Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Minden idők legaljasabb kampányát szenvedjük el

NP 9630
2018.04.02. 17:07

Választások környékén megszokottak a túlkapások minden politikai oldaltól, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy a 2018-as kampány túltesz az eddigi összes országgyűlési választáson alpári húzások tekintetében. A hisztéria a tetőfokára hágott, pártok és politikusok névvel, arccal vállalnak fel olyan megnyilvánulásokat, amelyeket békeidőkben csak facebookos kamuprofiloktól láthatunk. Náluk csak a pártszolgálatba állított trollhadtestek és álhíroldalak keményebbek, ezek aztán tényleg mindent bevetnek, hogy megszolgálják a pénzüket.

Nem kifejezetten jó érzés ebben dagonyázni már hónapok óta, de ha már muszáj, összegyűjtöttük a kampány eddigi legdurvább mélyrepüléseit. A pártatlanság jegyében igyekeztünk több oldalról csemegézni, de előre szólunk, hogy sajnos a Fidesz és tábora olyan szélsebes suttyótempóra kapcsoltak, és olyan sok felületen tolják, hogy ezzel objektív mércével mérve is igen nehéz tartani a lépést. Így némileg felül lesznek reprezentálva a listában, akit ez zavar, az ne is olvasson tovább, a többieknek viszont itt a 2018-as választási küzdelem 10 legízléstelenebb momentuma.

A kormány STOP-plakátja

Hosszasan lehetne elemezni, miért idéz nagyon sötét történelmi időket a kormány legújabb választási plakátkampánya, a citylight posztereket elárasztó menekültekről készült fotó, amelyen egy hatalmas STOP-tábla díszeleg. Ami biztosnak tűnik, hogy ezzel a plakáttal ért el a végpontjára a kormány 2015 óta sulykolt politikai üzenetének leegyszerűsítése. A kampány nem kertel, világosan látszik rajta, miért nem akar bevándorlókat a Fidesz:

más a bőrszínük.

Ennek a faékre faragott egyszerűségnek a felháborítóságára talán Setét Jenő cigány aktivista Facebook-posztja mutatott rá a legfrappánsabban, aki egyszerűen csak lefényképezkedett a plakát mellett, és odaírta:

Mintha csak a plakáton lennék, színben legalábbis.

A cigányság idekeverése egyébként aktuális, hiszen a cigányozás és migránsozás egyébként is kezd összemosódni ahogyan haladunk előre a kampányban, először Orbán Viktor Miskolcon utalt rá, aztán Lázár János mondta ki kerek perec egy mártélyi utcafórumon, hogy a romák integrációjának sikertelensége miatt nem jó ötlet a bevándorlás.

Tetőfokára hágott a politikai pedofília

Magyarországon a hatályos törvények szerint tilos köznevelési intézményben kampányolni, ez azonban egyáltalán nem zavarta meg a miniszterelnököt és kampánycsapatát abban, hogy óvodákba (például a dadi óvodába) látogassanak gyerekekkel smúzolni.

Ez nem csak jogilag de morálisan is kifogásolható tevékenység, ráadásul amennyiben a szülők beleegyezése nélkül felvétel készül az eseményről, úgy a gyerekek képmásával való visszaélés tényállását is kimeríti. Nem Orbán Viktor volt egyébként az egyetlen kormánypárti politikus, aki bepróbálkozott, de volt, akit sikerült eltántorítani: Rétvári Bence, KDNP-s Emmi-államtitkár egy kismarosi óvodában szeretett volna kisgyerekek társaságában feltűnni a kamerák előtt, de ez végül a karakán szülői kiállás ezt megakadályozta.

Gyűlöletkeltés a határon túliak ellen

Ha nem lenne máig a politikai palettán Gyurcsány Ferenc, talán el is felejtenénk, hogy a balliberális oldalhoz való tartozás sem zárja ki, hogy valaki népcsoportok elleni hergelésből akarjon politikai tőkét kovácsolni. A DK kiemelt kampánytémájává tette a határon túli magyarok szavazati jogát, amelynek létjogosultságáról, jó formájáról (a migráció kérdéséhez hasonlóan) lehetne értelmes vitát is folytatni, ám Gyurcsány inkább a kormány eszköztárát idéző módszerekhez folyamodik.

A legutóbbi mélypont a kolozsvári magyarokról forgatott rejtett kamerás videója volt, amelyben eltorzított hangú, elhomályosított arcú emberek biztosították a DK-s stábot, hogy mindenképp elmennek a Fideszre szavazni.

