Gyalogos híd a Dunán. A szigetmonostori megépül, de mi lesz a budapestivel?

2008. szeptember 15., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

// Fotó: --, (c) 1999-2008 Index.huA szigetmonostori gyaloghíd úgy néz ki megépül, na de mi van a budapestivel? Pontosabban a budapestiekkel, mert az elmúlt húsz évben rengeteg terv készült, egyik merészebb mint a másik. Valamelyiken park lett volna, valamelyiken a kisföldalatti ment volna át, valamelyiknek pedig egy virtuális fényhídpárja is lett volna. Lássuk sorra az álmokat!

Tovább

Hová lettek a kis budai lakások?

2008. szeptember 15., 06:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Xotifan az Áron alul ingatlanos bloggere írt egy ingatlan-újságírást elemző postot, amelynek a végén csak úgy mellékesen feltett egy számunkra is érdekes kérdést:

Éveken keresztül rengeteg 1+1 ill. 2 szobás ún. csúszózsalus lakást lehetett találni a II.-XII. kerületben 20 MFt alatt, sőt, olykor 17-18 MFt-ért is. No, ezek a lakások pár hónapja szőrén-szálán eltűntek a piacról. És mégis, ezt most hogy? Miért? Kinek jó ez? Nekem pl. nem, mert ezekre a lakásokra mindig volt egy stabil felvevőpiac, jellemzően 25-35 éves jócsajok formájában. Most meg... Pedig mennyi örömöm volt nekem azokban a mutatásokban!

Tudja valaki a választ? Minket is érdekelne...

Hol legyen a budapesti olimpia?

2008. szeptember 12., 08:40 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Olajmezőt találtak az Alföldön? Aranybánya nyílt a Bakonyban? Lobbizórobotot fejlesztettek ki a Műegyetemen? Nem tudunk róla, ennek ellenére a héten a sajtó elkezdett foglalkozni azzal, hogy hol is legyen a budapesti olimpia helyszíne. Most egy picit felejtsük el, hogy láttuk a pekingi olimpia épületeit, meg a londoni terveit. És azt is, hogy hallottuk, a britek már most nyavalyognak, hogy kevés lesz a pénzük (!) és az idejük, ezért a nagyszabású terveket kicsit egyszerűsítik. (Amúgy a kedvenc látványtervem a londoni olimpia honlapján az MTB-pálya. Na az tuti megépül időre.) Szóval tegyük fel, hogy pénzünk mint a pelyva és elnyertük a rendezés jogát. Hova építkezzünk?

Tovább

Kerékpárforgalom a Horthy Miklós-hídon

2008. szeptember 12., 07:06 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Holnap kis időre átadják a Megyeri híd egy részét a kerékpárosoknak. Ennek örömére mi is megemlékezünk kicsit a Dunahíd-bringázás nagy múltra viszatekintő hagyományairól. Annál is inkább, mert rajongok a szép régi infografikákért. (Hát nem gyönyörű ez is? Katt a nagyításért!) A kép a Budapest folyóirat 1945/2. számában jelent meg A Dunahidak jelentősége a főváros életében címmel (aminek aktualitását kicsit árnyalta, hogy abban az időben éppen egy hidunk sem volt). Sajnos a cikk a zürzavaros időkhöz híven maga is elég zűrzavaros. Így nem nagyon derül ki, hogy az ábra hanyas állapotokat ábrázol. Mindenesetre látható, hogy a kifejezetten autós Lánchidat leszámítva minden hídon elég sokan (naponta sok ezren) kerekeztek át a Duna felett a negyvenes évek elején. Holnap ugyanezt a Megyeri hídon is megteheti, akinek kedve van hozzá.

A főváros legfélelmetesebb épületei. Batman Budapesten

2008. szeptember 11., 11:26 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az Urbanista történetének hajnalán megkértük Önöket, hogy írják meg nekünk, melyek Budapest legbatmanesebb épületei, melyek akár Gotham City-ben is állhatnának. Az eredmények legfőbb tanulság, hogy a félelmetesség elsősorban nem az építészen, hanem a fotóson múlik. Érdekes módon főkén olyan épületekre hívtátok fel a figyelmünket, amelyekről fényes nappal nem is gondolná az ember, hogy akár a Denevérember is állhatna a tetejükön.

