Drágul a Vodafone mobilinternetes csomagja

2008. március 14., 13:27 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Április 2-tól hatezer forintba kerül a Vodafone korlátlan vezetéknélküli internetelérése, de csak az új előfizetőknek lesz egy ezressel magasabb a havidíjuk, a meglévő előfizetők továbbra is ötezer forintot fizetnek havonta.

A mobilszolgáltató egyébként március 20-tól harminc napos tesztidőszakot biztosít a mobilinternet iránt érdeklődőknek, ez idő alatt bárki kötöttségek nélkül kipróbálhatja a szolgáltatást. A tesztidőszak alatt a Vodafone mindenféle fizetési kötelezettség nélkül, a hűségnyilatkozat bontásával, bármikor visszavásárolja a készüléket azon ügyfeleitől, akik a szerződésben meghatározott normál adatforgalom mellett használták azt. A harmadik napot követő bontások esetében azonban a szolgáltatás havidíját időarányosan kiszámlázza.

A megalapozott döntés érdekében a Vodafone weboldalán akár házszám alapján is ellenőrizhető, hogy van-e lefedettség.

A Vodafone fix tarifás korlátlan szolgáltatásáról tudni kell, hogy az előfizetők bármennyit emailezhetnek és böngészhetnek, még a Skype-olás és a YouTube nézése is megengedett, de aki fájlcserélő szoftvereket használ, annak csupán havi öt gigabájt adatforgalmat tartalmaz az előfizetése, ezen felül az adatforgalomért plusz díjat kell fizetnie.

Elkészült az iPhone 2.0

2008. március 13., 22:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hivatalosan még meg sem jelent az iPhone szoftverének második verziója, a hekkerek máris feltörték. A nagykijelzős mobil függetlenítésével foglalkozó iPhone Dev Team rátette a kezét a nemrég kiadott szoftverfejlesztői készletre, és a hozzá járó iPhone 1.2 szoftvercsomagra, és ebből összrakta a 2.0-ás szoftver működőképes változatát. A második verzió legfontosabb tulajdonsága, hogy bármilyen hivatalos és nem hivatalos szoftver feltelepíthető rá, és bármilyen SIM-kártyával működik. A TechCrunch máris videón mutogatja az új szoftverben lévő Exchange klienst, amely a vállalati felhasználóknak lesz fontos.

Zenemobil 365 napos készenléti idővel

2008. március 13., 12:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Fiatalok a kínai mobilgyártók, de már most királyok akarnak lenni. Ha hihetünk az Engadget beszámolójának, a LionKing 800 nevű készülék egy éven át türelmesen várja a bejövő hívásokat, és egy huzamban három-öt napon át telefonálhatunk vele. Megszakítás nélkül, amíg le nem fordulunk a székről.


A mobil lítiumion akkuja 16 800 milliamperórás, és sajnos nem tudjuk, hogy mennyi idő alatt lehet feltölteni, sem azt, hogy mekkorát durranna, ha valami megmagyarázhatatlan okból felrobbanna.

A GSM900/DCS1800 hálózaton egyaránt használható, két SIM-kártyát kezelő mobil csupán 145 dollárba kerül. Hatalmas 3,5 hüvelykes kijelzője 320x 240 pixeles, 256 megabájtos microSD memóriakártyát adnak hozzá, és van benne a bluetooth 2.0 csatoló.

Japánban elfogynak a 2G-mobilok

2008. március 11., 22:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Idén egyszerűen eltűnnek Japánból a második generációs mobilok. Januárban 4,08 millió készüléket szállítottak le a boltokba, és ezek közt nem volt egyetlen második generációs modell sem. Februárban már a mobilozók 85 százalékának volt 3G-s telefonja. A szigetország az elsők között van a mobiltechnológiában, az NTT DoCoMo mobilszolgáltató a világ elsőként kezdte el kiépíteni a harmadik generációs hálózatát Ennek ellenére megelőzték Japánt a 3G-re való átállásban, Dél-Koreában ugyanis már rég nincs 2G-s mobil.

