Terroristaveszély miatt áll üresen egy értékes ingatlan a Belvárosban?

2008. szeptember 3., 06:04 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A Harmincad utca 3-ban egy kihaltnak tűnő, betört ablakú, poros ház áll. A környéken lakók gyakran látnak ki-be osonni nagy bajuszú, hümmögető, well-well-ező urakat és minden nap pontban öt órakor furcsa zajok szűrődnek ki az épületből. Mintha nyolc-tíz ember egyszerre tenné le a géppisztolyát egy üres szobában, és kezdené el kiskanalával kocogtatni a teáscsészéjét. Biztos vagyok benne, hogy az én brit titkosszolgálati összeesküvés-elméletemnél (mely szerint őfelsége alatvalóinak biztonsága miatt tilos ide költözni) van józanabb magyarázat arra, hogy miért áll lepusztultan egy ház a Kempinski és a Gerbeaud között félúton, szemben az Egyesült Királyság nagykövetségével. Csak nem tudom mi az. Lehet, hogy túl sok zs kategóriás akció-/detektívfilmet láttam, ahol a szemben levő üres házból lőtték le/figyelték meg a fontos embert? Vagy a nagykövetség miatt lezárt utca lódította meg a  fantáziámat? Esetleg a házra kitett feliratos papírfecni, amelynek minden sora egy-egy gyöngyszem?

Tovább

Hét négyzetméteres lakást árulnak Erzsébeten

2008. szeptember 2., 14:38 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Mit kapni 3 millió alatt, ha az ember igényes, és ragaszkodik a téglaépítésű lakáshoz? - tettük fel a kérdést, aztán pár perc keresés, és tudtuk, hogy a válasz a pesterzsébeti Pirók Gyula utcában lakik. Csupa-csupa szívderítő dolog derül ki a pecóról: egészséges kertvárosi környezetben áll, a parkolás az utcán ingyenes, a panoráma pedig kertre néző. Ráadásul nem kell nyüglődni az ablakok szigetelésével, ablakok ugyanis nincsenek, amit józanul ellensúlyoz a konyha és a fürdőszoba hiánya. De ne legyünk negatívak, kinti vécé ugyanis jár hozzá, és van gázkonvektor is, meg mosdókagyló és egy szép piros asztalka, ha tényleg otthagyják. Ha pedig kiállunk az ajtóba, buja virágparadicsomba csöppenünk. Ennyi pozitívum mellett érthető a környékhez képest izmos, 300 ezer forintos négyzetméterár.

Folyószabályozást a főváros tereire!

2008. szeptember 2., 09:33 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Nem szeretném ha életnagyságú, disznón lovagló, műanyag cowboyok német country-dalokat énekelnének a Blaha Lujza téren, de azért a Fertő-tó parti Märchenparkban (Ausztria legnagyobb mese-vidámparkjában) vannak városépítészeti ötletek, amelyeket szívesen látnék Budapesten is. A legjobban a vízi játszótér tetszett:  egy kicsit hepehupásra kikövezett térről van szó, ahol a mélyedésekben öt-tíz centi mély tavacskák, patakok vannak kialakítva. Ezeken pedig mindenféle "műtárgy" (vagy hogy mondják a vízművesek) van, amelyekkel a gyerekek irányíthatják a víz folyását, pl. zsilipek, vízemelők, vízkerék, dugó, szivattyú stb. Kívülálló szemével nézve az egész nem kerül többe (és nem is néz ki rosszabbul), mintha az adott teret kiköveznék és a közepére tennének egy szökőkutat, ráadásul ez még játszótérként is remekül funkcionál (a PR-értékéről nem is beszélve). Rengeteg rehabilitálásra váró fővárosi köztéren el tudnám képzelni. Kérdés persze, hogy a fém kütyük meddig maradnának a helyükön...

