Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyetem téren gyülekezik a tömeg, hogy hosszú idő után újra egy színpadonláthassa Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát a Demokratikus Koalíció megemlékezésén.

    Egy idős úr az egyik kávézó teraszáról azonban megafonba énekli az Internacionálét és egyéb kommunista mozgalmi dalokat – írja a 24.hu.

    A hangos ellentüntető összeszólalkozott a DK-sokkal.

  • A miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál tartja ünnepi beszédét, amelyet frissülő cikkünkben követünk.

  • A kétnapos, Civil sugárút című rendezvényt a Szabadságmenet zárja, az esemény gyülekezőjét 15 órára hirdették meg a Hősök terére. A menet 15:30-kor indul, majd a terv szerint 17 órakor érkezik meg az Andrássy út–Bajcsy Zsilinszky út kereszteződéséhez.

    A megnyitó beszédet Karácsony Gergely főpolgármester mondja, ezt követően civilek, művészek és zenészek lépnek fel, többek között a Romano Glaszo, Dés László és Wunderlich József, Molnár Piroska, Törley Katalin és Törley-Havas Sára, Baranyi Krisztina és Pikó András, Orsós János, Mácsai Pál, valamint Iványi Gábor.

  • A fiatalabb férfi egy Orbán Viktort, valamint a kormányt kritizáló táblával érkezett a tömegbe. A nyugdíjas férfiak azonban ezt nehezen viselték, megpróbálták elvenni a tábláját, és veréssel fenyegették – írja a 24.hu

    Közben a műsor is elkezdődött, amit néhány ezer ember követ a helyszínen, de nincs a szokásos tömeg a lap szerint. Vélhetően Orbán Viktor beszédére fognak többen érkezni. 

  • Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy rengetegen vannak Kiskőrösön, a narancsos Orbán-pizza mellett pedig nemzeti pohárkrémet is lehet kapni az egyik helyi kávéházban.

    • A Demokratikus Koalíció 15 órától a budapesti Egyetem téren tartja március 15-i rendezvényét, amelyet az alábbi felütéssel reklámoznak: „Hosszú idő után az első alkalom lesz, hogy egy színpadon mond beszédet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök.”
    • A Mi Hazánk Mozgalom szintén 15 órára szervezte meg ünnepi eseményét, amely a Béketüntetés nevet kapta, azzal az alcímmel, hogy Vétózzuk meg a NATO-bővítést! A Pilvax közben mások mellett felszólal Toroczkai László, a párt elnöke.
    • A Momentum a XXII. kerületbe, a Kastélypark utcába szervezett pikniket, ez a Nagytétényi Forradalmi Piknik. Beszédet mond Tóth Endre, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Havasi Gábor, a Momentum polgármesterjelöltje Budafok-Tétényben.
    • 10-kor Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, valamint Hiller István választmányi elnök Budapest XX. kerületében, Pesterzsébeten, a Petőfi-szobornál sajtótájékoztatót tart és koszorúz. Komjáthi Imre, a szocialisták társelnöke Molnár Zsolt pártigazgatóval Csíkszeredán avatott kopjafát.
    • A Jobbik-Konzervatívok 10 órától a Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezést.
    • Az LMP-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy központi megemlékezést nem tartanak, tagjaik és képviselőik a saját településükön tartandó megemlékezéseken vesznek részt.
    • A Párbeszéd Karácsony Gergely főpolgármester révén a Szabadságmeneten is képviselteti magát.
  • Orbán Viktor 15 órától Kiskőrösön, a Petőfi-szülőház előtt tartja ünnepi beszédét, amelyet művészeti előadások, valamint Domonyi László polgármester köszöntője előz meg. A kormányfő látogatása alkalmából az egyik helyi pizzéria narancsos pizzát  készít.

  • „Készen állunk a modern magyar nemzetet és a polgári Magyarországot megteremtő és éltető szabadság védelmére, melyet Kossuth Lajos vezetésével vívtak ki az 1848–49-es forradalmárok” – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Monokon.