Tovább

Sólyom László-életérzés 730 millióért. A Sándor-palota hű mását árulják

2008. szeptember 11., 07:40 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Hazatérve szögre akasztjuk fekete micisapkánk, a sarokba dobjuk Zengő-járó zöld vászonhátizsákunk, és csobbanunk egyet a pezsgőfürdőben. Mert hogy a "Sándor-palota hű másaként" hirdetett XII. kerületi "rezidenciában" - melyre @dika hívta fel a figyelmünket - az is van. (Bár valami az súgja nekem, hogy az eredeti alagsora nem így néz ki). Mivel külső képet nem tett fel az ingatlanos, írtunk neki, hogy nem küldene-e nekünk egyet.

Tovább

Piknik a körúti parkolókban

2008. szeptember 10., 18:26 Módosítva: 2014.06.30 15:49

"Ja és mielőtt felvetné valaki, hogy bénán nézne ki a Teréz körút porban tollasozó gyerekekkel, leszögezem, hogy természetesen nem szeretnék földessé alakítani egy leaszfaltozott/lekövezett utat sem." - írtam könnyelműen ma hajnalban, de ígéretem rövidebbnek bizonyult, mint a magyar-jugoszláv örökbarátsági egyezmény. Megjelent ugyanis közben, hogy szombaton Budapesten is rendeznek PARKoló napot. (Senki ne fintorogjon, az elnevezés amerikaiul is ugyanilyen béna.) Az ötlet viszont jó. Nem autóellenésségről szól, pusztán esélyegyenlőségről, és tényleg csak néhány órára. Az ember kis fűvel-fával-virággal-kanapéval kitelepedik piknikezni egy parkolóba. Az, hogy pont a Teréz körúton lesz, az a sors szenyasága velem szemben. És ígérem ennél jobban már nem hippisedik tovább az Urbanista. Majd valaki mesélje el, milyen volt!

Nem kell minden földutat leaszfaltozni

2008. szeptember 10., 06:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az önkormányzatok többsége lelkesen dicsekszik azzal, hogy mennyi földutat aszfaltozott le. Ez így is van rendjén, a lakosság 99,9 százaléka ezzel egyetért, ezért szavazott rájuk. De van egy pár becsavarodott aszfaltszkeptikus ellenző is (na jó rajtam kívül egyet sem ismerek, de tuti kell legyen), akik szerint az egész aszfaltozás egy csomó helyen hülyeség. Lássuk az érveket pro és kontra...

Tovább

Real time emlékmű: perceken belül megemlékezik minden áldozatról

2008. szeptember 9., 09:32 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Ha valakit Los Angeles környékén baleset ér, arról azonnal megemlékezik Luther Thie tervezett emlékműve. Az installáció egy óriási szökőkút lenne egy forgalmas autópálya-csomópontban, amely közvetlen kapcsolatban áll a Kaliforniai Autópálya-felügyelet online adatbázisával. Valahányszor balesetről érkezik hír az adatbázisba, a gigantikus szökőkút kilövell és egy kijelzőn megjelennek a legfontosabb adatok (hely, dátum, idő, a baleset típusa). Ha halálos szerencsétlenség történik, a szökőkút a legmagasabbra lő és kék színt ölt. A szökőkút körül kis park lenne, bár mondjuk nem tudom ki ücsörögne szívesen egy ilyen emlékmű tövében. (Esetleg morbid módon fogadásokat kötnének a polgárok a következő áldozatra, mint a Monty Python tetőről lepotyogós jelenetében.) További részletek, modellek a tervező honlapján, bár azért nem tűnik túl kidolgozottnak az elképzelés...

Költözzünk templomba vagy zsinagógába?

2008. szeptember 9., 06:30 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Lakna Ön templomban? És zsinagógában? Európa szerte egyre több templom kap világi funkciót, mivel számtalan szakrális épület áll üresen. Elég hívő híján sem az egyház, sem az állam nem tudja vállalni a fenntartásukat. Mi a helyzet Magyarországon? Nekünk elsősorban új funkciót nyert, vagy épp használatra váró zsinagógáink vannak, de találkozni olykor átalakított kápolnákkal is. Az alábbiakban néhány külföldi példát mutatunk be Hollandiából és Ausztráliából, a folytatásig pedig kíváncsiak vagyunk, hogy Önök milyen épületeket ismernek idehaza. Mint ahogy arra is, mi a véleményük egy vallási célokat szolgált épület újrahasznosításáról. Beköltöznének? Zavarná Önöket ha más költözne be? Milyen funkciót kaphat egy ilyen épület és milyet nem? Vagy egyáltalán mi legyen a sorsa, ki tartsa fenn...

