Orbán visszafogott beszédet mondott, Dobrev Klára lázadásra buzdított

Ünnepelt és tüntetett az ország március 15-én

Vége
-6165304152977030724 HUSZ9610

A legfontosabbak

2019 március 15., 16:30
Jakab Péter: Orbán elmebeteg
2019 március 15., 16:12
Dobrev Klára: Lázadjunk!
2019 március 15., 15:40
Beolvassák a fiatalok 12 pontját
2019 március 15., 14:05
Gyurcsány: Orbán ördög
2019 március 15., 10:48
Az LMP leárulózta a kormányt
2019 március 15., 08:32
Hova menjek? Hova ne menjek?
Index
2019.03.15. 18:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük figyelmüket!

  • A Kossuth téren egy ember kiábalja még, hogy “diktátor”, a maradék két tucat ember egymással beszélget. “ismét lemaradtunk a forradalomról”, mondta egy fiatal srác mellettem.

  • Jelenleg több a rendőr mint a civil.

  • Pár tucatnyian. Az útjukat nem közvetítjük.

  • Az ellenzéki vezetők kézenfogva a lépcső tetején, a kis tömeg megtapsolta őket. Hősök vagytok, kiabálják feléjük néhányan. Közben a Parlament épületében ég a villany, valami rendezvény lehet. 

    1868256700719001326 HUSZ0117
    Fotó: Huszti István / Index
  • A Kossuth térnek kevesebb mint negyede telt meg. Mocskos Fideszt, Diktátort skandálnak. Egy O1G feliratot próbálnak a Parlamentre vetíteni, eleinte sikertelenül,  aztán sikerrel.

  • Megérkezett a menet eleje a Kossuth-térre, ahol 50-100 ember várta az érkezőket. Nagy a rendőri készültség, a Parlament lepcsőjén rendőrsorfal védi az épületet. Ők készenlétisek, a maszkosok az épület oldalánál várakoznak.

    Közben elkezdett esni az eső.

  • Az LMP Klímaforradalom nevű rendezvényén Vágó Gábor olyan nemzetközi példákat sorolt a, amik fiatalokhoz kötődnek, illetve ahhoz, hogy “16 éves fiúk és lányok ugráltatták a politikusokat, mert ez az igazi demokrácia”.

    Ezután az Európai Parlament érdektelenségbe fulladt klímavitájáról beszélt, a globális felmelegedés mai, mindennap tapasztalható jeleit sorolva feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy a politikusok felébredjenek?

    De persze nemcsak a politikusok, hanem a nagy cégek Vágó szerint az igazi klímabűnözők. Akikkel Orbán Viktor stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ez bűn - mondta. Szerinte  a klímabűnözők fő csicskája Orbán Viktor , és a hozzá hasonló kormányok. A magyar nép és a globális emberiség elleni bűntett, amit Orbán és a haverjai megcsinálnak.

    Ellopták a saját gyerekeik jövőjét. 

  • Kitűzték az ellenzéki 8 pontot a Parlamentnél
  • Közép-Európa népei nem beáldozhatók a történelemben; sem a szovjet birodalomnak nem dobhatók oda különböző nemzetközi paktumokban, sem modernkori globális gazdasági letarolás helyszínei nem lehetnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Rétvári Bence a Bem-szobornál összegyűlt lengyel és magyar ünneplők előtt kiemelte: a lengyelek és a magyarok nem birodalmi alattvalók, hanem szabad polgárok, egyaránt joguk van a szabadsághoz és a függetlenséghez, amit mindig ki is vívott a két nemzet, néha közösen. 

  • A Fidesz-kormány ravaszkodik, kötekedik és ügyeskedik, ahelyett, hogy partneri viszonyt alakítana ki Európával – erről beszélt Fodor Gábor a Magyar Liberális Párt március 15-i ünnepségén, a Pilvax közben a párt közleménye szerint.