Tovább

Zöld gerillák illegális pálmafát ültettek a Moszkva térre

2008. szeptember 2., 00:09 Módosítva: 2014.10.05 16:26

A gerillakertészek az Index cikke szerint a globális felmelegedésre akarják felhívni a figyelmet. Mindazokét, akik nem vették észre, hogy egész nyáron zuhogott az eső és általában kellemetlenül hideg volt, teszem hozzá én. Ezzel együtt illegálisan fát ültetni életrevaló dolog. Kedd reggel arra megyek munkába, lefotózom, hogy az erőszakszervezetek meghagyták-e a pálmát.

Egy őrült budai tudós ablaka

2008. szeptember 1., 19:25 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Ebben a lakásban egy kertész él. Vagy egy kert. Ha se nem kertész, se nem kert, akkor alighanem egy őrült tudós lakott ebben a budavári lakásban, aki elvesztette uralmát teremtménye felett. A húsevő növény indái most kifesztik az ablakot és lehömpölyögnek a Franklin utcán, hogy a Batthány téren felfalják a 41-es villamost. Esetleg még az is elképzelhető, hogy valaki annyira szereti ezt a virágot, hogy átengedte neki nyárra a szobáját. Úgy benőtte ugyanis az amúgy gyönyörű, rendezett ház ablakát, hogy azt egyáltalán nem lehet tőle becsukni. Kívülről csodálatos - milyen lehet belülről? További képek alább. (Ja és hiába kerestettem a virágot a Dísznövény Enciklopédiában, nincs benne, ami szintén az őrülttudós-elméletemet támasztja alá. Ha valaki tudja milyen növény, írja meg!)

Tovább

Fürdés az oltárban 199 millióért

2008. szeptember 1., 15:51 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Jónapot, a blogon rendszeresen be szeretnénk mutatni izgalmas (értsd: drága, híres ember birtokában lévő, pornóforgatásokra használt, nagyon híres, történelmi házban lévő, romos, nagyon kicsi, vicces, és így tovább) ingatlanokat. Vagy úgy, hogy odamegyünk fényképezőgéppel, mert kapunk tőletek tippet, vagy úgy, hogy meglátjuk hirdetésben. Így történt nyitó darabunkkal is.

Tovább

Buszmegálló azoknak, akik nem szeretnének felszállni a buszra

2008. szeptember 1., 05:49 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Ennek a kis képen látható, úttest felé zárt, járdára nyíló győri buszmegállónak csak elsőre nehéz megfejteni a logikáját. Annyit segítünk, hogy nem a gyalogosok sávjában közlekedő riksákra várnak az itt ülők, és hogy egy valódi, működő buszmegállóról van szó. A titok fátylának fellebbentéséhez kattintson a tovább gombra!

Tovább

Egy állomás, amibe kódolva van, hogy minden második metrót lekéssünk

2008. augusztus 29., 09:16 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az Örs vezér téri metrómegálló végül is nem néz ki rosszul. Persze kár, hogy le kellett bontani miatta a régi M betű alakú épületet, amely nagyon szellemes volt, a célnak pont annyira felelt meg mint az új, és ha megél még pár évtizedet szegény, akkor jó eséllyel műemlékké nyilvánítják. Sőt. Messziről még akkor is tetszik az új végállomás, ha tudom, hogy csapnivaló a kivitelezése. Az viszont nagyon bosszant, hogy a reggeli csúcsban gyakran lekésem miatta a metrót.

Tovább

Lebontanak egy Lotz-freskós kulturális emlékhelyet a Józsefvárosban

2008. augusztus 29., 08:01 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Valamit megóvhatnak a lebontástól azért, mert régi, mert szép, mert érdekes, mert fontos kulturális emlékhely, mert természeti érték. Persze ezeket külön-külön nem nagyon szokták figyelembe venni (elég ha csak az elmúlt néhány hónapra gondolunk a Ferencvárosi malomtól a szigetközi kis szigetig), de azért az ritkán fordul elő, hogy több szempontból is értékes ingatlant tüntessenek el. A Tavaszmező u. 6. bontásra ítéléséről már többen cikkeztek a héten, mi az egyik művészkerti bérlő levelét tesszük közzé.

