Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy olvasónktól kaptuk azt az információt, hogy nincs forgalmi engedélye Gyurcsány Ferenc beszédes rendszámú kampányautójának. Utánanéztünk az Ügyfélkapu rendszerében, és valóban:

    gyurcsany

    Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció sajtósa kérdésünkre azt válaszolta, hogy ideiglenes forgalmi engedélyt váltottak ki az autóra, ami április 5-7-ig érvényes. Gréczy emailben átküldte az engedélyt, amiből kiderült, hogy egy miskolci cégtől bérelték az autót.

    Gyurcsány délelőtt tudósítónknak a Margitszigeten azt mondta, hogy nem ellenőrizte le, megvan-e az egészségügyi csomag a Trabantban. „Sőt, az égőkészletet sem néztem át, bízunk benne, hogy a bérbeadó ezt megtette".

    Egyébként ideiglenes forgalmi engedélyt 3500 forintért és biztosítás fejében lehet kiváltani.

  • Nemrég értünk vissza feleségemmel Oslóból, ahol minden rendben ment. Összesen 500 km-t utaztunk oda-vissza, a délelőtt meg a reggel ment tönkre emiatt.

    A követségen nagyon udvariasan fogadtak, az urna jól látható helyen áll a kijáratnál, lepecsételve, és egy megfigyelő külsejű úriember segít megtalálni. Az egész nagyon kellemes hangulatban zajlott, végtelenül kedves és udvarias volt mindenki. A körülbelül négyperces procedúra után visszaültünk a kocsiba, és hazautaztunk. Más választópolgárral nem hozott össze a jószerencse, ezért nem tudok rögtönzött exit pollal szolgálni – írta Ági és Dávid Norvégiából.

  • A 3000 lakosú Tiszabura szavazóinak 70-75 százaléka tartozik a roma közösséghez. A településen 15 órakor 52,4 százalékos volt a részvétel.

    Tiszaburát ifj. Farkas László polgármester irányítja, akinek ez a harmadik ciklusa. Farkas a Fiatal Romák Országos Szövetségének (FIROSZ) képviseletében irányítja a települést; édesapja, id. Farkas László a Schmuck Andor-féle szociáldemokraták támogatásával indul, de a kilencvenes években már volt kisgazda jelölt is.

    Tiszabura 1998 óta minden országgyűlési választáson a Fideszre szavaz; ez valószínűleg nem lesz másképp most sem. Tudósítónk egyetlen fiatalembert talált, aki elmondása szerint a kormányváltónak nevezett pártszövetséget tiszteli meg a bizalmával, de ő is csak szülői rábeszélésre. Vele találkozva az RSK munkatársa megtalálta az első, Szolnok környéki baloldali szavazót, hogy aztán a helyi háziorvos személyében meglelje a Thürmer-féle Munkáspárt támogatóját is. Ő azért szavaz Thürmerékre, mert a Munkáspárt programját úgymond „emberközpontúnak” tartja.

  • Nyíregyháza Tüzér utcai telepén délig 350-en szavaztak a mintegy 1000 választásra jogosult lakosból. Az RSK munkatársának helyszíni beszámolója szerint a többséget minden bizonnyal a Fidesz szerzi meg, de itt jók lehetnek a Magyarországi Cigány Párt esélyei is.

  • A miskolci Avas lakótelepen is magas lehet majd a részvétel, az egyik szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnöke ugyan számokat nem tudott mondani, de szerinte érezhetően sokan jönnek el szavazni. Ez volt az a lakótelep, ahová 2012 januárjában Gyurcsány Ferenc "beköltözött" néhány napra, de ugyanitt szervezett megmozdulást a Jobbik is. Most teljes a nyugalom, pártaktivistákat sem itt, sem Miskolc belvárosában nem láttunk. 

  • Elmentünk Tiszaújvárosba. Ahogy a többi településen, itt is nyugi van az utcákon, a köztereken senki nem kampányol. Az egyik szavazókörben a bizottság elnöke az Indexnek elmondta: magas, az 50 százalékot meghaladó a részvétel (ez délután fél 4-kor volt), folyamatosan érkeztek az emberek, de nem voltak kígyózó sorok. 

