Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olvasónknak kárt okozott az árvíz, ezért – a Belügyminisztérium felhívásának megfelelően – levélben részletezte a történteket. Mivel csak egy ügyszám nélküli sablonlevelet kapott vissza, arra gyanakszik, hogy a kárbejelentő levelek a kukában landolnak:

    Még arra sem vették a fáradságot, hogy egy ügyszámot adjanak a bejelentésnek, ezért erős a gyanúm, hogy mailbox sincs hozzá, símán jön a válasz, a levél meg megy a /dev/null-ba :)

    Amint kiderül, hogy mi a kárbejelentő levelek sorsa, újabb poszttal jelentkezünk!

  • Nem kapott bejelentést vagyon elleni bűncselekményről a BRFK a kitelepített területeken, az ott maradt értékek megóvása érdekében még mindig fokozott a rendőri jelenlét, folyamatosak a visszatérő ellenőrzések. Most 420 közterületi és közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőr teljesít szolgálatot a főváros területén, és további 1 272 rendőr áll készenlétben. Az árvízzel érintett területekről kitelepített lakosok száma (291) az elmúlt 12 órában nem változott.
    (police.hu)

  • Ezt olvasónk küldte a Pandúr-szigetről, ez Bajánál van. Az áradó Duna elöntötte a nyaralókat.

    Árvíz - 20130609048
  • Kedden reggel hat órától újra elindítja a hétfőn leállított termelést a Suzuki esztergomi gyárában - mondta el az MTI-nek a vállalat kommunikációs vezetője. A Mária Valéria hídon a gyalogos közlekedés megengedett, a szlovákiai dolgozókat busszal elviszik a hídig, ott gyalog átkelnek az autók elől lezárt Táncsis utcai felhajtón. A két műszakban dolgozó gyárban közel 800 szlovák állampolgár használja naponta az átkelésre a hidat.

  • Meg szeretné hálálni az önkénteseknek az óbudai Tímár utcai Rozmaring Étterem, amiért hatalmas munkával sikerült megvédeni az árvíztől. Egy Facebook-bejegyzés szerint megkísérlik összegyűjteni a segítők elérhetőségét:

    MOST BESZÉLTEM A ROZMARING VENDÉGLŐ TULAJDONOSÁVAL ! AZ ÁLDOZATOS MUNKÁTOKÉRT CSERÉBE, AKIK VELÜNK DOLGOZTAK, SZERVEZNI FOGNAK A TISZTELETÜNKRE NAGYJÁBÓL 1 HÉT MÚLVA EGY KERTI BOGRÁCSOZÁST, ÉS AJÁNDÉKOT IS KAP MINDENKI !! RÁADÁSUL LEHET HOGY LESZ EGY MEGLEPETÉS VENDÉGÜNK.. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN ! ANNYI KÉRÉSÜK VAN, HOGY MAX MÉG 1 HÉTIG ÁLLJUNK KÉSZEN, HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG. SZERETNÉK EGY REGISZTRÁCIÓT ELINDÍTANI, ADJA MEG MINDENKI AZ EMAIL CÍMÉT, KÜLDJE NEKEM EL ÜZENETBEN, HOGY A LÉTSZÁMOT ÖSSZE TUDJAM SZERVEZNI. MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM, ÉS KÉRLEK FIGYELJETEK, ÁLLJATOK KÉSZENLÉTBEN!

  • Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, ami az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg - vélte.

    Orbán Viktor kijelentett: egyelőre ilyen jelzésük még nincs, a legfontosabb, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék. (MTI)

  • Pintér Sándor arra kérte Dávid Ilonát, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy a budapesti elővárosi vonatok várhatóan megnövekedő utasforgalma miatt a személyszállító szerelvényekhez plusz kocsikat csatoljanak. A MÁV-Start hétfőtől mind az elővárosi, mind a távolsági vonalakon megerősített vonatokat indít. Minden elővárosi vonalon legalább dupla Flirt vonat, a Keleti pályaudvar és Tatabánya közötti szakaszon pedig két ÖBB Railjet szerelvény közlekedik, így további belföldi kocsik szabadultak fel. A 40-es (Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs) vonalon a gyorsvonatok Százhalombatta állomáson is megállnak, a 30-as (Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes) vonalon pedig a hagyományos szerelvényekből kiállított vonatok is 8-10 kocsival közlekednek. (Belügyminisztérium)

  • Lovasberény, Nyáregyháza, Dinnyés - három település az agglomerációból, ahonnan az elmúlt időszakban jégesőt jelentett az Időkép.hu.

