Összefoglaló

Percről percre Sokak szerint könnyű volt a magyarérettségi

Ön is érintett? írja meg tapasztalatait az ugyelet+erettsegi@mail.index.hu emailcímre!
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Sokak szerint könnyű volt a magyarérettségi

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Na, legények, robbanjatok szét. Valahová máshová, ahol nem látunk” – bomlasztja a spontán bulit egy felügyelő tanár, ahogy kijön az utcára. Egy autó motorháztetőjén kezdtek sorakozni az üdítők, így viszont ebédre hazaérnek a korán végzők.

  • A XIII. kerületi Berzsenyi Gimnáziumból is elkezdtek kifelé szállingózni a diákok, akik végeztek a magyar írásbelivel. Reggel nem láttunk itt rendőröket, de kicsivel dél előtt járt erre egy járőrkocsi.

    A magyart meg lehet csinálni józan paraszti ésszel – mondta a feladatsorral az elsők között végző Noémi, aki örül annak, hogy nem halasztottak, és annak is, hogy idén elmaradnak a szóbelik. Művészeti irányban szeretne továbbtanulni, ezért leginkább az fontos a számára, hogy meglegyen az érettségije, a felvételije nem a mostani vizsgák eredményén fog múlni.

    A social distancing szerinte működött, és mivel maszkot nem kellett viselni a vizsga közben, nem is érezte kifejezetten kényelmetlennek az óvintézkedéseket sem.

  • Sorra jönnek le a diákok a lépcsőn Salgótarjánban. Azt mondják, nagyon könnyű volt az idei feladatsor, sokkal könnyebb, mint a korábbi években. Mindnyájan novellát elemeztek, a mű-összehasonlítástól félnek.

  • Patrik már végzett is a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban. Ő volt a második, aki kijött az iskolából. Azt mondja, könnyebb volt az idei magyarérettségi, mint várta, Fekete István novelláját elemezte.

    Mint meséli, azért végzett ilyen hamar, mert nem szokott piszkozatot vagy vázlatot írni, hanem rögtön nekikezd az esszének. Az eddigi gyakorlások során is gyorsan végzett. Most hazamegy, szusszan egyet, aztán még átnézi a matekot holnapra. „Szerintem négyes lesz” – mondja, az eddigi iskolai jegyei is 3-4-esek voltak általában. Bár gimnáziumban tanult, nem szeretne továbbtanulni, inkább autószerelő-szakmát szerez, aztán meglátja, mi lesz.

  • így próbálja csökkenteni a kockázatokat az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, derül ki az intézmény Facebook-posztjából. Egyszerre maximum öten vizsgáznak egy teremben. 

  • Az Eduline úgy értesült, hogy egy Fekete István-novellát, egy Arany János- és egy Tóth Árpád-költeményt is kaptak az érettségizők a középszintű írásbeli második részében.

    Az érettségizők választhatják egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

  • A diákoknak kilencven percük volt az első feladatlapra a magyarérettségin, hamarosan jön a második rész, melyben egy műértelmező szöveget kell majd írni. Ez – a vizsgázó választása szerint – lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

    (MTI)

  • A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a magyarérettségin a középszinten vizsgázók, értesült az  Eduline.hu. A diákoknak előbb alaposan el kell olvasniuk a kétoldalas szöveget, majd ezzel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk, írja az oktatási portál. 

  • „A lányomat vittem reggel a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba. Bár 10 perces időközökre voltak az osztályok behívva, 8:20 perckor mintegy 40-50 gyerek várakozott összeverődve az iskola előtt, vígan beszélgetve. Bár a kapu nyitva volt nem engedtek be senkit. Rendőr természetesen se közel se távol... :( Ugyanezt tapasztaltam a Budai Gimnázium előtt is az Alkotás út sarkán” – írta olvasónk. 

  • Eredetileg 113 387 jelentkeztek vizsgára, de a járványhelyzetben elrendelt szigorítások miatt most nem lehet előrehozott vagy szintemelő vizsgákat tenni azoknak, akik nem most akarnak továbbtanulni. Emiatt 26 638 jelentkező vizsgáját törölték, 2455-en pedig visszaléptek. Idén így 83 300-an vizsgáznak. Magyarból középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en.