    Tiszaújváros azért is érdekes, mert ez egy billegő körzet. A tiszaújvárosi és a szerencsi választókerület összegyúrásából jött létre a BAZ 6. számú választókerülete, ami korábban inkább baloldali fellegvárnak számított. Mengyi Roland 2010-ben tiszaújvárosi egyéni mandátumot szerzett. Az Összefogás jelöltje MSZP-s és tiszaújvárosi, 12 éve önkormányzati képviselő. A jobbikos Balla Gergő négy éve 28 százalékot kapott a tiszaújvárosi körzetben, megyei listáról lett képviselő. Az LMP jelöltje egy 56 éves állatorvos.

  • Délután háromig a szavazásra jogosultak 50,22 százaléka adta le szavazatát a fővárosban. Ez 686 325 embert jelent.  

  • Orbán: 0-0-ról indulunk

    Csepelen csípte el a Hír TV a miniszterelnököt, aki a választás napján is kampányol, a tévének nyakkendő nélkül, fehér ingben és zakóban nyilatkozott. Orbán az urnazárásig legalább négy-öt választókerületbe elmegy, de nem tudja megmondani, hogy hová. Mindenhol a Fidesz aktivistáival fog találkozni, hogy „tartsa bennük a lelket”.

  • Nincsenek már sorok a brüsszeli nagykövetségen, gyorsan lehet szavazni. A bejáratnál a nagykövet fogadja a választókat, kellemes a légkör. A nagykövetséggel szemben MKFKP-plakát egy kapcsolószekrényen – írja olvasónk. „Most nyomatékosan kérték tőlünk, hogy ragasszuk le a borítékot, mielőtt bedobjuk. A korábbi választások alatt az ellenkezője volt az óhaj” – vetette össze a négy évvel ezelőttel a mát egy másik olvasónk.

    Egy harmadik olvasónk szerint a nagykövet fogad mindenkit a bejáratnál, öt perc alatt lehet végezni. Az 1800 regisztrált szavazóból már több mint 1500-an szavaztak is.

  • A Madách Imre út Deák térhez közelebb eső része továbbra is le van zárva, nagy fehér ponyva vesz körül egy olyan területet, ahol nagyon úgy tűnik, valaki tényleg földmunkát végez. Így néz ki belülről:

    Na de a lényeg, hogy az Együtt-PM kampányrendezvénye egyébként sem itt lett volna, hanem emögött, a Rumbach Sebestyén utca és a Madách Imre út kereszteződésében. Már áll a színpad, egyelőre kizárólag újságírók vannak itt, és igen, ez az a rész, ahol a feldíszített munkagép is látható.

    Bonyolítja a helyzetet, hogy a lezárt területet eltakaró ponyvát valaki telefirkálta csupa olyasmivel, hogy "Bajnai Kordon", és  "Itt lett volna 6-án az Együtt-PM eredményváró bulija". Nem tudom, ez kinek az érdekét szolgálja, de az biztos, hogy tévedés.

  • Valamivel több mint egy órával ezelőtt adtam le a szavazatomat a bukaresti magyar nagykövetségen. Kaputól kapuig nem tartott tovább az egész 5 percnél. Nincs sor, a szavazás helyszínéül kijelölt nagyköveti rezidencia utcai bejáratát csendőrök biztosítják, a belépést követően a követség biztonsági őrségének egy tagja fogadja a szavazni érkezőket. A választási bizottság tagjai segítőkészek, minden megy, mint a karikacsapás  – írja olvasónk Romániából.

    Kedves volt mindenki, és nagyon gyorsan ment, kicsit újszerű volt, de nagyon jó, hogy magyarul írt dolgokat töltök, és magyarul írja körülöttem mindenhol, hogy mit is kell csináljak – írta egy erdélyi olvasónk.

  • A taxirendelésnél azt mondták, 10-15 percet kellene várni a kocsira, mert rengeteg a megrendelés a választások miatt. Gyalog és BKV-val próbáltam utolérni Gyurcsányt, de a Blahán már csak azt a pillanatot kaptam el, ahogy kigördül a Trabant. A 4-es, 6-os villamos utasai megbámulták rendesen a mellettünk elhúzó Trabit Gyurcsánnyal a sofőr ülésén.

  • Akinek több választási plakátja van, könnyebben lesz a városi népművészet áldozata.

  • Több mint kilencszázan szavaztak már a berlini nagykövetségen, ezzel a részvételi arány 70 százalékos – nyilatkozta a Külképviseleti Választási Iroda elnöke. Bóta Zsolt azt is elmondta, hogy az elmúlt 1-2 órában regisztrációs hiba miatt senkit nem kellett hazaküldeniük, és végül leadhatta szavazatát az a fiatal nő is, aki nemrég ellopott iratai miatt csak fénymásolatokkal tudta igazolni a személyazonosságát – írja Valaczkay Gabi Berlinből.