    IMG 3367
    Olvasónk Tápióbicskéről küldött képetFotó: Király József / Olvasónk
  • A belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa. A hétfőn beterjesztett indítványtt - a házszabálytól eltéréssel - egy nap alatt fogadta el a parlament. (MTI)

  • Az árvíz dél felé tart, olvasónk, Eszter pedig felvette, hogy ideje a Délvidék Duna-menti városait is szerepeltetni az Index-címlap vízmércéjének listáján. Ha ráfrissít a címlapra, már láthatja, mi a helyzet Apatinnál, Újvidéknél és Prahovónál.

  • Ezekben a percekben vonul át a vihar Budapesten, ágyúdörgésszerű robaj kíséretében.

  • A felhőszakadás miatt Székesfehérváron is homokzsákokra volt szükség.

  • Tudósítóink a bajai Petőfi-szigetre próbáltak bejutni, két tucat magyar gárdistával együtt, akik a védekezésben akartak segíteni. Az Index munkatársai be is jutottak, azonban a rendőrök kiküldték őket, mivel azt az utasítást kapták, hogy senkit nem engedhetnek oda be. Ugyanakkor folyamatosan jönnek kifelé az emberek a szigetről. A Petőfi-sziget körül homokzsákok vannak, és bár a sziget még nincs víz alatt, a Duna vízszintje vészesen emelkedik, néhány lámpaoszlop alját már elérte.A szigeten lakóházak nem találhatóak.

    A bajai kikötő egy részét már ellepte a víz, ott kollégáink nem láttak nyúlgátakat. A helyiek arról számoltak be, úgy tudják, csütörtökre várható a tetőzés.

  • Árvízi munkálatok a fotokopter szemével

    (Honvedelem.hu)

  • Kecskemét, Debrecen, Hatvan, Tiszafüred felé is intenzív csapadéktömb tart. Felhőszakadás kíséri a viharokat - írja az Időkép.hu.Tápióbicskén, Nagykátán, Magyaregregyen és Albertirsán is  óriási jégdarabok szakadtak le. Ez a videó Kalocsán készült a szupercelláról:

    Szupercella 2013
  • A heves esőzés miatt pótlóbuszok járnak a 3-as, a 62-es és a 62A villamosok helyett a Bosnyák tér és Ecseri út M között, a 28A villamosok vonalán a Kőbányai út 21 és az Újköztemető (Kozma utca) között. Teljes vonalon pótolják a 37A jelzésű villamosokat, a buszok a Kőbányai úton járnak. Szintén teljes vonalon buszok helyettesítik a 80A, a 81-es, és a 82-es trolibuszokat. (BKK Facebook)

  • Magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás a 32 éves K. Zsolt ellen. Neszmélyen kirándult a barátaival, meg akarták nézni a falu árvízi védekezését, de engedély nélkül nem mehettek volna le a rendőrség által biztosított területre. Így hát a csapatvezető lopott maguknak egyet, állítja a rendőrség. K. Zsolt módszere az volt, hogy cigarettája meggyújtásához tüzet kért a neszmélyi önkormányzat egyik dolgozójától, majd a kocsi nyitott ablakán keresztül kinyúlt, és elvette a szabad behajtásra feljogosító, "Árvízvédelem" feliratú, önkormányzati pecséttel hitelesített dokumentumot. Az Audi Q7-sel érkező társaság ezután elhajtott a faluból. Tatán fogták el őket a rendőrök, pechükre pont szembejött velük a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. (police.hu)

  • A Duna vasárnap délután tetőzött Budapesten, az árhullám most dél felé halad. Fotóriporterünk nyakába vette az országot, hogy megnézze, hogyan készülnek az árhullám tetőzésére Budapesttől délre.