A világ többi részén még elég sokat kell várni az átállásra, iparági felmérések szerint Amerikában a lakosság 50 százaléka, Európában viszont alig 10 százaléka van 3G-n. Az a bizonyos digitális szakadék, amiről leginkább csak beszélni tudunk, egyre mélyül.

Előrendelhető a HTC Advantage X7510

2008. március 11., 21:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Még nem tudni, hogy mikor lesz kapható és mennyibe kerül majd, de sok online kereskedőnél máris előrendelhető a HTC új óriáskészüléke, az Advantage X7510 - jobb helyen 800 dollárt, rosszabb helyen 1300 dollárt kérnek érte. (Európában elméletileg márciusban megjelenik.) Az 5 hüvelykes kijelzővel és 624 megahertzes processzorrel felszerelt eszközben 16 gigabájt flash memória, TouchFLO, Opera Mobile 9, Google Maps, GPS, 256 megabájt ROM, 128 megabájt RAM és HSDPA van, a qwerty billentyűzet pedig mágnessel rögzíthető a készülékhez.


Augusztusban jön a Nokia N96

2008. március 11., 21:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Carphone Warehouse szerint a briteknél augusztusban jelenik meg a 16 gigabájtos N96, amelyről eddig csak annyit lehetett tudni, hogy valamikor a harmadik negyedévben érkezik. A Nokia új csúcskészülékében 2,8 hüvelykes kijelző, öt megapixeles kamera, microSD-vel bővíthető memória, DVB-H tévétuner, mpeg4, wmv és Flash videó formátumokat támogató médialejátszó lesz, meg GPS az új Nokia Maps programmal, wifi, hsdpa, és 3,5 milliméteres fülhallgatókat lehet rádugni.


Játéktelefon lesz az iPhone

2008. március 10., 22:20 Módosítva: 2012.06.28 21:51
Nem véletlen, hogy az iPhone szoftverfejlesztői csomagjának bemutatóján az Electronic Arts is megjelent. A mobiljátékokat gyártó Gameloft is csak hétfőig várt a bejelentéssel, miszerint 2008 végéig legalább tizenöt játékot készít az Apple mobiljához. Ezen persze nincs mit csodálkozni, valamire biztosan jó lesz az 3D-s grafikus mag, a nagyméretű érintőkijelző, és az elmozdulásérzékelő.

A fiatalok mobillal tartják távol a szülőket

2008. március 10., 21:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A gyermekek egyre jobban függnek a kütyüktől, például a mobiloktól, mert így próbálják elhatárolni saját társas köreiket a családjuktól, írja a New York Times. Például úgy, hogy a lányok egymásnak írnak szöveges üzenetet még akkor is, amikor egymás mellett ülnek, csak hogy a közelben tartózkodó szüleik semmit se halljanak a beszélgetésükből, amint a cikkből kiderül. Elemzők szerint 2010-re az 5-24 éves korosztály 81 százalékának lesz mobilja, szemben a 2005-ös 53 százalékkal, és persze eljutunk majd arra a pontra, hogy már az interneten felnőtt generációnak sem lesz fogalma arról, hogy mit művelnek a gyermekeik a mobiljukon.

Mindemellett az angol anyanyelvűek még a rövidítésekkel is megszívták, mert az angolban elég jól lehet egy-két betűre rövidíteni a szavakat, ami az sms 160 karakteres korlátja miatt hasznos. A magyar nyelvben kevés a jó rövidítési lehetőség. Vagy csak túl öreg vagyok?

Baki az iPhone SDK-ban

2008. március 7., 21:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Michael Arrington máris megtalálta az első csúnya bakit az iPhone szoftverfejlesztői készletében: egyszerre csak egy szoftver futhat majd a mobilon. Tehát arról szó sem lehet, hogy amíg a háttérben töltődnek a torrentek, addig böngésszünk és időnként cseteljünk is, ami egyébként bármelyik Symbian rendszerű Nokián teljesen jól működik. A legzavaróbb, hogy már egy bejövő hívás fogadása is lelövi az éppen futó szoftvert. Az Apple korlátozása miatt egész szoftverkategóriák kiesnek, illetve a fejlesztőknek sokkal egyszerűbb programokat kell készíteniük, mint amilyenek a multitask oprendszereken, például WinMobilon vagy Symbianon futnak.

