Így ünnepeltük idén március 15-ét

HUS 5167
2015.03.15. 16:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pár százan gyűltek össze a pécsi főtéren a Talpra Pécs! nevű tüntetésre, amin többek között Tamás Gáspár Miklós, Juhász Péter és Konok Péter is felszólal. A budapesti hasonló tüntetésekhez képest visszafogott volt a felvezetés, nem volt például zene, egy kis sátornál szólalnak majd fel a szónokok. Jelszavakat sem hallani, nincs zászlók, sem más kirívó kellékek. Egy-két transzparens azért van a tömegben, például egy francia-magyar keverék Vous-êtes geci! (Gecik vagytok!) felirattal.

  • Ezt elefanii tumblr-jén találtuk

    Ezt pedig szarvas alkotta. Nálunk szeretet van, békesség van, kedvesség van. 

  • Ennek a tüntetésnek az a különlegessége, hogy a civil tüntetések történetében a szervezők először engedték meg, hogy a résztvevők hozzanak pártzászlókat. A vonulás közben felmértük, hogy melyik pártzászlóból mennyi van, és egyértelműen a DK-sok szervezték meg magukat a legjobban. Aztán jönnek a PM-es és az Együttes zászlók, és mindössze egyetlen MSZP-st pillantottunk meg.

  • Nem sikerült nagyon megszervezni az egy magyar és egy uniós kokárda összecsúsztatásból álló, új magyar kokárdának nevezett kis zászlók kiosztását, nagyjából minden harmincadik ember kezében van egy ilyen.

    A tömeg eleje egyébként az Urániát elhagyva most fog megérkezni az Astoriára, a vége nagyjából a Blahánál jár. Általános morajlás kíséri a beszélgető tömeget, az időnként felhangzó top3 rigmus most így néz ki:

    Orbán, takarodj!

    Demokráciát, demokráciát!

    Fidesz maffia!

  • Pár százan tüntetnek a kormány ellen Pécsett is, a tömegben nincs sok transzparens, tudósítónk egy DK-s zászlót, egy uniós lobogót és pár magyar zászlót látott csupán.

    A tüntetésen először Konok Péter történész szólalt fel, aki a kormány elleni ellenállásról beszélt, majd jött Majtényi László egykori ORTT-elnök és ombudsman, aki egy meg nem jelent Bibó szövegből idézett. Majtényi szerint most egy dúvad államban élünk, aminek minden megnyilvánulásától meg kell szabadulni. Az egykori ORTT-elnök szerint düntenünk kell: vagy Rogán Antall asztaláról leeső morzsákat szedegetjük fel, vagy kilépünk a NER-ből, és egy újabb rendszerváltással megalapozzuk a demokráciát.

    A tüntetés konferensziéja is többször elismételte: ők itt most azért jöttek el, mert meg akarják dönteni Orbán Viktor hatalmát, és nem féltik az állásuk és a karrierjük sem.

  • A tömeg sűrű sorokban áll az Astoriánál a színpad előtt, a műsorra viszont még várni kell, mivel a sor vége még úton van.

  • Egy felvidéki zenekar koncertja után egy felvidéki történész szólalt fel, és ültette le a hangulatot egy perc alatt az „ünneplőbe öltözött magyar szívek" fordulataival, de az a mondat sem segített sokat, hogy „az elmélyült emlékezés a tudat csendje", vagy saját találmánya:

    Mondd meg hogyan emlékezel, megmondom, ki vagy!

    De a legjobb mondat mégis Pörzse Sándorhoz és a szempontokhoz fűződik:

    Abból a szempontból, hogy milyen a mostani helyzet, most, ezen a március 15-én nincs minek örülnünk. Viszont abból a szempontból, ennek a bizonyos kormányváltásnak a szempontjából, most a legjobb ünnepelnünk együtt a március 15-ét. Március 15. szempontjaból.

    A rendezvényen egy lengyel politikus is felszólalt a Ruch Narodowy (Nemzeti Mozgalom) nevű nacionalista lengyel párt államfőjelöltje, aki kiemelte, hogy mindkét országnak az a legjobb, ha nemzeti érzelmű kormánya van, és a történelem bárhogy alakult, soha nem voltunk ellenségei egymásnak.

  • Kulka János felkérésére a tömeg a Himnuszt énekli. Az ATV felvételén azonban sok renitens látszik, merev, összeszorított szájjal hallgatják az első sorokban állók.