    Kövér László ünnepi beszédében hangsúlyozta: a neves államférfi monoki szülőhelyéről és szobra mellől

    ma azt jelenthetjük Kossuthnak, hogy az Istenben, hazában és családban hívő mai magyarok 21. századi regimentje felsereglett, és nincsen híján lélekszámnak és a lélek erejének sem.

    „Jogunk is van, erőnk is van, hogy öncél legyünk, ne idegen céloknak eszköze" – idézte Kossuth Lajos szavait Kövér László, megjegyezve: Magyarország kormányzójának és első pénzügyminiszterének demokráciaeszménye nemcsak a magyar, hanem a nyugati szabadságnak ihletője és éltetője is egyben.

    Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: Kossuth Lajos alakja az egész világon ismertté tette azt, hogy mit jelent a szabadság és a demokrácia.

  • A Szeged.hu egyik olvasója beszélt arról a portálnak, hogy őt és több ismerősét is telefonon hívta Farkas Sándor parlamenti képviselő, hogy vegyenek részt az állami rendezvényen, amelyen szerda délután három órakor Orbán Viktor mond beszédet.

    A lap hozzáteszi: nyilván nem a csongrád-csanádi négyes körzet képviselője telefonálgatja végig a lakosokat, feltehetően rögzítették azt a néhány mondatot, amellyel invitálják a közönséget Kiskőrösre.

    A kisvárosban még a fákat is leporolták az ünnepre, a helyiek szerint már napok óta tart a takarítás és a készülődés.

  • Félidejéhez érkeztek a Most vagy soha! című, az 1848. március 15. történetét elmesélő film utómunkálatai. A mozit 2024. március 15-én készülnek bemutatni, de az idei ünnepre is összevágtak belőle egy előzetest. Petőfiékről és a történelmi filmek fogadtatásáról is kérdeztük Szente Vajkot, a Most vagy soha! társ-forgatókönyvíróját, egyik kreatív producerét.

    Szente Vajk az Indexnek többek között arról is beszélt, hogy

    • miért terjedhetnek pletykák a film körül;
    • az Aranybulla című tévésorozat árnyékában nagyobbak-e az elvárások;
    • aktuálpolitikai állásfoglalás-e, ha egy magyar huszár egy filmben ügyesen vív;
    • miért vékony jég a történelmi film.
  • „A magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa, és ha kell, szabadságharcos nép vagyunk” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a győri városházán, miután átvette a megyeszékhely díszpolgári címét.

    Szijjártó Péter elmondta, hogy az elmúlt 13 évben az ország minden válságból úgy lábalt ki, hogy erősebb volt utána, mint előtte.

    Minden megpróbáltatásra magyar választ adtunk. Soha nem az elvárásoknak feleltünk meg, soha nem az iránymutatásokat kerestük, hanem kizárólag a magyar nemzeti érdeket néztük

    – fogalmazott, hozzátéve, hogy „ezt nem tudtuk volna megtenni, ha nem őriztük volna meg a szabadságot”.

    A tárcavezető kifejtette, tizenhárom éve a globális pénzügyi válság hatásaként Magyarország gazdasági szempontból rendkívül mélyen volt, de nemzeti összefogással „kimásztunk a gödörből, és mára az európai térség egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságát építettük fel”.

  • „A kormány az azonnali béke pártján áll, amit elkezdtek címkézni, hogy az »nem lenne igazságos, nem lenne tisztességes«, pedig a valóság egészen egyértelmű: a béke jó, a háború rossz” – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Pest vármegyei Zsámbékon az MTI szerint.

    Menczer Tamás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára emlékező ünnepségen arról beszélt, mostanában, amikor azt látjuk, hogy a mindennapi megélhetéshez szükséges feltételek egyre nehezebben elérhetőek, az energia egyre drágább, akkor úgy érzi az ember, korlátozva van a szabadsága, korlátozzák azt, hogy úgy éljünk, mint annakelőtte.