Azért az Apple ad egy kis kapaszkodót: azt írja, hogy a felhasználóknak nem szabad azt érezniük, hogy egy iPhone-szoftverből kilépni majd később visszalépni bonyolultabb, mint amikor a számítógépen váltanak alkalmazást. Ha ügyesek a szoftverfejlesztők, akkor meg tudják oldani, hogy visszalépéskor ugyanott folytassuk, ami bizonyos esetben, mondjuk egy szövegszerkesztőnél előnyös lehet. A torrentnél vagy egy üzenetküldőnél persze ez sem megoldás. 

Megnyílt az iPhone, itt az SDK

2008. március 7., 16:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Eddig az iPhone csak a böngészőjében tudott alkalmazásokat futtatni, aminek a fejlesztőcégek nagyon nem örültek, mivel a webes megoldások kevésbé fejlettek, mint az OS X operációs rendszeren futó natív szoftverek. Az Apple azonban a héten végre eleget tett a fejlesztők kérésének, és bemutatta a szoftverfejlesztői csomagját.


Az ingyen letölthető iPhone SDK (Software Developer's Kit) segítségével bárki ugyanolyan natív szoftvereket készíthet, mint amilyeneket maga az Apple készített a mobiljához. Az SDK-ban benne van az összes programozási interfész, valamint egy iPhone-szimulátor, amellyel letesztelhetők a mobilon futó szoftverek.


A szoftvereket csak az új iTunes Applications Store katalógusából lehet majd letölteni a mobilra, amely nemcsak a számítógépen elérhető, hanem az iPhone-ról is. A kiskereskedelmi ár hetven százaléka marad a fejlesztőké, mivel az Apple harminc százalékra igényt tart, sőt, a szoftverek forgalmazásáért egyszeri díjat is kell fizetni, 99 dollárt. Az Apple nem engedélyezi a pornográf, kártékony és jogsértő szoftverek forgalmazását, és az online telefonkliensek, például a Skype, kizárólag wifin működnek majd, mobilinterneten nem.


Egy befektetőcég szerint az iPhone olyan rendkívüli jelenség, hogy gyorsan összekapartak 100 millió dollárt, amellyel az Apple mobilplatformjára fejlesztő cégeket támogatják majd.


Az Apple egyébként rengeteg újdonságot pakol a mobilba, ami az üzleti felhasználóknak fontos, az operációs rendszer júniusban megjelenő verziójában lesz például push email, globális címlista, Cisco Ipsec VPN, még biztonságosabb wifi, Exchange-támogatás, és szigorú biztonsági szabályokat lehet majd megadni. Az átlag felhasználókat – leginkább a szülőket - ez annyiban érinti, hogy blokkolni lehet majd a böngésző és a YouTube használatát, nehogy a gyermek a mobilján internetezzen tanulás helyett.

Divatot újít az LG KF 750

2008. február 28., 21:38 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A koreai LG új divatmobilokat mutat be Hannoverben a CeBIT-en, amely március 4-én kezdődik. Az Unwired News szerint a Libra kódnéven is ismert KF 750, illetve a KF 240 zenemobil lesz látható a német informatikai vásáron. A letisztult formájú KF 750 kijelzője alatt érintésérzékeny gombok vannak, öt megapixeles a kamerája, 160 megabájtos belső memóriával látták el, és microSD-vel bővíthető.



Jön az SDK, megint téma a 3G iPhone

2008. február 28., 21:09 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az elemzők nem bírnak nyugodtan megülni a fenekükön, most például az UBS rukkolt elő azzal a hírrel, hogy valószínűleg nyár közepén megjelenik a 3G iPhone, és valószínűleg az Infineon rakja majd bele a 3G-csipet, hiszen a mostanit is ők gyártják. Nagyszerű. Így legalább biztos, hogy a Magyarországon hivatalosan megjelenő iPhone sokkal jobb lesz, mint a mostani. Az SDK-ról is még mindig csak annyit tudni, hogy Jobs beszél róla március 6-án.

