Miről maradtam le, amíg a strandon áztam?

2019.06.23. 19:33 Módosítva: 2019.06.23. 20:22

A sok hétvégi esőről valószínűleg nem maradt le senki, egyes településeken egész komoly problémát okozott a hirtelen leszakadó rengeteg csapadék, több helyen áradásokat és jelentős károkat okozva. Ezen kívül azonban még történt néhány fontos és érdekes dolog, ezeket szedjük most össze röviden:

  • Egyre kiélezettebb a helyzet Irán és az Egyesült Államok között, miután csütörtökön lelőttek egy amerikai drónt, Trump jóváhagyta az Irán elleni katonai válaszcsapást, majd 10 perccel az akció indítása előtt lefújta. Szombaton aztán újabb szankciókat jelentett be, később pedig kiderült az is, hogy az USA kibertámadást indított iráni fegyverrendszerek számítógépei ellen. Eközben kivégeztek Iránban egy férfit, aki az irániak szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedett.
  • Hiába kiáltott csalást Recep Tayyip Erdoğan, az ellenzéki jelölt a megismételt isztambuli polgármester-választáson is győzni tudott.
  • Nagyon úgy tűnik, hogy a Hableány sétahajó májusi tragédiájának újabb áldozata került elő, ezúttal Csepelnél, a rendőrség azonban ezt még hivatalosan nem erősítette meg, vasárnap délután annyit mondtak, hogy a holttest azonosítása zajlik.
  • Az UNESCO jelentést adott ki, amelyben a Liget-projekt leállítását kérik. Emellett megdöbbentőnek nevezik, hogy a Duna partjára tervezett, 120 méteres Mol-torony egyáltalán megkaphatta az építési engedélyt.
  • Tüntetések voltak Hongkongban, Németországban, Albániában és Csehországban is, utóbbi helyen Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelték.
  • Fontos hírek még a hétvégéről: elhalasztják a banki adategyeztetés határidejét, valamint a hvg.hu úgy értesült, nem lehet majd más hitel előtörlesztésére fordítani a babaváró hitelt.
  • A hétvége egyik legfurcsább története az MTA SZTAKI szívággyal és sarokkáddal berendezett egykori intézeti szobájáról szól, amely ugyanakkor hangsúlyozottan soha nem szolgált intim találkahelyként. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma felháborodását fejezte ki a szoba miatt.
  • A Miskolchoz tartozó Lyukóvölgyben 3-4 ezer, jórészt halmozottan hátrányos helyzetű ember él. Az ő sorsukról és az őket segítő Jószolgálat-díjas Tisza Leventéről szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja el.
  • A Csernobil sorozat sikeréről és magáról az atomkatasztrófáról, annak megéléséről beszélgettünk a Kult podcast legújabb adásában, kvízünk alapján pedig úgy tűnik, nem is kell Csernobilig menni a lepusztult épületekért, elég megnézni néhány magyar kórházat.
  • Meghalt a Család nevű ausztrál szekta néhai vezére, Anne Hamilton-Byrne. Több áldozat a mai napig nem akar beszélni arról, mit tett vele a messiásnak hitt mostohaanyja, a huszonnyolc gyermeket felnevelő Anne pedig haláláig tagadta a vádakat. A szekta történetéről írt cikkünket itt olvashatja.
  • Ott voltunk a Fishing on Orfűn és a Kolorádón, a fesztiválbeszámolókon túl pedig írtunk arról is, hogy nagyjából százan rosszul lettek az orfűi fesztivál résztvevői közül, miután rossz kútból ittak. Járványügyi vizsgálat is indult.
  • Ötven éve volt az első Magyar Nagydíj, most hétvégén meg a francia, utóbbi Hamilton győzelmével ért véget. A Gólcast szezonzáró adásában pedig Rossi kapitány mellett még a Bajnokok Ligája-győztest és edzőjét is dicsértük.
  • De érdekes nagyképes fotósorozatot nézhettek nálunk Kummer János fotós délkelet-ázsiai túrájáról is, interjúztunk Lea Seydoux színésznővel, a Toy Story 4. része pedig szerintünk nagyon jó lett, ki ne hagyja senki, aki szereti a megelevenedő játékokat. Hasonló ötletre épül, de lényegesen rosszabb a Gyerekjáték című új horror, ezt nem ajánljunk senkinek.
  • Vasárnap este pedig elindult új, magyarázó animációs videósorozatunk, a Képbehozó. Ennek első részében azt járjuk körül, hogy miért fogy a magyar és mit lehetne tenni a népességfogyás ellen.