    A helyzet nehéz, de hasonlóan az 56-osokhoz és a rendszerváltókhoz, mi is erőt kell hogy merítsünk az 1848-as hősök példájából. A recept pedig általuk adott: hazaszerető szívvel és a magyar érdekekre fókuszáló fejjel cselekedni

    – fogalmazott az államtitkár.

    Menczer Tamás figyelmeztetett, „ha egy politikus – akármilyen okból – a magyar érdeket hátrébb sorolja, és más nemzet érdekeit teszi az első helyre, akár vélt jó szándékkal, akkor eltéveszti a célt, és szakadékba vezeti azt a közösséget, amely a bizalmával megtisztelte. A magyar kormány első helyen és elsőként mindig a magyar érdekeket tartja szem előtt, a kormány döntéseit kizárólag a magyar érdek befolyásolja.”

  • A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebook-oldalán tette közzé a saját 12 pontját március 15-re készülve.

    A DK elnöke szerint a „szabadság és függetlenség mellett a legfontosabb hazafias kérdés az oktatás ügye. Gyerekeink ügye, az iskola ügye.”

    Gyurcsány Ferenc véli, hogy ezt elárulta az Orbán-kormány. Ezzel kapcsolatban 12 pontba szedte, hogyan lehetne az oktatást fejleszteni. Felsorolásában olyan problémákat fogalmaz meg, mint például a tanárok alacsony fizetése, a tantárgyak hasznosíthatósága a hétköznapi életben, a kétnyelvű oktatás hiánya, valamint az ingyenes étkezési lehetőség.

  • „Magyarország függetlensége és szabadsága a valós és tartós nemzeti egység alapja, ezért a legfontosabb nemzeti minimum” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Veszprémben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján rendezett városi ünnepségen.

    Gulyás Gergely kiemelte, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a legkiválóbb, karddal és vérrel megharcolt példája annak, hogy a haza és a szabadság szeretete tudja a legnagyszerűbb cselekedetekre késztetni a magyarságot, „nemzeti egység nem teremthető a haza és a szabadság szeretete nélkül, és addig létezhet a nemzeti közösség, amíg szabadságunkért és függetlenségünkért áldozatokra is készek vagyunk”.

    A miniszter emlékeztetett arra, hogy 175 évvel ezelőtt Európán forradalmak söpörtek végig, és a polgári jogok kínálta szabadság ügye ekkor közös európai ügy volt, a népek tavasza „gyökereiben rázta meg az abszolutizmus által kormányzott Európát, a mozgalom egyenlő jogokat követelt a nemzetnek és polgárainak, függetlenséget, alkotmányos intézményeket, felelős kormányt, szabad sajtót, jobbágyfelszabadítást és törvény előtti egyenlőséget, rabság helyett szabadságot”.

    Miközben Európában gyorsan kihunyt a láng, és eltaposták a szabadság tüzeit, Magyarország felvette a küzdelmet a birodalmi túlerővel szemben. A forradalomból szabadságharc lett, dicső küzdelmekkel, szép győzelmekkel, és bár leverése, majd az azt követő megtorlás elfojtotta a szabadságküzdelmet, megerősítette a nemzet szabadságvágyát

    – rögzítette Gulyás Gergely.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett, 1848 bizonyítékul szolgál arra, hogy az igazi szabadság erkölcsi minőség is, „a nemzet és polgárainak szabadságvágya az egyén belső, lelki szabadságán alapul, a lélek szabadságának igénye pedig az igazságban gyökerezik. A belső, lelki és a külső, fizikai rabság az emberi igazságérzettel összeegyeztethetetlen.”