Operába ment a Google

2008. február 27., 17:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Opera lecserélte a mobilos böngészők beépített keresőjét, a Yahoo helyére Google került. Ez annyit jelent, hogy a rendkívül népszerű Opera Mini és a fejlettebb készülékekre megírt Opera Mobile felületén a Google keresődoboza lesz. Egyébként a Yahoo alig több mint egy évvel ezelőtt került a Google helyére, tehát kíméletlen a verseny a mobilos júzerekért. Arról nem volt semmit a sajtóközleményben, hogy a Google mennyit fizetett az értékes felületért. Az Opera azt mondja, hogy több mint százmillióan használják a mobilos böngészőit.

Feltörték a Nokiákat

2008. február 26., 22:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ennek a hírnek biztosan nem örülnek a hűségszerződésekkel manőverező mobilszolgáltatók, akik azt várják az előfizetőktől, hogy pár tízezer forint kevezményért évekre eladják a lelküket. A No-Key Nokia X-SIM nevű termék simán feltöri a Nokiákat, még a legújabbakat is, így a szolgáltatóhoz láncolt készülékek bármilyen hálózaton működnek. A felhasználó tehát vesz egy kártyafüggő készüléket, belerakja a SIM-kártyáját és az X-SIM-et együtt, és máris lehet telefonálni más szolgáltató hálózatán. A textually.org azt írja, hogy a bigyóval a Nokia 2630, 5300, 5700, 6120c, 6110 navigator, 6500c, 6500s, N76, N95, N95 8GB, N61 8GB (talán inkább N81 8GB?), E65, N73, N80, 6120c, N75 és 6300 mobilok törhetők.

Nagyfelbontású Panasonic-mobil óriási kijelzővel

2008. február 26., 21:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A japán NTT DoCoMo piacra dobta a Panasonic P905i mobilt, amelynek igazán elképesztő tulajdonságai vannak, kezdve a Viera technológiával ellátott 854x480 pixeles, három és fél hüvelykes kijelzővel, amelyen már egészen jó lehet videóket nézni. Vagy tévét, hiszen a mobilban tuner is van. Egyébként teljesen szokványos 3G-mobil, két megapixeles kamerával, egy gigabájtos beépített memóriával, mobilbank-támogatással. És persze teljesen fölösleges álodozni róla, mert ez a mobil a világ másik felének készült, ahol a felhőkarcolók közt mágnesesen lebegett vasutak száguldoznak, nem csak mangalicák meg szürkemarhák dagonyáznak a sárban.


A januárt a Pannon vitte

2008. február 26., 15:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nemzeti Hírközlési Hatóság kedden kiadott gyorsjelentése szerint 2008 januárjában 69 ezerrel, 11 millió 99 ezerre nőtt a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma, így a hónap végén 100 főre 110,5 előfizetés jutott, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Az előfizetői szám, azaz a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas SIM-kártyák száma alapján januárban a Pannon piaci részesedése 35,11 százalékról 35,44 százalékra emelkedett, míg a T-Mobilé 44,00 százalékról 43,80 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,89 százalékról 20,77 százalékra csökkent.

A forgalmazásban résztvevő, azaz az utolsó három hónapban hívást vagy sms-t indító vagy fogadó kártyák száma január végén 10 millió 134 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 5 ezres növekedést jelent. Ezen ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a tavaly decemberi 33,35 százalékról 33,65 százalékra nőtt. Ugyanakkor a Vodafone piaci részesedése 21,44 százalékról 21,42 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig az előző havi 45,21 százalékról 44,93 százalékra csökkent.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 januárjában 4 053 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május elseje óta igénybe vehető számhordozás összesen 198 517 mobilszámot érintett.

Mobilról twittereznek a növények

2008. február 25., 21:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Botanicalls csoport már korábban kitalálta, hogy a virágok telefonhívással is jelezhetnék kiszáradásukat, de ez a módszer mára kissé elavult. Természetesen a legmodernebb megoldást is megtalálták, a kókadozó növények most már Twitteren panaszkodnak egyre romló állapotukról. A Twitterrel ráadásul az sem gond, ha nyaralás közben, külföldön kell utolérni a gazdát, nincs távolsági hívás, csak internetezni kell néha. Még szerencse, hogy a Botanicalls csak növényekkel foglalkozik, egyéves gyermekem kezébe biztosan nem adnék ilyen kifinomult eszközt, amivel bármikor enni kérhet.