Tovább

Egymillió ember egyetlen épületben? Piramisok Dubajban és Tokióban

2008. augusztus 28., 15:12 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A mostanában egyre több hírben szereplő, Dubajba tervezett Ziggurat (kis kép) korántsem az első próbálkozás arra, hogy egy várost egyetlen épületbe zsúfoljanak. A japánok már évekkel ezelőtt terveztek egy hasonló piramist, igaz valamivel otthonosabb lett volna: egymillió ember helyett csak 750 ezerrel számoltak. Látványtervek, videók alább...

Tovább

Az első magyar felhőkarcoló Ázsia legmagasabb épülete volt

2008. augusztus 28., 08:57 Módosítva: 2014.06.30 15:49
1

Hugyecz László a kommunisták elől körbemenekülte a világot, közben megtervezte Ázsia legmagasabb épületét Sanghajban, feltárta Szent Péter sírját Rómában és ötven évvel ezelőtt hrabali eleganciával meghalt San Franciscóban. Mit nekünk a pekingi olimpiára épült csodálatos (és kevésbé csodálatos) épületek, mikor hetven éve Kínában magasodik az első magyar felhőkarcoló!

Tovább

Budapest, New York és a kerékpártároló-szerelés művészete

2008. augusztus 27., 13:33 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Nemzetközi versenyen választják ki, hogy milyen legyen az új New York-i biciklitároló, mely a tervek szerint épp olyan szimbóluma lesz majd a városnak, mint mondjuk Londonnak a piros telefonfülke. Hogy mennyire művésziek (no meg praktikusak) a döntőbe jutott alkotások, azt döntse el ki-ki maga. Nekem talán a zöld "szívecskés" tetszik a legjobban, bár szerintem a régi NY-szabvány sem volt rossz. Mindenesetre bárhogy is erőlködnek, a legeredetibb kerékpártároló Budapesten található. Négy-öt személyes, megfelel a legszigorúbb kerekes elvárásoknak, művészi értékéhez pedig semmi kétség nem fér, ugyanis "civilben" szobor az Erzsébet téren. A kép alább egy kattintásnyira...

Tovább

Mozi, ahol a második sorból már nem látni (és a székek egy része is háttal van beszerelve)

2008. augusztus 27., 08:05 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Volt egyszer egy szürreális élményem Iglón (ma úgy hívják Spišská Nová Ves. Persze már akkor is úgy hívták, mert nem vagyok olyan öreg.) Este, sötétben érkeztünk meg a szállásunkra, egy tízemeletes panel kilencedikére. Aztán amikor reggel kimentem az itthonról megszokott szabványkonyhába (ugyanaz a lámpa, linóleum, beépített szekrény stb.), nagyon megdöbbentem. Az ablakot teljesen betöltötték a Tátra hófödte csúcsai. (Budapesten akkoriban pont ilyen posztereket tettek ki a pont ilyen lakásokba.) Mostanában azonban már fordított élményben lehet részünk. Az ember felébred egy ízlésesen berendezett, modern, fullextrás, jó fekvésű lakásban, kinéz az ablakon és mit lát? Egy lakótelepet. Na ilyen mondjuk a Marina Part nagy része.

Tovább

Gotham City Budapest-játékunk első megfejtése Sydney

2008. augusztus 26., 21:33 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Még mindig várjuk, hogy küldjetek képeket a legbatmanesebb budapesti épületekről, de egyelőre nem záporoznak a kommentek/üzenetek. Tényleg a Laki Kereskedelmi Központ lenne az egyetlen Gotham City-ből importált ház a fővárosban? Mindenesetre kárpótlásul felhívtátok a figyelmemet egy magyar lány, Orsichan Sydney-ben készült zseniális fényképére. No és persze továbbra is türelemmel várunk...

Másodvetés: tényleg nincs füves pályánk, de volt. És lesz is!