  • Ahogy korábban írtuk, többen is inkább autóval vitték el a gyereküket az érettségire, hogy ne kelljen tömegközlekedésre szállniuk, valószínűleg emiatt is ugrott meg a reggeli forgalom, ahogy az látható a Waze grafikonján: 

    city7 24h.png
    Fotó: Wazestats
  • Kilenc órakor elkezdődött az írásbeli magyarérettségi. A teszt megoldására közép- és emelt szinten is négy órát kapnak a diákok. A feladatok megoldásával maximum 100 pontot lehet elérni. A vizsga két részből áll, két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani. 

    • Az elsőre 90 percet kapnak. Ez a feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.
    • A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

    (MTI)

  • Fél kilenc után öt-tíz perccel érkeztek az utolsók, öles léptekkel haladva a Leőwey Klára Gimnázium hátsó kapuja felé. 

    Tanárnő, mindjárt beérünk, már itt vagyunk a szobornál!

    – kiabálja a telefonba egy öltönyös fiú, aki barátaival érkezik. Miután letette, a barátja csendben megjegyzi, hogy felesleges volt aggódni, simán beértek időben. Háromnegyed 9-re már senki sincs az iskolák előtt, és bentről sem szűrődik már ki semmilyen zaj.

  • Március 16-án a koronavírus terjedése miatt bezárták az összes iskolát, de az oktatás nem állt le. Az iskolák és a tanárok többsége hihetetlen gyorsasággal és kreativitással állt át az online oktatásra. Mivel az Index egy online újság, nálunk is hamar körvonalazódott az ötlet, hogy saját eszközeinkkel segítsünk ebben a különleges helyzetben. Leginkább az érettségizőkre gondoltunk, akiknek talán a legrosszabbkor jött, hogy másfél hónappal az írásbeli vizsgák előtt át kellett átállniuk távtanulásra.

    Szerencsére találtunk kiváló tanárokat, így jöhetett létre az Index Iskolatévé projekt. Március 23-tól hat héten át tartottak matematika-, történelem-, valamint magyar nyelv és irodalom órákat az Indexen Csapodi Csaba, az ELTE oktatója, Repárszky Ildikó és Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai. 

    Ide kattintva válogathat az előadások között!

  • Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfőn a Kossuth rádióban elmondta,  a szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, mert a megbetegedések száma most alacsony.

    „Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz” – mondta. Hozzátette, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek. (MTI)

  • „Arra számítottam, hogy elhalasztják az érettségit. Nem örültem, amikor kiderült, hogy megtartják” – meséli egy salgótarjáni diák a Madách Imre Gimnázium előtt. Nehezen működött a távoktatás, mondják többen is, inkább a tanárokon múlt, melyik órát tartják meg rendesen, melyiken pedig csak feladatsorokat küldenek ki. A legtöbben a korábbi évek feladatsoraiból készültek.

    Egyébként háromnegyed 9-re kiürül a salgótarjáni Arany János utca, már mindenki bement.

  • A belvárosi gimnáziumok irányába haladva egyre több diákcsoporttal találkozik az ember. A középiskolák előtt többen megállnak, beszélgetnek egymással, igaz, nem olyan szoros körben álldogálnak, mint egyébként. Talán a diákok egyharmadán, felén lehet maszkot látni az utcán. Többen kényelmesebb ruhát választottak, nem fáradnak a matrózblúzzal, magas sarkúval és zakóval. 

    A pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjaival még azelőtt sikerült beszélnem, hogy „menetrend szerint” bementek volna az iskolába. „Egy egész éves tizenkettedikes anyag még vissza volt, úgyhogy azt egyedül kellett megtanulni” – mondta az egyikőjük, akivel mindenki egyetértett abban, hogy az elmúlt két hónap sokkal nehezebb volt. Még úgy is, hogy a szóbeli tételeket végül nem kellett kidolgozni. A megkérdezett baráti társaság a nyelvvizsgaenyhítésre csak megvonta a vállát, ők ugyanis két tannyelvű tagozaton tanulnak, nekik amúgy is lesz papírjuk, egyesek pedig külföldön tanulnak tovább.