  • Facebook-oldaluk szerint visszavonták az akkreditációjukat.

  • A barcelonai konzulátuson azzal riasztják el a szavazókat, hogy egy-másfél órát kell várni. A fele elment, én maradtam, negyedóra alatt végeztem: amikor bementem, heten voltak előttem – írta egy Barcelonába látogató magyar turista a Facebookon.

  • Ideért Gyurcsány a Bajza és a Szondi utca sarkára, nagyon örült a stábja a 15 órás, 45,02 százalékos részvételi arányról szóló legfrissebb hírnek. Pedig veszélybe kerülhet Gyurcsány fogadása: egy pohár sörben fogadtak Molnár Csabával arról, hogy 68 százalék felett lesz a végleges részvétel. Egyelőre a 15 órás adat elmarad a négy évvel ezelőtti első forduló részvételétől, amikor végül 64,38 százalék lett a végeredmény.

    Gyurcsány megint rajta hagyta a világítást a Trabanton, amire az egyik ház ablakából kihajoló bácsi figyelmeztette. A Blaha Lujza térre, egy eredetileg nem tervezett helyszínre száguld tovább dudálva a Trabant, próbálom tartani a szédületes tempót.

  • Egy olvasónk a VII. kerületben, a 10-es választókörzetben szavazott, de az ábécés felosztás itt is elég hülyén sült el.

    A kb. 30 méteres sornál az az infót kaptuk, hogy A-L-ig át kell állnunk egy másik sorba (az rövidebb volt). Gyorsan haladtunk... Odabent viszont nem A-L és M-ZS volt szétosztva a névsor, hanem A-Laj és Lak-ZS. Tehát az L betűsöket is kettéosztották, de ez már csak az ajtónál derült ki.

    – írta.

  • Kollégánk, Freevo Ajkáról átjelentkezett Óbudára, hogy itt szavazzon. Aztán jött a meglepetés:

    Március 31-én jött a levél az otthoni hivatalból (Ajka), hogy szavazhatok itt Óbudán. Ma elmentem, de nem voltam a névjegyzékben. Elküldtek a tartózkodási címem szerinti körzetbe, de ott sem voltam. Ott az idős nénire amúgy rá kellett parancsolnom, hogy lapozzon már kettőt, mert nem tudta az ábécét.

    A választási irodába küldtek, ott kaptam egy papírt, hogy Ajkán kellene szavaznom, ott vagyok a névjegyzékben. Ajkát felhívtam, panaszoltam, és visszahívtak, hogy tényleg, rendszerhiba miatt nem kerültem át, az átjelentkezés törlődött.

    Többek biztatására visszamentem az óbudai választóhelyiségbe kicsit csapkodni az asztalt. Ők megint felhívták Ajkát, de persze nem történt semmi: "nézze, nagyon szívesen utánajárnék, de nem hiszem, hogy ez az én dolgom."

    Úgyhogy most levelet írok egy ajkai jegyzőnek, aki utána elintézi a bíróságon, hogy kapjak valamit, amivel szavazhatok. Ilyenkor ezt azonnal el lehet intézni.

  • Jakarta nagyon nagy, a taxisok nem ismerhetik az egész várost, ezért kinyomtattam a nagykövetség weboldaláról a térképet, és ráírtam jó nagy betűkkel a címet. Odaadtam a sofőrnek, és szóban többször elmondtam neki, hova menjünk. Nem tudott angolul, de a térkép magáért beszélt, gondoltam én. Fél óra alatt oda is értünk az ausztrál nagykövetséghez, ahol a sofőr szólt, hogy miszter, megérkeztünk. Szerencsére a magyar követség nincs már messze onnan, egy kis hangoskodás után odaértünk rendben. Ezúton is köszönöm a szervezői munkáját és a finom zserbót – írja jakartai olvasónk.

  • A reggeli kordonbontás után ott maradt munkagépeket körbepakolták sörpadokkal és feldíszítették zászlókkal. 

    Tegnap írtunk róla, hogy a VII. kerület hirtelen építési területté nyilvánította a PM eredményváró rendezvényének helyszínét.

  • A részvétel 1,76 százalékkal marad el a 2010-es első forduló 46,78 százalékától, de már megközelítette a 46,64 százalékot, ami a második fordulóban a végső részvételi arány volt.

