Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az M1 tudósítója szerint a rendőrök pihennek, de készenlétben vannak, mert a határ előtti, Zákánytól alig két kilométerre lévő utolsó horvát vasútállomásra az éjszaka 2-3 ezer menekült fog érkezni, akik várhatóan rögtön gyalog indulnak tovább Magyarországra felé. A tudósító szerint Zákányban egyre több olyan hírt kapnak, ami mindezt mgerősíti.

  • A magyarbólyi állomáson órák óta veszteglő vonaton két férfi szólalkozott össze. Információink szerint azon ment a vita, melyikük menjen előbb vécére. Eleinte senki nem tudta mi a gond, ezért több tucat rendőr rohant a vagonhoz, de végül nem került sor intézkedésre.

    A wc-n veszett össze két menekült
  • Vizet és ételt osztanak a menekülteknek, mert még további órákat várniuk kell, míg a horvát határról további embereket hoznak a magyarbólyi állomáson álló vonathoz. 

    Órák óta vesztegel a vonat Magyarbólyon
  • A miniszterelnök biztonságpolitikai tanácsaddója az M1-nek nyilatkozva este fél kilenckor bejelentette, hogy a horvát határon még mindig dolgoznak a határzár (gyoda) telepítésén. A befejezést tegnap tegnap éjfélre ígérte. Ma este hatig 4100 menekült érkezett Horvátország felől.

    Azon dolgozunk, hogy ne juthasson be nagyobb tömeg ellenőrizetlenül, regisztrálatlanul az országba.

  • Amikor koraeste a buszokkal több mint 1800 menekült érkezett Hegyeshalomhoz, mintegy kétszáz kitikkadt ember kiabálni, tülekedni kezdett, amikor a Vöröskereszt emberei vizet osztottak köztük. Az M1 felvételeket is készített a helyszínen, a tudósító szerint végül mindenki megnyugodott.

  • Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket - közölte az osztrák belügyminiszter szombaton. Johanna Mikl-Leitner úgy fogalmazott: „senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy Horvátországban és Szlovéniában miért nem nyújtanak be menekültkérelmet, ezek az országok miért ne lennének biztonságosak”. Az MTI által idézett nyilatkozata szerint Európában megfelelően érvényesül a védelemhez való jog, de az nem áll fenn, hogy ezt a legvonzóbb országban lehessen igénybe venni.

  • Tállai András nemzetgazdasági államtitkár közlése szerint az idei költségvetésnek várhatóan 60 milliárd forint kiadást jelent majd a bevándorlási hullám. A többletkiadásokat a büdzsé tartalékából fedezik. Ha szükség lesz rá, esetén készek több forrást felszabadítani. (MTI)

  • Tényleg volt egyeztetés és magyar rendőr a magyarbólyi vonaton

    A nol.hu riportere fent ült a vonaton, és felvette, amikor a magyar rendőrök tegnap kora este felszálltak a határnál és a horvát mozdonyvezetőt meg a helyi rendőröket győzködték, hogy kísérjék be a szerevényt Magyarbólyra. Mindezt később a magyar kormány politikusai példátlan incidensnek nevezték.

  • Strasbourgba kerülhet a magyar menekültügyi szabályozás

    Védője tanácsára szombat délután megfellebbezte egy afgán határsértő a kitiltásáról szóló elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróságon, így jövő héten a Szegedi Törvényszék hoz jogerős döntést. Ez az első fellebbezés a héten indult gyorsított büntetőperekben, és az ügyvédnek meghatalmazása van a strasbourgi emberi jogi bíróság elé vinni az ügyet.

  • A délután Horvátországból buszokkal a beremendi határátkelőre szállított menekülteket a magyar oldalról a buszokkal a magyarbólyi állomásra vitték, és onnan egy tízkocsis szerelvénnyel mennek majd tovább, feltehetően Ausztria felé. A vonatra további mintegy kétszáz menekültet várnak, ezért várhatóan még órákig itt fog vesztegelni. Az elcsigázott embereknek épp ételt és italt osztanak.

