25., 07:05 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Azt hiszem valami kozmikus Google-árnyékba kerültünk, esetleg bojkottál minket a Nagy Testvér. Mindenesetre, bár magunk sem hisszük, egyre másra botlunk bele olyan honlapokba, amelyekre hiába keresünk rá, sehol senki nem ír róluk, nem hivatkoznak rájuk. Pedig esetleg marha érdekesek. Itt van például a Corvin Tagging. Az egész egy kreatív, reklámcélú közvélemény-kutatásnak tűnik. Még pedig arról, hogy mit szólnának a budapesti polgárok, ha leszednék a randa alumíniumburkolatot a Corvin Áruházról, szépen kifehérítenék, mint amilyen régen volt, viszont cserébe egy bazi nagy ellenzős-füles üveg-acél sapkát nyomnának a fejébe.

Tovább

Elmaradt a szerződésben ígért támogatás. Elmarad az Építészet hónapja is

2008. szeptember 24., 18:11 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A városépítőknek rövidebb lesz az idei év, elmarad a a hagyományos Építészet hónapja. Ezt nem csak azért sajnálunk, mert hetekre adott volna témát az Urbanistának, de azért is, mert tényleg értelmes kezdeményezés volt. Bár Bojár Ivánékat olykor piszkálni szoktuk, most nagyon sajnáljuk őket. Mert az, hogy nem kaptak állami támogatást, hát Istenem, az egy dolog, előfordul mással is. Viszont Márta Istvánékkal szemben itt (legalábbis a sajtóközlemény szerint) egy aláírt szerződésről van szó, ami a tavalyi fesztivál állami utófinanszírozásáról szólt. Csak hogy ennek ellenére nem fizették ki őket. Közben Octogonék saját zsebből voltak kénytelenek állni a cehhet, úgy hogy lehet, hogy a magazin is lehúzhatja a rolót...  Jövőre állítólag újra megpróbálják. (Sovány vigasz ugyan, de Építészet napja az azért lesz. Program az építészfórumon.)

Várost álmodik a Fidelitas - mi meg majd megfejtjük

2008. szeptember 24., 13:15 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Megint van szerencsénk egy máshol még nem reklámozott honlapot bemutatni az Urbanistán, ez pedig a www.varosalom.hu. A Fidelitas-nak úgy látszik megtetszett a Nem Gyurcsány a hibás, hanem Beethoven című postunk, mert meghívót küldött nekünk az október 4-i Városálom2010 című konferenciájára. Itt Freud Zsigmondként többek közt Tarlós, Pokorni, Rogán, az ex-főépítész Schneller, a szigetes Gerendai meg a CriticalMass-os László János fejében turkálhatunk álomfejtve. (Hogy a dolgok jelenlegi állása szerint 2010 történetesen pont választási év lesz, az felteszem pusztán a véletlen műve.) Amúgy a témák történetesen mind olyanok, amilyenekkel mi is foglalkoztunk, szóval kiváncsian várjuk a fejleményeket. Van fotópályázat is hozzá, meg persze lesz blog is.

Az Urbanista ezúton szólítja fel a többi parlamenti és parlamenten kívüli párt ifjúsági szervezetét, hogy ők is legyenek szívesek urbanisztikai konferenciát szervezni és meghívni minket rá. Főleg ha ott is lesz afterparty.

