Összefoglaló

Borzasztó időjárással, nagy ellenzéki összejövetel nélkül telt az ünnep

A pocsék idő miatt kevesen voltak az október 23-i megemlékezéseken.
A Közös Ország Mozgalom által szervezett nagy ellenzéki demonstrációt a rossz idő miatt lemondták.
Gyurcsány Ferenc egy élhető ország programját hirdette meg a Demokratikus Koalíció rendezvényén.
Orbán Viktor több ezer ember előtt azt mondta: sorsdöntő lesz a 2018-as választás Magyarországon.
A Jobbik megemlékezésére néhány százan mentek el, ahol a párt elnöke meghirdette a Vona-tervet.
A Momentum Mozgalom pár száz fős megemlékezésén a korrupció megállításáról és a politikától elfordult emberek aktivizálásáról beszéltek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Jobbik menete a Corvin-negyedtől a Rákóczi tér felé halad, de a villamosforgalmat egyik irányban sem akadályozza. Az autósforgalom viszont csak a Petőfi híd irányában haladhat. A 150 méteres menetet elöl és hátul is rendőrök biztosítják. Öt óra előtt nem sokkal a 32-esek terénél lementek a körútról, ezután mindkét irányban zavartalan lesz/lett az autósforgalom is a körúton.

  • Egyszerre vicces és szomorú minden másodperce annak, ami az Orbán-beszéd után történt az Oktogonon.

    A forradalom hősei: az esernyővel hadonászó bácsi és a zacskóval támadó nő
  • Orbán egyszer sem ejtette ki Soros György nevét

    Brüsszel, a brutális pénzügyi spekuláns és a globalizáció ellen hirdetett harcot október 23-i beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök alapvetően a jövő évi, sorsdöntőnek nevezett választásra akarta feltüzelni a szavazótáborát, és úgy sorosozott, hogy Soros György nevét egyszer ejtette ki. Itt olvashatja a beszéd összefoglalóját.

  • A jobbikos megemlékezés résztvevői között a 30 alattiak és az 50 felettiek voltak többségben. Mindkét korosztályból 5-5 embert kérdeztem meg arról, hogy van-e Soros-terv.

    Kilencen azt mondták, hogy igenis van Soros-terv, vagy legalábbis terv arra, hogy szervezett betelepítés legyen. Ami az "Orbán-tervet" illeti, a tervszerűségben kevesen hisznek, de azt mondják, valóban létező probléma, hogy "120 ezerből nem lehet megélni", és minden megkérdezett családjában volt olyan, aki külföldre kényszerült dolgozni.

    A Soros-tervről egy idősebb úr annyit mondott, hogy "a lényeg, hogy Gyuri bácsi adja nekem a migránsoknak szánt 9 milliót".

  • Itt áll meg a néppártosodás: a Jobbik rendezvényén a pódiumon még mindig nincs EU-s zászló.

  • A rendőrség nagy erőkkel készült az ellenzéki tüntetésre. A Szalay utcában két tucat csapatszállító busz és benne rendőrök ülnek 16.36-kor is, amikor a lemondott tüntetésnek elvileg már el kellett volna kezdődnie. Feladat nélkül állnak, annyi szerencséjük van, hogy 8 toitoi is áll itt, amit használnak is rendesen.

  • A Jobbik arra kérte a résztvevőket, írják alá a párt béruniós kezdeményezését. A fáklyás demonstráció ezután elindult a Körúton a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez. Az eső szinte teljesen elállt.

    MG 3391
    Fotó: Németh Péter
  • Vona nem adjon az istennel búcsúzott, hanem azzal, "Köszönöm, hogy meghallgattak".

  • A jelek szerint mindenki tudott róla, hogy a Közös Ország Mozgalom a rossz idő miatt lemondta a nagy ellenzéki demonstrációt. Csak békés járókelők és turisták jönnek-mennek, sorok állnak a World Press Photo kiállításra és a Parlamentbe. 