    1848 legfőbb üzenete, hogy nincs egyéni szabadság a közösség szabadsága nélkül, mert rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai. A magyarság 1848–49-ben ugyanazt akarta, amit Szent István óta gondol, és ma is: független nemzet akart lenni, amely maga dönt a saját sorsáról, maga dönt az ország ügyeiről és maga dönt a szövetségkötéseiről is

    – jelentette ki a miniszter, ezt nevezve annak a biztos alapnak, amelynek a magyarság a megmaradását köszönheti, hozzátéve: „Ezért éltünk túl tatárt, törököt, majd Habsburgot, később németet, majd szovjet megszállást, forradalmaink vérbe fojtását, szabadságharcaink leverését. Ezért maradt meg Magyarország és a magyar nemzet a Kárpát-medencében oly sok viszály közepette. Mi azokhoz tartozunk, akiknek nem térkép e táj, akik békében, szabadságban, és legalább az életünk alapjait érintő legfontosabb dolgokban egyetértést szeretnénk. Ilyen egyetértést, nemzeti egységet jelentettek forradalmaink, és 1848 emléke, öröksége, üzenete még tizenhét és fél évtized elteltével is egyesíti a magyarságot.”

    A politikus szerint március 15-e a magyar történelem azon napja, amely „mint csillag ragyog minden nemzedékre”, amíg magyar él a földön, és amely a nemzet folyamatos újjászületésének esélyét hirdeti tavaszról tavaszra.

    Gulyás Gergely úgy megjegyezte, ma, amikor szomszédságunkban háború dúl,

    a minket körülvevő európai környezet sokszor bántóan ellenséges, mert az Isten, haza, család élő és társadalomszervező alapértékeit akkor is meg akarjuk őrizni, ha politikai elvárás valós jelentőségükben megtagadni azokat.

    A tárcavezető azzal zárta beszédét, hogy az eltiport, de végül mégis szabadságot hozó forradalom üzenete megerősíti az intelmet: soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, mindig újrakezdeni”.

  • A pesti Ellenzéki Kör már 1848. március 5-én aláírásgyűjtő mozgalmat indított Kossuth Lajos március 3-i javaslatának támogatására. Ez alapján követeltek közteherviselést, politikai jogegyenlőséget, népképviseletet és a független kormány megteremtését. Március 14-én este a Pilvaxban összegyűlt ifjak értesültek a bécsi forradalom híréről, ez indította el a lavinát.

    Másnap reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megfogalmazták kiáltványukat politikai röplap formájában, amit felolvastak a Pilvax fiataljainak, és Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt.

    Szokásos napi kvízünk témáját ezúttal az 1848. március 15-i forradalom szolgáltatja, ahol ön is tesztelheti, mennyit tud történelmünk egyik legfontosabb eseményéről. 

  • Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat hétfőn adták át. 

    Kossuth-nagydíjat kapott: ifj. Sánta Ferenc, a nemzet művésze, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, prímás.

    A friss Kossuth- és Széchenyi-díjasok listáját itt találja.

  • Kunhalmi Ágnes és Hiller István a pesterzsébeti Petőfi-szobornál tartottak megemlékezést március 15-én. Az MSZP társelnöke, valamint a volt oktatási és kultúrminiszter elmondta, ma kifejezetten fontos a tudás szabadságát biztosítani, hiszen csak ez biztosíthatja a mindennapok szabadságát – olvasható a párt közleményében. Kifejtették:

    1848. március 15. a szabadságról, az európai fejlődésről szólt. A forradalom eseményeit a magyarok is aktívan alakították, formálták. A mai orbáni rendszerre sem a haladás, sem a progresszió nem jellemző. Függőségi viszonyok ezreit alakította ki, ez pedig nem a közjót szolgálja, hanem kizárólag a hatalom fenntartását. Ma Magyarország Európa sereghajtója. Hazánknak ismét az EU formálójává kell válnia, Orbán pedig képtelen országunk javára fordítani az EU adta lehetőségeket.