Napvitorla, világító zebra és egy Starbucks. Sétaváros terve a Corvin közben

2008. szeptember 24., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A Kolbászból kerítést stúdió közzétette Corvin közre vonatkozó elképzeléseit: hogyan lehetne sétavárost csinálni belőle. Nem tudom, mit szólnak majd az autósok az Üllői utat keresztező zebrához vagy az ottlakók a napvitorlához és az elektromos mécsesekhez a házfalon - mindenesetre jól nézne ki. Bár az rejtély, hogy miért nem lehet olvasható méretre nagyítani a terveket. Vagy ez az apró betű a konkurenciától véd? Esetleg a konkurens tervezők szemét próbálják így tönkre tenni? Leginkább csak a Starbucks és a Corvin feliratokat lehet kibetűzni belőle... (Hoppá! Most akkor mi van a Starbucks-szal? Ide fog költözni? Ez a félhivatalos bejelentése, hogy megjelenik a kávézólánc Magyarországon, történetesen a Corvin közben? Vagy csak a designerek álmodoztak?)  Mindegy, a lényeg, hogy kicsiben is tetszetős a terv. (Még egy kép az ominózus kávézóval a tovább gombra, meg a kis képre kattintva, sok kép pedig a Kolbászból kerítést honlapján.)

Tovább

Egy zseniális ötlet: szelektív szemétledobó panelházakba

2008. szeptember 24., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az egész panel lakótelepes élet egyik leggyengébb pontja a szemétledobó, mégha nincsenek benne patkányok, meg csótányok, akkor is. Gazdagréten viszont egy nagyon jó újítást vezettek be a héten - miként azt a Greenfo hírül adta. Szabó János ötletének lényege, hogy minden emeleten gombnyomással ki lehet választani, hogy mit dobunk bele (vegyes háztartási hulladékot, műanyagot vagy papírt), és az azután a megfelelő szelektív tárolóba érkezik a földszinten. Debrecenben kísérleti jelleggel már működik két hasonló rendszer. További részletek, valamint egy fénykép a feltalálóról, egy polgármesterről, egy alpolgármesterről, egy képviselőről és egy miniszterről a greenfón. (A tippért köszönet Koós Miklósnak)

Ön valójába szereti az ingatlanosokat csak szégyelli? Most név nélkül kiállhat mellettük

2008. szeptember 23., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Akárhányszor vetünk fel - akár csak érintőlegesen is - ingatlanosokkal foglalkozó témát, az azonnal heves reakciókat vált ki az Urbanista-olvasókból. A legtöbben keményen támadják őket, félelmetes történeteket mesélnek, és alig van, aki pozitív tapasztalatokról számolna be. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Vagy csak arról van szó, hogy csak az indulat késztet hozzászólásra? Esetleg a csendes többség az ingatlanosok mellett áll, de véleményét elhallgatja? Most úgy döntöttünk, megszavaztatjuk Önöket, milyen véleménnyel vannak az ingatlanszakmáról. Mert a csendes többség csak a szavazófülke magányában nyilvánít véleményt ugye. Érveket, ellenérveket, további rém- és álomtörténeteket pedig a kommentekbe várunk.

Állami pénzen épült trendi lakópark Kispesten. Száz éves a Wekerle-telep

2008. szeptember 23., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49
1

Nem tudom, van-e elnevezés az állatorvosi ló ellentétére. Végül is tökéletesen egészséges állat, ember az életben sincs, valahogy modellezni kell azt is. Az azonban biztos, hogy a várostervezésben az ilyet úgy hívják Wekerle-telep. Idén éppen száz éves.

Tovább

Lenyomatok egy szegedi ház falán

2008. szeptember 22., 15:30 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Dr. Wilbur Swain: 100 1322Ezen a szegedi házon egy önkényuralmi jelkép van. Vagy legalább is a helye. Dr. Wilbur Swain a senkisemolvassa blogere írt egy rövid postot a házuk faláról, ahol egy hajdan volt sarló-kalapács lenyomata látszik mind a mai napig. (Aki esetleg nem látná, kattintson a képre.) Nyájas Olvasók, az Önök házán nincsenek hasonló lenyomatok? Vagy éppen egész másmilyenek? Egy tábláé, egy leszerelt erkélyé, egy régi szomszédházé vagy egy régi szomszédé?