  • Azt üzenem a kétkedőknek, a fanyalgóknak, hogy 2018 áprilisában le fogom váltani Orbán Viktort, mondta Vona nagy tetszést aratva.

    Mindig az építi félelemre a hatalmát, aki fél, aki gyenge. Annak kell túlhatalom, aki gyenge, aki fél. Orbán Viktor fél, és gyenge. Azt hiszi, hogy ha az egész országot megszerzi, akkor ez megszűnik.

    Én olyan országot akarok, ami a mienk.

    Ha már összejöttünk, hogy megemlékezzünk 56 hősiességéről, ne feledjük: nem kell az életünket adni, de ha eljön a nap, jó döntést kell hozni, hogy újra szabadnak érezhessük magunkat a saját hazánkban.

  • A maréknyi tüntetőt a rendőrök kvázi kimenekítették a fideszesek közül a K&H bank elé. Körbeállták őket rendőrsorfallal, a tömeg meg ordibál nekik.

  • Vona: "Nem az érdekel, mi az, ami szétválaszt, hanem mi az, ami összeköt. A szakadék szélén fogjuk meg egymás kezét, és meneküljünk. Én is része voltam a szekértábor harcoknak, törzsi háborúknak, lövészárokból való lövöldözésnek. Ebből szálltam ki, szálltunk ki mi jobbikosok."

    Nem érdekel, ki jobb, ki bal. Ki konzervatív, ki liberáls. Ki radikális, ki a mérsékelt. Nem ezt számít. A kiegyezés 150,. évfordulója van. Ne a pusztító, hanem az építő energiák fogjanak össze, mondta Vona.

  • A hazát meg kell védeni határőrséggel, Orbánékat pedig le kell váltani, kíméletlenül el - kell - számoltatni, mondta tagoltan Vona.

    Van egy kelet-közép-európai összefogás, egy aláírásgyűjtés. Ezzel tudjuk hallatni a hangunkat, hogy az EU igazságos és élhető legyen számunkra is. Arra kérek mindenkit, ezt írja alá. 

    Ahhoz is kell, hogy 2018 tavaszától a Jobbik-kormány egy jó gazdaságpolitikát folytasson. Innovációra, termelékenységre alapozzon, ne a korrupcióra és lopásra. 

    Lényegében ez a Vona-terv. 

    De kikkel fogjuk elérni? Ki mással, mint a magyar emberekkel. A kormányváltást akaróknak kell összefogni. Ha mindenki, politikai hovatartozásról függetlenül a szívére teszi a kezét, és arra gondol, melyik az a párt, amelynek elszántsága is van, és szervezettsége is, akkor tudni fogja, hogy ez a Jobbik.

    Készülünk, hogy ezt a felelősséget jól viseljük majd.

  • Emlékezni kell a nemzeti ünnepeken, de van még egy feladat: össze kell vetni a jelennel az akkori helyzetet. Mennyire tartjuk fontosnak, amiért ők harcoltak?

    Pongrátz Gergely mondta, hogy mi már fáradtak vagyunk, vegyétek a kezetekbe ti a szabadság zászlaját. De mit szólna, ha látná, hogy a fiatalok elhagyják a hazát. És nem jószántukból, kalandvágyból, hanem sebzett szívvel, szomorúan? Elhagyva a rokonokat, a szülőházat.

    Mit szólnának ehhez az 56-osok?

    De mi elől menekülnek a fiatalok? Soros-terv elől? Vagy Orbán, és az Orbán-terv elől? Ha Soros-terv szimbóluma a bevándorlásnak, akkor az Orbán-terv szimbóluma a kivándorlásnak.

    De van egy Vona-terv is. Egyszerű és világos. A másik két tervet meg kell akadályozni, Magyarországot felívelő pályára kell állítani.

  • Egy idős férfi megrángatott egy idős női ellentüntetőt. Közben a rendőrök eltolták az ellentüntetőket a kereszteződésből.