    Az MSZP hisz abban, hogy minden „autoriter és korrupt rendszernek egyszer vége van. Ebben hittek 1848-ban is, ezért közösen összefogtak, hogy változást érjenek el. Ezt kell tenni ma is. Összefogva, együttműködve kell elérni azt, hogy Magyarországon ismét jólét és szabadság legyen.”

    Az MSZP tisztelettel tekint március 15-e hőseire, „a forradalom és szabadságharc megtestesíti mindazt, ami a magyar nemzet felfogásában a legfontosabb”. Az MSZP szerint ma, 2023-ban a szabadságot és a tudást össze kell kötni ahhoz, hogy szabadon élhessünk, „aki tud élni a tudással, az lehetőséget kap a szabad életre. Akitől pedig elzárják, az másoknak kiszolgáltatott lesz.”

  • „Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk: békét akarunk” – fogalmazott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Múzeumkertben tartott beszédében a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

    Csák János hangsúlyozta: „Március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, 33 nemzedék óta mindmáig a szabadság népe.” Mint hozzátette,

    a magyarok soha nem hódoltak be senkinek, nem lettek senkinek a gyarmata, szellemüket és lelküket senki nem tudja elfoglalni.

    "Életerőnk forrása a magyar kultúra" – hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy a kultúra nemcsak művészi alkotásokat vagy épületeket jelent, hanem a világlátást, az életmódot, az észjárást is. Csák János kiemelte, hogy a kultúra nélkül széthullik a közösség, „kultúra révén válunk egyes egyének halmazából önazonossággal bíró nemzetté”.

    Elmondása szerint a magyarok nem a történelem áldozatai, hanem a túlélői, sőt győztesei, mert minden nehézség ellenére állják a sarat, alkotnak és gyarapodnak.

    A béke fontosságát ma, a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni, ha ez a háború elszabadul, mindent elpusztíthat, Európát is

    – figyelmeztetett a tárcavezető, hozzátéve: a magyar érdek mindig az volt, hogy Európában szabad nemzetek békében, együtt éljenek, „a szabadság, a béke és a rend az Isten, család, haza egységén alapul. A küzdelemnek akkor van értelme, ha van család, gyerekek és unokák, akik majd öröklik a magyar kultúrát. Családok nélkül nincs haza”.

    Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek

    – húzta alá Csák János.

  • Karácsony Gergely főpolgármester készül a délutáni beszédére, amit a Szabadságmenet végén, 17 órakor az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében tart.

  • Az Index megíratta a ChatGPT-vel a mai Magyarországra érvényes 12 pontot, ami a lánglelkű program szerint így szól:

    1. A demokratikus jogok és szabadságjogok védelme, az állam és a társadalom alapvető értékeinek tiszteletben tartása.
    2. A korrupció elleni hatékony fellépés, a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás biztosítása.
    3. A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a szegénység és a szociális kirekesztődés elleni küzdelem.
    4. Az oktatás és a kultúra fejlesztése, a tudás és az innováció támogatása.
    5. Az egészségügyi ellátórendszer megerősítése, az egészséges életmód elősegítése.
    6. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés támogatása.
    7. Az emberi jogok és a kisebbségi jogok tiszteletben tartása.
    8. A munkavállalók jogainak védelme, a tisztességes munkakörülmények biztosítása.
    9. Az infrastruktúra fejlesztése, a modern és hatékony közlekedési rendszer kialakítása.
    10. A béke és a biztonság megőrzése, a nemzetközi együttműködés és diplomáciai kapcsolatok erősítése.
    11. Az idősek, a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű emberek védelme és támogatása.
    12. Az állampolgárok aktív részvétele a demokratikus döntéshozatalban, a közösségi élet erősítése.
  • A köztársasági elnök március 15-e alkalmából arról ír Facebook-oldalán, hogy

    a történelem arra tanított meg bennünket – és nemzeti hőseink példájából is tudjuk –, hogy mi soha nem téveszthetjük szem elől a haza érdekeit. A világot, az életet csak mi láthatjuk sajátosan magyar szemmel. Ez a hit és meggyőződés kössön össze bennünket 2023. március 15-én is! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

    Novák Katalin Zsisku Évának megköszönte az ajándék kokárdát.