Valami hiányzik az Operaház elől. Bevalljuk, mi sem tudjuk, mi az

2008. szeptember 22., 13:52 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Piroska0127: Az Operaház szfinxe

Kambekk egy kérdést fűzött a Fidelio-reklámos postunkhoz. Sőt még nyereményt is felajánlott a helyes megfejtőnek. Mivel azonban nem érkezett rá válasz, gondoltuk, közzé tesszük itt is. Valami ugyanis szőrén szálán eltűnt az Operaház elől...

Mi hiányzik már vagy egy éve az Operaház elől? A helyes megfejtő nyereménye, hogy személyesen jelentheti be a hiányt a felelős Zrt-nél. :))

Egyúttal megkérjük, hogy ha 48 órán belül nem jön megfejtés, legyen már szíves megosztani velünk a helyes választ, mert szégyen szemre mi sem tudjuk. Köszönjük!

Frissítés: Kedves Kommentezők! Képünk csak illusztráció. Ez más sajtótermékeknél esetleg azt jelentené, hogy a fotón nem a budapesti operaház, hanem mondjuk a moszkvai nagycirkusz van, nálunk pusztán arra utal, hogy ez a dúskeblű szfinx bár ott van, nem biztos hogy köze van a rejtélyhez.

Frissítés 2.: Kambekk közzé tette blogján a megfejtést. Aki feladta a tippelgetést, kattintson ide!

Budapest legjobb tüntetőhelyei. Ön hova szervezne demonstrációt?

2008. szeptember 22., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A hétvégi események után a városvezetés felismerhetné végre az igényeket, hogy a fővárosnak nem csak utakra, olimpiai stadionokra, bevásárlóközpontokra van égető szüksége, hanem megfelelő tüntetőhelyek kialakítására, ahol gárdisták vagy chartisták kedvükre demonstrálhatnak. Az Urbanista összeszedte a legkedveltebb budapesti nagygyűléshelyeket a Kossuth tértől a Hősök teréig és persze várja a további tippeket! Ön hova szervezne tüntetést? Tessék szavazni!

Tovább

Linkek hétvégéről a kézcsonkítástól a 70 fokos dőlésszögű házakig

2008. szeptember 22., 00:01 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A legfontosabb ma:
Autómentes nap (blog.hu)

A legfelkapottabb a hétvégén:
Falfirka-mentesítés
Nem tárgyalni kell velük, hanem levágni a kezüket! (kp)
Albert Györgyi a falat kaparja (index videó)
Ennyit a civilkedésről (városképp)
Kezdődik a nagy sika (nol)

Tovább

Szépséges csehszlovák modernizmus (és ez nem egy ironikus cím)

2008. szeptember 20., 14:54 Módosítva: 2014.06.30 15:49

~dá~: 10

A véletlenek különös összjátékának köszönhetően a héten egy cseh gépipari vásárra keveredtem. Mindez azért furcsa, mert a kétkarú emelőnél bonyolultabb berendezések működését nem értem, használatukat kerülöm. Viszont Brünn a "fehér modernizmus" fellegvára a régióban, aminek ékes példái a vásárváros épületei is. Gondoltam tehát, ha már így alakult, írok egy rövid postot azoknak, akiket érdekel a húszas-harmincas évek vagány építészete, meg a közép-európai vásáristand-divat. (Szinte látom lelki szemeim előtt elvonulni az érintett olvasók miriádjait.)

Tovább

Rengeteg link hétvégére a belvárosi mezőgazdaságtól a Kálvin tér lyukáig

2008. szeptember 19., 17:48 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az Urbanistán debütál az Eiffel tér honlapja. A Google még nem látja, mi már igen

2008. szeptember 19., 12:41 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Egy neve elhallgatását kérő olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a tíz új plázáról szóló posztunkban közölt látványterveknél már vannak újabbak is az Eiffel-ről, mégpedig a projekt honlapján. Az oldal azonban annyira friss, hogy az Eiffel teret beírva sem dobja ki a Google (ezért nem találtuk meg anyaggyűjtéskor), sőt a www.eiffelsquare.com-ra keresve sem jön ki egyetlen hivatkozás sem (leszámítva a fejlesztőkét). Szóval abszolút elsők vagyunk, hurrá! Akit érdekel, hogyan alakul a Nyugati pályaudvar szomszédsága néhány éven belül, kattintson rá. (Tudom, hogy ez a történet úgy hangzik, mint egy levajazott gerillamarketing, de most mit csináljunk, ha ilyen derék olvasóink vannak.)

