2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Albánia 0
Spanyolország 1
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Horvátország 0
Olaszország 0
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Jönnek a kormány idei első bejelentései

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Köszönjük olvasóink figyelmét!

 • Gulyás Gergely az egészségügyi szakdolgozók béremelésére vonatkozó kérdésre elmondta: két ütemben történik, az első emelés július elsejétől jön, a második márciusban. A béremelés mértéke jelentős, 40 százalékot meghaladó.

 • Támogatja-e a kormány, hogy népszavazáson dönthessenek a debreceniek a debreceni akkumulátorgyárról? Gulyás Gergely azt mondta: azt javasolja a debrecenieknek, hogy fontolják meg a beruházás előnyeit, a kormány nem lát negatívumot, megalapozatlanok a félelmek, a kormány ezeket világos kommunikációval tudja cáfolni. Ahhoz, hogy a város regionális központ legyen, kellenek az ilyen beruházások.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy nincs napirenden a miniszterelnök kijevi látogatása. Karácsony Gergely főpolgármester tegnap utazott Ukrajna fővárosába.

 • Gulyás Gergely a Vodafone-tranzakcióval kapcsolatban megjegyezte: szívesen fogadják a gratulációkat.

 • A tanárok mikor kaphatják meg a 10 százalékos fizetésemelésen túli emelést? Gulyás Gergely azt válaszolta: abban a pillanatban, hogy az uniós forrásokhoz hozzáférhetnek.

 • Az élelmiszerárstopok maradnak április 30-ig? A kormány tavaly decemberben április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot. Nincs tervben, hogy előbb kivezessék. Gulyás Gergely elmondta: a kormány igyekszik fenntartani az árstopokat, amíg áruhiány nincs, és nem okoz kárt.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta: Magyarország a magas költségek miatt vélhetően visszalép a rendezéstől, így Svájc és Ausztria lehet a házigazdája a tornának.

 • Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban leszögezte: az oktatás tartalmának meghatározása nemzeti hatáskör, ezért itt a bizottságnak különösebb keresnivalója a kormány szerint nincs, de azok közé a kérdések közé tartozik, ami nem az egész hétéves költségvetés kifizetéseit akadályozza, így el tudnak majd vitázni. Látják, hogy Nyugat-Európában milyen genderforradalom van, ezt nem szeretnék Magyarországon, a családvédelmi törvény célján nem változtatnak. Kodifikációs viták lehetnek, de az a cél, hogy a gyermekek szexuális felvilágosítása nem az iskola és az állam, hanem a szülők dolga, ezen nem hajlandók változtatni.

 • Hogyan értékeli a kormány Karácsony Gergely kijevi látogatását és kijelentéseit?

  „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal” – fogalmazott a főpolgármester Kijevben. Gulyás Gergely szerint buta és felelőtlen kijelentéseket tett a főpolgármester. A miniszter arra utalt, hogy a főpolgármester szerint Putyin érdekeit képviseli a magyar kormány.

 • Gulyás Gergely a migrációs helyzetről elmondta: Európában nehéz a helyzet, a déli határokon, a magyar határon is nagy a nyomás. Ha bárki Magyarországra jut, azt meg kell vizsgálni, bíznak benne, hogy Szlovénia és Horvátország is meg tudja védeni a határait. Leszögezte: minden schengeni állam kötelezettsége, hogy védje a határokat, Magyarország ennek példamutatóan tesz eleget.

 • Gulyás Gergely a szakképzési intézményekre vonatkozó kérdésünkre elmondta: mindenkivel szívesen tárgyalnak, az a javaslat, amit a béremelésekre kidolgoztak, garancia arra, hogy a pedagógusok anyagi megbecsülése jobb legyen. Az egyéb igényekkel kapcsolatban az államtitkár tárgyalni fog. A miniszter világossá tette, szeretnének egy olyan jogi megoldást találni, ami azonnali elbocsátást kiváltó esetekben bizonyos türelmet tanúsít. Keresik a megoldást arra, hogy minél kevesebb feszültség legyen a rendszerben.

 • Erasmus-ügyben Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: az Európai Bizottsággal minden összeférhetetlenséget egyeztettek. „Készen álltunk arra, hogy a politikai tisztviselőket kivegyük az alapítványokból” – mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy a bizottságtól aztán egy olyan szöveget kaptak, ami ezt nem kívánta meg. A kormány azt a visszajelzést kapta a bizottságtól, hogy a végrehajtott módosítások megfelelőek, éppen ezért a miniszter példátlanul inkorrektnek tartja most a bizottság döntését.