2008. augusztus 26., 07:54 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Én igazából már 2035-ig megírtam a heti tíz posztot, és gondoltam, most már kényelmesen hátradőlhetek a karosszékemben, ám nem számoltam azzal, hogy lesz aki kommenteket fűz majd a bejegyzésekhez. Úgyhogy most kicsit frissítünk! A gyepesített villamosvágányokról írtak tulajdonképpen rendben vannak (tényleg nincs ilyen ma Magyarországon), de Kzsoci felhívta a figyelmemet arra, hogy korábban már voltak sikertelen kísérletek Budapesten, Szegeden pedig ha minden jól megy hamarosan lesz zöld pálya.

Tovább

Ha most vasárnap lennének a választások, Ön melyik kukába dobná a szavazócédulát?

2008. augusztus 25., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

A legzöldebb szívű ember is érzi, hogy a városszerte kihelyezett, valami óriásfiú zsírkréta-készletére emlékeztető szelektív hulladékgyűjtők nagyon rondák. Az öt különböző rikító szín egymás mellett gyakorlatilag semmilyen környezetben nem mutat jól. Ráadásul több változata is létezik, és valamennyi csúnya. Az Öko-Kord és a MOME közös pályázatán most tizenkét iparművész modelljére lehet szavazni. A terveknél a nemzetközi szabványokat is figyelembe vették (bár nekem némelyik kicsit nehezen üríthetőnek tűnik, de készséggel elhiszem, hogy tényleg). Mindenesetre mindegyik sokkal jobban néz ki a jelenlegi változatoknál. A győztesből egész biztos készül prototípus, hogy azután mi lesz, majd meglátjuk. A szavazás szeptember 15-ig tart.

Miért nincs nekünk füves pályánk?

2008. augusztus 25., 08:02 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Marokkó és Norvégia éghajlata elég eltérő, de a fű Rabatban (kis kép) és Oslóban is megterem. Még a villamos sínek között is. De említhetném Párizst vagy akár New Orleans-t is, ahol egyes szakaszokon gyepesített pályákon futnak a szerelvények.  A lyoni külön bája, hogy ott az alakja miatt hernyónak becézik a villamosokat - vagyis tökéletesen illenek a zöld levelekhez. Lássuk be, gyakorlati haszna nincs: nem pótolja a parkokat és (remélhetőleg) nem heverednek a fűre tanítás után a gimnazisták sem. Viszont nagyon jól néz ki. Ráadásul úgy "zöldíthetne" vele a főváros, hogy be sem kellene áldozni érte valami értékes ingatlant. Természetesen nem a "fölszántatom a fűzesi főutcát, vetek bele piros pünkösdi rózsát" jegyében szeretném feltöretni a Nagykörút kövét, hogy gyepszőnyeg zöldelljen a helyén. De van azért Budapesten jó pár pálya, amelynek nem ártana egy kis füvesítés. (fotó: Alstom)

Frissítés! További információk a kommentekben és itt.

Főépítészek a Duna-parti fejlesztésekről és a felhőkarcolókról

2008. augusztus 22., 12:00 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Azt gondoltam, hogy az Urbanista első, olvasók által küldött anyaga egy fénykép lesz egy különösen szép erkélyről vagy egy különösen randa lakóparkról. Ehelyett kaptunk ajándékba egy korábban nem publikált, két kolumnás, hátterezős cikket, amelyben megszólal a ferencvárosi, a fővárosi és az ex-fővárosi főépítész is. A téma pedig a Duna City projekt, illetve ennek kapcsán a Duna parti fejlesztések és a budapesti felhőkarcolók. Az anyag eredetileg a Budapesti7Napnak készült, de mire megszületett, a lap megszűnt. Így hát Jucika elküldte nekünk az írását, amiért örök hála. A tovább gombra kattintva a vágatlan verzió olvasható:

Tovább

Szélmalom-alakú high-tech félszigetet terveznek az arabok Hollandiába?

2008. augusztus 22., 08:44 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Az Egyesült Arab Emírségekben nem csak a világ legdinamikusabban és legizgalmasabban fejlődő városai vannak, de itt virágzik leginkább a multimédiás építészeti prezentációk készítése is. Ez mára olyan önálló műfajjá nőtte ki magát, hogy már paródiái is vannak.