Tíz új pláza épül Budapesten. Látványtervek, méretek, dátumok, szavazás

2008. szeptember 19., 09:03 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A hét elején az ingatlanos sajtó lelkesen vette át a Napi Gazdaság cikkét , hogy folytatódik az országos plázaláz: 2011-ig összesen tíz épül fel belőlük csak Budapesten. Azt viszont sehol nem írják, melyik ez a tíz, úgy tűnik ez senkit sem érdekel. Kivéve az Urbanistát! Mi összeszedtük és bemutatjuk őket. Adatok, látványtervek, céldátumok és szavazás!

Tovább

Nem Gyurcsány a hibás, hanem Beethoven

2008. szeptember 19., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

~dá~: 100 0440Ahogy óvatlanul sétál végig az ember az Andrássy úton, hirtelen egy hatalmas betonfalba ütközik. Első pillantásra egy újabb street-artos Fidelitas demonstrációnak tűnik, de aztán kiderül, hogy a felirat valójában Fidelio. És nem a kormány ellen, hanem az Operaház mellett (illetve előtt) tüntet. Valami kongós könnyű anyagot (furnér?) betonosítottak, aztán ráfújták az opera címét és kikötötték a dalszínház elé a járdára. Ennyi. Jó reklám. Akinek mond valamit a címe, az még talán jegyet is vesz rá... (Több fotó a képre kattintva)

Aki ide akar költözni, az bármelyik webes ingatlanoldal szabadszavas keresőjébe írja be, hogy "operára" (értsd rálátással), és ez garantáltan közeli helyeket dob ki. (Az "operánál" és az "operától" is sok eredményt hozhat, mármint hogy x percre, de akkor számoljunk az ingatlanhirdetések kötelező percszorzójával.) Vehetünk ide nyíló 260 nm-es óriáslakást 390 millióért, de 78 nm-es már negyvenmillióért is az ölünkbe pottyanhat. Nyitott ablaknál minden évben más repertoárt tanulhatunk meg kívülről - idén például a Fideliót. Tényleg, aki ott lakik, az mennyire hallja az előadásokat?

Eperjes és Bojár együtt pucol. Falfirka-mentesítés Budapesten

2008. szeptember 18., 21:12 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Kat: FeliratNem csak világsztárok fújhatnak zseniális graffitiket, nálunk is van jó pár, de azért lássuk be: a tag-ek azok olyanok mint a tetoválások közt a "szeretlek Mari". (Na és egy Banksy-klasszikusnak se feltétlenül örülnénk a Szent István Bazilika oldalán.) Holnap reggeltől estig különböző hírességek sikálnak szerte a városban. A Szeretem Budapestet Mozgalom kezdeményezése ugyan helyenként joggal kritizálható (főleg a civilsége), no de a céllal mindenképpen egyetértünk! Akit érdekel, nézzen bele a programba itt.

Álomarcú lány. Amit szeretünk a négyes metró projektjén

2008. szeptember 18., 14:04 Módosítva: 2014.06.30 15:49

~dá~: 100 0389Az M0-s hasznát egy percig sem tagadtuk, csak a faiskolában nevelt parlagfű szárán is csomót kereső rosszindulatunk miatt írtunk posztot arról, hogy ugyan már hol is van a véderdő. Vezeklésül komoly penitenciát választottunk! Tegyük a kezünket a szívünkre! Ugyan melyikünkének a csücskében van benne a négyes metró? Mi most mégis elhatároztuk, hogy szakítva a hagyományainkkal, keresünk benne valami pozitívat! Hosszas kutakodás után meg is találtuk a bekukucskálók formájában...