  • A miniszterelnök egy rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta a bajai Petőfi-sziget védelmével kapcsoltban: "a szigetnek kevés az állandó lakosa, ugyanakkor óriási értékek találhatóak ott, ezért meg kell védeni". Utánanéztünk, mik azok az óriási értékek a régebben Kis-Pandúr-szigetnek nevezett helyen: vendéglátóhelyek, szálláshelyek (panziók, vállalati üdülők és ifjúsági tábor), sportuszoda, több száz csónakház, üdülők és vízitelepek, lehet kajakot, kenut bérelni, fürdőzni vagy horgászni. Teniszpálya is van, kerékpározni és sétálni is lehet.

    Az előrejelzések szerint a Duna szerdán tetőzik Baja térségében, a várható vízmagasság 10 méter közelében lesz. A Baja üdülőövezetéhez tartozó Dunafürdőről és a Nagy-Pandúr-szigetről már korábban elköltöztettek mindenkit, a víz már elöntötte azokat. (MTI)

  • A Magyar Honvédség is elkezdte délre csoportosítani az erőit. A Duna bal partján Kalocsán és Baján, a jobb parton Székesfehérváron és Decsen lesz bázislaktanya. Most 300-an dolgoznak a gátakon Győr környékén, de kedd reggelre már csak 250 katonát kértek a vízügyes szakemberek. A Fejér megyei Kisapostagra kérték a katonák segítségét. A már meglévő helyszíneken túl Ráckevéhez is további száz katonát vezényeltek ki hétfő délután. (Honvédelmi Minisztérium, MTI)

  • A hétfő délutáni heves zivatarokban 94 kilométer/órás erősségű széllökést mértek Debrecenben, Hajdú-Bihar, Pest és Fejér megyében négy centiméteres jégdarabok is estek - írja az OMSZ. Hajóson 87, Soltvadkerten 71 kilométer/órás szélerősséget mértek. Hétfőn az OMSZ nem sokkal dél után adott ki először narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat a heves zivatarok miatt. Egész este és éjszaka is többfelé várható zivatar, amiket viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. Az árvízi védekezés számára ez rossz hír, a szél megbonthatja a gátakat, az eső pedig megnehezíti az áradás levonulását. (MTI)

  • Így tudja a védekezésben részt vevő forrásoktól az MTI. Nagy Imre Attila, a település polgármestere az értesülést nem akarta kommentálni, de azt mondta, hogy a megyei kormánymegbízottal tartandó keddi sajtótájékoztatón tehetnek egy "nem váratlan bejelentést".  (MTI)

    • Baján a Dunafürdő üdülőterület és a Nagy-Pandúr-sziget víz alatt van, a két területről mindenkit kitelepítettek.
    • A bajai Türr István hidat lezárták, az autósok az M9-es autópálya felé kerülhetnek.
    • Az 55-ös számú főúton a 103-as és a 104-es kilométer között teljes útzár van érvényben.
    • Tasson a szám nélküli Dunai utat teljes szélességében lezárták.
    • A szalkszentmártoni - szám nélküli - Dunai utat lezárták.
    • Solton a Rév utcát a Teleki kastélytól egészen a Duna folyóig teljes szélességében lezárták.
    • Hartán az 51-es számú főútról leágazó szám nélküli Dunai úton teljes útzár van érvényben.
    • Lezárták a bajai Petőfi-szigetet. Oda csak a védekezésben résztvevők léphetnek be. (police.hu)
  • Egy olvasónk reagált arra a korábbi bejegyzésre, amely a kormánynak küldött árvízkár-bejelentések sorsát firtatta. Hogy az elsőnek jelentkező olvasónk félelme – miszerint a levelek olvasatlanul landolnak a kukában – megalapozatlan-e, arra nem tért ki, viszont pirossal kiemelte a károsultaknak küldött automatikus válaszlevelek egy mondatát:

    Az Európai Unió Szolidaritási Alapjából nem lehetséges magánszemélyek illetve vállalatok számára kifizetést teljesíteni, abból csak közkiadások fedezésére, köztulajdonú javakban keletkezett károk enyhítésére,  valamint a védekezési tevékenységek részleges utólagos finanszírozására van lehetőség.