  • A nemzeti ünnep és a Petőfi-emlékév alkalmából egy Petőfi Sándor-fizimiskájú férfi segítségével ellenőrizték a rendőrök a kecskeméti autósokat.

  • „Tisztelet a bátraknak, akkor és most!” – írja március 15-i posztjában Tóth Gabi, az alábbi népdalt énekelve:

  • „Aktív közéleti részvételükkel, a kölcsönös tisztelet jegyében együttműködve a román többséggel, gazdag kulturális örökségükkel, hagyományaikkal, valamint a szabadság és demokrácia európai értékeihez való ragaszkodásukkal a romániai magyarok többletértéket jelentenek a társadalom számára” – jelentette ki szerdán Nicolae Ciuca román miniszterelnök a március 15-ei magyar nemzeti ünnep alkalmából.

    A miniszterelnök magyar nemzetiségű polgártársaihoz intézett, a kormány sajtóirodája által közzétett üzenetében rámutatott: március 15. lehetőséget biztosít számára arra, hogy üdvözletét küldje a romániai magyaroknak, és kiemelje hozzájárulásukat Románia fejlesztéséhez és modernizálásához. Megállapította: az elmúlt három évtizedben Románia jelentős előrelépéseket ért el egy demokratikus és befogadó társadalom építése terén, ezt pedig a magyar kisebbségi közösség hozzájárulása is elősegítette.

    Nicolae Ciuca kifejtette: a nemzeti kisebbségek kultúrájának, történelmének, etnikai, nyelvi és vallási identitásának támogatása és megerősítése egy érett, demokratikus és európai társadalom jellemzői, Romániának pedig szüksége van minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól.

    Ezen a különleges napon őszinte jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, akiknek egészséget, jólétet kívánok! Isten éltesse Önöket!

    – zárta üzenetét a román miniszterelnök.

  • A Jobbik-Konzervatívok megemlékezésén Gyöngyösi Márton pártelnök, valamint Ander Balázs alelnök, országgyűlési képviselő szólaltak fel.

    Ander Balázs ismertette a párt márciusi pontjait:

    • Követelik a sajtó szabadságát, „az állami cenzúra” eltörlését a közmédiában.
    • Felelős oktatásügyi minisztériumot.
    • Önálló egészségügyi minisztériumot.
    • Szabad önkormányzatokat, a hatalom által egyenlően kezelt városokat és településeket.
    • A „Putyin-párti szellemi csapatok és szélsőséges szervezetek kivonását a magyar belpolitikából”.
    • Államilag támogatott lakhatást a fiataloknak.
    • „A legmagasabb szintekről szervezett korrupció beszüntetését”, a bűnösök felelősségre vonását, a vagyon elkobzását.
    • A vállalkozások szabadságát, a hazai kkv-k és családi vállalkozások támogatását.
    • Fenntartható mezőgazdaságot.
    • Polgári demokráciát, modern, európai államot.
    • Felelős zöldpolitikát, élhető környezet biztosítását, önálló környezetvédelmi minisztériumot.
    • A jegybank függetlenségét, az inflációval sikeresen küzdő gazdaságpolitikát.

    A Batthyány-örökmécsesnél Gyöngyösi Márton, valamint Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes koszorúzott.

  • „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Szametz András ‘48-as vásárhelyi honvéd százados kopjafájánál emlékeztem. Dicsőség a hősöknek!” – írja Facebook-oldalán az építési és közlekedési miniszter.