Elszálltak a Nokia grafikusai

2008. február 25., 17:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem tudjuk, hogy milyen tudatmódosítót szedtek be a Nokia fejlesztői, amikor az alábbi terveket elkészítették, de az biztos, hogy erős anyag volt. Azt sem tudjuk, hogy a vad tervek szövögetése miként hat a jelen kor problémáira. Vajon még a XXI. században is készítenek jó telefonokat, vagy már minden erejükkel az XXX.-re koncentrálnak?


A nanotechnológiás izében átlátszó elektronika és öntisztító felület lesz, és teljesen át tudja majd alakítani a formáját. Na persze. Még több kép a hajtás alatt.
Tovább

Olcsó csillogás az Onyxtól

2008. február 25., 14:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Apró bulimobilt mutatott be egy teljesen ismeretlen elektronikai cég, az Onyx, amelyet egy másik teljesen ismeretlen cég, a Blue Telephony alapított tavaly. A Liscio nevű készüléke csupán hatvan grammos, 91x35x18 milliméteres, és gyakorlatilag ezek voltak a fő tulajdonságai. A GSM-mobilt ugyanis kiegészítőnek, második telefonnak szánja a gyártó, amivel jól lehet villogni a kocsmában, de nem kell nagyon félteni, mert sokkal olcsóbb, mint egy menő N95: előfizetés nélkül nagyjából ötvenezer forintba kerül. A Register szerint egyetlen feltöltéssel tizenegy órán át működőképes. Piciny kijelzője OLED, szabványos fülhallgatót lehet rádugni, microSD memóriakártyával bővíthető és usb-n lehet a számítógépre kötni. Mp3-lejátszóként működik.


Olcsón feltörhető a GSM

2008. február 22., 13:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Két kutató azt állítja, hogy jelentősen csökkenteni tudták a GSM-titkosítás feltörésének a költségét. David Hulton és Steve Muller egy infóbiztonsági konferencián mutatták be a módszert, amellyel távolról lemásolhatók a telefonhívások, és egy óra alatt feltörhető a titkosító kulcs. Az ehhez szükséges eszközök átszámítva nagyjából kétszázezer forintba kerülnek. A GSM által használt 64 bites A5/1 titkosítást már egy évtizeddel ezelőtt sikerült feltörni, csakhogy a töréshez szükséges hardverek akkor még ezerszer drágábbak voltak, nagyjából kétszázmillió forintba kerültek, írja a Washington Post. Ráadásul még így is elég sok időt vett igénybe a kódbuherálás.

A korábbi támadások aktívak voltak, például arra próbálták rávenni a célpont telefonját, hogy a szolgáltató valódi adótornya helyett a támadók kütyüjére csatlakozzon rá. Ezzel szemben új módszer teljesen passzív, elég ha a támadók tudják, hogy milyen jeleket kell elcsípniük.

Miller és Hulton hamarosan elkészül azzal a táblázattal, amely az összes lehetséges kulcsot tartalmazza, és azt tervezik, hogy az adatokat nyilvánosságra hozzák. Ezen kívül már csak két terabájtos merevlemezre, gyors számítógépre, és egy speciális programozható áramkörre (FPGA) van szüksége a támadónak. Egy korábban felvett GSM-alapú beszélgetést vagy szöveges üzenetet egy óra alatt fel lehet törni.

Persze minél több hardvert használ a támadó, annál gyorsabban dolgozhat. Átszámítva húszmillió forintnyi hardverrel nagyjából harminc másodperc alatt feltörhetők a hívások, írja a Computerworld. Hulton cége, a Pico Computing most éppen egy ilyen gyors verzió kifejlesztésén dolgozik, amelyre biztosan talál majd vevőt a bűnüldöző hatóságoknál.

Jelenleg az emberiség felének van GSM-alapú mobilja, és a technológiát mindenki annyira biztonságosnak tartja, hogy még bűnözők is nyugodtan használják, csupán a készülékek gyakori cserélgetésével próbálják elkerülni, hogy nyomon kövessék őket.

