Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • SÜRGŐSEN kell legalább 200 önkéntes a DAGÁLYRA!!! BUDAPESTIEK! AKI ÉL ÉS MOZOG! A +36306538027-en tudtok egyeztetni Cseh Anikóval. Minimum 200 önkéntes kell, minden más van. A Tűzoltóság is ott van. Csak indokolt esetben hívjátok, megállás nélkül pakolják a zsákokat!

    (Árvíz 2013 Összefogás Facebook-csoport)

  • A Duna elérheti a felső rakpart szintjét, a Bem rakparton már tilos megállni. Több helyen szivárog már a víz a Batthányi tér környékén.

  • A katasztrófavédelem korábbi felhívására olyan sokan jelentkeztek, hogy megvan a szükséges kapacitás a homokzsákok szállítására. Ezúton is köszönik a segítséget. (OKF)

  • Az Árvíz rádió műsora a következő frekvenciákon érhető el:

    BUDAPEST

    100.8 MHz

    CSÁVOLY

    96.7 MHz

    GYŐR

    87.6 MHz

    KABHEGY

    107.2 MHz

    KÉKES

    95.5 MHz

    KISKŐRÖS

    88.4 MHz

    KOMÁDI

    103.0 MHz

    MISKOLC

    97.1 MHz

    NAGYKANIZSA

    90.2 MHz

    PÉCS

    95.9 MHz

    SOPRON

    96.8 MHz

    SZEGED

    90.3 MHz

    SZENTES

    100.4 MHz

    TOKAJ

    97.5 MHz

    ÚZD

    101.5 MHz

    VASVÁR

    91.6 MHz

    (NMHH)

  • Folyamatosan frissülő cikkünkben településről településre összegyűjtjük, hol hány embert telepítettek ki és mekkora a baj.

  • Győrben egyelőre minden rendben van, azokon a helyeken, ahol kisebb gondok adódtak, a szakemberek azonnal megoldották a problémát, folyamatosan figyelik a gátakat. A Mosoni-Duna a város területén még várhatóan 10-15 centimétert fog emelkedni, a gátak magasságával Győrben nem lesz gond, a vízügyi szakemberek szerint a hatalmas víz nyomását is el kell bírnia a védelmi rendszernek

    – írta közleményében Borkai Zsolt polgármester. A bácsai telephelyre várnak homokzsákok pakolásához embereket, illetve azokra a helyszínekre, ahol folyamatos a készültség.

  • 2013. június 8. szombat délelőtt - Győrújfalunál
  • 4458-an vesznek részt a védekezésben az Észak-Dunántúlon, eddig hárommillió homokzsákot használtak fel, írta honlapján az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

  • Szombat reggel egy férfi az árvízi védekezés miatt elzárt területen úszva próbált meg a IV. kerületi Duna soron található csónakházakhoz jutni. A rendőrség szerint a kerületi kapitányság rendzavarás miatt indított eljárást a 43 éves budapesti férfi ellen, aki meghallgatása során elismerte a szabálysértést.

  • Dunaújvárosban befejeződött a Szalki-szigeten lévő Halászcsárda és a trafóállomások védelme. Ezek a trafóállomások biztosítják a dunaújvárosi csápos kutak villamosenergia-ellátását, így közvetve a város ivóvízellátását.

    – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

  • Képek az ORFK szombati légiszemléjéről Budapestről és Győrújfalu térségéből.

  • cikkünk a témában: SzBF

    David Černýt is kiöntötte a Duna

    A prágai szobrász emberi cápáját és a fegyvereit állította ki a Műcsarnokban, de csak az árvízről volt hajlandó beszélgetni. A Dívány cikke

  • A katasztrófavédelem várja azok jelentkezését, akik mentőmellények felajánlásával tudnak részt venni a védekezésben.

    Itt lehet jelentkezni: okf.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu

  • Több mint ezer elítélt vett részt eddig a rendkívüli árvízi védekezésben az elmúlt napokban, többségük a gátak megerősítésében, magasításában segített, mások homokzsákokat töltöttek az intézetekben. A gátakra érkezett, önként jelentkezett 700 elítélt őrzését 150 felügyelő biztosította. A börtönökben 300 elítélt már több tízezer homokzsákot töltött meg.

  • A Külügyminisztérium épülete előtt és a Batthyány téren is szivárog már a víz a felső rakpartra.

  • Rendkívüli közleményt adott ki az Országos Műszaki Irányító Törzs:

    A Tahitótfalu védekezéséért felelős önkormányzat úgy döntött, hogy kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen. Ennek első lépcsőjében újabb területeket kívánt megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.

    Várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes 1. számú védvonal (amely mögött 50 lakóingatlan található) nem bírja a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Lehetővé tette viszont a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését.

    Jelenleg a kirendelt műszaki szakértők a korábbi gyakorlatnak megfelelően a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

  • Az elmúlt napokban csak Pest megyében 721 ezer homokzsákot helyeztek ki, míg 2006-ban az egész országban használtak fel ennyit, mondta Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a szentendrei Dunakorzón, a mobilgátnál tartott sajtótájékoztatóján. Reggel 7 órakor 760 centi volt Szentendrén a vízállás, most úgy látják, hogy lassul az emelkedés üteme. Az eddigi óránként 2-3 centiről az utolsó egy órában visszaesett 1 centire a növekedés mértéke. Szentendrén nagyjából 780 centinél várják a tetőzést, a mobilgát 840 centi magas.