  • Sikeresen szavaztam Berlinben. Kevés választópolgár, sok biztonsági őr, host(ess) és riporter van. Sorban állni, várakozni egyáltalán nem kellett. A szavazófülkéket címeres kartonpapírból kivágott paraván szimbolizálja. A választók közül sokan az épület előtt beszélgetnek, a riportereknek nyilatkoznak, és úgy tűnik, Szent István faliképét letakarták egy útbaigazító papírral – írja Kriszta Berlinből.

    Mikor megérkeztem, az egyik választóbiztos éppen a folyosón telefonált, így másik egyedül maradt az urnával. De gyorsan utánamsietett – tette hozzá.

    Nem történt semmi izgi, megyünk sörözni. Egyedüli bosszúságot csak a lepedőméretű szavazócédulák és a Brandenburgi Kapu turistaáradata jelentettek – írták még olvasóink.

  • Setét Jenő roma aktivista az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója (jobbról) aktivista társával, Lakatos Kálmánnal szavaz. Az Ide tartozunk! csoport a "Roma vagyok, magyar választópolgár" szlogennel buzdította a romákat a kampány során. A pártpolitikától mentes kampány során Setét közel harminc településen járt, elsősorban az ország keleti régióiban. (Forrás: Setét Jenő Fb-oldala)

    SetetJenoszavaz
    Fotó: RSK, Budapest / Index
  • Egy olvasónk Miskolcon a Reményi Ede utcai óvodában szeretett volna szavazni. Őt is megrémítette a kígyózó sor, de többévnyi szavazatszámláló bizottsági tagsági gyakorlat után azt gondolta, hogy gyorsan fognak haladni.

    Fél óra várakozást követően kikiabáltak a bizottságból, hogy "most a K betűsök jöjjenek", függetlenül attól, hogy a hosszú sorban hol állnak. Erre a hátam mögül többen is bejutottak a szavazóhelyiségbe, míg, akik már hosszú ideje ott álltunk, értetlenül szemléltük az eseményeket. Hangot is adtunk ennek, de süket fülekre találtunk. Ha ez nem történt volna meg, tovább várakoztam volna, de mivel kilátástalannak ítéltem meg a helyzetet, ezért a 4 hónapos gyerekemmel nem tudtam ebben a káoszban tovább várni. Az esetet felháborítónak tartom, amennyiben tudják, kérem, orvosolják és jelezzék felém, hogy mikor mehetek szavazni a H betűs nevemmel!  

  • Több olvasónk is jelezte, hogy nem tájékoztatják egyértelműen az átjelentkezőknek is fenntartott szavazókörökben a helyi lakosokat, hogy nekik nem kell sorban állniuk, külön szavazhatnak.

    Az átjelentkezők miatt nagyon hosszú sor, még mindig több százan várakoznak a VIII. kerületi Ludovika térnél, írta Tibor nevű olvasónk. Szerinte a tájékoztatás nem kielégítő, a helyi lakosok soron kívül mehetnének szavazni, ha erről tájékoztatnák őket.

    A 13. kerület Üteg utcai szavazókörben 10 óra óta legalább 100 méteres sor áll. Ez nem csak azért van, mert itt vannak az átjelentkezők, hanem azért is, mert egyáltalán nem egyértelmű, hogy a helyi lakosoknak nem kell sorban állni, így sokan le sem mennek szavazni, mert legalább egy órát kell sorban állni. Eközben a helyi lakosoknak fenntartott szavazókörben percenként jön be 1-1 szavazó. A tájékoztatás nagyon inkorrekt!!!

    – bosszankodott Zoli is.

  • Inkább vidékre, Budapesten az Andrássy útra koncentrálták a beígért vörös sálakat, mondta Szanyi Tibor az általa belengetett vörössál-invázióról. Az Újlipótvárosban szerinte vörös dzseki és Hiszékeny Dezső-álarc van. Egy hete írtuk meg, hogy Szanyi több tízezer vörös sálat akart szervezni a kormányváltó aktivistáknak és szimpatizánsoknak, a választás napjára pedig Dress in red mozgalmat hirdetett.

  • Turistákkal barátkozik Gyurcsány az Izabella utca és az Andrássy út sarkán, angolul leszólítgatja az erre járókat. „Nem hitték el, hogy miniszterelnök voltál" – mondta Gyurcsánynak Oláh Lajos, miután elbúcsúztak egy középkorú turista nőtől, aki udvariasan, de távolságtartóan Good luck!-ot kívánt nekik.