  • A finn döntésról az m1 híradójában adtak hírt fél hét előtt nem sokkal. Később úgy pontosították a hírt, hogy egy határátkelőnél, a svéd-finn határon állították vissza az ellenőrzést.

  • Letenyéről szombaton kora este mintegy 500 menekültet szállítottak el buszokkal. A Letenye-Gorican határátkelőre nem sokkal dél előtt érkezett nyolc horvát busz az ötszáz menekülttel. Az öt-hat órás várakozás ideje alatt a szombat délelőtt a helyszínre szállított mobilvécékhez, illetve lajtos kocsikhoz leengedték az utasokat, illetve több mentőautó is készenlétben állt szükség esetére.

    Helyszíni információk szerint a magyar buszok a közeli Murakeresztúr vasútállomására mentek, ahonnan vonattal viszik tovább az illegális bevándorlókat. A letenyei határátkelő magyar oldalán változatlanul erős a rendőri jelenlét, és úgy tudni, hogy honvédségi egységek is várakoznak a közelben. Napközben Nagykanizsa és Letenye környékén több katonai konvoj is áthaladt. (MTI)

  • Somogyban olyan hírek terjednek, hogy a folyó alacsony vízállása miatt úszva is érkeztek menekültek Magyarországra Horvátországból olyan helyeken, ahol a Dráva jelenti a határvonalat. A Sonline.hu ugyanakkor most megírta: környéken élők közül többen megerősítették: nem történt ilyen átúszós átkelés a migránsok részéről Őrtilosnál. Erre ráadásul szükség sem lenne, a helyszíni jelentések szerint ugyanis szárazföldön, a zöld határon át kényelmesen át lehet jönni a túloldalról.

  • A németek akár a katonáikat is bevetnék Szíriában

    Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért. De két feltételnek teljesülnie kell.

  • A Sonline.hu beszámolója szerint több órás várakozás után indult el a vonat, azt egyelőre nem tudni, hová megy.

  • Az m1 helyszíni tudósítójának jelentése szerint 400-500 ember befogadására lesz alkalmas a tábor, ahová már ma megérkezhet az első négy busznyi, zömében afgán menekült. Itt 24-48 órát tölthetnek a migránsok, akik Ausztria vagy egy másik szlovén menekülttáborba visznek tovább.

  • Szinte minden szállásadót, kollégiumot felhívtak Barcs, Csokonyavisonta térségében, és már vasárnaptól szerettek volna minden lehetséges helyet kibérelni vélhetően a megerősített rendőri és katonai jelenlét miatt. A Sonline.hu úgy tudja, hétfőtől le is foglaltak szinte mindent, még a vadászházak többségét is.

  • A GYSEV vonalán egy nem menetrend szerint közlekedő vonat érkezett az elmúlt percekben Hegyeshalomba Szentgotthárdról. Az m1 helyszíni jelentése szerint 1842 menekült volt a vonaton, akik az állomástól 4 kilométerre lévő hegyeshalmi kishatárhoz gyalog mennek tovább. A Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőn most nincs nagy menekültforgalom, derül ki a köztévé beszámolójából.

  • Az Európai Unió bővítési ügyekért felelős biztosa egymilliárd eurós összeget javasol Törökország rendelkezésére bocsátani a menekültválság kezelésére. Johannes Hahn kétnapos macedóniai látogatása befejeztével adott nyilatkozatában elmondta: az integrációs szervezetnek segítenie kell a balkáni országokat, hogy megbirkózhassanak a Közel-Keletről és Afrikából a háború és a nyomor elől menekülő emberek áradata miatti nehézségekkel. (MTI)

  • Ebben a videóban mindent elmagyaráznak, amit fontos megérteni a szíriai polgárháborúról és a menekültválságról.