    A Liberálisok elnöke szerint aggasztó, hogy Orbán Viktor Lenint idézve sértegeti európai szövetségeseit és közben befogadja Putyin bankját, a Nemzetközi Beruházási Bankot. "1848 hősei a szabadságért, a független és európai Magyarországért áldozták fel az életüket. Azokért az európai értékekért, amelynek a rendszerváltó Fidesz hátat fordított." Fodor Gábor szerint a pávatáncot folytató Orbán-kormány helyett az országnak végre olyan vezetőkre lenne szüksége, akik határozottan és egyenesen kiállnak az európai értékek, a szabadság mellett.

    Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy Budapest mindig is a magyar szabadság központja volt. És ezt a szabadságot sodorta veszélybe a Fidesz-kormány illiberális politikája. Rátörnek a civilekre, bekebelezik a médiapiacot, kisajátítják a kultúrát, üldözik a tudományt – sorolta Sermer, aki szerint az Orbán-kormánnyal szemben meg kell védeni Budapest szabadságát és függetlenségét.

    • A Bajcsy teljes szélességében a tüntetőké, a rendőrség a tömeg mellett vonul.
    • Már az Arany János utcánál az eleje.
    • Az Andrássyt lezárják, amíg átvonul a tömeg. Az Andrássyn megállt az autóközlekedés, hosszú sorban várnak a kocsik.
    • A járda szélén álldogáló turisták nem értik, mi ez, de bőszen videózzák.
    • A vonulás alá szól a harangszó a Bazilika tornyából.
    • O1G, Szabad ország, szabad egyetem, Mocskos Fidesz, skandálják páran.
  • Feloldották az útzárat a rendőrök a Ferenciek felől az Astoria felé, már járnak az autók az egyik oldalon. A híd felé még tart az útzár.

  • Tudósítóink jelentései szerint

    • Mindjárt a Deákon a tömeg eleje, szól a “bajszos szar”.
    • Lassabban - szól az egyik szervező Hadházyéknak, akik felvezetik a tömeget, de túl gyors tempóban haladnak.
    • Elég nagy tempót diktálnak az tömeg elején, gyorsan odaérnek így a Parlamenthez.
    • Mocskos Fidesz, skandálja a tömeg.
    • 15 jobbikos, 3 dk-s és egy székely zászló a tömeg elején
    • Kossuth Lajos azt üzente kezdetű dalt kezdik el énekelni a politikusok, a tömeg csatlakozik a közös énekléshez
  • Vadai Ágnes a jobbikos Kepli Lajos oldalán.

    -3803377558530581054 HUSZ9792
    Fotó: Huszti István / Index
  • 1848-ban a szabadság volt a tét, most pedig a lét a tét. Ez hangzott el a klímaforradalom első felszólalóját, Pitz Dánielt felvezetendő. A Lehet Más a Jövő vezetője nem a globális klímaváltozás-ellenes megmozdulásokról szólt, hanem azt mondta: azért vannak itt, hogy megálljt parancsoljanak. Egy alternatíva van, apró lépésekkel, mégis mindannyiunk jövőjét befolyásoló döntéseket kell hozni. Akik itt vannak, szerinte lemondtak az autók, a multik nyújtotta kényelemről, ehelyett az életet választották.

    Ezután megkezdődött az önkormányzati kampány: olyan városvezetőket kell választani, akik beállnak a forradalom mögé. Név nélkül kritizálta Tarlós Istvánt és Karácsony Gergelyt is, szerinte utóbbi éles döntéshelyzetben sosem bizonyított. A kormány környezetvédelmi felelősségét hosszan firtatva arra jutott, elsődleges feladatuk, hogy a jelenlegi csatatérről mindenkit a maguk oldalára állítsanak. A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz - Magyarország tiszta levegőt, tiszta vezetőt érdemel, mondta.

    Puzsér Róbert az emberi jellem pusztító hajlamáról, az óceánokat elborító pusztító szemétszigetekről, babonás, mértéktelen fogyasztásában pusztuló társadalmakról beszélt. Az LMP-Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt dogmás, egoista és korlátolt embertömegekről szólt, majd az ökológiai veszélyt Jelasicshoz hasonlította.  

    Puzsér fellépésének történelmi kitérőit kicsit nehéz követni, de arra jutott, hogy a kilátástalanságunk tesz minket azzá, amik vagyunk. 