Tovább

Mit is csinál egy ingatlanos? Egy szakmabeli válasza

2008. szeptember 8., 09:42 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az Urbanista egyik posztja körül kialakult heves kommentvita után fogta magát Xotifan, aki maga is ingatlanos, és elindította blogját a szakma védelmében. Izgalmas témákat ígér és rögtön azzal indít, hogy mit is csinál egy ingatlanos. Mint írja:

Sokak szerint egész nap mereszti a seggét, néha felhív embereket akik egyáltalán nem akarnak vele beszélni, néha megmutat egy lakást amit egyébként a tulajdonos is meg tudna mutatni, aztán ha mindkét felet átverte, mehet a szerződésre ahol felmarkol annyi pénzt amennyit senki más nem keres. Jó munka, mi? Gyertek ti is ingatlanosnak! Semmi munka, sok pénz! Kiváló ajánlat, nem? És mégis, valahogy nem hemzsegnek a friss jelentkezők. Miért? Mert "ingatlanozni" gáz. Társadalmi megítélésünk talán a listás parlamenti képviselőkéhez mérhető, az Urbanistán egy kommentelő a taxisokhoz hasonlított minket, de szerintem a taxizás jóval magasabb státusz. Ahhoz kell némi tudás. Az ismeretterjesztésen kívül azt is a blog céljául tűztem ki hogy megpróbáljam minél szélesebben bemutatni az értékesítők tevékenységét, megmutatni hogy mi is dolgozunk annyit mint bárki más, nekünk is tanulnunk kell és sajnos mi sem keresünk többet.

Az első poszt rázós kérdése után kiváncsian várjuk a folytatást!

Demszky-karók helyett Pokorni-sziklák

2008. szeptember 8., 06:12 Módosítva: 2014.06.30 15:49

De lehet, hogy Mitnyán-szikláknak is nevezhetnénk ennek a kis magyar Stonehenge-nek az elemeit, mert hogy már az ő idejében is álltak a Kútvölgyi úton. Mostanában azonban újabb menhirek kerültek ki. Kétségtelenül olcsóbb parkolásgátló megoldás, mint a fémoszlopok leásása. És izlésesebb is, kiváltképp hegyvidéken (de például Újbudán is előszeretettel alkalmazzák). Ráadásul a sziklákat senki nem akarja ellopni (sőt megmozdítani is legfeljebb Obelix bírná), és baleset után sem kell kicserélni azokat. Más kérdés, hogy a kórház előtti parkoló (amelyet még joval szerényebb forgalomhoz méreteztek), ettől függetlenül zsúfolt marad.

Új utat tervezett Pestre a Google Maps. És még el is nevezte

2008. szeptember 8., 00:24 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Úgy tűnik a böngészés után a várostervezés felé nyit a Google. A G Mapson ugyanis egy nem létező mátyásföldi utca található. Az ötlet jó, csak kár, hogy a megvalósításához le kellene bontani egy színházat és egy főiskolát.

Tovább

Ingyen adnák a dizájnerek a biciklitárolót, de nincs kinek

2008. szeptember 5., 17:48 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Nem vagyok egy kerékpártároló-fetisiszta, de valahogy úgy alakul, hogy folyton előkerül a téma. Ráadásul megint az Erzsébet téren. Ezúttal azonban nem egy szoborról, hanem valódi biciklitárolókról van szó, amelyeket a Kolbász Stúdió ingyen és bérmentve, reklámfelület nélkül, a kerékpárosok és a szakma lelkes támogatásával szeretne felállítani. Csak épp nem találják a tér gazdáját. "A Nemzeti Vagyonügynökség szerint a fenntartó az Oktatási Minisztérium. Ők ezt tagadják. A Főváros szerint az állam a kezelő. Mi szerintünk pedig jó a napi menü az Eklektikában." - írják ma a honlapjukon, ahol egyébként baromi jó dolgok vannak.