  • Parti Nagy Lajos költőt úgy konferálták fel, mint aki úgy tiltakozott a közmédia szóvivősítése ellen, hogy letiltotta műveit. Parti úgy kezdte, hogy ő Magyarország és az EU szabad állampolgára, író, akinek ez az ország nemcsak a hazája, hanem a nyelve is.

    Orbán Viktor ma önnön dermesztő paródiájává vált, az ország pedig Orbán terepasztalává rajta mindannyiunkkal. Orbánt az EU a nagy agresszor testvér idiótájának tekinti, és nem értik, hogy mit eszik rajta a nép. Sajnálnak minket magyarokat.

  • Miközben tartanak a beszédek, felmerül a kérdés, hová lehet a környéken vécére slisszolni egy ekkora tömegből. A saját tippünk az Uránia, ami tágas, ingyenes, fogyasztási kényszertől mentes. De azért többen próbálkoznak a közeli gyorséttermekben is.

  • Tamás Gáspár Miklós is beszédet mond a pécsi tüntetésen: Véleménye szerint most, hogy kiderült, hogy a rendszerváltás óta a nép nem tudott olyan képviselőket választani, akik megfelelően képviselnék az érdekeit, ideje, hogy a nép maga vegye kezébe az irányítást. Vagyis TGM közvetlen demokráciát követel, vagy legalábbis javasol.

  • Saját hazánkban korlátozzák az anyanyelvünk használatát, mondja az Oktatói Hálózat, a Hívatlanul-csoport és a Hálózat a Tanszabadság nevében felszólaló Nagy Emília, aki magyar tanárnak és magyar magyartanárnak vallja magát. Vissza kell adni a szavak valódi értelmét. A minisztériumot "emberi erőforrásokról" nevezték el, pedig amögött emberek vannak. A stadion szó felelősséget is jelent. Hiányzik a köztársaság szó, de hiányzik maga a köztársaság is. Új értelmet kell adni a nemzeti jelzőnek is a nemzeti dohánybolt helyett. 

  • Parti Nagy Lajos szerint, ha Orbán Viktor majd megbukik, nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi, nem felejthetjük el többé a múltat, mert akkor újra megtörténik majd velünk az a tragédia, hogy

    bármikor eltitkosíthatják a hazámat, hogy szét lehet lopni törvényesen, és onnatól az a haza, amit ők összetörvénykeznek. Hogy csak az a múlt, amit ők kineveznek, hogy aki nincs velük, aki nem áll fényes nyelvvel Orbán aranyozott partvonalán, az ellenség.

  • A Szózat eléneklése után hivatalosan véget ért a Jobbik rendezvénye, a párt elnökségi tagjai az Új Magyar Gárda és az ifjúsági tagozat vezetőjével koszorút helyez el a Petőfi-szobornál, aztán a Romantikus Erőszak nevű zenekar új albumának bemutatókoncertje következik. Elkezdtek elszállingózni az emberek, de vannak, akiket a koncert is érdekel, még maradtak több százan.

  • Olvassa el ön is a mobilján! (mármint a sajátján)

    Ismeretlen kelet-európai költő verse 1955-ből

  • Orbán vejének emeltek szobrot a pécsi tüntetésen, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Tiborcz István cége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt nyerte a pécsi közvilágítás modernziációjára kiírt tendert. Ráadásul a városnak nincs is pénze a beruházásre, bankkölcsönből fedezik a közvilágítás cseréjét.

    Tiborcz szobra egy villanyoszlopnak támasztott létrán álló, aranyozott, életnagyságú baba, aki talán éppen a hagyományos villanykörtéket cseréli led-izzóra.

  • Pécsett Juhász Péter, az Együtt alelnöke belecsapott rögtön: Az Orbán kormánynál hatékonyabban még soha nem loptak a rendszerváltás óta, és a Fidesz egyetlen célja, hogy minden egyes nap még többet lopjanak.

  • Valljuk be, nem éppen ez volt a legjobb választás, hogy fölrázzák az embereket.

  • Mi, nők vagyuk 2015-ben az ország legnépesebb kisebbsége

    – mondta Pletser Ágnes, a Civil Női Kormány szervezettől. Mint mondta, nem azonosak az esélyeik a férfiakéval, kevesebb pénzt kapnak, kevesebben kerülnek vezető beosztásokba, viszont többet dolgozhatnak otthon.

