A Fidesz nyerte a bajai időközi választást

2013.10.13. 16:49

Ma szavaznak újra abban a 32-es bajai szavazókörben, ahol korábban a Fidesz jelöltje nyert, de utóbb kiderült, voltak, akik csaltak. Kövesse az eseményeket percről percre az Indexen!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez szégyen, gyalázat! - szavazók a 8:1-ről

    Megkérdeztük a bajai szavazókat, mi a véleményük a holland-magyar drámáról.

    Ez szégyen, gyalázat! - szavazók a 8:1-ről
  • A Hír TV riporterének telefonján a Dallas főcímzenéje a csengőhang.

  • Még mindig jogot sért a gulyásfőző Összefogás Párt. Szepessy Zsolt, Monok volt polgármestere és az Összefogás Párt fellebbeztek ugyan a helyi választási bizottság határozata ellen - a határozat szerint jogsértő, hogy a 32-es szavazóhelyiség előtt, molinókkal a háttérben gulyást főznek és osztogatnak -, a  fellebbezés elutasításáról azonban ezekben a percekben kapták meg a határozatot: a bizottság szerint kampánycsend sértést követnek el. Szepessy azt nyilatkozta, hogy nem hagyják annyiban és a megyei választási bizottsághoz fordulnak, vagy a Kecskeméti Törvényszékhez, ha kell: így ezt a határozatot nem tartják jogerősnek és nem mennek el a helyszínről.

    Ha ez lesz a végső határozat, akkor a kampánycsendsértés miatt az is előfordulhat, hogy meg kell majd ismételni a 32-es szavazókörzetben a választást.

  • A 470-ből. Ez a legfrissebb adat.

  • A Harmadik Párttól is ugyanezt az eléggé valószínű elméletet hallottunk arról, mi lehet a valódi tétje a volt monoki polgármester szándékosan jogsértő gulyásozós akciójának. Semmi más, mint hogy abban az esetben, ha a Másik Párt nyeri a mai szavazást, akkor az Egyik Párt arra hivatkozva megóvhassa a választást. A Harmadik Párt megfigyelői, akik jó száz méterrel az egész sajtóhadtól és a szavazóhelyiségtől távolabb parkoltak le, egyértelműen szervezett provokációnak tartják Szepessy akcióját. Ezeket a sorokat amúgy az urnától pár méterre, a szavazási bizottsággal a hátam mögött írom, miközben mellettem a HírTV riportere aggódó hangon számol be az Összefogás Párt kampánycsendsértő akciójának legújabb jogi részleteiről.

  • Szepessyék nem mozdulnak

    Kampányt sértett Baján az Összefogás Pártja. A szervezet vezetője ennek ellenére a helyszínen marad.

    Szepessyék nem mozdulnak
  • Az egyik érdekelt pár képviselője jelenleg a bajai rendőrségen van, ahol Szepessy Zsolték gulyásfőzös kitepelülésével kapcsolatban tett panaszt. A jogsértés mellett azt is kifogásolja, hogy az Összefogás Párt logója hasonlít egy másik, a választásban érdekelt formációéra, ami pedig alkalmas lehet a megtévesztésre. Az Index úgy értesült, a rendőrségen most fogalmaznak egy határozatot, melynek akár az is lehet a kimenetele, hogy a monoki csipet-csapatot eltessékelik a szavazókör elől. Fotós és videós csapataink a helyükön vannak, a fejleményekkel természetesen rögtön jelentkezünk! Első hallásra viszont kevés esélyt adnék ennek a kimenetelnek, mivel az Összefogás vezetője már érkezésükkor értesítette a rendőrség kivezényelt tagját arról, hogy mit terveznek, és ő erre rábólintott.

  • Kiküldték a tudósítókat a szavazóhelyiségből, maximum tölteni hagyhatják bent az eszközöket: dolgozni csak kint lehet. Lassan besötétedik, a hőmérséklet rohamosan zuhan, a sajtósok pedig itt ülnek kinn, padon.

    photo (5)
  • A szavazó bizottságnak 500 szavazólapja van, a szavazókörzetben 470-en szavazhatnak. Az este hét órás urnazárás után először megszámolják és kötegelik a fel nem használt szavazólapokat, utána kibontják az urnát és a mozgóurnát, a szavazólapokat összeszámolják, majd a polgármesteri hivatalban ellenőrzik, hogy jegyzőkönyvekben lévő számok stimmelnek-e. Eredmény este fél kilenc körülre várható.

