Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szivárgó víz és az gyalogosok nagy száma miatt elterelték a buszokat a Batthyány térről, és több járat módosított útvonalon jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

    A 86-os autóbuszok Újbuda felé az eredeti útvonalukon közlekednek, míg Óbuda felé végig a Fő utcán haladnak a Bem rakpart helyett, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között. A Halász utcai, a Batthyány téri és a Bem József téri megállót a Fő utcába helyezték át, amely kétirányúvá vált.

    A 39-es autóbusz rövidebb útvonalon, a Széll Kálmán tér és Goldmark Károly utca között közlekedik, és a Széll Kálmán térről, a 22-es autóbuszok eddigi leszállóhelyéről indul.

    Az M2-H5 jelű összevont metró- és HÉV-pótló buszok nem érintik a Batthyány teret egyik irányban sem. A Batthyány tér helyett a Szentlélek tér irányában a Batthyány utca és a Fő utca sarkán, míg a Széll Kálmán tér irányában a Fő utca és a Csalogány utca sarkán állnak meg, ideiglenes megállókban. Az M2-H5 buszok megállnak a Szentlélek tér felé a 39-es buszok Széna téri és Mária téri megállójában, a Széll Kálmán tér felé a 39-es buszok Fazekas utcai és Széna téri megállóiban is.

    A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Tarlós István vasárnap délután visszavonásig adott utasítást a Fő utca kétirányúsítására.

    P1130764
    Lezárták a Bem rakpartotFotó: Gálusz Gábor / Olvasónk
  • A Havariapress szerint a Duna partján összegyűlt hatalmas tömeg nagy megelégedettségére két fiatal turista ugrál a vízbe a Lánchíd korlátjáról.

  • DKRCS20130609003
    Szőgyénél már apad a DunaFotó: Krizsán Csaba
  • Szivárog a víz a Batthyány tértől délre

    Szivárog a víz a Batyitól délre
  • Bátán az egyik önkéntes segítő megijedt, hogy ellopták a táskáját. Segítséget kért a közelben szolgálatot teljesítő rendőrtől, és a táska meg is lett körülbelül 100 méterre attól a helytől, ahonnan eltűnt. Nem hiányzott belőle semmi: megvoltak az iratok, a kocsikulcs, a napszemüveg, a váltóruha. "Feltételezhető, hogy a négyes depónál letett táska valakinek útban volt, hát odébb tette. Azután valaki még odébb. Aki meg utoljára odébb tette, ment tovább a dolgára. Most már csak a papírmunkát kell elvégezni: ugyan milyen címszóval záruljon a nyomozás…" - írják a szokatlanul vidám rendőrségi közleményben.

  • Akik Tarlós István főpolgármesterre tippelnek, nem járnak messze az igazságtól: Tarlós, aki hivatalból egyben fővárosi főkatasztrófavédő is, ott van a szigeten, de – és akkor itt adjuk át a szót az MTI-nek:

    Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap kora este Budapestre érkezett, és a Margitszigeten irányítja az árvízi védekezést – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

    Hozzátette: a miniszterelnök társaságában van Tarlós István főpolgármester is.

    A kormányfő este is folytatja a munkát, sajtótájékoztatót valószínűleg csak hétfőn tart – közölte a sajtófőnök.

  • Az ülésen Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója elmondta, hogy a védműveken szivárgások, csurgások vannak, de ezeket a szakemberek kezelik. A főváros budai csatornahálózata óriási terhelés alatt áll, de Palkóék bíznak abban, hogy nem lesz újabb özönvízszerű esőzés, és így szivattyúkkal továbbra is tartható a csatornákban felgyűlt víz átemelése a Dunába. Pesti Imre, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke kijelentette, hogy a főváros területén egyenszilárd az árvízvédelmi rendszer, és emberi számítás szerint a bizottság kezelni tudja a rendkívül magas árhullámot is.

  • Legalábbis a Király utca és a Váci út kereszteződésében: folyamatosan működnek a szivattyúk, a környező házakat homokzsákokkal próbálják védeni. Kollégáink rendőri felvezetéssel jutottak be Nagymarosra, ahol többségében katonák dolgoznak az árvízi védekezésen. A főúton az összes csatornából szivárog a víz.

    A vízügyesek elmondták, hogy a Dunával párhuzamos utcában annyi buzgár tört föl, hogy az egész utcát elárasztotta. Több szivattyúval és újabb homokzsákból épített gátakkal végül sikerült elérniük, hogy délutánra már csak a Király és Váci utca kereszteződésében áll a víz. A várost mobilgát védi a Duna áradásától. Az ideiglenes gát vascsövekkel van kitámasztva, a gáton belül pedig egy mellmagasságig érő, homokzsákokból épült gátat építettetek. A homokzsákokon belül pedig betonpilléreket helyeztek el arra az esetre, ha a víznyomás áttörné az ideiglenes gátakat, ne zúdulhasson hirtelen, teljes erővel a városra.