Műemlékvédelem címén lopták el a kaput. Bejutottunk az őrült tudós házába!

2008. szeptember 5., 13:26 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Gyártom itt Nektek a jobbnál jobb összeesküvés-elméleteket, aztán tessék. Mazochista módon közzéteszem a leleplezést. Egyértelmű nyomok alapján például joggal feltételeztem, hogy a Franklin és a Donáti utca sarkán fekvő budavári lakásban egy őrült tudós lakott, akit felfalt a húsevő növénye. Aztán kaptunk egy levelet a ház egyik lakójától, hogy nem is. Viszont, ha akarjuk, beenged minket udvart fotózni és mesél is ezt-azt. Akartuk.

Tovább

Ahogy az ingatlanos elképzeli a vevőt. Béna próbálkozás az álcázásra

2008. szeptember 5., 07:47 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az ember első körben soha nem ingatlanoshoz fordul, hanem megpróbálja eladni maga a lakását. Ezért szegény ingatlanosok viszont megpróbálják magánszemélynek feltüntetni magukat. Valamilyen rejtélyes okból úgy gondolják, hogy a magánszemély legfőbb ismérve, hogy kézírásos szórólapon keres lakást és mellé vidám dolgokat rajzol.  Most komolyan. Az ingatlanosokon kívül eszébe jut 2008-ban valakinek kézzel írt szórólapot készíteni, lefénymásolni és bedobálni postaládákba? Ezt a különösen szép példányt tegnap kaptam. Tímea annyira igyekezett lakosnak álcázni magát, hogy még egy árnyékolással díszített csigabigát, és egy növényi ornamentikát is rajzolt. Tisztára mint a húgom emlékkönyve 85-ben. Önökhöz nem dobálnak be ilyeneket Drága Olvasók?

Kamuztak a politikusok a Hűvösvölgyi útról

2008. szeptember 4., 13:49 Módosítva: 2014.10.05 16:35

Bár a helyi politikusok behazudták, hogy mindjárt felújítják a feltúrt Hűvösvölgyi út teljes útpályáját, kambekk, a városjáró bloggere a Fővárostól megtudta: 2010 is lehet, mire tényleg ott feszül a vadiúj aszfalt. A poszt itt olvasható, a duó, szmog és átkozódás még két évre prolongálva.

Figyelmeztetés környezettudatos randalírozóknak

2008. szeptember 4., 12:45 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Bár szeptember közepéig lehet szavazni a szebbnél szebb szelektív hulladékgyűjtő-modellekre, akár már most is találni szép típusokat. Ezek a faborítású, emberléptékű tárolók egész jól néznek ki (főleg azokhoz az ormótlan monstrumokhoz képest, amelyekkel tele a város). A szokásos ötös felállás helyetti "színes üveg + fehér üveg + 2 műanyag palack" fedezetsor arra utal, hogy Belvárosba általában szórakozni járnak az emberek. A tető feliratával pedig kifejezetten a környezettudatos randalírozók széles tömegeit célozták meg.

Tovább

Valaki a Vajdahunyad várát árulja a neten?

2008. szeptember 4., 07:03 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Tudom, hogy a Vajdahunyadvár nagyobbacska, nem Pest megyében van és újépítésűnek is legfeljebb az erdélyihez képest mondható. De könyörgöm, akkor mi ez az express.hu-n?

"Pest megyében, a Hősök terétől 10 percre, 1500 nm-es telken kivételes szépségű, több funkciós, légkondícionált, új kastélyépület berendezéssel vagy anélkül eladó. (800 nm nettó belső terület, 120 nm terasz). Üzletet vagy vállalkozást beszámítok."

Biciklitárolókat tervez a Talking Heads énekese

2008. szeptember 3., 23:22 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Mint arról már beszámoltunk, New Yorkban még tart a dizájnerek versenye, hogy milyen is legyen a városképi jelentőségű új szabványos kerékpártároló. Mindeközben David Byrne (igen, a Talking Heads egykori énekes, aki nagy bringás) is tervezett kilenc egyedi megoldást. Ezeket annak rendje, s módja szerint ki is rakták a városban. Jól néznek ki. (No persze koránt sem olyan művésziek, mint a miénk...) /Fénykép:byciclesonly/