Tovább

Lepukkantság helyett unalom. Elpuskázták a Köki-lehetőséget

2008. augusztus 21., 12:15 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Gyerekként nagyon tetszett amikor épült az új állomás, olyan volt mint egy űrközpont. Aztán egy idő után tényleg olyan lett mint egy cyber-punk film díszlete: valami lepukkant bázis egy Isten háta mögötti bolygón (és a jelmezes statisztákat is össze lehetett volna válogatni a helyszínen). A slumot ugyan felszámolják, de ami helyette jön az sajnos dög unalmas lesz.

Tovább

Olimpiai falu: luxus belső, lakótelepi paneldizájnba csomagolva

2008. augusztus 21., 08:46 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Venne Ön a képen látható házban 70-150 millió forintért lakást? Ha véget érnek a játékok, ennyiért lehet majd apartmanokhoz jutni az olimpiai faluban, ami azért pekingi mércével mérve is igen borsos. Míg a lenyűgöző csarnokok, stadionok képei körbejárták a világot, az olimpiai faluról (hogy pontosan miért hívják "falunak" azt nem tudom) inkább csak olvasni lehetett, hogy mennyire kényelmes és milyen díjakkal tüntették ki mint követendő környezetkímélő projektet. Mindez persze dicséretes, egyetlen hibája csupán, hogy a megjelenése alapján le lehetne forgatni benne az Utánam srácok folytatását. (fotó: Osrin)

Szeretné ha mókuskerékkel vonnák be a parkolóautomatákat? Most tehet is érte!

2008. augusztus 20., 11:12 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Aki szeretné, ha Superman-, szmájli- vagy jégrémalakú parkolóórák lennének Budapesten, az kattintson a formabonto.com-ra és szavazzan a legszimpatikusabb modellre. Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. ugyanis pályázatot írt ki a meglevő órák dekorálására, illetve teljesen újak (vagy valami térplasztikai dolgok - lásd pl. kép) tervezésére. A cél a "mobillal könyebb" üzenet sugalmazása. Az előszűrt modellek közül a mélyen tisztelt nagyérdemű is választhat (2 ipod reményében). A legtöbb szavazatot kapott dekoráció megjelenik városszerte száz automatán, a legsikeresebb térplasztikákat pedig kiállítják.

Ausztrál kerékpáros mélygarázs extra szolgáltatásokkal

2008. augusztus 20., 11:10 Módosítva: 2014.06.30 15:49

Mit tegyen, aki nem akar lemondani sem a kerékpározásról, sem az ügyfélbarát megjelenésről (vagyis nem szeretne csatakosra izzadva beesni egy tárgyalásra). Sokáig azt hittem a megoldást a dongómotor jelenti (odafele verejtékmirigy-kímélő segédmotorozás, hazafele tekerés), de az ausztrálok jobbat találtak ki: kerékpáros mélygarázs mosodával, zuhanyzóval, száraz törölközővel.

Tovább

Gotham City Budapest. Melyik épületünk szerepelhetne egy Batman-filmben?

2008. augusztus 19., 12:10 Módosítva: 2014.06.30 15:42
8

Ha budapesti vagy akár magyarországi épületekből kellene összeszednie Gotham Cityt, elég nehéz helyzetben lenne a díszletező. Persze azért nálunk is vannak helyszínek, amelyek illenének a húszas-harmincas évek Chicagóját idéző, félelmetes szobrokkal súlyosbított városba. Én a magam részéről egy 2004-ben épült pesti irodaházzal nevezek be (fotót lásd alább). De gondolom nem ez az egyetlen használható ötlet...

Tovább

Tokiói zebra Európában: harminc másodperc káosz a kereszteződésben

2008. augusztus 19., 08:43 Módosítva: 2021.06.02 16:30

fotó: Matteo MazzoniGyalogátkelőhelyek ritkán világhírűek: az Abbey road zebrája mellett csak a tokiói Shibuya kereszteződése fotótéma a turistáknak. A 2012-es olimpiáig Londonban is kialakítanak egy átlós átkelőt - állítólag Európában elsőként. Budapesten vajon hol lehetne ilyen?

Tovább