A határon túliak ellen irányuló gyűlöletkeltés és a migránsozás hasonlóságát mi sem illusztrálja jobban, mint hogy egy - hivatalosan Gyurcsányékhoz nem köthető, ám a politikai céljaikkal é szlogenjükkel megegyező üzentet nyomó - erdélyi magyarozós Facebook-oldalt le is tiltott a közösségi oldal a uszítás miatt.

Orbán fenyegetőzése a nemzeti ünnepen

Meglepő, ha egy ilyen lista összeállításakor egyáltalán szóba jön, hogy egy nemzeti ünnepen az állami rendezvényen elhangzott beszéd felkerüljön rá, de sajnos itt tartunk. Az 1848-as forradalom 170. évfordulójára rendezett ünnepségen ugyanis a miniszterelnök tulajdonképpen megfenyegette a lakosság aktívan ellenzéki részét, hogy ha zsinórban harmadszor is nyer a Fidesz, akkor elégtételre számíthat.

A választás után természetesen elégtételt fogunk venni erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is

– így hangzott pontosan Orbán mondata, ami érthető módon kiverte a biztosítékot sokaknál. Az egy dolog, hogy egy elméletileg az egész országnak szóló állami ünnepségen nem illene ilyen nyíltan, pártpolitikai szinten kampányolnia a kormányfőnek. De hogy ilyen nyíltan kifejezze az ellenszenvét politikai ellenfelei és a választópolgárok jókora hányada felé, illetve burkoltan fenyegesse őket, az tényleg nem tartozik az ízléses megnyilvánulások közé.

Lakást kereső terroristák

Van a kampányolásnak az a szintje, amit még Németh Szilárd sem merne felvállalni, ilyenkor jönnek jól a névtelenül, szervezethez nem köthető módon, de a kormány üzenetét a legsötétebb módon közvetítő anyagok. Mint amilyen a gyorsan hírhedtté vált terroristás szórólap is, amellyel valakik teleszórták a belvárosi társasházak postaládáit.

Untitled-2

A kamuhirdetésben állig felfegyverzett dzsihadista terroristák keresnek eladó lakást a környéken Allah Akbar jeligére, és a STOP-plakáthoz hasonlóan az emberek legelemibb félelmeit igyekszik felkorbácsolni. Ez sokakat eléggé felháborított ahhoz, hogy bejelentést tegyenek a rendőrségen, a BRFK-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy már vizsgálódnak az ügyben.

Gátlástalan üzemmódban a propaganda

A kormány közvetett irányítása alatt működő médiagépezet korábban sem a visszafogottságáról volt nevezetes, ám amit a kampányban művelnek, az egészen frenetikus. A Matolcsy Ádám cége által üzemeltett Origo címlapjának felső szegmensére például hetek óta nem igazán bír felkerülni olyan hír, amelynek címében ne lenne benne a migráns szó, esetleg Vona Gábor vagy Hadházy Ákos valamilyen negatív kontextusban.

Az Origo címlapja egy átlagos napon a kampányban
Az Origo címlapja egy átlagos napon a kampányban

A magát híroldaléként definiáló portál odáig ment, hogy a napi aktualitások helyett nem szégyell akár 8-10 éves, vagy teljesen eltorzított, meghamisított híreket közölni folyamatosan előkelő helyen a címoldalán. Az egész álhír-körbehivatkozási rendszer talán leggyönyörűbb eleme a nemrég felfuttatott Minden Szó, amely olyan cikkeket tol hirdetésben a Facebookon, mint például ez itt:

Ez szörnyű...
Ez szörnyű...
Fotó: Asus

Az orosz mintára működő propagandagépezet működésének külön cikket is szenteltünk, ezt itt olvashatja el.

Álhírek Orbán grazi kiruccanásáról

De ha már meghamisított hírek: kisebb intenzitással, kicsit bénábban, de gyártanak ilyeneket az ellenzéki oldalon is. Az utóbbi napokban óriásit megy a balos kötődésű, kétes oldalak közt (pl. a hirklikk.hu-n) az a totális kamuinformáció, hogy lefotózták Orbán Viktor miniszterelnöki Volkswagenjét egy grazi pszichiátriai intézet előtt.