  • A XIII. kerületi Berzsenyi előtt nem voltak rendőrök, valaki a vizsgázni érkezők közül meg is jegyezte, hogy sajnálja ezt, mert „milyen menő lett volna már úgy megérkezni érettségizni”. A diákokat itt szakaszosan engedték be, hogy ne legyen tömörülés; akik hamarabb érkeztek, kint várakoztak. Több szülő is autóval hozta el a vizsgázókat, de a környező utcákban sem alakult ki tumultus.

  • Szigorú másfél méteres távolságban, hét diák áll libasorban fél kilenckor a salgótarjáni Táncsics Szakgimnázium udvarán, a bejárat előtt. Nevetés hallatszik ki az utcára, pozitívan állnak ehhez a helyzethez. A legtöbben már bent vannak, és perceken belül zárják az ajtókat.

  • Kellemetlen - ezt mondta Hajni a Berzsenyi bejáratánál, amikor arról kérdeztem, milyen most érettségizni. Mivel humán tagozatos, ezért a magyar írásbelitől tart a legkevésbé, a töri és a matek miatt inkább izgul. Felvételizik a MRTU-ra, ezért most kell érettségiznie. Szerinte nagyobb a fertőzés esélye, most a vizsgák miatt, mint korábban, de reméli, hogy ha mindent betartanak, akkor nem lesz gond.

  • Újabb kisebb csapat érkezett a főbejárathoz, akik azt mondták,

    lényegtelen, hogy van-e járvány, ez így is úgy is stresszes.

    Az egyik végzős fiú szerint, jó, hogy csak írásbeli lesz, egy lány viszont rögtön közbevágott, hogy “nem az, mert ő a szóbelin akart volna javítani.” A terv az volt, hogy a vizsgák után majd buliznak egy jót, most majd “anyukámmal ünneplek otthon”, mondta egyikőjük.

    Az óbudainál úgy tűnik, hogy minden végzős megérkezett, kezd elcsendesedni az iskola környéke. Bár az ünneplő sehol sem kötelező, itt minden diákot fehér ingben vagy blúzban és sötét nadrágban láttam. A végzősök azt mondták, hogy egy teremben maximum tízen ülhetnek majd, az épület ablakai egyébként szinte mindenhol nyitva vannak.

  • Csongort az apukája hozta el a vizsgára. A végzős diák édesapja az Indexnek azt mondta, örül, hogy nem halasztották a vizsgákat. Szerinte most kiderült, hogy az online oktatás egyelőre nem működik, legfeljebb csak tűzoltásra jó. Úgy látja, a fia iskolájában nehezebb az érettségi, mert kevesebb lehetőségük volt a felkészülésre. Elméletben könnyítésnek tűnhet, hogy nincs szóbeli, de a szóbelin szélesebb körben lehet számít adni a tudásról, segíthetnek a tanárok - mondja.

  • Boglárka a közeli Bátonyterenyéről érkezett a salgótarjáni Táncsics Szakgimnáziumba, édesapja hozta autóval. Maszk van rajta, de azt mondja, bent majd leveszi. Jobban örült volna, ha az év végi jegyeket kapják meg, mert jól sikerült ez az év neki, de a továbbtanulás szempontjából fontos a százalék is. Gyöngyösön szeretne továbbtanulni, pénzügy és számvitel szakra jelentkezett. Barátnőjével mennek be, egy rendőr itt is sorra figyelmezteti a diákokat, hogy csak semmi csoportosulás.

  • „Egy Pest megyei gimnázium tanulója vagyok. A belépésnél nem volt sor, először lefertőtlenítették a kezet, és akinek nem volt maszkja vagy kesztyűje, az kaphatott. A folyosókon vannak emberek, de figyelnek, hogy ne legyen csoportosulás. A diákok is a folyosókon használják a maszkokat, de a teremben általában gyorsan le is veszik” – írta olvasónk, Péter. 