 • A napelemes pályázati pénzek kifizetéséről is kérdeztük Gulyás Gergelyt. A miniszter a múltra vonatkozóan ezekről nem tud jó hírt mondani, de a jövőre igen. Kifejtette: az eddig elhanyagolható mértékű kifizetések mellett az a cél, hogy január végére 1,2 milliárd forintot fizessenek ki, de ez is csak a beérkezett igények egy része. A tárcavezető elismerte, a tervezettnél lényegesen lassabb volt az adminisztráció, ezért elnézést kér.

 • Kollégánk a fürdők lehetséges támogatásáról is kérdezte Gulyás Gergelyt. A miniszter elárulta: a fürdőkkel is fognak tárgyalni. Hozzátette, egy részük bezárt, egy részük jelentős áremeléssel nyitva van, meg kell nézni, milyen támogatásra van szükség ahhoz, hogy a mostani szezon után a következő télen ne legyenek bezárások.

 • Erasmus-ügyben milyen szigorításra nyitott a kormány? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter leszögezte: amikor tárgyaltak, minden további nélkül elfogadták volna, hogy hivatalban lévő politikus, polgármester, kormánytag, akár még államtitkárok se legyenek tagjai a kuratóriumoknak, de nem volt ilyen kérés. Kaptak egy szöveget, ami ennél szűkebb összeférhetetlenséget irányzott elő, ezt fogadta el az Országgyűlés. A miniszter szerint nem korrekt a bizottság eljárása. A bizottság a tanácsnak írott összefoglalójában elismeri, hogy Magyarország a modellváltó egyetemeknél a kérésnek megfelelően módosította az összeférhetetlenséget, „nem tudjuk, mit akarnak, először tisztázni kell”. Navracsics Tibor jövő héten tárgyal Brüsszelben.

 • Gulyás Gergely az Index önkormányzati rezsitámogatásra vonatkozó kérdésére elmondta: ez volt az első körös támogatás, szeretnék, ha lenne második, ami két dologtól függ: hogyan alakul a gazdaság helyzete, és hogyan alakulnak a rezsiárak. A miniszter mindenkit óvna a túlzott optimizmustól, pillanatnyilag tényleg olcsóbb az energiaár, mint az elmúlt hónapokban, ez hosszú távon sokat könnyítene a gazdaság és az önkormányzatok helyzetén is. A kérdés nyitott, szeretnének segíteni.

  A Fővárosi Önkormányzat mellett a megyei önkormányzatokkal sem tárgyaltak, de majd fognak.

 • Gulyás Gergely a pedagógusok megmozdulásairól elmondta: egyetlen kérésük volt a tanári érdekképviseletekhez, hogy a jogszerű formáit válasszák a tiltakozásnak, ez lehet tüntetés és sztrájk is. Az a kérésük, hogy a jogszabályokat tartsák be, a kormány nagyra becsüli a tanárok munkáját, elismerik, hogy a béreket jelentősen növelni kell, azt remélik, hogy visszamenőlegesen is kifizethetik a megemelt tanári béreket, ha Brüsszel a forrásokat rendelkezésre bocsájtja. Hozzátette: az nem kérdés, hogy a következő generáció és az ország jövője nagymértékben függ a tanároktól, ehhez méltó bérek is kellenek.

 • A miniszter elmondta: jövő héten benyújtják a 2023-as költségvetést, a tárgyalása megkezdődhet februárban, reményeik szerint márciusban el is tudják fogadni. Elmondta: mindenféle pánikkeltő nyilatkozatot lehetett hallani a dollárbaloldal szakértőitől, ennek ellenére a gazdasági növekedés 4,5 százalék körül lesz, ami az EU-ban az egyik legmagasabb.

  A jobboldali kormány nem választási költségvetéseket fogad el, szögezte le. 76,8 százalékról 73,5 százalékra csökkent tavaly az államadósság. 2022 első 10 hónapjában a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek, a reálkeresetek 77 százalékkal nőttek 2010 óta. Az OECD-tanulmány szerint 2022 harmadik negyedévében egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek az uniós országok közül.

  Foglalkoztatási rekordot értek el 2022-ben, több mint 4,7 millió munkavállaló van az országban, a forint árfolyamát stabilizálták, 2022 decemberében egyértelműen erősödött.