    A homokzsákokat pakoló katonák elmondták, hogy reggel 5 óta vannak szolgálatban és 6-kor esedékes a váltás. Azt is elmondták, hogy a gátra nehezedő rendkívül nagy nyomás miatt éjszaka is folyamatosan ellenőrizni kell a gátat.

    HUS 2981
    Galériánkért kattintson! Fotó: Huszti István
  • Most már mind  a 76 lakót elviszik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai Gondviselés Háza Idősek Otthonából Pátyra, egy másik intézménybe. Korábban csak az elöntött földszinti helyiségekben élő emberek ideiglenes költöztetéséről volt szó. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával kísérik a járműveket, írja a police.hu.

  • Vége a lezárásnak az 1. számú főúton, ahol korábban félpályás útzár volt érvényben. Ismét zavartalan a forgalom a rendőrség szerint.

  • DKRCS20130609019
    Fotó: Krizsán Csaba
  • Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy nem okozott veszélyt az áradás az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál. A szakemberek már szerdán átvizsgálták a tározót, és egyértelműen kiderült, hogy a gát koronája másfél méterrel magasabban van, mint a legmagasabbra prognosztizált vízállás. Ez azóta be is bizonyosodott, és abban a térségben már bekövetkezett a tetőzés, levonulóban van az ár.

    Az államtitkár ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár az árvíz nem jelentetett veszélyt, a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma. A tározótérben található iszap az agyag záróréteg miatt nem tud lefelé folyni, ezért állandó jelleggel vízszintes irányba mozog. Ezt úgy lehetne kiküszöbölni, ha egy többéves, körülbelül 30 milliárd forintos beruházással az anyagot kibányásznák, és átszállítanák egy másik, távolabbi lerakóba.

  • A Dunával párhuzamos Váci utcát védő, homokzsákból épült gát és a folyó közötti házak derékig érő vízben állnak. Az egyik helyi lakos elmondása szerint a házakat pénteken éjjel tizenegy körül árasztotta el a víz. Az egyik ház téglakerítése ugyanis nem volt megtámasztva, így amikor éppen 4-5 ember állt a falon és a beszivárgott vizet két gépel is kifelé szivattyúzta, „pukk, elszálltak, mint a szalmaszál” − mondta az egyik szomszéd. A vízbetörésnél két szivattyú is a víz alá került: az egyiket azóta kiemelték, de a másik most is valamelyik kert iszapjában fekszik. Ezután a parti házsor lakóit el kellett költöztetni házaikból.

    HUS 2997
    Az ideiglenes gát vascsövekkel van kitámasztva, a gáton belül pedig egy mellmagasságig érő, homokzsákokból épült gátat építettetek. Fotó: Huszti István
  • A Bajai Türr István Duna-híd lezárása miatt több településről nem lehet a betegeket Mohácsra, illetve Pécsre szállítani, ezért átmenetileg a Bajai Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikái gondoskodnak az érintett falvak ellátásáról.

  • A Four Seasons hotel attól tart, hogy a mélygarázsát elönti a Duna, ezért az összes bérautójukat kimentették onnan és a Liszt Ferenc reptérre szállították, írta meg nekünk egy olvasó, és egy képet is mellékelve a német rendszámú autókból álló flottáról.

    Frissítés: Egy olvasónk szerint a héten tesztelik Budapesten a győri gyártású Audi A3-akat, és feltehetően azért vitték át az autókat a reptérre, hogy az újságírók következő turnusa azokat másnap érkezés után fel tudja venni.

    image
    Fotó: Bihary Dániel / Olvasónk
  • Szentendrén már nem dolgoznak önkéntesek, és az Ady Endre út szélén álló házfalakon és fákon úgy látszik, hogy már legalább 5 centit csökkent a víz szintje

    – írta bizakodva Bali.

  • mondta a térdig érő vízben gázolva egy nagymarosi férfi a szomszédjának, miközben az elárasztott háza felé tartott. A helyiek alapvetően derűsen állnak hozzá az utcákat elborító vízhez, sárhoz és a mindent beborító szeméthez.

  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai otthonából egy másik intézménybe szállított 76 idős emberrel együtt már 291 embert telepítettek ki Budapesten. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik a hátramaradt vagyon- és értéktárgyak őrzését. Eddig az árvíz miatt kiürített területekről nem érkezett bűncselekményről bejelentés, írja a BRFK közleményében.

  • A gemenci vadállomány védelme érdekében este nyolctól a rendőrség lezárja az 55-ös számú főút Pörböly és Baja közötti szakaszát. Az útlezárás határozatlan időre szól, és a bajai Türr István hidat is érinti.