  • Többségében olyan önkéntes műveleti tartalékosokat hívnak most be, akik korábban a Magyar Honvédségben teljesítettek katonai szolgálatot - közölte a Honvédelmi Minisztérium, miután a tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor vezérkari főnök javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte a tartalékosok behívását.

    Az önkéntes műveleti tartalékosok elsősorban azokat a hivatásos és szerződéses katonák feladatait látják majd el, akik az Ideiglenes Biztonsági Határzár, illetve a "Határozott Fellépés 2015" elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt. Az MTI kérdésére kitértek arra is: mostanáig a Magyar Honvédség mintegy 3800 emberrel kötött önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra szóló szerződést. Jelenleg mintegy négyszázan töltik - előírás szerinti - tényleges katonai szolgálatukat, közülük háromszáz újonnan szerződött tartalékos kiképzésen vesz részt. A behívandó létszámokat alapvetően a katonai szervezetek igényei határozzák meg - írta a HM.

    Benkő Tibor vezérkari főnök az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában szombaton elmondta, hogy mintegy ötszáz  behívóparancsot küldenek ki: név szerint, meghatározott beosztásokra kívánnak behívni önkéntes műveleti tartalékosokat, elsősorban olyanokat, akik korábban katonaként szolgáltak. A laktanyákban a hosszan tartó határ menti munkálatok idején  is adottak a mindennapi feladatok, amelyeket el kell látni. A tartalékosokat ezen laktanyai feladatok ellátására hívják be. Ahol megoldható, ott a helyőrséghez közel lakó volt katonákat hívják be, így ők mindennap haza is járhatnának. Ahol ez nem megoldható, ott a laktanyákban szállásolják el a tartalékosokat - mondta vezérezredes. (MTI)

  • Ugyanaz a 600 fős szerelvény áll a gyékényesi vasútállomáson Zákányban, melyre órákkal ezelőtt szálltak fel a menekültek – írja a sonline.hu. A Somogy megyei hírportál szerint este hat és nyolc között újabb nagyobb menekülthullámot várnak a zöld határon át oda.

  • A Huffington Post kiszámolta, hogy ha Németország a következő években tényleg legalább 500 ezer menekültet fogad be, ami pont az ország népességének 0,6 százaléka. Amerika 2015-ben várhatóan 70 ezer menekültet fogad be 2015-ben, ez mindössze a népességének 0.02 százaléka. Ha Amerika fel szeretné venni a tempót a németekkel, akkor a következő években évi 1 978 567 menekültet kellene befogadniuk.

  • Beremendről jelentjük:

    Nemrég azt az információt kaptuk, hogy a rendőrök elvileg átvizsgálják a Horvátországból érkező menekültek ruházatát, de az imént azt láttam, hogy egy csoport mindenféle gyors regisztráció vagy átvizsgálás nélkül szállt a horvát buszokról a magyarokra.

  • "A horvát kormány a szemébe hazudott a magyar és a horvát embereknek, az Európai Uniónak és az európai uniós polgároknak, amikor elkezdte regisztráció nélkül Magyarországra szállítani a menekülteket és úgy tett, mintha erről egyeztetett volna a magyar hatóságokkal"  - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy szombati sajtótájékoztatón.

    Szijjártó szerint Horvátország fittyet hány az Eu-s szabályokra, egy nap alatt összeomlott a menekültellátó rendszere, és még a szuverenitásunkat is megsértette, amikor egy menekültekkel teli vonatot horvát rendőrökkel együtt átjött Magyarországra.

    "Tudomásul vettük, hogy ez van, hogy Magyarország ismét magára maradt. Ahogyan eddig is megoldottuk ezt a helyzetet úgy ezután is megfogjuk oldani. Megvédjük a magyar és a schengeni határt is. Az elsődleges védelmi vonal már ki is épült", mondta.