  • Budapest a közép-európai árvíz újabb áldozata, írja a New York Times. A cikk kiemeli, hogy 7000 katona és több ezer önkéntes segédkezik a védekezésben. A cikk szerint a Duna általában békés, ezüstszínű folyam, de idén sohasem látott mértékű az áradás. A szerzők az olvasók megnyugtatására megemlítik, hogy a gátak a rekordáradással számolva is elég magasak, majd Orbán Viktort idézik: „A következő napok döntő fontosságúak, a veszély a legsűrűbben lakott helyeket fenyegeti.”

  • Budapesten hétfőn dél óta óránként egy-két centimétert csökken a Duna vízszintje, a fővárostól délre pedig hasonló mértékben emelkedik az ár az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint. Budapesten most 879 centimétert mutat a vízmérce, 14 órakor még 884 centimétert jelzett. Nagybajcsnál a 14 órakor mért 738 centiméterhez képest 17 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Komáromnál a vízszint 765 centiméter, ez 13 centiméterrel kevesebb a 14 órai adatnál. Esztergomban 781-ről 772-re apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál pedig 734-ről 727 centiméterre csökkent a vízszint. Az elmúlt négy órában Budapesttől délre, Adonynál 764-ről 766 centiméterre emelkedett a vízszint, Dunaújvárosnál 749-ről 752-re, Dunaföldvárnál 711-ről 714-re, Pakson 876-ról 881-re, míg Bajánál 949-ről 955 centiméterre. (MTI)

  • Megdöbbentő történet kering a Facebook-on: elég egy ismeretlentől egy korty üdítő, és az elővigyázatlan önkéntes máris váratlanul Budapesten találja magát. Lehet, hogy itt az Indexben mi vagyunk túl gyanakvók, mert egyből arra tippeltünk, hogy ez a ginás sztori inkább csak egy hihetetlenül béna alibi három átdorbézolt napra, de hát mit tudhatjuk... Mindenesetre akit Győrzámolyon munka után fiatalok a gáton alkohollal, majd ugyanazzal a lendülettel üdítővel kínálnak, legyen nagyon résen!

    Sziasztok!!! Mindenkinek szól a következő, ha valakit szeretne megkinálni akár itallal akár étellel ne fogadja el, még akkor se ha barát vaygy ismerös főleg ha idegen személy. MÉRT IS???? A párom három napig rakta a homokzsákot a Győrzámolyon. Miután már nem bírta három nap nem alvással úgy gondolta haza jön miközben az autó irányába haladt két fiatal srác leszolitotta és alkohollal kínálta mire ö azt mondta nem kér mert nem iszik szesz erre ök mondták hogy van üditöjük is erre a párom elfogadta mondván hogy három napig csak vizet ivott. Meg is itta a pohár alma levet. Tiz perc után sajnos már nem tudott magáról és reggel 6 órakor Budapesten ébredt fel. Rémülten nézet hogy hol van. Elment a rendörségre és feljelentést tett ismeretlen ellen. A rendőrök külön megkérték hogy irja le mi történt vele ide a fecbokra. Sajnos nem ő az egyetlen aki igy járt hanem naponta járnak igy emberek. Ez tehát a parit drog más néven /GINA/De annak örülünk hogy nem történt nagy baj. Vigyázzon mindenki magára.

  • A vihar betett a fővárosi tömegközlekedésnek is, de már rendeződni látszik a helyzet. Újra teljes vonalon jár a 4-6-os villamos és a H8-as hév, amelyről korábban fakidőlés miatt le kellett szállni Mogyoródnál. Megint teljes vonalhosszban közlekedik a 80A, a 81-es és a 82-es trolibusz, ezek helyett délután villámcsapás miatt kellett pótlóbuszokat beállítani. (BKK Facebook)

  • A dunai árhullám fogadására készülő Vukováron helyszíni szemlét tartott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök. Ilyen árhullámot talán még senki nem látott a ma élők közül, rendkívüli helyzetről van szó, amelyre fel kell készülni, mondta. Az árhullám érkezését péntekre jósolják Horvátországba. Vukovárnál az eddig mért legmagasabb vízállást 1965-ben jegyezték fel, 769 centiméter volt. Most 800 centiméteres maximumra számítanak. A helyi sajtó szerint a horvát Duna menti településeken nincs pánikhangulat, az előkészületek tervszerűen haladnak. (MTI)