  • A rendőrség 19 óra 40 perctől ideiglenesen lezárta a jármű- és gyalogos forgalom elől a Margit híd budai hídfőjét, közölte a BRFK. A hatóság azt kéri, hogy a területet kerüljék el.

    photo
    Fotó: Kéner Eszter / Olvasónk
  • A Győrújfalura kiadott teljes behajtási tilalmat a következő korlátozásokkal oldották fel: a 1401-es számú összekötőúton Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu lakói behajthatnak a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszára, a lakcímkártyát azonban fel kell mutatniuk. Az árvízi védekezésben és az alapellátásban részt vevő szervezetek gépjárművei ugyancsak behajthatnak. Megállni és várakozni azonban nem lehet a falu területén.

  • David, a francia származású cipész, a nagymarosi önkéntes tűzoltóság vezetőjeként maga is részt vesz az árvízi védekezésben. Elmondta, hogy több hírességnek is készített már luxus lábbelit, például Roger Moore−nak. Arról is beszélt, hogy megérti a magyarok fájdalmát Trianon miatt, de a gyűlölködést, amit mostanában Magyarországon lát, azt nem szereti.

  • A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a Bem rakparton félő, hogy a HÉV-alagút, illetve az úttest alá beszivárgó víz megemeli az úttestet, mint ahogy az meg is történt egy-két helyen. Az úttestet kukásautókkal és használaton kívüli buszokkal terhelik, hogy ez ne történjen meg.

  • A Szent Flórián tűzoltó hajó az árvízi műszaki mentés közben megsérült, de a Flottilla öbölben elhárították a meghibásodást. A hajó ismét vonulásra kész, bevethető, most is részt vesz a védekezésben, nyugtat meg mindenkit a fővárosi katasztrófavédelem.

  • A Bem József téren 200 önkéntes és 21 tűzoltó dolgozik rendőri biztosítás mellett a lezárt területen: a házak alagsorait, pinceszintjeit és bejáratait homokzsákokkal erősítik meg, hogy ha netán mégis eső zúdulna a budai oldalra, akkor a csatornákból feltörő csapadékvíz ne juthasson be az épületekbe.

  • oz
    Fotó: katasztrofavedelem.hu
  • A homokkal töltött big bageket a szigetmonostori focipályáról viszik el a helikopterek a lezárt Horányba. Szürkületig folytatják ezt a munkát.

  • Állomás

    Aktuális vízállás (cm) június 09. 19:00

    Mértékadó tetőzés magassága (cm)

    Mértékadó tetőzés időpontja

    Eddigi leg-nagyobb vízszint (cm)

    A legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    830

    907 cm**

    jún. 7. 21:00-tól jún. 8. 05:00-ig

    872

    2002

    Komárom

    825

    845 cm

    jún. 8. 17:00-23:00

    802

    2002

    Esztergom

    809

    -

    813 cm

    jún. 9.
    04:00-07:00

    771

    2002

    Nagymaros

    750

    tetőzés közeli

    -

    ~751cm

    jún. 9. este

    714

    2006

    Budapest

    890

    890-892 cm

    június 9. késő este

    860

    2006

    Dunaújváros

    733

    750±10 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    694

    720±10 cm

    június 10-11.

    703

    1965

    Paks

    856

    890±15 cm

    június 11. hajnalban

    872

    1965

    Dombori

    872

    915±15 cm

    június 11. este

    894

    1965

    Baja

    917

    990±20 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    872

     965±20 cm

    június 13.

    984

    1965

    a

    ** a bekövetkezett tetőzés magassága

    (OMIT)

  • Az árvízi védekezés miatt rendkívüli lezárásokat vezetett be a Budapesti Közlekedési Központ 20:10-től Budán.

    • Az Árpád fejedelem útja a Margit híd alatt már a buszokkal sem átjárható
    • A H5-ös hévek Szentendre/Békásmegyer felől csak a Szentlélek térig járnak. Szentlélek tér és Batthyány tér között nem jár a hév
    • A 9-es autóbuszok Óbuda, Bogdáni út - Árpád híd - Árpád híd M - Váci út - Nyugati pu. - tovább eredeti útvonalon jár, mindkét irányban
    • A 160-260-as autóbuszok Bécsi út - Vörösvári út - Árpád híd - Árpád híd M - Váci út - Nyugati pu. útvonalon közlekednek
    • A 86-os autóbuszok megosztva járnak: - Újbudáról a Batthyány téren át a Széll Kálmán térre,        Óbudáról a Margit híd budai hídfőig
    • Az M2-H5 pótlóbuszok közlekedése egyelőre ellehetetlenült, a 86-os északi (Óbuda - Margit híd) szakaszán sűrítenek
  • Az árvíz által fenyegetett Budapestben is meg lehet találni a szépséget. A 890 centiméteres Duna feszített víztükröt tart a part menti épületek elé. Nézze meg az erről készült képsorozatunkat.