    Azt is megerősítette, hogy nagyjából egy órával ezelőtt lezárták a 11-es utat Budakalászig, innen északra nincs gépjárműforgalom és a kerékpárutak sem járhatóak, csak az itt lakókat fogják beengedni.

  • Már egy hete tudjuk, hogy eljön ez a pillanat: a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság szombat délutáni 2 órás adatok szerint a Duna vízszintje Budapesten meghaladtan a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket, és már 861 centiméter. (MTI)

  • Friss infók azoknak, akik fizikai munkában nem tudnak részt venni, de ennivalót vinnének az önkénteseknek. A baptisták szerint Budapesten most éppen a Hajógyári sziget K hídnál van a legnagyobb szükség a személyes ételosztásra (amúgy a szitu minden órában változik, de a neten válaszolnak), a máltaiak pedig a Batthyány téri központunkban fogadnak felvágottat, sajtot, zöldséget. Ők elkészítik a szenyókat és kiszállítják maguk

    – írja olvasónk, Dóra. Vigyetek ételt!

  • 14 órától lezárták a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es főutat - közölte Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott. A drasztikus intézkedésre a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség. A váratlan helyzetekben is könnyebben hozhatnak intézkedéseket, ha a főút szabad. A 11-es főút Budakalászig járható, utána teljesen le van zárva, csak az ott lakók mehetnek be.

    Éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz - tette hozzá Tarnai Richárd. Indokolt esetben azonban Dunakeszitől északra vezető főutat is részlegesen, vagy hermetikusan lezárhatják. Ha nem feltétlen fontos, egyelőre senki ne induljon útnak ezen a szakaszon. (MTI)

  • A tetőzést várják Komáromban

    Szombat délutánra várjak a Duna tetőzését Komáromnál. A Komárnót és Komáromot összekötő híd alig látszik ki a megáradt folyóból.

  • a Komárom-Esztergom megyei Dömösön megtartják vasárnap az időközi választást, amin képviselő-testületet és polgármestert választanak. A védekezést irányító Bartók László alpolgármester azt mondta, jól állnak az időben elkezdett árvízi munkákkal, munkagépekkel 300 méter hosszú gátat építettek. Az árvíz házakat nem veszélyeztet, kitelepítésre nincs szükség. A település Pilismaróthoz hasonlóan a 11-es út elöntése miatt közúton nem közelíthető meg, de erdei utakon Dobogókő felől elérhető. A helyközi járatok nem közlekednek. (MTI)

  • A homok lassabban jön, mint az emberek, mondják az eligazításon a Dagály strandon, ahová korábban kétszáz önkéntest kértek. Öt depóban lenne homok, az egyik most ki is ürül.

  • majd lesz valahogy!

    Az árvíz a Zöld Pardon működését nem veszélyezteti. Várunk Benneteket ma is! Reméljük mihamarabb megoldódik a helyzet, kitartást kívánunk minden érintettnek!

    – tette közzé ezt a rendkívül szimpatikus és együttérző üzenetet a Zöld Pardon a Facebookon.

  • Tarlós István főpolgármester mondta:

    • A legfrissebb előrejelzések szerint 9 méter alatt tetőzik a Duna.
    • Az észak-budai régióban száz katona, ötven katasztrófavédelmi és ötven csatornázási szakember dolgozik.
    • A Római-parton befejezték a védmű talpának megerősítését, kisebb szivárgások vannak, de katasztrófától nem kell tartani.
    • Hétfőig a Lánchídon és annak két hídfőjében, valamint a Margit hídon kikapcsolják a köz- és díszkivilágítást.
    • A Királyok útján viszont hétfőig folyamatosan működni fognak a köztéri lámpák. (MTI)
  • Több tucat buzgár tört fel a Mosoni-Duna Győr-Pinnyéd felőli oldalán, de 50-60 emberrel kordában tudják tartani ezeket. A vizugy.hu adatai szerint Mecsérnél még mindig emelkedik a Mosoni-Duna. (Kisalföld)

  • Olvasónk ezt a jó hangulatú videót készítette szombaton délután kettőkor az Újpesti rakpartnál:

    Árvízi wakeboard Budapesten a Dunán (Wakeboarding - Danube flood in Budapest)

    Az Index videósai nemsokára saját videóval jelentkeznek erről az akcióról.

  • Pilismaróton kizárólag a Magyar Honvédség búvárai mehetnek az átázott gát közelébe, mást nem engednek oda. A helyszínen folyamatosan dolgozik egy 12 fős csoport, amely hat búvárból és a segítő személyzetből áll, ők a gátat próbálják megerősíteni. Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái motorral felszerelt rohamcsónakokkal, a rendőrséggel közös járőrfeladatokat hajtanak végre a vízzel elöntött területen – írja a honvedelem.hu.

  • Kétszáz katona és több száz önkéntes erősíti a gátat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón. A gátakat erősítik homokzsákokkal, és várják, hogy tetőzzön az ár, az emelkedés mostanra már igencsak lelassult. (MTI)

  • Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság arra kér mindenkit, aki nem az ár-és belvízi védekezésben vesz részt, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon, mivel a katasztrófaturizmus” rendkívül zavarja és akadályozza a védekezők munkáját. A védekezés során megnövekedett teher- és személygépjármű forgalom, valamint az árvízi munkák végrehajtása miatt a töltéskoronán történő közlekedés tilos, a töltéseken csak az tartózkodhat, aki a védekezésben vesz részt. Az árvízi védekezési munkákat akadályozó gépjárműveket haladéktalanul elszállíttatják, a védekezést akadályozó magatartás pedig rendőri intézkedést von maga után.