    Szijjártó pénteken tárgyalt a szerbiai kollégájával a horgos-röszkei határátkelő újranyitásáról. Szerinte a tárgyalások jól haladtak, vasárnap még Pintér Sándor is egyeztetni fog a szerb belügyminiszterrel, és ezután hamarosan helyreállhat a rend az összes szerbiai határátkelőnél.

  • Beremendről jelentjük:

    Azért nyilvánították a műveleti területté a beremendi határátkelő magyar részét, mert a tegnapi nappal ellentétben ma már nem jöhetnek át a menekültekkel teli buszok Magyarországra. Ehelyett az történik, hogy a horvát buszokról leszállnak a menekültek, és egy rendőrsorfal mellett átsétálnak a magyar oldalra, ahol egy elsősegély sátor és BKV buszok várják őket. Tegnaphoz képest még fontos különbség, hogy jelentősen megnövekedett a katonai jelenlét a térségben.

  • Teljesen kiürült a röszkei határátkelőhely szerb oldala, azt a valamivel több mint száz migránst, aki még arra várt, hogy kinyíljon a határkapu, és átkelhessen Magyarországra, buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sidre szállították, írja az MTI. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan újra megnyílhat a horgos-röszkei határátkelő.

    Ez azért különösen érdekes, mert Sidről feltehetően Tovarnikba mennek majd menekültek, ahonnan pedig busszal a magyar határra fogják szállítani őket a horvát hatóságok, ott pedig majd békésen átkelhetnek Magyarországra, tehát megtörténik az, amire napok óta várnak Horgosnál.

    Bár Szerb sajtóértesülések szerint szombaton lezárták a Horvátország felé vezető sidi határátkelőhelyet, így jelenleg ott nem tudnak átjutni a migránsok, ilyen átmeneti lezárás már korábban is előfordult, de előbb-utóbb mindig feloldották.

    A macedón vesti.mk hírportál pénteken azt közölte, hogy egy nappal korábban legalább 3700-an haladtak át az országon, akik Szerbia felé tartottak. A szerb-macedón határ közelében fekvő Presevóba naponta 3500-4000 migráns érkezik, őket is Sid irányába szállítják.

  • Hat gyanúsított előzetes letartóztatását rendelték el a Szegedi Járásbíróság szombaton a röszkei közúti átkelőnél szerdán történtek ügyében, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. 

    • 3 gyanúsított esetében házi őrizet elrendelését látta szükségesnek a bíróság, amely helyéül a kiskunhalasi őrzött szállást jelölték ki.
    • 2 szabadlábon védekező gyanúsított nem jelent meg a bíróság előtt, így esetükben nem született határozat.

    Az előzetes letartóztatásra a gyanúsítottak szökésének veszélye miatt volt szükség, egy esetben pedig úgy látta a nyomozási bíró, hogy a terhelt szabadlábon hagyása veszélyeztetné a bizonyítást. A bíróság döntése ellen valamennyi gyanúsított és védő fellebbezést jelentett be, így a határozatok nem jogerősek.

    Az eset előzménye: migránsok egy csoportja szerda délután bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyúval visszaszorította.

  • Egy újabb szerelvényre körülbelül hatszáz menekült szállt fel Zákányban, lassan útnak indulnak. Közben a helyiek folyamatosan igyekeznek a rendőröknek, sajtósoknak, segítő civileknek vizet, kávét osztani. Nyugodt hangulatban telik a nap, írja a Sonline.hu.

  • Műveleti területté nyilvánították a beremendi határon azt a helyet, ahol pénteken a buszok még megfordultak. A határállomáson lévő kapuk mögött van négysávos út, a rendőrök azt mondták, hogy ez műveleti terület, a helyszínen lévő újságírókat most szólítják fel, hogy távozzanak onnan a kerítésen kívülre. Bár hivatalosan nem mondtak semmit, úgy tudni, nem azért, mert határzárat akarnának elrendelni, hanem hogy a menekülteket ide, illetve innen elszállító buszok jobban elférjenek.