  • Levente és Csongor szintén berzsenyis végzősök. A magyar írásbelire kocsival hozták őket, hogy ne kelljen tömegközlekedniük, ezzel is csökkentve az érintkezéseik számát.

    A vizsgától nem tartanak, a vírust viszont komolyan veszik. Csongor azt mondta, nem volt most jó megoldás arra, hogy mikor legyen érettségi, és talán a legjobb opciót választották a döntéshozók. Levente és Csongor is jobban örült volna mondjuk, ha inkább szóbeli van, szerintük az könnyebb, és jobban képet is ad a tudásukról. Mindketten egyetemre felvételiznek. Levente szerint mindent megpróbáltak az online oktatás sikeréért az iskolájukban, de nehéz volt így felkészülni. Csongor szerint most jobban kiéleződött, ha valaki nem szeretett egy tantárgyat, ott nagyon nehéz volt motiválni.

  • A salgótarjáni Táncsics Mihály Szakgimnáziumban külön ajtón engedik be a tanárokat, és a diákokat. 76 tanuló kezdi ma meg itt az érettségit a NOOL információi szerint. A tantermekben szigetelőszalaggal jelzik, hogy hova üljenek, és mindenki kap maszkot, kézfertőtlenítőt a belépésnél. Sokan autóval jöttek, és amíg lehet, még kint beszélgetnek egy kicsit.

  • Az Óbudai Gimnáziumba két helyen engedik be a diákokat, a főbejáraton és az iskola udvarának kapuján. A tanulók csak azután léphetnek be az épületbe vagy az udvarra, hogy fertőtlenítették a kezüket. Ebben az iskola munkatársai segítenek nekik.

  • A XIII. kerületi Berzsenyi Gimnáziumba járó Anna azért öltözött ki, mert az anyukája mondta, hogy így jöjjön vizsgázni. Ő a koronavírus miatt eleinte szorongott, aztán beleszokott. Furcsának tartja, hogy a rendes időpontban megtartják az írásbelit, annak pedig egyáltalán nem örül, hogy nem lesz szóbeli. Mivel művészeti egyetemre felvételizett, tudja, hogy idén nem sikerült a felvételije, de most már szeretné letudni az érettségit.

  • Bolyaisok a Dózsa György úti metrómegállóban azt mesélték nekünk, hogy örülnek annak, hogy nincsenek szóbelik, szerintük könnyebb írásban vizsgázni.

    Tudják, hogy két bejáraton keresztül engedik majd be őket, hogy lesz fertőtlenítés, hogy csak a folyosókon kötelező a maszkhasználat, hogy szótárt csak kesztyűben használhatnak. A vírustól maguk miatt nem aggódnak, de attól tartanak, ha megfertőződnek, esetleg továbbadhatják, a nagyszüleiket külön féltik. Eredetileg arra készültek, hogy később, de még a nyáron meg lesznek tartva a vizsgák, és meglepte őket, hogy nem volt halasztás, de nem akarnának ősszel vizsgázni.

  • Háromnegyed 8-kor már 30-40 diák gyülekezik a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium előtt. Sokak kezében kávé, energiaital.

    Az út túloldalán két rendőr figyelmezteti a diákokat, hogy tartsák a másfél méteres távolságot.

    Reggel 8 és 8:30 között fokozatosan engedik majd be az érettségizőket. Azt mondják, csak addig kell viselni a maszkot, amíg beérnek a tanterembe, és mindenki előre megkapta emailben, hogy hova kell mennie.

    Alig van forgalom a városban, az egyik érettségiző azt mesélte, hárman voltak csak a buszon, többen kocsival érkeztek a környékbeli településekről. „Nagy kalappal” – mondja egy munkába siető nő az iskola előtt álló diákoknak.

    „Adyt szeretném” – mondja az egyik érettségiző, más inkább kihagyná az esszé részt, ha lehetne. Többen is inkább a matektól félnek, a magyaron túl lehet esni. Azt mesélik, hogy Messengeren, Skype-on tanultak együtt, így jobb volt, mint egyedül készülni.