  • A Terror Hazától érkező tömeg nem is vesz tudomást a kereszteződés közepén álló ellentüntetőkről, akiket elkezdett kiszorítani a rendőrség. 

  • Körülbelül tízen lehetnek.

  • Van egy kormányzati reklám, azt mondja, a szabadság nemzete vagyunk. Hosszú idő óta először éreztem, hogy egyetértek a kormánnyal, valóban a szabadság nemzete vagyunk. Történelmünk egy állandó szabadságharc, kezdte Vona.

    De egy dolgot kifelejtettek a reklámból: a hősök a belső hatalmaskodók elnyomásától is védtek. Nem csak a szovjetektől akarták megszabadítani az országot, hanem a hazai elnyomóktól is.

    Mondjuk ki: ma is vannak külső hatalmak, amelyek el akarják venni a szabadságot. De vannak belső hatalmaskodók is, akik el akarják venni. 

    Sőt, továbbmegyek. Ők az igazán fenyegetők. Sajnos a jelenlegi magyar kormány, élén Orbán Viktorról a szabadság legádázabb ellenfele.

  • A legfiatalabb országgyűlési képviselőként konferálták fel Dúró Dórát, akire, ahogy sok más nőre, "szükség van, hogy végleg lezárjuk az elmúlt 27 év rablógazdálkodását." A Jobbik politikusa gyávasággal illette Orbánt, aki igazságtételt ígért 2010-ben, mégis lett III/3-as magas beosztásban a kormányában, mégis kiemelt nyugdíjat kaphat 1956-ban halálos ítéleteket kérő ügyész, mégis titkosak maradtak az ügynökakták.

    "Nekünk kell bátornak lennünk, mert tartozunk magunknak és a jövőnek is" - mondta rövid beszédében, a közélet megtisztítását ígérve a múlt alakjaitól.

  • A Vértanúk terén koszorúz az ellenzék, pont négykor befutott Gyurcsány Ferenc is. Karácsony, Fodor, Molnár, Bokros, Gyurcsány és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke megkoszorúzták a Nagy Imre szobor melletti párkányt, az ellenzéki vezetők ezután kezet fogtak, majd mindenki távozott. Gyurcsány csak annyit mondott az újságíróknak, hogy a mai nap a megemlékezésé, és holnap szívesen válaszol mindenkinek.

    Fél órával a lemondott összellenzéki tüntetés előtt, nagyjából két azonos nagyságú tömeg látható a Kossuth téren. Az egyik a Néprajzi Múzeum, a másik a Parlament előtt, arra várnak, hogy ezekre a helyekre bejussanak.

  • A Gyurcsány-beszéd osztatlan sikert aratott a közönség általunk megkérdezett tagjai között. Tíz emberrel beszéltünk, mindenki szerint pompás (a korábbiak közül kiemelkedően jó) beszéd volt, habár az elnök annyi mindent említett, hogy nehezükre esett felidézni a konkrétumokat. A beszéd számukra egyszerre volt 56-os visszaemlékezés, a Kádár-kor dicsőítése, és DK-születésnapi köszöntés. Néhány szó szerinti összegző:

    • Ne csak a felsőbb rétegeknek legyen jó, hanem mindenkinek, de legalábbis elviselhető legyen, összegzett egy hölgy a ruhatárban. 
    • Jó miniszterelnök lenne belőle. Mert aki egyszer saját kárán tanul, az alaposan megtanulja, és örök életére meg fogja tanulni. 
    • Benne volt a beszédben, hogy mit szeretne adni a Gyurcsány úr a népnek, ha esetleg ő kerül hatalomra.
    • A DK-soknak mindig tetszik, amit a Gyurcsány elvtárs mond. Nagyon összeszedett beszéd volt. Jelenről, múltról, jövőről. Mindenről beszélt, hogy mit szeretnénk, milyen országban szeretnénk élni. És hogy 2018-ban győzni kell. - fogalmazott Micsinai Jánosné, Hajni.
  • Orbán nyilván hatalmas tapsviharban vonul le a színpadról, ahová egy magyar zászlót vetítenek ki, és eljátsszák a himnuszt. Ennek a rendezvénynek ezzel vége is.