Bazinagy az LTE-mobil

2008. február 22., 12:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Sajnos Barcelonában nem láttam élőben LTE (Long Term Evolution) mobil eszközöket, de más igen. Zseniális, hogy most már akár laptop méretű mobilokat is gyárthatnánk a forradalmian új, 30 megabit per másodperces adatátviteli technológiával. Tavaly még szekrény méretűek voltak az LTE-eszközök, szóval van fejlődés. (via WirelessMoves)


Nem könnyű virtuálisan mobilszolgáltatni

2008. február 21., 22:20 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Nemzeti Hírközlési Hatóság mai sajtótájékozatóján megint elhangzott, milyen jó lenne, ha Magyarországon is megjelennének virtuális mobilszolgáltatók. Ezek az MVNO-k, amelyek a meglévő szolgáltatók hálózatán terpeszkedve nyújtanak mobilszolgáltatást. Az ilyesmibe azonban nem lehet csak úgy belevágni. A Blyk például elég nagy svunggal indított, de szeptember óta csak 28 ezer előfizetőt sikerült begyűjtenie, és ettől néhány hirdető igencsak megszeppent. Már írtunk róla, hogy a Blyk mobilhirdetésekre alapozza a szolgáltatását: az előfizetők a reklámok megtekintésért cserébe ingyenes beszédperceket kapnak. Csak a 16-24 éves korosztályba tartozóknak lehet Blyk-előfizetésük. Igaz, hogy a szolgáltató egy év alatt csupán 100 ezer előfizetőt akar összeszedni, ami a következő fél évben akár még össze is jöhet. Ugyanakkor érthető, hogy a hirdetők több célpontot akarnak látni.

Na, melyik magyar cég mer belevágni az MVNO alapításába? Szerintem nálunk fél év alatt legfeljebb pár ezer előfizető jönne össze, mert jóval kevesebben vagyunk, mint a britek. Meg nem is olyan vonzó a sovány magyar pénztárca, mint a ropogós fonttal teletömött brit buksza.

Tetszett a tesztelőknek a mobiltévé

2008. február 20., 11:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Azt írja a Vodafone, hogy az általa levezényelt százfős DVB-H teszt sikeres volt, a résztvevők 93 százalékának tetszett a képminőség, és 81 százaléknak a hanginőség is megfelelt. A szolgáltatás egészével a válaszadók kétharmada volt nagyon elégedett. A kérdőíveket kitöltők majdnem 80 százaléka otthon és munkahelyén, 63 százalékuk utazás közben is kipróbálta a mobiltévézést. A legtöbben délután és este kapcsolták be a zsebtévét.

A mobiltévézésre alkalmas Nokia készülékek szintén elnyerték a tesztelők tetszését, írja a Vodafone sajtóközleménye, de ez így önmagában nem sokat jelent. Nem tudni, hogy a tesztalanyok korábban fogtak-e a kezükben hasonlóan fejlett modellt. Egy alsó kategóriás mobil után nekem bármelyik N-szériás csúcsmobil tetszene. Szerencsére a DVB-H elindulásáig talán az N96 is megjelenik, amelynek a nagy kijelzőjén élvezhetőbb a tévéadás. Más kérdés, hogy ez az élmény nagyjából százötvenezer forintba kerül majd.

A tesztelők egyébként tizenegy tévécsatornát nézhettek napi 24 órán át, kaptak elektronikus programújságot, és a legjobb zenei klipekre is szavazhattak. A Vodafone mellett a T-Mobile is részt vett a kísérletben, hogy csak a szolgáltatókat említsem, így összesen 2-300 résztvevő volt.

A mobiltartalmak jövője a böngészőn múlik

2008. február 19., 22:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az elmúlt napokban több szakértő szájából is elhangzott, hogy a böngésző fejlődése kulcsfontosságú a mobiliparágnak, és ebben a fejlődésben nagyon fontos az iPhone szerepe. A Nokia, a Samsung és a HTC is az Apple hatásáról beszélt Barcelonában, mert az amerikai cég végre ráirányította a felhasználók figyelmét az okostelefonokra. Nem az a kérdés, hogy az Apple jó mobil csinált-e. Az iPhone megjelenése óta viszont nem kérdés többé, hogy a böngészőnek van-e helye a mobilban.