  • „Nekem március 15. a jövő ünnepe. Azt üzeni, hogy ha más jövőt szeretnénk magunknak, mint amit a hatalomban lévők elképzeltek, akkor cselekednünk kell. Cselekednünk kell, mert világossá vált, hogy ezt a hatalmat nem érdekli a jövőnk. Nekik március 15. a múlt, és a nemzet nagyságát csak a múltba révedezve képesek megélni. Nem értik Petőfi üzenetét. Nem értik, hogy a nemzetet csak a jövőbe tekintve, a jövőnket építve tudjuk erősíteni” – fogalmazott Donáth Anna.

    A Momentum EP-képviselője úgy véli, hogy

    a mai hatalom fél március 15-étől, hiszen az a saját jövőjéért kiálló népakaratra emlékezteti. Nem akarják, hogy a jövőnkkel foglalkozzunk, hiszen azzal lelepleznénk, hogy nekik nincsenek terveik a jövőre. Lelepleznénk, hogy csak a pillanatot akarják uralni, és fogalmuk sincs, mi lesz velünk holnap vagy holnapután. Így tudjuk legyőzni őket. Azzal, hogy március 15. fiatal forradalmáraihoz hasonlóan nekünk is megfogan egy terv, egy álom a fejünkben arról, hogy milyen országban szeretnénk élni és felnevelni a gyermekeinket.

    A politikus szerint „ez az álom, ez a terv adhat nekünk kellő magabiztosságot ahhoz, hogy beletörődés helyett ellenálljunk, hogy hallassuk a hangunkat, hogy másokat is felrázzunk. Mert anélkül, hogy világosan látnánk, milyen jobb jövőt szeretnénk magunknak és gyermekeinknek, túl könnyű elhinni a hatalom üzenetét: hogy nincs jobb jövő, hogy nincs alternatíva, hogy nem lehet ennél jobban csinálni.”

    A Momentum ezért beszél annyit a jövőről, és ezért biztatnak mindenkit arra, hogy „merjen álmodozni, tervezni, gondolkodni és beszélgetni a közös jövőnkről. Ezért hiszünk benne, hogy a jövőképünk közös megalkotása a legfontosabb feladat. Egy olyan jövőképé, amiben tömegek hisznek, és amiért tömegek hajlandóak megmozdulni. Először erre van szükség. Csak ez a közös jövőkép hozhat majd közös cselekvést. És csak a közös cselekvés hozhat majd gyökeres változást. Egy olyan országot, amelyikben mindannyian emberhez méltó életet tudunk élni. A holnap Magyarországát.”

  • „Az erdélyi magyarság sosem fogadta el a méltánytalanságot és elnyomást, egyetértésre törekedett a román többséggel, és olyan jövő építésére törekszik, amelyben helye van minden etnikumnak” – hangoztatta a magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett üzenetében szerdán Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI szerint. A márciusi ifjak 12 pontos kiáltványát idézve az erdélyi politikus rámutatott: a békét, szabadságot és egyetértést sürgető sorok 175 év távlatából sem koptak meg, ezekért a célokért szünet nélkül küzdeni kell.

    A szomszédunkban zajló háború árnyékában mi mást kívánhatnánk ma is, mint békét. Oroszország agressziója Ukrajna ellen több mint egy éve tart, ám mi az első pillanattól kezdve ugyanazt képviseljük: egyetlen ország sem jogosult arra, hogy egy másik ország létére törjön, polgári lakosságát legyilkolja vagy elűzze. Sürgősen békére van szükség

    – szögezte le az RMDSZ elnöke, hozzátéve: a szabadság törékenységét is csak a mostani, háborús időkben látni igazán. Úgy értékelte: a magyargyűlölet néhai fel-fellángolása dacára a romániai magyaroknak van okuk bizakodásra.