  • Nagy érdeklődés mellett zajlanak a március 15-ei ünnepi programok - tájékoztatta a Nemzetközi Kommunikációért és Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság péntek délután az MTI-t.

    Közleményükben azt írták: a hivatalos állami programsorozat 9 órakor kezdődött Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásával, Budapesten. A Parlamenttől huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor vette kezdetét a díszünnepség. Az ünnepségen több mint 20 ezer ember hallgatta meg Orbán Viktor magyar kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédét. 

    A Parlamentben 14 órakor átadták az állami kitüntetéseket. A budai Várban és a Múzeumkertben 18 óráig családi programok várják az érdeklődőket.  Március 16-án, szombaton 10 és 17 óra között ingyenesen látogatható az Országház - írta a programokat szervező államtitkárság.

  • Toroczkai László beszéde legnagyobb részét a balliberális összefogás ekézésének szánta, és hosszasan beszélt a "szivárványkoalíció" és a Fidesz országot kifosztó együttműködéséről is.

    Toroczkai végigment a 12 ponton azt bizonygatta, hogy a balliberális kormányok és a Fidesz valójában kéz a kézben járnak. A sajtószabadság hiányáról és a cenzúráról szólva fontosnak érezte elmagyarázni a hallgatóságnak, hogy a Mi Hazánk miért nem működhet együtt az ellenzéki összefogással, annak ellenére, hogy azok szerint szerint sincs szabad sajtó. Toroczkai itt Orbán érvelését vette elő, eszerint hiába van a kormány által összevont médiaalapítvány, a legnézettebb híradó mégis az RTL Klub híradója.  “A Bertelsmann-csoport által irányított nemzetközi médiabirodalom még gazdagabb is, mint a kormány a központosított média alapítványa” – mondta.

    Szerinte a kormányzati propagandisták éppen úgy hazudnak, mint a nem kormányzati médiumok. “Erről az eszméit kapcarongyként váltogató balliberális szivárványkoalíció politikusai nem beszélnek.” Toroczkai szerint a nem kormányzati médiumok létező cenzúrájának a bizonyítéka az is, hogy ő maga 23 éves politikai pályafutása során soha nem járt az RTL Klub stúdiójában, még akkor sem, amikor a “második legnagyobb párt” alelnöke volt.

  • Véget ért a Szabad sajtó útján a rendezvény, mennek a Parlamenthez. Hadházyék rohamléptekkel próbálnak a tömeg elejére érni. Rendőri felvezetéssel mennek. Megy az "Orbán takarodj", sípszó, Jobbik- és DK-zászlók vezetik a tömeget.

    Amikor a Károly körútra fordult az eleje, a járdáról két idős férfi azt kiáltotta a tömeg felé, hogy “kommunista patkányok”, “komcsi disznók”.

    Tudóítóink szerint "nagyobb most a tömeg jelenléte, mint az elmúlt két órában bármikor. Egy nő a tömegben azt mondta erre, mindig azt gondolom, hogy fesztiválon vagyunk".

  • Itt írtuk meg, hogy Szél Bernadett nem megy el a közmédiához, aztán beszéltünk Fekete-Győr Andrással is. Azt mondta, a Kossuth térre még elmennek a tömeggel, de Hadházyt már nem követik a Közmédia épületéhez.

  • A Mi Hazánk mozgalom elnöke, Toroczkai László beszédében arról beszélt, hogy a törvény előtti egyenlőség kérdéses Magyarországon. Szerinte ezt igazolja, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője, amikor Budapestre jött, hogy “rendezze az ügyét a szövetség egyik tagjával”, akkor az első útja a Dohány utcai zsinagógába vezetett és onnan üzent. “Felvetődik bennem a kérdés, hogy nincsenek-e Magyarországon olyanok, akiknek előjogai vannak” – mondta.

    Toroczkai szerint a márciusi 5. pont – ami a nemzeti őrseregről szól – megcsúfolása az is, hogy a Fidesz felszámolta a Magyar Gárdát. “Egy nemzeti kormány örült volna, hogy magyar emberek ezrei saját idejüket, pénzüket rászánva járták a rendezvényeket. Senkit nem támadtak meg, csak a megtámadott magyar emberek segítségére akartak sietni” – mondta.