    Szerinte az utóbbi öt évben egyre több embert hagytak ki a róluk szóló döntésekből: rokkantakat, segélyből élőket, munkanélkülieket. Tovább mélyítik a különbségeket a társadalomban, miközben elavult nőképet sujkolnak. A döntéshozó közben nem lehet más, csak: fideszes, középkorú, heterónak látszó fehér férfi.

    „Minden nőnek, lánynak ki kell lépni a háromszögből, és segítenie kell a szolidaritást, a demokráciát és a tényleges egyenlőséget„ – mondta, hozzátéve, hogy minden jóérzésű nőnek és férfinak harcolnia kell az Orbán-kormány ellen.

  • Igazi kérdésekről, igazi válaszokkal, igazi népszavazást, olvassa fel követeléseiket Kulka János.

  • Csoportosan szivárognak el az emberek ahogy megy le a nap. Széll Bernadett is lelépett a Puskin utca felé, viszont cserébe megérkezett Bauer Tamás fején svájci sapkával, kezében bevásárlószatyorral, arcán pedig sejtelmes mosollyal. A levegőben továbbra sem érzem a rendszerváltó hangulatot.

  • 19 kérdésben kezdeményeznek népszavazást egy új magyar köztársaságért, jelentette be Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogot tanító docense. Példaként említette a kormányzati korrupció elleni fellépést:

    • legyenek valódi vagyonbevallások
    • legyenek nyilvánosak és könnyen átláthatók a közbeszerzések
    • a korrupció állama helyett jöjjön a példamutatás állama, ezért támogatni kell az európai ügyészség létrehozását, mert a magyar ügyészség nem lép fel megfelelően a korrupció ellen
    • ne lehessen egy-egy nagyobb beruházás körülményeit indokolatlanul titkosítani
    • vessenek véget a pazarlásnak, és a környezet szennyezésének, ezért zöld utat kell adni a zöld energiának

    A további részletekről Vajda Zoltán és Gulyás Balázs beszél majd, mondta.

  • Ma nem idegen megszállóktól, hanem hazai megszállottaktól kell megvédeni az országot, akiknek csak a bársonyszék a fontos, aminek a karfáját nem engedik

    - kezdte beszédét Vajda Zoltán, a 60 ezren a magán nyugdíjukért Facebook-csoport vezetője.

    Népszavazásra bocsátunk gazdasági kérdéseket:

    • szűnjön meg a kamarai tagdíj
    • egyéni nyugdíjszámlákat
    • ingyenes autópályát
    • szűnjön meg az állam dohánymonopoliuma
    • támogatják a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazási kezdeményezést
    • a Vár Orbán irodájának való 200 milliárdos átalakítását.

    Nem hagyjuk! Éljen az új Magyar köztársaság! - fejezte be beszédét Vajda Zoltán.

  • Orbán Viktornak már megfogyatkoztak a hívei, ezért nem merik megrendezni a Békemenetet, pedig Széles Gábornak még megvannak a buszai, mondja Gulyás.

  • Gulyás Balázs (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport vezetője), Lattmann Tamás nemzetközi jogász és Vajda Zoltán (60 ezren a magán nyugdíjakért Facebook-csoport vezetője) a következő 19 kérdésben kezdeményez népszavazást.

    1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek személyi jövedelemadó-bevallása nyilvános legyen?
    2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?
    3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha az érintett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?
    4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?
    5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?
    6. Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?
    7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?
    8. Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?
    9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre a 2012. december 31-ét megelőző időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok?
    10.  Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre az 1998. január 1-jétől 2010. november 1-ig tartó időszakra a magánnyugdíjpénztárakból az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépettek magánnyugdíjpénztárban nyilvántartott tagdíjának összegére vonatkozó adatok?
    11.   Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi út-szakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?
    12.   Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?
    13.   Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?
    14.   Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyen alkalmazandóak?
    15.   Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?
    16.   Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?
    17.   Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társasági adó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?
    18.   Egyetért-e azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?
    19.   Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?

    A kezdeményezésről bővebb infókat itt olvashat.

    • Minden gyerek szabadon járhasson iskolába
    • A kórházi várólisták ne legyenek halállisták
    • A kultúra kapjon ugyanolyan támogatást, mint a látvány- csapatsportok. 
    • Hozzák nyilvánosságra a paksi bővítés dokumentumait.
    • Legyenek nyilvánosak az ügynökakták
  • Hivatalosan az Örömódával ért véget a rendezvény, az összes szónok a színpadra ment, a résztvevők lengették a különféle zászlókat, aztán elkezdett oszlani a tömeg.