  • A szlovák, magyar, lengyel összefogás elég népszerű, többen is bekiabáltak, hogy "így van, így van!"

    • 1956-ban megmentettük a nemzet becsületét,
    • 1990-ben visszavettük a szabadságunkat,
    • 2010-ben nemzetegyesítés útjára léptünk.

    Orbán szerint éppen ezért a magyarok számára nincs lehetetlen. "A pénzügyi spekuláns tervét meg lehet lékelni" - mondja, de Soros György neve nem hangzik el.

    Orbán szerint nem szabad lebecsülni "a sötét oldal" erejét, a Fidesz a jövő évi választás esélyese, de a győzelemért meg kell harcolni, azt ki kell érdemelni:

    Márciusban újra kezdjük, és áprilisban győzni fogunk!

    - adta ki végül a jelszót és a feladatot a miniszterelnök.

  • Vagy tizenöten. Aztán arrébb vitték őket a valtonosok.

    Zengett az Orbán náci! az Oktogonon
  • Steinmetz Ádám, vízilabda olimpiai bajnok, a párt képviselőjelöltje a történelemmel nyit, az országot 1956-ban elhagyó 200 ezer emberről beszélt. Hamar a jelenre tért: a kivándoroltak gyermekei, unokái már kevésbé őrzik magyar gyökereiket, de szomorúbb, hogy ma is százezrek vándorolnak ki, akik nem forradalmárok, mégis el kellett menniük. 

    Kicsi nemzet vagyunk, de talpon kell maóadnunk. Mindig arra kell törekednünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkról, akár munkáról, akár tanulásról van szó - idézte Steinmetz a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezsőt. 1956 minden magyar ünnepe, mondta, majd beszédét egy "köszönöm szépen"-nel zárta.

    Az utána következő zenei előadó ismét az "Adjon az Isten - szebb jövőt!" választotta.

  • Ha magyar Magyarországot és európai Európát akarunk,

    nem elég beszélnünk erről, harcolnunk is kell!

    Orbán szerint a jövő évi olasz és magyar választás is sorsdöntő lesz, mert most dől el, hogy visszaveszik-e a népek az irányítást a gazdasági élettel összefonódott bürokratáktól, és megállítják-e a népvándorlást. Vissza kell hozni, a régi "multikulturalizmus előtti", szabad Európát.

  • Az európai embereknek, köztük a magyaroknak is, Orbán szerint elegük lett, hogy fenntartások nélkül alkalmazkodniuk kell a globalizációhoz. Európa szerinte "vakvágányra futott", és ezt október 23-án látjuk a legvilágosabban. 

    A 20. században katonai hatalmak okozták a bonyodalmakat, most pedig pénzügyi hatalmak, a médiájuk, a kiterjedt hálózatuk, a megvásárolt embereik.

    Ez a pénzügyi spekuláns birodalom foglyul ejtette Brüsszelt, és jó néhány tagállamát. 

    Orbán szerint, "már csak mi állunk ellent", Közép-Európa maradt az egyetlen "migránsmentes övezet".

  • Pedig voltak vagy tizenöten. Úgyhogy helyette interjút adtak.

    Az ellentüntetők nem jutottak közel Orbánhoz
  • Z. Kárpát Dániel a devizahitelesekről, az elvándorlásról és a demográfiai fogyásról szólt. Rövid beszédében többször elmondta, csak a Jobbik válthatja le "ezt a sunyi rendszert". Nyitásnak és zárásnak felhangzott az Adjon az isten... , amit a közönség  "szebb jövőt"-tel zárt le.