  • Történelmi pillanatként harangozza be Vicsek Ferenc, hogy az összes ellenzéki párt (MSZP-től Jobbikig) képviselője egy színpadon, és együtt kihirdetik az úgynevezett "Márciusi kiáltványt", amely egyközös értéknyilatkozat, és ilyen pontokból áll:

    • az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem;
    • mindenki egyformán részesüljön a jogokból;
    • követeljük a sajtószabadságot, bértollnokok helyett független újságírást;
    • harcolunk a szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság ellen;
    • az állam nem uszíthat saját polgárai ellen;
    • történelmi helyünk az európai népek közösségében van;
    • megvédjük a hazánkat, támogatjuk a magyar közösségek identitásának megőrzését;
    • mindenkinek joga van a színvonalas oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz;
    • kiállunk a tisztességes bérekért, a sztrájkjogért, harcolunk a rabszolgatörvény megsemmisítéséért;
    • követeljük a jogbiztonságot és a törvény előtti egyenlőséget;
    • fellépünk a korrupció és a közvagyon ellopása ellen.

    Az ellenzéki képviselők a tüntetés után a Kossuth térre megy, hogy kitűzze ezt a kiáltványt a Parlamentre. 

    20190315180051 5K8A4201
    Fotó: Németh Sz. Péter / Index
  • Az esemény végén az összes felszólaló felsorakozott a színpadon. A tömeg végén, a Váci utca környékén egyiküket sem lehet látni a zászlóktól.

  • Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, akiről még mindig nem tudjuk, hogy hányadik lesz az MSZP-Párbeszéd listáján (most sem tudjuk meg), arról beszél: amikor Petőfiék a Nyugat felé tekintettek nem lettek hazaárulók. A márciusi ifjak tudták, hogy a magyarság megmaradását a "friss előremutató eszmék" szolgálják, mint a szabadság és egyenlőség.

    Jávor szerint meg kell harcolni hazánk függetlenségéért, hogy ne "egy Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartó" irányítása alatt éljünk. Európát nekünk kell most megvédeni "az önkénnyel, a zsarnoksággal, a keleti despotizmussal szemben". "Tisztesség vagy züllött korrupt állam", "zsarnokság helyett szabadság" - mond pár példát Jávor, mi a tétje a következő választásnak. 

  • Donáth Anna, a Momentum alelnöke szerint 1848-ban együtt mozdult Magyarország és Európa. Voltak közös értékeik és közös ügyeik, és tudtak együtt cselekedni, most is ez a faladat. Donáth a többiekhez képest érezhetően rövidebb beszédet mond.

  • A valaha volt legfiatalabb EP-képviselőjelöltként mutatják be Kálló Dánielt, aki ötödik az MSZP EP-listáján, és nincs még 20 éves. (A Független Diákparlament volt szóvivője volt, míg pártjelöltséget nem vállalt.) Kálló szerint a márciusi ifjak is fiatalon, huszonévesen politizáltak, "megtették a nemzetért, a jövőért". 

    Szerinte a politika eltávolodott mára az emberektől és a fiataloktól. Nemcsak azért hagyják el a fiatalok az országot, mert ott jobb az oktatás vagy a munkalehetőségek, hanem mert "nem lelik a honukat a hazában". Kálló szerint le kell győzni az apátiát, "a 48-as eszméknek nem a múzeumokban van a helye". 

  • A Váci utcától hátrafelé egyre kevesebben vannak, épphogy csak lézengenek pár tucatnyian. Lassan két órája megy a tüntetés a sok beszéddel, nem mindenki várja meg a végét, írta Presinszky Judit kollégám, és szinte ugyanabban a pillanatban jelentkezett Cseke Balázs is azzal, hogy "sokan elfáradtak vagy csak fáznak, és elindulnak hazafelé. Az Astoria felé lehet elhagyni a tömeget - mondták el a rendezvény elején a szervezők". 

    Egyébként a tömegben alig látni néhány fiatalt, az idősebb korosztályt sikerült ma jobban aktivizálni, írta.

    Sőt, a tömeg legelejéről is elkezdtek hazaszállingózni, emelte a tétet Munk Vera kollégám.