Orbán kamuelmebajával riogatnak balról
Orbán kamuelmebajával riogatnak balról

Ebből persze egy szó sem igaz, a vonatkozó kép teljesen máskor és máshol készült, arra azonban alkalmas lehet, hogy megtévessze az ilyesmire fogékony, netezésben járatlan embereket (pl. az online világban védtelenül mozgó idősek Orbán-gyűlölő részét). Az Orbán elmebajáról szóló pletykákat egyébként már vagy 15 éve nem igazolta senki, mégis makacsul tartják magukat a közbeszédben, nem csoda hát, hogy előkerült ez is ebben a kivételesen súlyos kampányban. De ettől még nem lesz kevésbé undorító.

Lakossági fórumról kidobott sajtó

A közszereplőknek, pláne a politikusoknak, és különösen a kampányban többet kell tűrnie, mint az átlagembernek. Nem kifejezetten szerencsés, ha a lakossági fórum keretében a választók és médiamunkások közé merészkedő politikus kijön a béketűrésből néhány kérdés hatására, az még teljesen elfogadhatatlan, ha ezek után még ki is dobatja a sajtó képviselőit a rendezvényéről.

Pedig Tasó László, fideszes országgyűlési képviselő pontosan ezt tette a Hír TV stábjával Nyíracsádon. A televízió azt mondja, annyira felidegesítették a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, hogy az először kopaszokkal akarta az útjukat állni, majd miután a stáb rendőrt hívott, Tasó személyesen ment oda hozzájuk – a Blue Team Security munkatársaival –, hogy kitegye őket. A Hír TV felvételén az látszik, hogy a biztonsági őr felkapja a kamerát az állványánál fogva, de Tasó állítólag néhány felszerelést saját kezűleg vitt ki a teremből.

A stáb a kiérkező rendőrnek hiába mutatta a politikai nagygyűlésről szóló hirdetményt, a rendőr csak azt ismételte, amit a szervezőktől, Tasóéktól hallott, hogy a rendezvény zárt körű.

Riogatás 100 millió AIDS-es nigériaival

Maradjunk még egy kicsit a lakossági fórumok világában, egy ilyenen hangzott el ugyanis a kampány egyik legalpáribb suttyósága, miszerint 100 millió AIDS-es nigériai jöhet Magyarországra, ha nem a Fidesz marad kormányon. A Békemenet-szervező Lomnici Zoltán gátlások nélkül riogatta az egybegyűlt közönséget ebolás, HIV-fertőzött bevándorlókkal, akik nem csak megerőszakolják az európai lányokat, de rájuk is ragasztják valamelyik halálos kórt.

A CÖF-ös alkotmányjogász ezen felül többek közt a szerinte külföldi szervezeteknek dolgozó ellenzékieket is ócsárolta, és felvetette, hogy a tevékenységük a hazaárulás határát súrolja.

Virágzik a migránsos humor

A vicc kategóriában is könnyű ordenárét alkotni a most jellemző politikai klímában. A felívelőben levő migránsos humor kategóriából (amelyben a kormánypárti mémgyárak jeleskednek igazán) most két szösszenetet emelünk ki, mivel ezekkel nem a Facebook-trollhadsereg állt elő, hanem ismert politikusok.

Az első Németh Szilárd arabozós vicce, amelyet gasztroügyi sajtótájékoztatón mesélt el. A téma a magyar étkezési szokásokat fenyegető migráció volt, Németh szerint probléma, hogy már most is több a kebabos és a McDonald's, mint a lacikonyha. A borzalmas trend érzékeltetésére megeresztett egy viccet a nem is olyan távoli jövő Németországáról, ahol annyira átveszik az uralmat az arabok, hogy előbb érti majd meg a boltos az arab nyelvet, mint azt, hogy Coca-Cola.

A performansz egyetlen jó oldala, hogy a halandzsázó rezsibiztos rögtön egy csomó embert megihletett, és kiváló feldolgozások születtek a jelenetből.

A második a Soros disznóval világhírűvé vált Pócs János március 15-re felhúzott humorbombonja, amelyet a Facebookjára töltött fel, ehhez talán nem szükséges kommentárt fűzni:

Mi a kampány eddigi mélypontja?

 • 2775
  Orbán elégtételt akar venni az ellenzéken
 • 1428
  A határon túli magyarok elleni hergelés
 • 1332
  A propagandamédia munkássága
 • 1300
  A STOP-plakát
 • 910
  A riogatás 100 millió AIDS-es nigériaival
 • 612
  A politikai pedofília
 • 609
  A terroristás szórólapok
 • 396
  Az Orbán elmebajáról szóló álhír terjesztése
 • 258
  Politikusok aláznak humorosan migránsokat
 • 169
  A lakossági fórumról kidobatott sajtó

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?