  • A kampánycsendet sértő Összefogás Párt vezetője azt mondta, hogy nem is osztogattak gulyást, ezért ezt szerinte valótlanul írtuk. A szavaiból az derült ki, hogy az sem tetszik neki, ahogy a pártja akcióját bemutattuk. Szerinte ki fog derülni, hogy nem is kampánycsendsértés az, amit csinálnak, amit azzal is alátámasztott, hogy ha az lenne, akkor a rendőrség már elzavarta volna őket. Mindeközben párttársai a gulyást ették.

  • Ez a legfrissebb adat!

  • Amikor a bíróság a múltkor elmeszelte a bajai szavazást, akkor csak azt mondta ki, hogy szervezetten utaztattak szavazókat Baján, láncszavazásról senki nem beszélt. Pedig a szervezett utaztatás mit sem ér, ha az utaztatók nem tudják ellenőrizni, hogy az általuk leszállított szavazó melyik jelölt mellé teszi az ikszet. Ebben segítheti őket, ha láncszavaztatnak. A módszer lényege, hogy az első választó, akit megbízott a csalásra készülő párt, az urnába csak a borítékot dobja be, a szavazólapot viszont kicsempészi. A párt aktivistái az így megszerzett szavazólapon saját jelöltjüket bejelölik, és a lapot átadják a következő szavazónak, aki a fülkében ezt az ellenőrzött példányt rakja a borítékba, és a sajátját kiviszi megbízóinak.

  • Nem kell törökgábori magasságokba emelkednünk ahhoz, hogy kijelentsük: Szepessy és csapata (Összefogás Párt) ma ellopta a show-t. Azt most hagyjuk, hogy mi motiválta őket abban, hogy ide jöjjenek gulyásozni, nézzük inkább magát a pártot. 2009-ben alapította Szepessy, aki arról híres, hogy állandóan azt hangoztatja, "se jobbra, se balra" nem áll - most is ezt bizonygatta az Indexnek. Szepessyék eddig a gulyásozáson kívül nem voltak túl eredményesek a politikában, a 2010-es országgyűlési választásokon mindössze alig több mint 2700 szavazatot szereztek meg. Magukat "problémamegoldó" pártként jellemzik, bármit is jelentsen ez.

  • Egyelőre semmi jele, hogy a rendőrség beavatkozna. Azt a pletykát hallottuk, hogy a hatóság a választási bizottságra hárította a problémát, mondván, ez nem az ő hatáskörük. Ha így van, akkor Szepessyék ügye a helyi választási bizottság után a területi szervezethez kerül, majd azt követően a bírósághoz.

  • A kampánycsendsértés elkerülése érdekében enigmatikusan most csak Harmadik Pártként emlegetett megfigyelők arról számoltak be, hogy reggel a különböző színű autókkal felvonuló, egy másik párthoz tartozó megfigyelők erődemonstrációt tartottak a szavazóhelyiségtől száz méterre lévő parkolóban: hat kocsival sorakoztak fel és kamerázták őket, érzésük szerint megfélemlítés céljából. Nem ijedtek meg, azóta is ott dekkolnak saját kis placcukon, immár háborítatlanul és távol az eseményektől. Az Indexnek azt is elmondták, felírták az embereket folyamatosan fel-le furikázó kocsik renszámát, és azt is időben kisakkozták, hogy például két szőke hölgy is feltűnően sokszor fordul meg ezekben a kocsikban. "Ők nyolcezer forintért lehetnek itt per nap, mi viszont teljesen önszántunkból" - tették hozzá.

  • Fél óra múlva zárul le a szavazás, a részvétel rendkívül magasnak számít, a megfigyelők, akik szóba álltak velem, azt állítják, olyan módszerekkel most nem történt szavazószállítás, mint az előző fordulóban. Ami persze csak azt jelenti, hogy kifinomultabb módszerekkel, a kocsikat és a sofőröket váltogatva juttatták el valamelyik formáció aktivistái a szavazókat az urnákhoz. Sőt, kapaszkodjanak meg, olyat is hallottunk, hogy nem csak az egyik csapat tett ilyet. Hanem egy másik is. Hát el tudják ezt képzelni?!