A Google abban bízik, hogy a mobiltelefonokon a böngésző lesz a legfontosabb platform, mondta Gummi Hafsteinsson, akivel Barcelonában beszélgettem. A keresőóriás mobil termékeit menedzselő szakértő szerint jó jel, hogy egyre több a számítógépszerű telefon, mint az iPhone. Rövid beszélgetésünkön elhangzott, hogy a Google mindegyik szolgáltatását megpróbálja átültetni a böngészőbe, mert a weben a leggyorsabb az innováció. Most például a Google Maps mobil változata külön szoftverként elérhető, de amint megvalósítható lesz mobilböngészőn, megpróbálják majd átvinni.

Hafsteinsson szerint nehéz jó szolgáltatást nyújtani a mobilokon, és a legnagyobb kihívás a jó felhasználói interfész kialakítása. A Google egyébként 27 országban már a mobilokon is hirdet, és a szakértő azt mondja, hogy a cég elégedett a hirdetésekre kattintók számával. Magyarán érthető, hogy veszettül szükségük van a mobilböngészők fejlődésére.

A játékfejlesztők is a böngészőket éltették a barcelonai MWC után megrendezett Games Developer Conference mobilos szekciójában. Most ugyebár a mobilszolgáltatók adják el a legtöbb játékot a saját portáljaikon, de ha elterjednek a fejlett böngészők és az alternatív fizetés megoldások, a fejlesztőcégek maguk is megoldhatják majd a terjesztést. A szolgáltatókhoz való kötődés sok kellemetlenséggel jár, derül ki a MocoNews beszámolójából, mert megkövetelik, hogy a hálózatukon lévő mobilok nagy részén fussanak a játékok. És emellett még az ár nagy részét is zsebre teszik.

Michel Guillemot, a Gameloft vezérigazgatója elképszető számokkal dobálózott: a cég nagyjából öt játékot készít havonta, ezer készülékre és tíz különböző nyelven, ami ötvenezer verziót jelent. Amit nem könnyű legyártani. Kristian Segerstrale a Playfish nevű cégtől azt hangoztatta, hogy végre kreatívabbak lehetnek, ha nem kell ezer készülékkel kompatibilis játékokat készíteniük, megpróbálhatnak tízféle mobilra fejleszteni. Tehát nem kell majd minden áron egyszerű kvarcjátékokat készíteni, jöhetnek sokkal összetettebb játékok is. Ez a szituáció valóban jobban hasonlítana a számítógépes játékipar mai helyzetére, hiszen ott is a forradalmian új játékok csúcshardveren futnak, és a szélesebb tömegnek csak lassan válnak elérhetővé.

Japánban húszmillió mobiltévé van

2008. február 18., 22:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem kell messzire mennünk, ha sikeres mobiltévé-szolgáltatásra keresünk példát. Japánban például tavaly decemberben már húszmillió mobilban volt digitális tévétuner, azaz a szigetországban nagyjából minden ötödik mobilozó tud tévézni menet közben. Ezt az eredményt kevesebb mint két év alatt érték el, az OneSeg nevű szolgáltatás ugyanis 2006 áprilisában indult. A MobileCrunch azt írja, hogy a videó felbontása QVGA (320x240 pixel), az adások ingyenesek, és a mobilok videofelvevőként is működnek, mivel a műsorokon nincs másolásvédelem.

Persze nemcsak mobilok tudják hasznosítani a tehnológiát. Laptopokba, zenelejátszókba, és autóba épített navigációs rendszerekbe is raknak tévétunert. Az OneSeg egyik előnye, hogy nem nagyfelbontású, azért a jel feldolgozásához nem kell erős processzor.