    A kormányzati munka, amelyet közösségünk bizalmából végezhetünk, azt mutatja, van értelme küzdelmeinknek, jobb ma magyarként élni Romániában, mint az elmúlt több mint három évtized nagy részében. A kormányzás nemcsak a beleszólás szabadságát jelenti, hanem annak a lehetőségét is, hogy a rendelkezésünkre álló eszközeinkkel a magyarok ügyét szolgáljuk. A mi szövetségünk él ezzel a lehetőséggel. Minden nehézség ellenére megőriztük a közösség biztonságát, megőriztük a békét, és nagy lendülettel fejlesztjük Erdélyt, építjük a mi közösségeinket” – érvelt a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus.

    Az egyetértést illetően úgy vélekedett: „Az csak a kölcsönös bizalom megteremtésével erősödhet meg, de szerinte sikerült végre konszenzusra jutni ebben a román partnerekkel, a következő évtizedben nagy áttörést lehet elérni, ehhez jól kell tudni kihasználni a közösségünk fejlesztésére a rendelkezésre álló költségvetési és uniós forrásokat.”

    „Megvédtük a családokat, a gazdaságot és a munkahelyeket, és bár mi sem tudjuk legyőzni azt, amit nem mi okoztunk – a gazdasági krízist és az inflációt –, de a kormányzat eszközeivel annak brutális következményeit kivédtük” – értékelt Kelemen Hunor, aki arra biztatta az erdélyi magyarokat: az idei március 15-i ünnepségeken szerte Erdélyben emlékezzenek forradalmáraikra és arra a nagyszerű küzdelemre, amely modern nemzetté formálta a magyarságot.

    Ez a bámulatos tett ma is lebegjen előttünk világtoronyként, és erősítsen meg abban a hitben, hogy 175 év távlatából is vissza tudjuk adni azt a reményt, hogy itthon, a szülőföldön lehet és érdemes tervezni, lehet jó és teljes életet élni. Éljenek a márciusi ifjak! Éljen a mi mindig küzdő és a szabadságot szerető közösségünk

    – zárta március 15-i üzenetét az RMDSZ elnöke.

  • Varga Mihály pénzügyminiszter után Varga Judit is egy Facebook-posztban árulta el, hogy Erdélybe utazik. „Március 15. * Irány Erdély” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

  • Tájékoztató táblát helyezett ki a terézvárosi önkormányzat kilenc olyan utcához, amelynek névadója szerepet vállalt az 1848-as forradalomban, a társadalmi-politikai élet alakításában – közölte a terézvárosi önkormányzat szerdán az MTI-vel.

    A VI. kerületben utca őrzi a nevét Vasvári Pálnak, Jókai Mórnak, Bajza Józsefnek, Vörösmarty Mihálynak, Podmaniczky Frigyesnek, Csengery Antalnak, Eötvös Józsefnek, Andrássy Gyulának és Dessewffy Emilnek.

    Mostantól az 1848-as forradalom tiszteletére nemcsak utcatábla emlékezik meg munkásságukról, hanem a házfalakra kihelyezett kiegészítő táblák egy rövid, jellemző idézettel, valamint QR-kódon elérhető információkkal is segítik a névadó személy megismerését

    – fogalmazott a közleményben Soproni Tamás polgármester. Mindez angol nyelven is elérhető, így a turisták számára is hasznos. Az ismeretterjesztő kalauzt Nyáry Krisztián irodalmár írta meg Forradalmárok tollal címmel.

    Az 1956-os forradalmat – Petőfi-körös előzményei miatt – gyakran nevezik az írók forradalmának. Valóban sok író vett részt a sztálinizmus elleni felkelés előkészítésében, de Petőfiék forradalmát ennél is jobban jellemezte a szerepvállalásuk. Egyes életpályák esetén szinte lehetetlen eldönteni, hogy a történelemkönyvek vagy az irodalomtörténet lapjaira kínálkoznak-e inkább” – hangsúlyozta Nyáry Krisztián.

    A tájékoztató táblák kihelyezése kapcsolódik Terézváros első közösségi költségvetéséhez is, mivel ez egyike a győztes, lakosság által megszavazott projekteknek – tudatta az önkormányzat.