  • Már készülődünk az Egyik Párt sajtótájékoztatójára, az urnazárásig pedig húsz perc van hátra. Fél-negyed kilenckor várható eredmény. Besötétedett, hideg van, a gépeink merülnek. Isten irgalmazzon nekünk!

  • Ennyi ideig várják még a szavazókat szeretettel a bajai 32-es választókörzet szavazóbiztosai. Hamarosan urnazárás.

    photo (6)
  • Pár perc van hátra urnazárásig. A 32-es szavazókör szavazóhelyiségének vécéjéből már a vécépapír is kifogyott, de a választási bizottság figyelmes tagjai ezt lila színű, dinynemintás szalvétával helyettesítették. Továbbra is itt vagyunk a helyszínen.

  • Hét órakor, bezárták a szavazóhelyiség ajtaját, lezárták az urnákat. Az legutolsó információk alapján 223-an szavaztak a 470-ből, ami 47,4%-os részvételi arányt jelent.

  • Aki beleköpött a bajai választásba

    Érdekes ember. Szepessy Zsolt volt monoki polgármester olyan dolgokat talált ki, amire az egész ország összenézett: az kapott segélyt, aki rendben tartotta a házát. A pénz nagy részét inkább szociális kártyára utalták, hogy ne lehessen elinni és ne vigyék el az uzsorások. Kossuth Lajos szülőházába jelentette volna be az összes határon túli magyart és az Összefogás Párt az uborkáját árammal védő kesznyéteni gazdát indította miniszterelnök-jelöltnek.

  • Lezárult a szavazás a 32-es választókörben. A részvételi arány 47 százalékos. 470-en szavazhattak volna, 223 szavazat érkezett.

  • Nem bírja idegekkel a várakozást?

    Akkor próbálja ki az Együtt 2014 Frogger-remixét, melyben fideszes aktivistaként kell szavazási csalást elkövetni!

  • És akkor urnabontás!
  • Zsigó Róbert egyszerre ért a Fidesz bajai pártirodájához, ahol mindenki úgy tudta, hogy sajtótájékoztatót fognak tartani. Nem így lett: Zsigó nem engedte be a sajtó munkatársait, arra hivatkozva, hogy ez egy zártkörű rendezvény és nem sajtónyilvános. Nyilatkozni nem akart, nem válaszolt a kérdésekre.

  • A 3-as választókörzetben három héttel ezelőtt az időközi választást a fideszes Kovács Csaba nyerte 467 szavazattal. A három baloldali párt, az Együtt-PM, az MSZP és a DK közös jelöltje, Teket Melinda 406 szavazatot kapott.

    A választókörzetben öt szavazókör volt. Ezek közül háromban Teket Melinda nyert. A fideszes és a baloldali jelölt közötti szavazatszámot a Bokodi úti szavazókör fordította meg. Itt 3 hete a fideszes jelölt a másik négy szavazókör szoros eredményeihez képest többszörös különbséggel nyert: 97-en szavaztak Kovácsra, Teket Melinda pedig csak 29 szavazatot kapott. Akkor összesen 149 szavazat volt.

    Most van összesen 223 szavazat. Ezekből kap Kovács Csaba a már meglévő 370 szavazata mellé valamit, Teket Melinda pedig a 377 szavazatához valamennyit.

  • hogy a cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, Horváth Szilvesztert elég idegesnek látták. Mindenkivel megesik.

    photo (7)
  • Megvan az eredménye, ha az embereket a reggeli ködben készséges sofőrök viszik szavazni. Az immár legendássá vált 32-es szavazókörben két hete 31 százalékos volt a részvétel, most 47 százalékos.

  • Ezt írja a Facebookon:

    A korábbiaknál nagyobb részvétel volt Baján, de nemcsak választó volt több, hanem videózó megfigyelő is. Feszült lehetett a légkör. Érdemes volt egy helyileg is kis jelentőségű ügyből ekkora cirkuszt csinálni??

    Kedves Surján László! A történteket nézve feltett kérdésére a következő választ tudjuk adni: igen.

  • Többek között azért, mert olyan furcsaságok történtek, mint hogy az egyik szavazóköri delegált folyamatosan sms-ezett. Nos, nekünk azt mondták, ő nem más volt, mint a kisebbségi önkormányzat fejének, Horváth Szilveszternek a felesége. Mennyi, mennyi véletlen!