Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Szürke állomány

2007.09.10. 08:18

Úriember nem harap abba a kézbe, amelyből etetik.
(A Blikk publicisztikája a Havas-ügyről)

Végre munkához lát ma az Országgyűlés.

Újra vezetve lesz az agyahagyott nép. Éppen itt volt az ideje. Mert elszemtelenedtek az emberek. Kiderült, hogy utálják a politikusokat. Sőt annyira utálják őket az emberek, mint még sohasem. Pedig nyáron aztán tényleg nem csináltak semmit.

A listán rengeteg veterán (Orbán, Kövér, Demszky, Fodor, vagy Kiss Péter) és néhányan, akik nem olyan régen koptatják magukat. Na, ők vannak leghátul (Bajnai, Gyurcsány, Kóka, Horváth Ágnes, ebben a sorrendben).

Valami gond lehet a politikai szelekcióval. Vagy velünk. Mert hiába unjuk már nagyon ezeket az arcokat, mégis eddig egyetlenegy új, vagyis a rendszerváltás után alakult pártnak sikerült az a bravúr, hogy megugorja az ötszázalékos küszöböt. És az is a MIÉP volt. És most sem látszik erre alkalmas alakulat.

Persze megszorítások idején nem jó kormánypárti politikusnak lenni. Az meglepő, hogy ellenzékinek sem, bár mi várható attól a párttól, amelyik titokban készíti az alternatív programját, amit a tervek szerint novemberre befejez, de nem hoz majd nyilvánosságra. Így ott is mínuszok a nevek mellett.

A kormánytagok persze védekezhetnek azzal, hogy népszerűtlen intézkedéseket hoztak, csakhogy a beígért átalakítások, reformok jelentős részéből még így is visszatáncoltak.

Pont ugyanazok ülnek vezető pozícióban az MSZP-ben, mínusz Kovács László, mint Gyurcsány előtt, amikor is még csak szórták a pénzt lapáttal a nép közé.

Ne legyünk igazságtalanok, valami tényleg megmozdult a reformok hatására: mindenkit meglepve 1,2 százalékos lett a GDP-növekedés. De lesz ebből még négy is, ígérte egy szombati interjúban Gyurcsány Ferenc. Dátumot nem említett. De nem csak ezt vizionálta a kormányfő. Fehéredjenek el a karfát szorító ujjaik: érezhető adócsökkentés is lesz. Ez ugyan a jövő évi adótervekből nem olvasható ki , de a miniszterelnök is csak 2009-re ígérte. Biztosan így lesz, mert mondta már korábban is, igaz, akkor 2006-ra ígérte.

Hanem, volt egy másik érdekes politikai nyilatkozat is a hét végén. "Erős állam, erős polgárok, tisztességes és jól szabályozott piacok, rend és demokrácia kell ahhoz, hogy Magyarország is erős legyen." Ja, hogy ezt is Gyurcsány Ferenc mondta a szociösszetartáson? Mondhatta volna más is, mondta is már sokszor. Nem is szerették miatta, éppen baloldalon.

Gyurcsány Ferenc azt is bejelentette, hogy megvédik a Fidesz politikai üldözöttjeit az önkormányzatokban. Emlékszik még valaki a Társadalmi Önvédelmi Testületre, amelynek megalakulását a bőrkabátját először bemutató Orbán jelentett be a Várban?

Összegyűltek tehát a szocialisták, hogy erőt gyűjtsenek az őszre. Reggelig beszéd még nem szivárgott ki. Azért az mégis érdekes, hogy Gyurcsány reformlendülete valahogyan nem látszik az MSZP-n. Legalábbis pont ugyanazok ülnek vezető pozícióban a szocialistáknál, mínusz Kovács László, mint Gyurcsány előtt, amikor is, ugye, szívesen szórták a pénzt lapáttal a nép közé. Odaát néha frissítenek, Pelczné valódi lottóötösnek tűnik.

A politikai utánpótlásért azért ne aggódjunk, vannak fiatalok, néhányan éppen ügyészségre járnak, de ilyen kis döccenők nálunk nem szoktak karriereket megtörni.

Az, hogy az éppen most a rendpártiságra hajtó magyar belpolitikában összekeveredtek egy picit a dolgok, nem meglepő, de mit kezdjünk a társadalmat alulról építő civilekkel? Megint jutott vörös festék Antall József szobrára, és Churchillére is. Antallról, ugye, súgják mostanában, hogy beépítették az MDF-be (igen, ők), lehet, hogy Churchill munkásságának tanulmányozására is jutott idő. Ők tehát kommunisták.

De ha aznap a II. világháborús emlékművet fáradt olajjal öntötték le, és ugyanezzel lepték meg a szoborba formázott Erzsébet kiránynét, akkor Sissi gárdistagyanús?

Amúgy pedig legalább nem lopták el a szobrokat. Megvolt a héten a nagy színesfém-megbeszélés. A rendőrség hívta össze, mert bevallottan nem tudnak mit kezdeni a problémával. Lassan a GDP jelentős hányadát adja az ellopott kábelek, sínek, szobrok pótlása, utóbb legalább megrendeléséhez jutatja a művészeket is. Meglehet, jó ez így. Az ágazatot szabályozó gazdasági és közlekedési tárca ezért nem tarthatta fontosnak, hogy jelen legyen a megbeszélésen.

A színesfémes agyaláson felszólalók egy része szerint a szegénységet kellene megszüntetni, és akkor nem lopnának áram alatt lévő oszlopokat sem, és a toronyból kicsórt harangot sem adnák el 17 ezer forintért. Bár ez még mindig egyszerűbb módja az életszínvonal megőrzésének, mint tiltakozni vagy sztrájkolni. Annak ellenére, hogy drámai a reálbércsökkenés, nincsenek nagy civil megmozdulások. A szombati teret megtölő tüntetéseket ne soroljuk ide. A szervezők civilszervezetek ugyan, de csak-csak kihasználták a politikusok a szereplési lehetőséget, egy rögtönzött sajtótájékoztatóval, vagy felkapaszkodtak a színpadra, és ahelyett, hogy elzavarták volna őket, még beszélhettek is.

Azért több szép példa is akadt arra, hogy a politikus nem egy zárt rendszerben működik, az országtól függetlenül. Kiderült, hogy nagyjából egy tonna, dioxinnal szennyezett étel csúszott le a torkunkon, egyetlen cégnek köszönhetően. Hogy melyiknek? Az titok. Melyik termékek szennyezettek? Az is. Miért nem szóltak? A megyei főállatorvos szerint a pánikot akarták elkerülni. És hogy maradjon a nyugalom, a céget ezután sem nevezi meg. És mondta azt is, hogy a mérgezett adalékanyag a fogyasztáskor már egészségre nem veszélyes arányra hígul. Az emberi szervezetben nem halmozódik fel, később sem lehet ártalmas. De akkor miért vizsgáltak meg 5700 céget?

A TV2 is szép példával járt elől a civil világban, amikor letiltotta Havas Henriket. A stílusa miatt. Amiért eddig fizették. Persze tanárnőt lehet alázni, kolleganőt is, cigányoknak is lehet beszólni, hogy ragadjanak lapátot, és ássanak latrinát. De élő adásban gúnyosan kiröhögni a frissen kinevezett vezérigazgatót, VárdyZoltánt? Akinek a falra kiakasztott kereskedelmi tízparancsolata azzal kezdődik: "Gondolj nagyra, cselekedj kicsiben!" Sikerült.

Végül nem maradt más hátra, mint a mai parlamenti ülésre kókányi jószerencsét kívánni valamennyi kedves képviselőnek.