  A fókusz a rezsivédelmen lesz 2023-ban is, az lesz a cél, hogy a gazdasági veszélyek ellenére a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek. Ha sikerül a recessziót elkerülni, akkor az átlagfogyasztásig fenn tudják tartani a rezsicsökkentett árakat a magyar családoknak. Az országnak 17 milliárdra nőtt a rezsiszámlája. A rezsivédelmi alap jelentős: mind a családoknak és az állami intézményeket támogatni tudják majd, csökkentik az államadósságot, a családtámogatásokat bővítik. Idén 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány 2023-ra. Az idei évi nyugdíjkifizetések összege meghaladja a 6150 milliárd forintot, ez a költségvetés legnagyobb kiadása.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: az Európai Parlament egy olyan példátlan korrupciós botrányban dagonyázik, amely a szervezet maradék hitelét is felemészti. A miniszter szerint itt a lehetőség, hogy a korrupcióban fuldokló Európai Parlament a magyarhoz igazítsa a vagyonnyilatkozati rendszerét. Gulyás Gergely hozzátette: az EP akkor tud komoly intézményi szereplő maradni, ha feltárják a korrupciós vádakat és levonják a szükséges következtetéseket.

 • Rövidebb lesz a Kormányinfó, mert Gulyás Gergelynek hivatalos programja van. A miniszter azzal kezdte, hogy a kormányülésen döntően a költségvetéssel foglalkoztak, de az Erasmus-ügy is napirenden volt. A kormány álláspontja:

  elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ami a bizottság részéről történik, hosszan lehetne sorolni az egyetemeket, ahol Nyugat-Európában politikusok ülnek a kuratóriumokban.

  Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy amikor megállapodtak, ennek megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályokat, a kodifikált szöveget is egyeztették, sőt még szigorúbb szabályok elfogadására is nyitottak lettek volna, de ilyen igény nem érkezett.

  Navracsics Tibor egyeztetni fog, szeretnék azt remélni, hogy félreértésről van szó. A kormány az Erasmus-ösztöndíjak költségét kifizeti.

  Az idei évre vonatkozó ösztöndíjakat már tavaly aláírták, ezt nem érinti a bizottság döntése, a jövő éviekre vonatkozik. Ha addig nem lesz megoldás, bár ezt nehezen tudják elképzelni, akkor Magyarország ki fogja fizetni ezeket, az ösztöndíjprogramban való részvételnek nem lesz akadálya. 

  A kormány pert indít a határozattal szemben az Európai Unió Bíróságánál, ha nem sikerül megegyezni.

  Gulyás Gergely ismertette: egy év alatt 18 százalékkal növekedett a különböző tudományos közlemények száma a modellváltó egyetemeknél. A 2020-as évvel összehasonlítva 2021-ben 9 százalékkal, 2022-ben további 7,5 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma. A tudományos teljesítménye a hallgatóknak javult, és a jelentkezési arányuk is emelkedett a modellváltások után. A külföldi hallgatók létszáma is emelkedett Magyarországon. A miniszter kitért arra is, hogy a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban is előreléptek.

  Gulyás Gergely összességében elmondta: a tanszabadság garantált, ezzel kapcsolatban nincs is vita, semmilyen alapja nincs a Magyarországgal kapcsolatos vádaknak a felsőoktatás területén, ráadásul pontosan úgy jártak el, ahogy azt a bizottság kérte. Remélik, hogy a félreértés gyorsan tisztázható, ha nem, akkor a magyar kormány kénytelen lesz pert indítani.

 • Magyarországnak nem érdeke, hogy visszaálljon a hidegháború korának blokkokon alapuló nemzetközi rendje, alternatív globalizációs modellre és stratégiára van szüksége – írja a Mandiner hetilapban megjelent cikkében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt is kifejti, milyen stratégiára van szükség ahhoz, hogy az ország megnyerje a következő évtizedet. Az erről szóló cikkünket itt találja.

 • Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – írtuk korábbi cikkünkben.

  Az ügyre Navracsics Tibor, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium is reagált.

 • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vezetésével tartanak délelőtt tíz órától Kormányinfót a Miniszterelnöki Kabinetirodában.

  A mai sajtótájékoztatót is „Mit miért tesz a kormány?” címmel rendezik meg. A helyszínen lesz az Index újságírója is, ezúttal Holló Bettina teszi fel kérdéseinket.

  Tartsanak velünk, és értesüljenek elsőként a legfrissebb bejelentésekről!