Egymást perli a Motorola és a RIM

2008. február 18., 22:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Még nem tudni, hogy a Motorola miként próbál új erőre kapni, de reménykedünk benne, hogy nem pereskedéssel, hanem inkább új fejlesztésekkel. Persze amíg a mérnökök dolgoznak, addig a jogászok sem pihennek: a Motorola beperelte a RIM-et, mert a Blackberry 8000-es sorozata és a BlackBerry Enterprise Server állítólag hét szabadalmát sérti. A lépés valójában válasz a RIM által benyújtott keresetre, amely szerint a Motorola sért szabadalmakat. Elég valószínű, hogy legalább egy év huzavona után a két cég peren kívül megállapodik, de a Motorolának érdemes lesz vigyáznia, nehogy túl nagy legyen a perköltség. Enélkül is van elég baja.

Kezünkben az érintésérzékeny S60

2008. február 15., 18:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Barcelonában az S60-standon látható volt a platform érintésérzékeny kezelőfelületének korai prototípusa, ami szerintem még nagyon messze van attól, hogy a Nokia feltelepíthesse egy készülékére. A demózásra használt kijelző felbontása 360x640 képpont, tehát a szélesvásznú képarány pontosan stimmel. A méret azonban visszalépés a Nokia N8xx táblakütyükhöz képest.


Az előadótól megtudtam, hogy az S60 próbálja megtartani a korábbi, nem érintőkijelzős modelleken megszokott látványelemeket, hogy a leendő felhasználóknak ismerős legyen az új interfész, könnyen tudják majd használni.



Ez jó fejlesztési irány, ha az S60 nem az ujjakkal való nyomkodás, hanem inkább a stylus híve, a prototípus nyomkodása közben legalábbis jól látszott, hogy a kisebb menüket (például az üzemmódváltást) nehéz ujjbeggyel megnyitni. Engem az interfész túlságosan emlékeztetett a szokványos Nokia S60-interfészre, és szívesebben használnék teljesen ujjbegyre optimalizált érintőkjelzőt. Majd meglátjuk, milyen lesz a végső változat.



Itt a zöld Nokia

2008. február 13., 14:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn mobilgyártó bemutatott egy környezetbarát dizájnt. A készülék borítása főleg újrahasznosított, és újrafelhasználható anyagokból készült. A GSMA Mobile World Congressen előkerült telefont Remade-nek hívják, és mint kiderült, még az elektronikai részek is újrahasznosított anyagokból készültek. A mobilt kedd este láthatta először a nagyközönség. Még nincs céldátuma annak, hogy mikor dobnak piacra egy hasonló telefont, a Nokia szerint a koncepció főleg arra jó, hogy megmutassa, mit lehet kihozni hulladékból.

Megjelent a Samsung P960 meg a G810

2008. február 13., 14:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A G810-es ugyanúgy szétcsúsztatható, mint az SGH-G800-as. Ugyanaz az autófókuszos, 5 megapixeles kamera került bele, 3-szoros optikai zoommal, xenon-vakuval, gps-szel, bluetooth-szal, tv-kimenettel, usb 2.0-ás porttal, Google-keresővel és Gmaillel. A készülék több videoformátummal is képes megküzdeni, felismeri a wifit, kijelzője 2,6 colos. Az SGH-P960-esbe 3 megapixeles kamera, fm-rádió és egy teljes internetböngésző került. Mindkét készülék háromnormás, és támogatják a 3G-s hálózatot.

Az AMD is beszáll a mobilbizniszbe

2008. február 13., 14:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az AMD olyan helyre költözik, ahová az Intel nem tudja követni: a mobilokba. Az Imageon A250-es processzor a videogyorsításban tud segíteni, valamit különböző multimédiás feladatok elvégzésére is be lehet programozni. A szerkezet hasonló árnyékolási technológiát alkalmaz, mint az Xbox 360 grafikus gyorsítója, amit szintén az AMD gyárt, szóval viszonylag élethű megjelenítésre számíthatunk 2,5 colon. Az AMD hardvere közel harmincszor gyorsabban képes kiszámolni egy képet, mint ha szoftveresen próbálnánk megoldani ugyanezt, szóval a játékoktól kezdve a gps-térképeken át minden sokkal látványosabb lehet. Várhatóan év végén, 2009 elején találkozhatunk először az Imageonra épülő mobilokkal.