Tovább

Szexszel a szüzességért, igénytelenséggel az igénytelenség ellen

2008. szeptember 18., 07:35 Módosítva: 2014.06.30 15:49

"Bombing for peace is like fucking for virginity" - jutott eszünkbe a régi hippi mondás Zoli levelét olvasva. Vajon mi a rosszabb, ha ronda plakátokkal van tele a város, vagy ha ronda plakátolást tiltó táblákkal?

Tovább

M0: nem látni a fűtől az erdőt. Teljesen szabálytalan az új szakasz "erdősávja"

2008. szeptember 17., 06:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A kép címe: ember áll az M0-s erdősávjának mélyén. A fotó bal alsó sarkában látszó zöld folt egy két méter magas, 12 centis átmérőjű kerületű, faiskolában nevelt suháng - legalábbis az előírások alapján. De a tegnap átadott keleti szektor mellett legtöbb helyen ennél is rosszabb a helyzet: egyelőre csak csenevész akácok vannak. Nem csak az a baj, hogy méretben nem felelnek meg az előírásoknak (kb. tizedakkorák, mint a kötelező) vagy hogy gyakorlatilag nem látszanak ki a parlagfűből (amiért meg nagyon súlyos bírságot lehetne kivetni). Ha szerencséjük van, az akácok még megnőhetnek, akár a parlagfüvet is lehagyhatják, de csak valami isteni csodával alakulhatnak át juharrá, kőrissé, hárssá vagy más előírás szerint fajjá. Kapott az Urbanista egy csomó friss, ropogós képet az átadásról, párat megosztunk a Nyájas Olvasókkal.

Tovább

Amőbáztak a házfalon a kivitelezők. Betonlakások a várban

2008. szeptember 16., 08:57 Módosítva: 2014.06.30 15:49

~dá~: 100 0217

Mit keres egy kandeláber egy lakótelepi ház előtt? - tehetnék fel a kérdést, ha nem tudnánk, hogy helyesen úgy szól: mit keres egy betonsorház a budai várban? Az őrült tudós rejtélyes Donáti utcai lakásáról szólva már említettük, hogy gyönyörű kilátás nyílt belőle a Dunára. Egészen a hatvanas évekig, amikor odaépítették elé ezt.  Végül is nem tájidegen, sőt illik is a várhoz, amennyiben a tervező egy várfalat akart modellezni vele. Azóta a lakók jóvoltából egymaga megtölthetné az Árnyékolástechnika magazin összevont nyári számát. Külön felhívnánk a figyelmet a teljesen logika nélkül váltakozó kör és négyzet alakú szellőzőrácsokra. Komolyan, mintha amőbáztak volna egymással a kivitelezők a házfalon.

Aki ide akar költözni, annak nincs nehéz dolga, legalábbis ami a kínálatot illeti: Donáti utcai lakásokat nagyon sokat találni a neten. (Hogy pont ezt megleljük, ahhoz persze kell egy kis szerencse, mert a csúsztatott zsalusat minden épeszű ember téglának ikszeli be.) Igaz, az árak olykor az amúgy sem túl alacsony I. kerületi átlag dupláját is elérhetik az utcában (780 ezer/nm), de találni lakást már potom 420 ezer/nm körül is.

Az entek parkja, ahol a fák időnként maguktól arrébb mennek

2008. szeptember 16., 06:30 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Voltak ugye a Millenáris síneken tologatható dézsás fái, amivel elvileg minden látogató szabadon átrendezhette a parkot a saját elképzelése szerint. A Diller Scofidio + Renfro Liverpoolban "álló" fái azonban egyrészt jókora példányok ahhoz képest, hogy mozognak, másrészt mindezt maguktól teszik, a járókelők legnagyobb meglepetésére. Videó alább:

Tovább